Fırat Aydınus

Taraftar isterse Burak Yılmaz kalır

9 Ekim 2023
Bu Beşiktaş taraftarı her istediğini yaptırır.

Lugano yenilgisinden sonra Şenol Güneş’in istifası ve seçim kararı alınması Beşiktaş taraftarları için yeterli olmamış gerek ki; maç öncesinde ve sırasında Aboubakar hariç tüm futbolcuları protesto edip yönetimi tekrar istifaya çağırdılar.

Bu tür maçlar kolay değildir. Oynayan her iki takım için de avantaj ve dezavantajlar içerir. İlk yarıya baktığımızda İstanbulspor’un bu durumu avantajı çevirecek gücü yoktu.

GOL SONRASI TARAFTARA MESAJ

Burak Yılmaz ne kadar istese de futbolcuları teknik ve taktik olarak bu maça hazırlamak kolay değildi. Analiz yapılacak bir maç da değil. Bu, futbolcuların reaksiyon göstereceği, karakter koyacağı bir maçtı. Nitekim Aboubakar’ın golden sonra sevinmemesi ve bir araya gelip kenetlenen takımın verdiği fotoğraf bir mesaj niteliğindeydi.

İlk 5 dakika sırtını sahaya dönerek sessiz protesto yapan Beşiktaş taraftarları protestoyu sonlandırıp yüzünü sahaya döner dönmez golü gördü.

Aboubakar ‘stattakiler bu golü görmezse yazık olacak’ dercesine golünü atmak için taraftarların yüzlerini sahaya dönmelerini bekledi.

BEŞiKTAŞ iLK YARI ÇOK ÜSTÜNDÜ 

İlk yarıda hem oyun hem de istatiksel anlamda takımlar arasında büyük fark vardı. Beşiktaş bu devreyi adeta tek kale oynadı. Yüzde 70’lik topa sahip olma oranı ve 10 şutun karşılığında İstanbulspor’un şut sayısı sıfırdı.

Yazının Devamını Oku

Tünelde bile gol arayacaklar

2 Ekim 2023
Dakika 90+3, F.Bahçe 4-0 önde, hâlâ baskı, hâlâ gol iştahı...

Fenerbahçe’de 4-0’lık Başakşehir maçında 90 dakika oynayan Oosterwolde’nin yerine Osayi-Samuel’in ilk 11’e girmesi, Ferdi’nin sol bekte başlamasına neden oldu. İlhan Palut yönetimindeki Rizespor tek mağlubiyetini sezonun ilk haftasında 2-1’lik skorla Adana Demirspor’dan almıştı.

Henüz 3. dakikanın başında Szymanski golü atınca Fenerbahçe adeta 1-0 önde başladı maça. Szymanski hem ofansta hem defansta; alıyor, veriyor, basıyor, gerçekten takım için çok önemli bir futbolcu.

Fenerbahçe sanki Başakşehir maçını bitirmemiş gibi devamını oynadı. Oyun anlayışı, azim ve hırs anlamında Başakşehir maçından farkı yoktu ama. Ligde şu ana kadar ön alan baskısını en iyi uygulayan takım Fenerbahçe. Rizespor bu baskıyı riskli paslarla aşmaya çalıştı ama başaramadı.

TEK TARAFLI BOKS MAÇI GiBi

İlk yarı öyle anlar oldu ki, Fenerbahçe rakip ceza sahasına abluka altına aldığında neredeyse ‘şu golü yiyelim de havlu atalım’ dercesine bir görüntü çıktı ortaya. Tek taraflı bir boks maçıydı adeta. Rakibini grogi halden hiç çıkarmadan nakavta kadar gitti.

İlhan Palut ikinci yarıda 3 oyuncu değişikliği yaparak kötü gidişi durdurmaya çalışsa da fayda etmedi. İkinci yarı başlar başlamaz, tıpkı maçın başındaki gibi çok erken bir gol daha buldu Fenerbahçe. Bu kez imza İrfan Can’a aitti.

Dzeko, Fred, İrfan Can ve Szymanski Fenerbahçe’nin en iyileriydi. Üçüncü golün santrası yapılır yapılmaz 4 Fenerbahçeli’nin birden baskı yaparak top kapma arzusu, takımın bu sezonki mantalitesinin özetiydi.

HAKSIZ REKABET Mi VAR? 

Yazının Devamını Oku

OIağanüstü bir hırs ve mücadele

29 Eylül 2023
İsmail Kartal yavaş yavaş oturan ideal kadrosuyla maça çıktı.

Çağdaş Atan, belki mecburiytten belki de kendi isteğiyle ileri uçta hareketli ve çabuk oyuncuları tercih etti Burada Fenerbahçe’nin defans zafiyetinden oluşacak arkaya atılacak toplarla sonuca gitmeye hedefledi. Djiku’nun forvetlere nazire yaparcasına attığı golle Fenerbahçe baskısının karşılığını alarak adeta maça 1-0 önde başladı. Atılan ikinci gole dikkat edersek, Livakovic, İsmail, Fred, Szymansky İrfan, Tadic paslaşmaları sonucu adeta yürüyerek atıldı.

LIVAKOVIC'İ İLK KEZ 35'TE GÖRDÜK

Akabinde Başakşehir takımının hatası ile Szymanski’nin klasik gollerinden birini izledik. Çağdaş Atan daha kenardan direktiflerini verirken maç bir anda 3-0 oldu. Bu süreçte Başakşehir bırakın Fenerbahçe ceza sahasına girmeyi, rakip yarı alanı bile 1-2 defa geçebildi. Çağdaş Atan iki oyuncu birden değiştirerek bu gidişatı durdurmaya çalıştı. 33. dakikada Başakşehir ilk defa rakip ceza sahasına girmeye çalıştı, onda da başarısız oldu. Livakovic’i ancak 35. dakikada gördük! 45’te Aleksic ile Başakşehir’in uzak mesafeden ilk şutu geldi. Bu arada da Tadic yüzde yüzlük bir gol atma şansını kaçırdı. Fenerbahçeli futbolcuların gözünü ne bürümüşse artık, ilk yarı bitiyor Fred ve Becao hakem Zorbay Küçük’e bir pozisyonda itiraz ediyorlar. O kadar hırs, o kadar azim. 3-0’dan sonra bile hâlâ pozisyon tartışması yapabiliyorlar.

BAŞAKŞEHİR ÇOK YUMUŞAK KALDI

Sezon başından beri ön alanda baskıyla oynayan Fenerbahçe, ilk yarıyı güle oynaya bitirdi. İlk 45 dakika kimseyi yanıltmasın. Başakşehir çok kötü olduğu için değil, Fenerbahçe çok iyi olduğu için Başakşehir kötü gözüktü. Sarı lacivertliler, top rakibe geçtiğinde ya baskı ile topu 5-6 saniyede kazandı ya da faulle engelledi. Bu kadar sert orta sahaya karşı Başakşehir orta sahası çok yumuşak kaldı. Fenerbahçe’ye temassız oynarsan bu sonuç normal.

İsmail Kartal’lı Fenerbahçe’de, oyuncu değişiyor, mevki değişiyor ama oyun ve mücadele kalıyor. İkinci yarı Başakşehir reaksiyon vermek istese de gücü yetmedi. Oyun olarak baktığımızda ikinci yarı Fenerbahçenin hırsı ve mücadelesi ilk devreden farklı değildi. Dakikalar 86.53’ü gösterirken kulübe önünde dört Fenerbahçeli’nin, Başakşehirli oyuncuya yaptığı baskı anı, maçın resmiydi. Bu arada Başakşehir adına isabetli şut sayısı ‘0’dı.

HAKEM ZORBAY KÜÇÜK ŞANSLIYDI

Bu sezon 3. maçına çıkan Zorbay Küçük’ün FiFA listesine girmesine kesin gözüyle bakılıyor, ki bence de çok normal. Maç içerisinde özellikle ikinci yarıda faul ve sarı kart hataları oldu. Maçın skorunun rahat geçmesi Küçük’ün en büyük şansıydı. 39. dakikada sarı kart gösterdiği İrfan Can’ın ağzından çıkan sözler gözünden kaçtı. 41’de İrfan Can’ın koluna yaptığı temas şekli bir hakemin yapmaması gereken hareketlerden biriydi. 2-3 dakika önce gösterdiği sarı kartın istişaresini yapıyor gibiydi. 50’de Cemali topa vurduktan sonra Becao’nun bir teması var mı yok mu, kamera görüntüsünden belli olmuyor. Penaltıyı gerektirecek bir temas yok.

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş kazandı ama taraftarını yine memnun edemedi

25 Eylül 2023
Kayserispor maçının skoru yanıltmasın, Kartal özellikle ilk yarıda iyi oynamadı.

Arsenal-Tottenham ve Ajax-Feyenoord maçlarının ilk yarılarından sonra Beşiktaş-Kayseri mücadelesinin ilk devresini seyrettim. Futbol adına boşa geçen bir 45 dakika idi. Bir saniyesi bile taraftarı memnun etmedi oyun olarak. Son iki resmi maçındaki performansına benzer esintiler sunan bir Beşiktaş izledik.

Kayseri, klişeleşmiş deplasman oyunu oynadı. Topu Beşiktaş’a verip ani hücumlarla gol aradı. Zaman zaman başarılı da oldu.

Beşiktaş bu orta saha ile ilk yarı Ghezzal’ın eline baktı. Dominant bir oyun oynamaya çalışan Ghezzal’dan Aboubakar ve Cenk’in uzak oynaması olumsuzluk yarattı. İlk yarıda Beşiktaş yüzde 70 oranında topa sahip olsa da, bunun oyuna yansıması sıfırdı. Zevksiz, sıkıcı bir 45 dakikaydı.

ikinci yarı sanki başka oyuncular başka bir sahnede rol aldılar. Çalışılmış bir duran top organizasyonunda Mane’nin attığı golle Kayserispor ikinci devreye adeta 1-0 önde başladı. Beşiktaş da sanki bu golü yemeyi bekliyormuş oyuna ağırlığını koymak için!.. Oxlade-Chamberlain, Cenk, Salih ve Ghezzal biraz kıpırdadı ve oyunu hızlandıran Beşiktaş skoru lehine çevirdi.

Bu maçta görüldü ki Gedson vazgeçilmez bir futbolcu Beşiktaş adına. Şenol Güneş tam oyuncu değişikliği yapacakken maç boyu durağan olan Aboubakar golü buldu.

Beşiktaş beraberliği sağladıktan sonra Salih’in enfes pası ile arkaya sarkan Oxlade-Camberlain’in golü Beşiktaş’ı rahatlattı. Oxlade-Chamberlain Arsenal’de yaptığı klasik koşullarından birini gösterdi.

Beşiktaş iyi miydi? Hayır. Taraftarları yine rahat bir maç izlemedi ve oyun tatmin etmedi.

Bu skor yanıltmasın. Beşiktaş’ın önünde Adana Demirspor ve Konyaspor gibi zorlu rakiplerin olduğu maçlar var. Üstüne üstlük birçok oyuncunun gideceği 4-5 maçlık bir Afrika Kupası süreci olacak ki Beşiktaş için büyük handikap.

Yazının Devamını Oku

Trabzon, Beşiktaş’a topu verdi, maçı aldı

18 Eylül 2023
Bordo mavililer topla oynama oranında yüzde 29’a 71 gerideydi. 

İki takımın da hocaları ilk 11’lerde farklı tercihlerde bulunarak maça başladı. Trabzonspor’da Larsen’in yerine Mehmet Can sahaya çıkarken, Beşiktaş’ta Masuaku, Muleka ve Aboubakar’ın yerlerine Rebic-Cenk-Onur tercih edilmişti. Bjelica orta sahayı kalabalık tutsa da Trabzonspor topu 25. dakikaya kadar Beşiktaş’a bırakmayı tercih etti. 14. dakikada maçın ilk tehlikeli pozisyonu Gedson ile geldi ve 25. dakikaya kadar ölü toprağı serilmiş maç bu dakikadan sonra Trabzonspor’un kanat organizasyonlarıyla hareketlendi. Bordo mavililer, devasa fizikli Onuachu’ya topu indirmeyi hedefledi ve bunda da başarılı oldu. İlk gol bu şekilde geldi. Beşiktaş’ta Cenk, sürekli kanatta oynaya oynaya santrfor oynamayı unutmuş!

ONUACHU ADETA AHTAPOT GiBi

Trabzonspor’da eliyle koymuş gibi ortalayan ve Onuachu (2.01 metre), Benkovic (1.94 metre), Baniya (1.94 metre) ve Mendy (1.91 metre) gibi bu ortalara kafayı rahatlıkla vuracak silahlar varken ceza sahasına yapacakları her orta tehlike yaratır. Onuachu indiriyor, saklıyor, tutuyor, adeta bir ahtapot gibi.

41. dakikada Rosier’in gereksiz faulü sonrası kurulan barajın hatalı olması ve Cenk’in yanlış hamlesi, kaleci Mert’in hatasıyla birleşince Trabzonspor 2-0 öne geçti. İlk yarıda Beşiktaş’ta iyi denebilecek bir oyuncu yoktu. Trabzonspor’da ise yeniler Onuachu ve özellikle Mendy çok büyük fark yarattı.

GÜNEŞ iKiNCi YARI AS KADROYA DÖNDÜ

İkinci yarı Şenol Güneş üç oyuncu değişikliği ile as kadroya döndü. Beklendiği üzere Beşiktaş baskı kurup oyunu rakip alanı yıkmak istese de arka alanda verdiği açıklar Trabzonspor adına tehlikeli oldu ve üçüncü gol de bu şekilde geldi. Beşiktaş’ın kaleyi bulan ilk şutunun 72. dakikada gelmesi bu maça ilginç bir not olarak düşüldü. Topla oynama yüzdelerine baktığımızda Beşiktaş yüzde 71’e 29 üstündü. Kısacası Trabzonspor topu verdi maçı aldı.

GOL IPTALI YANLIŞ PENALTIYI ATLADI

Volkan Bayarslan, Trabzon-Beşiktaş maçında teknik ve disiplin cezalarında hatalar yaptı. Geçen sezonki başarılı performansının altında kaldı. Maçtaki tartışmalı pozisyonlara gelince... 23. dakikada duran topta Rebic, Baniya’yı ceza sahası içerisinde itiyor, topa bakmıyor. Hakem penaltı düdüğünü çalsa kimse bir şey diyemez. Belki farklı yorumlar da olabilir fakat Volkan Bayarslan enteresan biçimde Trabzonspor aleyhine faul verdi.

Yazının Devamını Oku

Kardeşler penaltıları atladı, Küçük’ün standardı yoktu

4 Eylül 2023
Beşiktaş-Sivas maçının hakemi Zorbay Küçük, 34 faul düdüğü çaldığı ve 6 sarı kart gösterdiği karşılaşmada bazı faul ve kart kararlarında hatalıydı. İ

İkinci yarıda ‘sıfır tolerans’ uygulamasında başarılı olamadı. Sarı kart gören oyuncuların abartılı itirazlarına kayıtsız kaldı. Özellikle Charisis’in hareketi buna net bir örnekti. Sarı kartı olan Manaj’a, son dakikada Necip’e yaptığı müdahale sonrası ikinci sarı kartı gösterme konusunda takdir hakkını kullanıp kartsız geçiştirdi pozisyonu. 

DAKiKA 38: Gedson risk alarak rakibine arkadan kayarak geliyor ve ayağının dış kısmıyla müdahalede bulunuyor. Tabanı gelmiyor. Kırmızı kart beklentisi doğdu fakat sarı kart doğruydu.

DAKiKA 44: Manaj’ın sarı kart gördüğü pozisyonda Colley, yüzüne bir darbe varmış gibi kendini yere attı. Bu pozisyonda Colley’e de sarı kart çıkmalıydı.

DAKiKA 45+4: Jackson Muleka’ya yapılan müdahale penaltı değil, devam kararı doğru.

iSMAiL’iN HER iKi SARI KARTI DOĞRU

Günün diğer maçında da Arda Kardeşler sıfır toleransın rafa kalktığını bize gösterdi. 

DAKİKA 7: Dzeko’ya yapılan müdahalede F.Bahçelilerin kırmızı kart beklentisi vardı fakat oyunun ve topun yönü bariz gol şans kriterlerini yerine getirmediği için sarı kart kararı doğruydu.

DAKİKA 63: Sowe’a ceza sahası önünde yapılan müdahalede hakem Arda Kardeşler’in ‘devam’ kararı doğruydu. 

Yazının Devamını Oku

Fenerbahçe bu forvet hattıyla maçların her anında gol atabilir

22 Ağustos 2023
Gaziantep maçının kadrosundan beş farklı oyuncu ile Samsun karşısına çıktı İsmail Kartal.

Bunların arasında en çok merak edilen, Manchester United’dan gelen Fred’di. Futbol şehri Samsunspor taraftarlarının coşkulu desteğiyle maça hızlı başladı. 10. dakikadan sonra Fenerbahçe baskı kurarak kanatları kullandı. Samsun sol tarafta Fofana’yı kullanıp Bola, Laura ve Ntchcam ile ani kontralarla sonuca gitmek istedi.

HERKES DZEKO’YU ARADI 

İlk yarıda Fenerbahçe’de Dzeko odaklı bir oyun vardı. Tadic, Cengiz ve Mert Hakan her top aldıklarında Dzeko’yu aradılar ve topu onunla buluşturmak istediler. Bazı pozisyonlarda Cengiz ve Dzeko’nun Roma yıllarından uyumu göze çarptı. İlk yarıda Tadic’in oyuna ağırlığını koyduğu her an Dzeko daha etkili pozisyonlar yakaladı. Fenerbahçe adına ilk yarının gizli kahramanı İsmail’di. Görünen o ki İsmail hoca, İsmail’den bu sezon kolay vazgeçmeyecek.

FRED, VALENCiA’YI HATIRLATTI

İkinci yarının başında Fred, kaçırdığı gol pozisyonunda Valencia’yı hatırlattı. Fenerbahçe’nin geçen sezon savunmanın arkasına atılan uzun toplarda yaşadığı zaaf hâlâ mevcut. Önlem alınması gerekiyor.

ÇOK ÇEŞiTLi VE KALiTELi AYAKLAR

Sarı lacivertliler hücum bölgesinde çok çeşitli ve kaliteli ayaklara sahip. Fenerbahçe’nin golü Edin Dzeko ile bu şekilde bulacağı o kadar belliydi ki, zaten ilk yarı bunun göstergesiydi. Sezon boyunca Cengiz Ünder-Ünder Dzeko ikilisi bu tür gollere çok fazla imza atacak gibi gözüküyor.

BAMBAŞKA BiR iRFAN CAN

Yazının Devamını Oku

Maxim’in atılması her şeyi değiştirdi

14 Ağustos 2023
Gaziantepli futbolcu kendini zorla oyundan attırınca, başta Fenerbahçeliler olmak üzere sahadaki herkesin dengesi bozuldu. 

Sezonun ilk lig maçında yeni transferler arasında Szymanski, Dzeko ve Tadic Fenerbahçe taraftarının en çok merak ettiği futbolculardı. 3. dakikada Dzeko’nun baskıyla kazandığı topu Tadic’e aktarması ve sonrasında Sırp futbolcunun akıl dolu pasıyla filelere göndermesi gerçekten çok klastı. 18. dakikada Szymanski’nin şapka çıkartılacak ara pasını Dzeko’nun gole çevirmesi Fenerbahçe’nin coşkusunu ve arzusunu artırdı. Bu sezon Dzeko-Szymanski-Tadic üçlüsünün iletişimi ve oyunu Fenerbahçe’yi farklı bir futbol anlayışına taşıyacak.

ALTAY VE DEFANS HATALIYDI 

Maxim’in oyundan atılmak için elinden geleni yaparak kırmızı kart görmesi maçın tadını kaçırdı. Taraftar fark daha da açılacak beklentisinde içindeyken ilk yarının son dakikasında 10 kişilik Gaziantep sürpriz bir gol atarak devreyi 2-1 bitirdi. Bu golde kaleci Altay kadar, duran topta adam paylaşımını sağlıklı şekilde yapamayan defans oyuncuları da hatalıydı.

RAKiBi ABLUKA ALTINA ALAMADI

Fenerbahçe’nin daha atak başlamasının beklendiği ikinci yarının başında Tadic penaltıyı kaçırınca Fenerbahçe’de bir tedirginlik oluşmaya başladı. Gaziantep’in gücü olmamasına rağmen, 80. dakikaya kadar Fenrebahçe’nin yoğun temposu ve rakibi abluka altına alan bir oyunu yoktu.

TARAFTARA ‘ACABA’ DEDiRTTiLER

80. dakikada Dzeko’nun vuruşunda direğe takılan Fenerbahçe, oyunu rakip ceza sahasına yığar gibi gözükse de, ilk yarıdan farklı bir görüntüdeydi. Bu bölümdeki görüntüler, aklı geçen sezonda kalan Fenerbahçe taraftarlarına “Acaba” dedirtti.

SORU iŞARETLERi OLUŞTU

Yazının Devamını Oku