Prof. Dr. Banu Coşar

Yılbaşı öncesi yaptırabileceğiniz göz ve göz çevresi estetik işlemleri

29 Kasım 2022
Yeni yıl hazırlıkları başladı… Yeni yıla ışıl ışıl gözlerle girmek için neler yapabiliriz? Göz çevresi kırışıklıklarından kurtulmak için en etkili yöntem botoks uygulamasıdır. Botoks yaptırmak için ideal zaman yılbaşı gecesinden 2-3 hafta önce olabilir. Botoksun etkisi 3-5 günde başlar, 7-14 günde maksimuma ulaşır ve rötuş ihtiyacı varsa 10-14. günde rötuş yapılır. Ayrıca göz çevresi cildini nemli tutmak ve düzenli şekilde yaşlanma karşıtı göz çevresi kremleri kullanmak gereklidir. Yaşlanma karşıtı göz kremlerinde en etkili içeriklerden birisi retinol’dür. Retinol içeren kremleri gece kullanmalı, sabah da güneş koruyucumuzu göz çevremize uygulamalıyız. Ayrıca göz çevremizi nemli tutmak için gündüz göz çevresi bakım kremi de kullanmalıyız.

Göz altı torbalarından kurtulmak için

Göz altı torbalarından kurtulmanın tek etkin yolu ameliyattır. Bu ameliyata “alt blefaroplasti” adı verilir.

Eğer ciltte çok gevşeklik yoksa, ameliyat kesisi alt göz kapağının içinden yapılır ve sadece torbalar alınır. Böylece ciltte hiç kesi izi olmaz.

Ama eğer ciltte de gevşeklik varsa, alt kirpik dibinden cilt kesisi yapılarak torbalarla birlikte cilt fazlası da çıkarılır.

Göz altı morluklarından kurtulmak için

Göz altı morluklarının temel olarak 3 farklı tipi vardır:

1.

Yazının Devamını Oku

Strese bağlı göz hastalıkları

14 Kasım 2022
Aşırı stres, göz sağlığımızı olumsuz etkileyebilir… Strese bağlı en yaygın görülen göz rahatsızlıkları göz kapağı seğirmesi ve santral seröz koryoretinopatidir.

Göz kapağı seğirmesi

Göz kapağı seğirmesi, genellikle stresten kaynaklanır. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, fazla çay/kahve/kola tüketimi seğirmeye yol açabilir. Seğirme haftalar, hatta aylar sürebilir. Seğirme genellikle alt göz kapağında gelişir, ancak hem üst hem de alt göz kapağında olabilir. Neyse ki, stresin neden olduğu seğirmeler zararsızdır ve görme sorunlarına neden olmaz.

Seğirmenin özel bir tedavisi yoktur. Dinlenmek, stresten uzaklaşmak, çay/kahve/kola tüketimini azaltmak seğirmenin geçmesini sağlar.

Santral Seröz Koryoretinopati

Stresten kaynaklanan daha ciddi bir göz rahatsızlığı ise, santral seröz koryoretinopatidir. Bu hastalık, gözün retina ile koroid denen tabakalarında sıvı birikmesine neden olur ve görme bulanıklığına yol açar.

Santral seröz koryoretinopatinin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, stres önemli bir risk faktörüdür. Bu durumu geliştirme olasılığı en yüksek kişiler; stresli yaşantısı olan, zamana karşı yarışan, 20 ila 50 yaşları arasındaki erkeklerdir. Çoğu vaka, görme kaybı kalıcı olmadan 6 ay içinde kendi kendine düzelir. Ciddi durumlarda, sızdıran kan damarlarını kapatmak için lazer tedavisi yapılabilir.

Yazının Devamını Oku

Güneş tutulmasına bakmaya bağlı görme kaybı

31 Ekim 2022
Geçen hafta gerçekleşen kısmı güneş tutulmasının ardından görme kaybı şikayetiyle başvuran bir hastam oldu…Bu hastam 14 yaşında idi ve güneşe tek gözünü kapatıp, tek gözüyle bakmıştı. Açık tuttuğu gözünde saatler içinde bulanık görmeye başladığını fark ederek bana başvurdu. Güneş tutulması çok merak uyandıran bir doğa olayı olmakla birlikte, çıplak gözle güneşe bakılması “solar makülopati” dediğimiz görme merkezi hasarına yol açıyor. Bu hasar, bulanık görmeye ve siyah bir leke şeklinde görme alanı kaybına neden oluyor.

Güneş tutulmasına aşağıdaki şekillerde bakmayın:

Güneş tutulmasına güvenli bir şekilde bakmak için sadece aşağıdakileri kullanabilirsiniz.

Güneş tutulmasına ancak özel filtrelerle bakılabilir:

-ISO 12312-2 güvenlik standartları ile uyumlu tutulma gözlükleri

-ISO 12312-2 güvenlik standartları ile uyumlu elde tutulan görüntüleyiciler

Güneş tutulmasına bağlı görme kaybı düzelir mi?

Güneşe bakmaya bağlı görme kaybının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak göze özel vitaminler ve antienflamatuar denen göz damlaları kullanılabilir.

Görme kaybı 3-6 ay sonra kendiliğinden düzelebilir. Ama görme alanındaki kayıplar kalıcı olabilir. İlk başta görme kaybı çok olanlarda, görmenin tamamen düzelmeme ihtimali de vardır.

Yazının Devamını Oku

Botoksunuz eskisi kadar uzun dayanmıyorsa, direnç geliştirmiş olabilirsiniz…

18 Ekim 2022
Şaşılık, göz yaşarması, blefarospazm (göz kapaklarında istemsiz kasılmalar) gibi göz hastalıklarının yanısıra, göz çevresi ve alın kırışıklıklarının tedavisi için botulinum toksini (botoks) yaygın olarak uyguluyoruz…

Kırışıklıklar için cilde enjekte edilen botulinum toksin, geçici süre ile kırışıklıkları düzeltiyor. Bunu, mimik kaslarını bloke ederek sağlıyor.

Botulinum toksinin 7 çeşidi (A, B, C, D, E, F, G) var. Kozmetik amaçlı olarak yapılan uygulamalarda botulinum A toksini kullanılıyor. Ülkemizde FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) onaylı 3 botulinum toksin A markası mevcut. Bu markalar arasında dozaj, ilaç yayılımı, başlangıç ve etki süreleri açısından farklılıklar olsa da sağladıkları etki ve sonuçlar çok benzer…

Kırışıklıklıkların açılması için yaptığımız uygulamalarda, başlangıçta botoks ile çok iyi bir etki elde edildiği halde, sonraki tedavilerde azalmış veya süresi kısalmış bir etki elde edilmesine “botoks direnci” adını veriyoruz.

Botoks direnci neden olur?

Bunun nedeni, vücudumuzun botulinum toksine karşı “antikor” adını verdiğimiz maddeler salgılayarak direnç geliştirmesi…

Direnç gelişimini artıran faktörler ise şunlar:

Botoks direncinden nasıl korunulabilir?

Yazının Devamını Oku

Katarakt riskini artıran 10 faktör

4 Ekim 2022
Gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adını veriyoruz. Kataraktın en temel nedeni yaşlanmak… Ama bebeklerde bile katarakt izlenebiliyor. Kimi faktörler katarakt oluşma riskini artırıyor. Eğer bu faktörlerden korunabilirsek, katarakt riskimizi artırmamış oluruz.

Bu risk faktörleri şunlar:

1. Şeker hastalığı veya yüksek kan şekeri

Şeker hastalığı olanlarda katarakt riski 3-4 kat daha fazladır. Yüksek kan şekeri seviyeleri zamanla katarakt gelişimini hızlandırabilecek yapısal değişikliklere yol açabilir.

2. Kortizon kullanımı

Çeşitli hastalıkların tedavisi için yüksek dozda veya uzun süreli kullanılan kortizonlu ilaçlar, katarakt riskini artırır.

3. Ultraviyole maruziyeti

Güneşin ultraviyole ışınları; lens proteinlerine, “glikasyon” denen bir mekanizmayla zarar verir ve katarakt oluşumunu tetikler.

Yazının Devamını Oku

Yaşlanmak gözlerimizi nasıl etkiliyor?

27 Eylül 2022
Yaşlandıkça gözlerimizde kimi hastalıklar ortaya çıkıyor… Bu hastalıkların en yaygın ve en önemli olanlarını sizler için hazırladım.

Bu hastalıkların en yaygın ve en önemli olanları şunlar: 

Katarakt

Gözün yaşlılık hastalıkları arasında en yaygın olanı katarakt… Katarakt, kadınları daha fazla etkiliyor.

Kataraktın tek tedavisi ameliyat… Kataraktı ilaçla veya beslenmeyle önlemek mümkün değil. Günümüzde katarakt ameliyatı, fakoemülsifikasyon denen teknikle ve çok başarılı olarak gerçekleştiriliyor.

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı; gözün “makula” veya “sarı nokta” denen görme merkezini bozuyor.

Lutein, zeaksantin, E vitamini, çinko ve bakır oksit içeren göz vitaminleri; yaşa bağlı sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor. Lazer tedavisi, fotodinamik tedavi, göz içine ilaç enjeksiyonu gibi tedaviler uygulanıyor ama yaşa bağlı sarı nokta hastalığının tedavisinde %100 başarılı sonuçlar henüz elde edilemedi.

Yazının Devamını Oku

Göz makyajına alerjiniz varsa dikkat etmeniz gereken 7 kural

5 Eylül 2022
Göz makyaj ürünleri 2 tip alerjiye yol açar: “Alerjik konjonktivit” ve “kontakt dermatit”. Alerjik konjonktivit gözlerde kaşıntı, kızarma, yaşarma ve şişme ile kendini belli eder. Kontakt dermatitte ise göz kapaklarında şişme, pullanma ve kızarma gelişir. Kontakt dermatite bağlı geçici kirpik dökülmeleri de izlenebilir.

Bu alerjik durumları yaşıyorsak, şunlara dikkat etmeliyiz:

1. Krem veya losyon şeklindeki ürünler yerine toz farları tercih edin.

2. Suya dayanaklı değil, suyla çıkan ürünleri tercih edin.

3. Eskimiş ürünlerinizi atın, kullanmayın.

4. Eyeliner ve maskaranızı siyah renkte seçin.

5. İçinde 10’dan fazla bileşen içermeyen ürünleri tercih edin.

6.

Yazının Devamını Oku

Göz lazer tedavileri

25 Ağustos 2022
Dünyada lazer ile göz tedavileri ilk kez 1988’de PRK ve 1991’de LASIK yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi… O günden bu yana milyonlarca insan lazer sayesinde miyop, hipermetrop ve astigmat gözlüklerinden kurtuldu…

Lazer hangi göz bozukluklarını tedavi eder?

Lazer; “miyopi”, “hipermetropi” ve “astigmatizma” gibi göz bozukluklarını tedavi eder.

Miyoplar uzağı net göremezlerken, hipermetropların esas olarak yakın görüşü bozuktur. Astigmatlar ise hem uzak, hem yakın görüşte sorun yaşarlar.

Kişiye özel lazer tedavileri; miyopi, hipermetropi ve astigmatizmanın yanısıra “aberrasyon” denen ve özellikle gece görüşünü bozan küçük göz kusurlarını da tedavi eder.

Göz lazer tedavisi (femtoLASIK) nedir?

FemtoLASIK; miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının femtosaniye lazer ve excimer lazerle tedavisidir.

Femtosaniye lazer, dalga boyu 1053 nm olan bir kızılötesi lazerdir. Femtosaniye lazer ile korneada (gözün en öndeki şeffaf tabakası), “flep” denen kapakçık hazırlanır.

Excimer lazer ise 193 nm dalga boyunda ışın üreten bir cihazdır. Excimer lazer ile flep altındaki korneaya yeni bir şekil verilir. Yeniden şekillenen korneanın, göze gelen ışınları kırma gücü değişir. Bu sayede gözlük veya kontakt lens kullanma ihtiyacı ortadan kalkar.

Yazının Devamını Oku