Fırat Aydınus

Pozisyon penaltı ama Cenk’in abartısı yanılttı

4 Mart 2024
Beşiktaş’a taraftar desteği de yetmedi, Galatasaray rahat oynayıp 3 puanı aldı.

Beşiktaş taraftarının görsel şöleni eşliğinde başlayan maçın henüz 2. dakikasında Al-Musrati’nin kendi kalesine attığı gol siyah beyazlılar için tam bir şok anıydı. İlk yarı Galatasaray adına Barış, Beşiktaş adına da Rashica sağ kanadı kullanarak etkili olmaya çalıştı. Erken gelen golün, oyunun heyecanını ve hızını kestiğini söylemek mümkün. Golden sonra takımların stratejileri değişti. Beşiktaş’ta Rashica, Muci ve dışında yaratıcı oyuncu hüviyetinde kimse yok. Amartey adeta el freni gibiydi ilk yarı. Galatasaray rahat bir 45 dakika çıkardı. Ne Nelsson, ne de Davinson Sanchez için tehlike oluşturabilecek bir Beşiktaş forveti yoktu. Nelsson-Sanchez ikilisi Beşiktaş’ı karşılayıp oyun kurarken belki de bu sezonun en rahat 45 dakikasını çıkardılar.

3. BÖLGEDE PRES YAPAMADI

1-0 geriye düştükten sonra Beşiktaş, beklentilerin tersine 3. bölgede pres yapamadı. Öyle anlar oldu ki, 20. dakikada taraftar isyan etti ve ileriye çıkmaları için futbolculara bağırmaya başladılar. Yetmedi, devre arasında takımlar soyunma odasına giderken futbolcuları tribüne çağırıp moral verdiler. Taraftarında var olan isyan ve inancın en ufak bir kırıntısı dahi yoktu siyah beyazlı futbolcularda ilk yarı. Pozisyon ve tempo olarak beklentilerin altında kalan ilk yarıda G.Sray kendini yormadan kontrollü bir oyun oynadı. Devreyi 8 şut ve 6 kornerle bitirmeleri, üstün oyunlarının kanıtıydı.

iKiNCi YARI DAHA HAREKETLiYDi

Beşiktaş orta sahasında Gedson çok arandı. 2. yarıda ilk devreye oranla seyir zevki ve pozisyon sayısı biraz daha yüksek bir mücadele izledik. Beraberlik golü için yüklenen Beşiktaş’ın ileriye çıktığı anlarda yakaladığı pozisyonları ve siyah beyazlıların arkada bıraktığı boş alanları değerlendiren bir Galatasaray izledik. İkinci yarı itibariyle hakem Halil Umut Meler de müsabakaya dahil oldu! Santos’un Ghezzal-Amartey değişikliği Beşiktaş’ı ofansif olarak daha da güçlendirdi. Ardından Santos hücuma yönelik iki hamle daha yapıp Muleka ile Aboubakar’ı sahaya aldı. Ancak tüm bu ofansif hamleler Beşiktaş’ın skor bulmasına yetmedi. Beşiktaş, beraberliği getirecek pozisyonlar bulsa da gole ulaşamadı.

PLANSIZ HÜCUM VE KALiTE 

Sonuçta G.Saray bu kritik derbide rahat bir oyunla 3 puan çıkarmayı bildi. Beşiktaş’ın plansız hücumları ve kadro kalitesi farkı bu derbide göze çarpan unsurlardı. Taraftar, takımını ne kadar ileri itmek istese de o takım bunu yapamıyor. Hücum edemiyor, üstün oynayamıyor ve taraftarın çabalarının bir faydası olmuyor.

‘PENALTI POZiSYONUNDA OLDUĞU GiBi COLLEY’iN KIRMIZI KARTINDA DA VAR MÜDAHALE ETMEMELiYDi’

Yazının Devamını Oku

İlk penaltıda dağıldı, 4 kırmızı kart gösterebilirdi

27 Şubat 2024
İki takımın ofansif oyun anlayışı bizlere son derece zevkli, mücadele dolu ve pozisyonu olan bir müsabaka seyrettirdi.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun müsabakadan saatler önce verdiği ve Tahkim’in acilen onayladığı İcardi’nin cezasının yankıları ile başladı maç. Sparta Prag maçı sonrası Galatasaray adına elenmenin etkisi ne olacaktı? Belli ki bazı oyuncuların mental anlamda etkilendiği görüldü ilk 45 dakikada. Maç öncesi Sergen Yalçın, “Tipik Anadolu takımı mantığı ile oyunu tutup ani geçişlerle oynayacağız ve sonuca gideceğiz” dedi ama maçın başlamasıyla özellikle ilk 5 dakika gördük ki Sergen Hoca ters manyel yapmış. Antalyaspor baskı kuran ve Galatasaray’ın üzerine giden bir görüntü çizdi. Ev sahibi sarı kırmızılılar maçın başlarında dengeyi kurmaya çalışırken bir duran top sonrası kazanılan penaltı ile golü buldu. Bu gol den sonra herkes Galatasaray’ın daha baskılı oynayacağını düşünürken oyunu domine eden, ne oynadığını bilen, organize ataklarla net pozisyonlar yakalayan, topu direkten dönen ve beraberlik golü bulan bir Antalya izledik.

TETE VE ViNiCiUS iLK YARI ETKiSiZDi

İlk yarı itibariyle Galatasaray’da Tete ve Vinicus çok etkisizdi, orta sahanın da enerjisi düşüktü. Beraberlik golünü yedikten sonra silkelendi ve alışagelmiş gelmiş kendi evindeki baskılı oyununu son anlarda göstermeye başladı. Bunun sonucunda Kerem Aktürkoğlu ile ikinci golü bularak devreyi 2-1 önde kapadı..

GALATASARAY iCARDi’Yi ARADI

İkinci yarı Okan Buruk, Tete’nin bu performansını görmüş olacak ki, onun yerine Kaan’ı alıp Barış’ı öne çıkardı.

Bu devrede Antalyaspor’un oyun anlayışında bir değişme olmadı. İlk devredeki gibi oyunu önde karşılayan ve rakibi beklemeden baskı yaparak oynamaya çalışan düşünceyi devam ettirdi. İki takımın ofansif oyun anlayışı bizlere zevkli, mücadele dolu ve pozisyonu olan bir müsabaka seyrettirdi.

Bu maçta Vinicus özellikle ceza sahası içinde, İcardi’yi arattı. Bir parantez de Köhn’e açalım... İkinci yarı özellikle sol taraftan bindirmeleri çok etkiliydi.

Kendi sahasında ilk defa bu denli zorlanan Galatasaray çok değerli 3 puan aldı.

Yazının Devamını Oku

Bir penaltı verilmedi, verilen penaltıda VAR’ın hakemi çağırması yanlıştı

25 Şubat 2024
Fenerbahçe'nin Kasımpaşa'yı 2-1 yendiği maçta 1 penaltı verilmedi, verilen penaltıda ise VAR'ın hakemi çağırması yanlıştı.

90+1’deki penaltıda topun bir kırılması mevcut. Bu kırılmanın nereden kaynaklandığı sadece kale arkası kamerasından görülüyor. Futbolcu topa kafayla temas etmek isterken edemeyince, açılan kola topun bir teması mevcut gibi. Ama bu görüntü yüzde 100 net kanıt olarak VAR’ın hakem Cihan Aydın’ı monitöre çağırması için yeterli değil.

DZEKO’NUN ATTIĞI GOLÜN iPTALi DOĞRU, OFSAYT

45. dakikada Fenerbahçe’nin sayılmayan golünde, Edin Dzeko’nun rakip ikinci oyuncudan kale çizgisine daha yakın olması söz konusu. Pozisyonda Kasımpaşa kalecisinin olmaması kafaları karıştırdı. Dzeko, rakip ikinci oyuncudan kale çizgisine daha yakın olduğu için pozisyon ofsayt. Golün geçerli sayılmaması doğru.

FERDi’YE YAPILAN HAREKET FAUL AMA PENALTI DEĞiL

72. dakikada Jackson Porozo’nun Kasımpaşa ceza alanı çizgisi civarında Ferdi Kadıoğlu’na yaptığı hareket faul ancak yapılan temasın izdüşümü ceza alanı dışında olduğu için penaltı değil.

OOSTERWOLDE’NiN POZiSYONU PENALTIYDI

82. dakikada Mamadou Fall’un Jayden Oosterwolde’ye yaptığı faulde ilk temasın izdüşümü ceza sahası içerisinde. Bu pozisyonda penaltı verilmeliydi.

KALE ARKASI GÖRÜNTÜSÜ KESiNLiKLE YETERLi DEĞiL

Yazının Devamını Oku

Tek devrelik futbol gösterisi | Ali Şansalan başarılıydı

19 Şubat 2024
Galatasaray, ilk yarıda çok arzulu, coşkuluydu.

Bir hafta boyunca zemin polemiği yapılan Eryaman Stadı’nda Galatasaray’a ilk yarı yetmedi adeta. Gol attıkça saldırdı.

Yeni transfer Köhn tam G.Saray’ın tam aradığı kumaş. Okan Buruk’un sol bekte sezon başından beri yaşadığı sorunun çözümü. Hem ofansif hem defans anlamında çok kaliteli bir sol bek.

Orta sahada Berkan-Kerem Demirbay ikilisi Torreira’nın eksikliğini hissettirmedi. İlk yarı Demirbay sahada basmadık yer bırakmadı. Joker Barış bu kez sağ tarafta Tete’nin arkasındaydı.

İlk yarı 2 dakikada 2 gol buldu Galatasaray. Tıpkı Samsun maçındaki gibi. Samsun’da rölantiye almıştı maçın geri kalanını ama dün akşam ilk yarının her anında gol attıkça yetinmeyen bir takım havasındaydı. İlk 45 dakikada her anı domine eden bir G.Saray vardı sahada: 8’i isabetli 19 şut; 9 korner, 31 kez rakip ceza sahasında topla buluşma; 2.20 gol beklentisi.

Kaybedilen topu geri kazanma süresinin kısalığı ilk yarı itibariyle sarı kırmızılıların en önemli özelliğiydi. Çok arzulu ve coşkulu bir 45 dakika oynayan Galatasaray’ın baskılı futbolunda ve hücumdaki etkinliğinde stoperlerin takımı ileriye itmesi önemli rol oynadı.

2. YARIDA DA OYUNUN HAKiMiYDi

Skor 3-0 olunca doğal olarak Emre Belözoğlu gol bulma adına 3 değişiklik yaparak ikinci devreye başladı. Ankaragücü ilk yarıya oranla biraz daha fazla rakibinin üzerine gitmeye çalışsa da, Galatasaray vites küçültmesine rağmen oyunun mutlak hakimiydi. Hatta ikinci yarı bir ara sağ açığa atılan topa koşan Davinson 1 dakika sonra kendi ceza alanı içinden hava topunu kafası ile savuşturdu.

HiÇBiR ŞEY DURDURAMADI

Yazının Devamını Oku

Fenerbahçe panik yaptı, ligin liderliğini kaptırdı | MHK vesile oldu, Altay sınıfta kaldı

12 Şubat 2024
Rakip ceza sahasında 54 kez topla buluşan F.Bahçe 3. golü bir türlü bulamadı.

Fenerbahçe her zaman olduğu gibi Alanya karşısında da maça ön alan baskısı ile başladı. Ancak rakip takım blokları çok iyi kapattı. Alanyaspor özellikle sağda Cengiz, solda Tadic’e atılacak toplarda pas yollarını kesti. Akdeniz ekibi uzun toplarla ve Siso-Agusto ile etkili olmala çalışırken şok bir golle öne geçmeyi başardı. Bu golde Ferdi ile Djiku’nun ortaklaşa hatası da etkendi.

ÇABUK DEĞİL PANiK OYUN

Yediği golün ardından sarı lacivertliler maçın bir bölümünde ceza sahası dışından şutlara yöneldi. Alanya’nın golüne hızlı yanıt vermeye çalışan Fenerbahçe bunda başarılı olamayınca anlamsız bir paniğe sürüklendi. Çabuk oynama ile panik oynamayı birbirine karıştırdı ev sahibi ekip. Bu bölümde Dzeko da istediklerini yapmakta zorlandı. Bosnalı oyuncu geliyor, alıyor, saklıyor, veriyor ama ceza sahası içi anlamında eski Dzeko değil. Ligin kısalan boyunda artık istatistiklerin sonuç verme anlamında pek bir kıymeti harbiyesi yok. İlk yarı itibariyle Fenerbahçe yüzde 70 topla oynamasına, 13 şut atmasına, rakip ceza sahasında 21 kez topla buluşmasına ve 16 orta yapmasına rağmen ilk yarıyı Alanya önde kapattı.

RUS RULETiNE DÖNDÜ

İkinci yarıda özellikle Cengiz-İrfan Can değişikliği; akabinde kazanılan penaltı ve Fenerbahçe’nin golden sonra baskısını artırıp Dzeko ile skoru 2-1 yapması sonrası ‘tam maçı koparacak’ derken ilk yarıdaki gibi Alanya’nın şok bir golüyle maç beraberliğe geldi. Bundan sonra Fenerbahçe tüm riskleri alıp 3. golü bulmaya çalıştı. Ama bu süreçte Alanya’nın da yakaladığı pozisyonlara tanık olundu. Hatta 2. yarını belirli bir bölümünde maç Rus ruletine döndü ve atanın galip geleceği bir havaya büründü. Uzatmalarda ise Fenerbahçe galip gelecek pozisyonları yakalarken bu süreçte rakibine mağlup olacak pozisyonlar da verdi. Sonuçta rakip ceza sahasında 54 kez buluşan Fenerbahçe 3. golü bulamayınca zirvedeki kayıp hazineye 2 puan ekledi.

MHK VESİLE OLDU ALTAY SINIFTA KALDI

Perşembe sosyal medyadan özellikle F.Bahçe ve G.Saray maçlarına atanacak hakemlerin çok dikkatli seçilmesi gerektiğini, yapay zekanın belirlediği 3 hakemden birini MHK’nın seçtiğine dikkat çekmiştim. Süper Lig’de 3. yılı olup 20. maçına çıkan Çağdaş Altay’ın bugüne kadar Süper Lig’de hiç 4 Büyük takım maçını yönetmeden F.Bahçe-Alanya gibi baskısı, stresi ve zorluk seviyesi yüksek maça atanmasını gerçekten öngörüsüzlük ve büyük bir riskti.

MAJÖR KARARLARI ÇOK TARTIŞILACAK

Yazının Devamını Oku

Trabzon, Araklı doğumlu Semih Trabzonspor maçının yıldızı oldu

5 Şubat 2024
Bir tarafta son 3 maçta mağlup olan ve 9 gol yiyen lig üçüncüsü Abdullah Avcı’lı Trabzonspor, diğer tarafta yine son 3 maçında 2 mağlubiyet, 1 beraberlik alıp, hiç gol atamayan lig dördüncüsü ve ‘kurtarıcı’ olarak gördüğü Fernanso Santos’a sarılan Beşiktaş vardı...

Sezona erken havlu atarak taraftarların içinde en ufak umut kırıntısı bile bırakmayan iki takım için bu müsabaka bir nevi özür maçı niteliğindeydi. Her ikisinde de sakatlar, kadro dışılar ve gönderilenler bir hayli fazlaydı. İlk yarıda temposu çok yüksek olmayan ve ritim tutturulamayan bir mücadele izledik. Kısır bir 45 dakikaydı. İlk 23 dakikada Trabzonspor kanatlardan Trezeguet ve Visca ile Beşiktaş’ın üstüne gitti. Umut ve Svensson’un zaaflarından yararlanmak istedilar.

ORTA SAHADA BÜYÜK SAVAŞ

25. dakikadan sonra Beşiktaş az da olsa dengeyi kurmaya çalıştı. İlk 45 dakikada orta sahada Fernandes-Amartey ikilisi ile Berat-Mendy ikilisinin birbirlerine üstünlük kurma savaşı vardı. Trabzonspor’un daha baskılı oynadığı ve golsüz bitecek diye düşünülen ilk yarının son anlarında Semih’in kimsenin beklemediği anda uzaktan çektiği şut Beşiktaş’ın devreyi 1-0 önde kapatmasını sağladı.

İLK YARIDAKİ MAÇIN TAM TERSİ

Ligin ilk yarısında Trabzon’un Beşiktaş’ı 3-0 yendiği ‘topu rakibe verip, kapılan toplarla sonuca gitme’ taktiğini bu kez siyah beyazlılar sergiledi. Sürekli olarak Rashica, Ghezzal, Cenk ve Semih ile geçiş fırsatları kolladılar. Belki tedirginlik ve yenilmeme korkusundan olsa gerek, ilk yarıdaki durgunluğun tam tersine, daha hareketli ve tempolu bir ikinci yarı izledik.

İKİNCİ GOLDE TRABZONLULAR UYUDU

İlk yarıdaki golünde tekniğini konuşturan Semih, bu kez fizik gücünü konuşturarak ikinci golünü attı. Trabzon Araklı doğumlu olan Beşiktaşlı Semih Trabzonspor maçının yıldızı oldu. İkinci golde Trabzonsporlular adeta uyudu. Taçtan gelen topu Cenk’in tek pasta Semih’e indirmesi ve bu oyuncunun üç rakibinin arasından geçerek gol atması, Premier Lig’de göreceğimiz türden bir pozisyondu. Dikkat çekici olan nokta, Semih’i durduramayan üç Trabzonsporlu’nun Berat, Mendy ve Baniya olmasıydı. 2-0’dan sonra Trabzonspor Beşiktaş’ın üstüne gelmeye başladı ve Trezeguet ile iki mutlak gol pozisyonundan yararlanamadı. Bu sonuçla üst üste 4. mağlubiyetini alan Trabzonspor zor zamanlara iyice yelken açtı. Beşiktaş ise bir nebze de olsa taraftarın gönlünü aldı.

Yazının Devamını Oku

Tokat, Şansalan’ı çağırıp bombayı eline bıraktı!

29 Ocak 2024
Beşiktaş lehine verilen penaltıda VAR hakemi ‘Penaltı yok’ diyerek hakemi monitöre davet ediyorsa; ya protokol değişikliğe uğramış ya da VAR’ın pozisyona müdahil olma seviyesi en alt limite kadar indirilmiş.

18. dakikada Beşiktaş lehine verilen penaltıda VAR hakemi ‘penaltı yok’ diyerek hakemi monitöre davet ediyorsa; ya protokol değişikliğe uğramış ya da VAR’ın pozisyona müdahil olma seviyesi en alt limite indirilmiş demek ki... Çeşitli kamera açılarından izlendiğinde muhtemel olarak farklı yorumların çıkabileceği böyle bir pozisyonda Ali Şansalan’ı çağırmak, bombayı eline bırakmaktır. Merak ediyorum MHK bu pozisyon ile ilgili ne diyecek? Ayrıca madem sıfır temas ve sıfır müdahale var, neden sarı kart verilmedi ve endirekt serbest vuruş değil de hakem atışı ile oyun başladı?

UYGUN’U RAPORA YAZABiLECEK Mi? 

Bülent Uygun çift sarı karttan kırmızı kart gördü. 4. hakem Oğuzhan Çakır’a tavsiyem; teknik alanda ihraç olmuş ve agresif olan görevliye bu kadar yaklaşıp, kişisel alanına girme. Sonra sana ve hakemliğin saygınlığına karşı yapılan bu tür muameleye maruz kalman kaçınılmaz olur. Şimdi bunu rapora yazmak zorundasınız. ‘Yazmayız’ diyorsanız, kendisine bu tür eylem yapılıp sessiz kalan bir hakem olursunuz.

Yazının Devamını Oku

Tempolu başladı, rölantide bitirdi | Cihan Aydın ufak tefek hatalar dışında başarılıydı

29 Ocak 2024
Fenerbahçe ilk yarıda öyle bir baskı yaptı ki Ankaragücü gol attığına pişman oldu.

Maça alışılagelmiş baskı ile başlayan ve yüksek tempoda oynayan Fenerbahçe, genelde gol bulduğu dakikalarda şok bir golle geriye düştü. Belli ki Ankaragücü’nde geçiş oyununda kullanma adına Gambiya Milli Takımı’ndan dönen Ali Sowe ilk 11’deydi. Topu Fenerbahçe’ye verip birinci bölgede bekleyen Ankaragücü’nün, kaptığı toplarla kontarak geliştirme düşüncesi penaltı kazanmasını sağladı. Geriye düşen Fenerbahçe baskıyı öyle bir artırdı ki, ritmi de yakalayınca Ankaragücü tabiri caizse golü bulduğuna pişman oldu.

CENGiZ iMDADA YETiŞTi

Fenerbahçe'nin beraberlik golünün zamanlaması önemliydi. Cengiz Ünder’in, İstanbulspor maçındaki 4 gollük performansı sonrası oynanan 4 karşılaşmada sadece Gaziantep maçında ilk 11 başlaması ister istemez “Neden?” sorusuna yol açmıştı. Şuttan daha tehlikeli bir orta ve ceza sahası içindeki karambolde sağ ayakla yapılan vuruşla gelen Cengiz Ünder golleri Fenerbahçe’nin imdadına yetişti. İlk yarıda Fenerbahçe adına Ferdi, Mert, İsmail ve Cengiz performanslarıyla öne çıkarken, Ankaragücü kalecisi Bahadır, yaptığı kurtarışlarla farkın açılmasını önledi. Bu bölümün dikkat çekici istatistikleri ise, Fenerbahçe’nin 13 şut atması ve rakip ceza sahasında 19 kez topla buluşması idi.

ANKARAGÜCÜ’NÜN GÜCÜ YETMEDi

Her ne kadar ikinci yarıya aynı ritim ve tempoda başlayan Fenerbahçe üçüncü golü bulmak için rakibinin üstüne gitse de 60. dakikadan sonra oyunun şekli döndü ve ev sahibi takım, tempoyu düşürerek oyunu rölantiye aldı. Ankaragücü biraz daha ileri çıkarak beraberlik golünü bulmak için Fenerbahçe’nin üzerine geldi. Son 30 dakikada Fenerbahçe’nin tempoyu düşürmesi risk barındırıyordu. Bunu gören İsmail Kartal değişiklikleri ile müdahale etmek istedi. Ankaragücü her ne kadar öne çıkıp beraberliği sağlamak istese de gücü yetmedi. Riskler içeren bu süreçte Fenerbahçe rakibine gollük pozisyon vermedi.

BÖYLE MAÇLARI ÇOK GÖRECEĞiZ

Sonuçta Fenerbahçe skor anlamında ilk yarıda koparabileceği bir maçın ikinci devresinde taraftarlarına kısmen de olsa tereddüt yaşattı. Belli ki ligin geri kalanında skor ve oyun anlamında bu tür değişken, temponun dalgalı bir seyir izlediği maçlara daha çok şahit olacağız.

UFAK HATALAR DIŞINDA BAŞARILI MAÇ YÖNETTi

Yazının Devamını Oku