Prof. Dr. Banu Coşar

Fazla şeker tüketimi, gözlerimize ne gibi zararlar verir?

25 Nisan 2023
Göz sağlığımızı korumak için fazla şeker tüketiminden kaçınalım…

Diyabet (şeker hastalığı) gözleri nasıl etkiler?

Şeker hastası olduğunuzda, vücudunuz ya hücrelere glikoz (şeker) sağlayan bir hormon olan insülini üretmez ya da insüline yanıt vermez. Kan dolaşımında çok fazla glikoz olması, göz damarları da dahil olmak üzere tüm kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.

Diyabetik retinopati (şekerin göze vurması)

Diyabetik retinopati, körlüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Diyabet, retinanın (ağ tabaka) kan damarlarının sızdırmasına veya retina yüzeyinde anormal yeni kan damarlarının büyümesine neden olur. Ayrıca gözün görme merkezinde (sarı noktada) ödem oluşur. Tüm bunlar görmenin bozulmasına yol açar.

Glokom (göz tansiyonu)

Bir glokom türü olan neovasküler glokom, diyabetten kaynaklanır. Yüksek şeker seviyeleri, iriste (gözün renkli kısmı) yeni kan damarlarının büyümesine ve göz basıncında artışa neden olur.

Katarakt (gözümüzün içindeki merceğin şeffaflığını kaybetmesi)

Yazının Devamını Oku

Okullardaki göz nezlesi salgınlarından çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz?

27 Mart 2023
Göz nezlesi olarak bilinen “viral keratokonjonktivit”, adenovirüslere bağlı bir göz enfeksiyonudur. Oldukça bulaşıcıdır. Adenoviral keratokonjonktivit salgınlarının en sık görüldüğü yerler hastaneler, okullar ve yüzme havuzlarıdır…

Adenoviral keratokonjonktivitin bu kadar kolay yayılma nedeni, virüsün bulaştığı yüzeylerde haftalarca kalabilmesi ve virüse yakalanan kişinin belirti vermeden önce virüsü yaymaya başlamasıdır.

Bulaşma, solunum ve göz salgılarıyla temas yoluyla olur. Virüs, ortak havlu kullanımından da geçer. Virüs kapıldıktan 4-10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlar. Takip eden 12 gün boyunca, virüsü kapan kişinin bulaştırıcılığı devam eder.

Adenoviral keratokonjonktivitin belirtileri nelerdir?

Tanı koymak için çeşitli test yöntemleri mevcut olsa da genellikle test yapmaya gerek duyulmadan mevcut belirtilere dayanarak göz doktorunuz tarafından tanı konur. Ancak tanı konusunda şüpheler varsa, göz sürüntüleri, göz yaşı ve kan testi yöntemlerinden faydalanılır.

Göz nezlesi gözlerde şu belirtilere yol açar:

• Kızarma, kanlanma

• Sulanma

• Kaşıntı

Yazının Devamını Oku

Güzellik ürünlerindeki civa görme kaybına neden olabilir

13 Mart 2023
Yüksek miktarda civa, gözlerimizde ve vücudumuzda çeşitli problemlere yol açabiliyor. Denetlemeye tabi olmayan kozmetik ürünler bazen aşırı miktarda civa içerebiliyor.

Civa zehirlenmesinden kör olunur mu?

Çeşitli araştırmalar; kimi mesleki ortamlarda, gıdalarda ve güzellik ürünlerinde bulunan civanın göz sağlığı için tehlikeli olabileceğini gösteriyor.

Civa vücuda solunum, yutma veya deri yoluyla emilerek alınabilir ve kan dolaşımına girerek vücudun birçok bölgesini etkileyebilir.

Yüksek düzeyde civa gözün tüm bölgelerini etkileyebilir. Civanın gözde yarattığı sorunlar arasında merceğin renk değiştirmesi, bulanık görme, konjonktivit (göz akının üstündeki zarın iltihaplanması), retina (ağ tabaka) ve göz sinirinin etkilenmesine bağlı görme kaybı yer alır.

Maruz kalınan süre ne kadar uzunsa ve üründeki civa miktarı ne kadar yüksekse, kişinin görme kaybı da dahil olmak üzere riski o kadar fazladır.

Civa miktarı hangi sınırı geçmemeli?

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), civanın ürünlerde milyonda 65 parçadan (ppm) fazla kullanılmamasını tavsiye ediyor.

Yazının Devamını Oku

Depreme bağlı göz yaralanmalarından nasıl korunabiliriz?

21 Şubat 2023
Depremlerde göz yaralanmalarının çoğu ya düşen nesnelerden, ya göçük altına sıkışmaktan ya da kaçarken yüksekten atlamaktan kaynaklanır. Yaralanmalar genellikle tek gözde gerçekleşmekle birlikte 2 göz de etkilenebilmektedir. Künt veya kesikli göz yaralanmaları, gözün kornea (şeffaf) tabakasında ülser gelişmesi, gözün mikrop kapması (konjonktivit), göz içi kanamalar ve göz iltihaplanmaları depremde sık karşılaşılan göz problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çift görme ve göze yabancı cisim kaçmasına da sıkça rastlanmaktadır. Çift görmenin nedeni kafa travmalarına bağlı sinir felçleridir.

Deprem sırasında diğer hayati organlardaki yaralanmaların tedavisine öncelik tanınırken, göz problemlerinin tedavisi ikinci planda kalabilmektedir. Oysa ki göz yaralanmalarının acil tedavisi, körlüğü önlemek için kritik öneme sahiptir. Gecikmiş başvurular, vakaların dörtte birinde ciddi görme kaybı ile sonlanabilmektedir.

Deprem öncesi göz sağlığınızı planlayın

Acil durum çantanıza aşağıdakileri koyun:

- Kullanıyorsanız dereceli gözlüğünüzün yedeği

- Varsa göz damlalarınız ve reçeteleriniz

- Kontakt lens kullanıyorsanız yedek kontakt lens, lens kutusu ve lens solüsyonu

- Deprem sonrası enkaz alanlarında kullanmak üzere koruyucu gözlük

Yazının Devamını Oku

Kimi göz hastalıkları bunama riskini artırıyor!

23 Ocak 2023
Görmede zayıflama, beynin aldığı uyarı miktarını azaltıyor ve bunama (demans) riskini artırıyor. Görmesi zayıflayan kişiler okuma güçlüğü nedeniyle daha az okumaya başlıyor. Az okumak, beynin aldığı uyarı miktarını daha da azaltıyor…

Hangi göz hastalıkları bunama ile ilişkilidir?

• Diyabetik retinopati (şeker hastalığının göze vurması): %61 daha fazla bunama riski yaratır.

• Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı): %26 daha fazla bunama riski yaratır.

• Katarakt (gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesi): %11 daha fazla bunama riski yaratır.

Katarakt ameliyatı bunama riskini azaltabilir mi?

Evet!

JAMA Internal Medicine dergisinde 2021 yılında yayınlanan bir araştırma, katarakt cerrahisinin yaşlı yetişkinlerde bunama riskini düşürdüğünü buldu.

2022'de yapılan bir araştırma ise, net görüş ve sağlıklı gözlerin potansiyel olarak 100. 000 bunama vakasını önleyebileceğini tahmin ediyor.

Yazının Devamını Oku

Kırk yaş sonrası göz sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz?

10 Ocak 2023
Kırk yaş sonrası gözlerimiz önemli değişiklikler geçirir… Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar. “Presbiyopi” olarak adlandırılan bu durum, gözümüzün içindeki lensin yaşla birlikte esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Presbiyopi ayrıca gözlerde yorulmaya ve göz/baş ağrısına yol açar. Presbiyopi için yakın gözlüğü veya kontakt lens kullanılabileceği gibi, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı da olunabilir.

Yaşa bağlı göz hastalıklarının belirtilerini erken yakalayın

Presbiyopi dışındaki yaşa bağlı göz hastalıklarının başlıcaları şunlardır:

Diyabeti veya insülin direnci olan kişilerin yıllık göz muayenelerini yaptırmaları ve kilolarını, kan şekerlerini, tansiyonlarını ve kolesterollerini düzenli takip etmeleri gerekir.

Bu hastalıklar ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa, görmeyi koruma şansı o kadar artar.

Sağlık Sorunlarını Kontrol Altında Tutun

Orta yaş genellikle yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığı dönemdir. Bu hastalıklar göz sağlığını da etkiler.

Göz doktorunuza sağlık durumunuzu, kullandığınız ilaçları ve besin takviyelerini anlattığınızdan emin olun. Ayrıca göz doktorunuzla egzersiz, yeme-içme, uyku ve diğer yaşam tarzı seçimlerinizi konuşmalısınız. Unutmayın, genel sağlığınız ve göz sağlığınız birbiriyle ilişkilidir.

Yazının Devamını Oku

Soğuk ve karlı havalarda göz sağlığımızı nasıl koruruz?

28 Aralık 2022
Kış aylarında özellikle 2 göz problemiyle karşı karşıya kalırız: Birincisi hava kirliliğine, rüzgara ve kapalı ortamlarda kalmaya bağlı olarak artan göz kuruluğu... İkincisi ise karlı havalarda yaşanan kar körlüğü…

Kışın göz kuruluğuna karşı şu önlemleri alın

1. Bulunduğunuz mekanları nemlendirin: Ortam havasının kuruluğu, göz kuruluğunu iyice artırır. Kaloriferin üstüne su kabı koyarak veya soğuk buhar makinesi ile ortamı nemlendirmek; gözyaşımızın buharlaşmasını azaltır ve gözümüzün kurumasını önler.

2. Bol su için: Su içmenin vücudumuz için sayısız yararlarının yanı sıra, göz kuruluğuna da olumlu etkisi vardır. Az su tükettiğimizde gözyaşı üretimi azalır. O nedenle bolca su içmeyi ihmal etmeyelim.

3. Rüzgarlı havalarda koruyucu gözlük takın: Rüzgar gözümüzü kurutur. Göz yüzeyi çok kuruyunca, bünyemiz bunu telafi etmek ister ve gözlerimizden refleks bir yaş boşanır. Yani rüzgarda gözlerimizin yaşarması -tezat gibi görünse de- aslında göz kuruluğunun bir belirtisidir. Gözlerimizi bu kadar kurutmamak için kışın rüzgarlı havalarda koruyucu gözlük kullanmamızda fayda var...

4. Beslenmenize dikkat edin: Haftada en az 2-3 kez balık (özellikle somon, sardunya, ton balığı) tüketmek; balıktaki zengin omega-3 içeriği sayesinde göz kuruluğuna iyi gelir. Ayrıca ıspanak, karnabahar, ceviz gibi gıdalar da bolca omega-3 içerir ve göz kuruluğuna karşı faydalıdır.

5. Suni gözyaşı damlası kullanın: Hele dijital ekran kullanımınız yoğunsa, gözlerinizi suni gözyaşı damlaları ile nemlendirin. İçlerinde prezervan madde içermeyen suni gözyaşlarının göze hiçbir toksik etkisi yoktur, lüzum duyduğunuz sıklıkta kullanabilirsiniz.

Kar körlüğünden nasıl korunuruz?

Yazının Devamını Oku

Katarakt nedir, neden olur?

13 Aralık 2022
Katarakt, gözümüzün içindeki merceğin şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt ağrıya neden olmaz ancak görüşünüzün zamanla kötüleşmesine yol açar. Peki, katarakt neden olur, belirtileri nelerdir? Katarakt önlenebilir mi, nasıl tedavi edilir? İşte, katarakt ile ilgili merak edilen bazı soruların yanıtları...

Katarakt neden olur?

Kataraktın temel nedeni yaşlanmaktır. Diğer nedenler arasında ise şunlar yer alır:

• Göz yaralanmaları

• Şeker hastalığı gibi hastalıklar

• Üveit (göz iltihaplanması) gibi kimi göz hastalıkları

• Kortizon gibi kimi ilaçları uzun süre kullanmak

• Gözleri güneşten korumamak

• C ve A vitaminleri veya karotenoidden zengin (havuç, tatlı patates ve ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur) yiyecekleri yeterince tüketmemek

Yazının Devamını Oku