Serkan Ocak

Tekrar yürümeye başladığımda ruhum değişmişti

27 Nisan 2016
Nazan Aşkalli’nin hayatı geçirdiği bir kaza sonucu değişti. Bir süre yürüyemedi. Tekrar ayağa kalktığında ise artık farklı bir dünyası vardı. İşini bıraktı, kendini gezmeye, yeni yerler keşfetmeye adadı.

Tam bir gezgin oldu. 2011’den bu yana Afrika’dan kutuplara kadar 48 ülkeyi gezdi. Bu seyahatlerini de ‘Zambaktan Bir Masal’ kitabında topladı. “Tıpkı zambak gibi, bembeyaz, leke tutmayan bir dünya hayal ediyorum” diyen Aşkali ile yaptığı yolculukları, gezgin olmanın nasıl bir duygu olduğunu konuştuk.

Bu tutkunuz nasıl başladı?
Küçük yaşlarda belgeselleri, filmleri izler, yeryüzündeki ortaklarımızı merak ederdim. Kızılderilileri, uzak kabileleri, hayvanları, her şeyi tanıma hayalim vardı. Bu hayalim kırklı yaşlarda gerçek oldu.

Arizona'daki Antilop Kanyonu

"KAZA GEÇİRDİM, BİR YIL YÜRÜYEMEDİM. AYAĞA KALKTIĞIMDA RUHUM DEĞİŞMİŞTİ"

Nasıl bir yaşamınız var?

Yazının Devamını Oku

Troçki’nin oturduğu yerden Viyana...

15 Nisan 2016
900 müzesi ve 120 tiyatrosu bulunan dev bir sanat kenti burası. Ancak sanat ruhunu anlamak için günlerce müzelerde dolaşmanıza, oyun izlemenize ya da filarmoni orkestrasını dinlemenize gerek yok. Bir zamanlar Stalin, Lenin ve Troçki’nin uğradığı ‘Cafe Central’da birkaç saat geçirmeniz kente âşık olmanıza yeter de artar bile...

Türkçe konuşan Viyanalı rehber Holger Fertinger’in arkasında iki gazeteci koşturuyoruz. O anlatıyor, biz hayranlıkla dinliyor ve not alıyoruz.

23 bölgeden oluşan Viyana’nın merkezindeyiz. ‘1. Bölge’, Viyana’nın tam kalbi. 150. yılını kutlayan Yüzük Caddesi (Rinsstrasse), Ayna Sokak (Spiegelgasse)... Bonbonier; 1920’den kalma, şimdilerde bar olan bir genelev... İçeride atmosfer tarih kokuyor. Garsonların kıyafetleri 1920’lerden... Biraz ileride 100 yıllık ‘Fledermaus’. Tango ve kabare gecelerinin adresi...

 

 

Ülkenin en büyük katedrali; ‘Aziz Stefan’... Üzerindeki Osmanlı top mermisi halen duruyor. Viyana’nın İstiklal’i ‘Karntner’... Beethoven’ın 5. Senfoni’yi yazdığı müze ev...

Büyük ama büyülü bir koşuşturmacanın içindeyiz. Zaman az, gezilecek yer çok... Yazılacak onca yer var ancak birkaç güne yayılan bu sıkıştırılmış Viyana keşfinden aklımda en çok kalan yeri anlatmak istiyorum: Cafe Central...

 

Yazının Devamını Oku

7 yıl, 27 ülke, 75 şehir...

1 Nisan 2016
Aslı Delikara, iletişim alanında faaliyet gösteren bir ajansın sahibi. Yedi yıl öncesine kadar yurt dışına çıkmamıştı bile. Ancak bir gün “Hayat kaçıp gidiyor, haberim yok” dedi ve bir seyahat planı yaptı. Dünyayı gezmeye Küba’dan başladı. Ara ara yaptığı gezilerle şimdiden yedi yılda 27 ülkeyi geride bıraktı...

İçinizdeki bu seyahat tutkusu birden nasıl oluştu?
- Uzun süredir kendi işimi yapıyorum, bir ajansım var. İlk seneler işi oturtmak için, sonra da işlerin yoğunluğundan doğru düzgün tatil yapamadım. Pasaport aldım, öylece duruyordu. Bayram ve resmi tatiller dahil bir yılda 6-7 gün tatil yapabildiğimi hesapladığım sene (2010) birden delirdim, “Hayat kaçıp gitmiş, haberim yok” diye!.. Kıbrıs’ı saymazsak hiç yurtdışına çıkmamıştım; sonra bir gece Küba turlarına baktım, ertesi sabah firmalardan birini aradım, ‘barter’ teklif ettim. Tesadüfen onların da tanıtıma ihtiyacı ve bir kişilik de yerleri varmış. Hiç düşünmedim, beş gün sonra uçağa bindim, Havana’ya indim! Sonra devamı geldi, son 7 yıldır sanki kanıma bir virüs girdi ve gezmeden duramıyorum...

 

Danimarka

Seyahatlerinizi nasıl planlıyorsunuz?

Yazının Devamını Oku

Yelkenli üzerinde 5 bin mil

12 Mart 2016
Orhan Gorbon (44) Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji mezunu. Çocukluk yıllarından bu yana Türkiye’deki yarışlar dışında yurtdışında birçok açıkdeniz yarışına katılmış başarılı bir yelkenci... Onun için yelken yapmak dünyayı da denizden dolaşmanın farklı bir güzel yolu. Bugüne kadar 24 limanda ve birçok yarışta yelken açarak 5 bin deniz mili yol kat etti, onlarca ülkeyi gezdi.

Yelkenle ne zaman tanıştınız?
Ailem yelkenciydi ve bu konuda kendimi şanslı hissediyorum. Büyükbabam 1930’da daha 15-20 yaşlarında yelken yapıyormuş. Babam ve amcam da yelkenciydi. Haliyle doğuştan geliyor bu aşk... Bir teknemiz vardı, onla bu işe bulaştım. Sonrasında sürekli aile tekneleriyle Kalamış’ta yarışmaya başladım. Basket de oynardım, kayakla da ilgilenirdim ama yelkencilik hep ön planda olurdu. Sonra seyahatlerim başladı.

 


İsveç

 

İlk yarışınız hangisiydi?

Yazının Devamını Oku

Çocukla safari turu nasıl yapılır?

4 Mart 2016
Banu Özkan Tozluyurt özel bir şirkette danışman. Seyahat etmek onun olmazsa olmazı. Kendi parasını kazandığı andan itibaren sürekli seyahat planları yapıyor. Bugüne kadar 26 ülke ve 100’den fazla şehre ayak bastı. Şimdi de eşi ve kızıyla dünyayı gezmeye devam ediyor. Tozluyurt’un en ilginç deneyimi, kızıyla beraber vahşi hayatı gözlemledikleri Afrika safari turu oldu.

Gezme tutkusu ne zaman başladı?

Kendi paramı kazanmaya başladığım andan itibaren seyahat tutku haline dönüştü. Her ay kenara biraz para koyarken bir yandan da nerelere gidebilirim konusunda araştırma yapıyorum. Bu konuda ekonomik özgürlüğüm dönüm noktası oldu diyebilirim. Sonrasında evlilik, çocuk derken hiç ara vermeden dünyayı ve Türkiye’yi gezmeye devam ettik.  Bugüne kadar  26 ülke ve 100’den fazla şehir gezdim.

Endonezya

Seyahatlerinizi neye göre planlıyorsunuz?

Kızımız küçükken seyahatleri planlamak daha kolay oluyordu. Okul sorunu yoktu ama şimdi kışın gideceğimiz yerler konusunda onun okul tatillerine göre plan yapıyoruz. Her senenin başında fosforlu bir kalemle tatilleri işaretlerim. Genelde kıyafete, mücevhere, eve, arsaya para ayırmak yerine kazandığımızı seyahate ayırmayı tercih ediyoruz. Çok sık iş seyahatleri nedeniyle biriktirdiğimiz miller, çok önceden plan yaptığımızdan erken rezervasyon indirimleri ve gittiğimiz bölgeler için önceden yaptığımız ön çalışmalar sayesinde bütçemizi de planlamış oluyoruz. 

Yazının Devamını Oku

'30 bin fite çıkıp Peter Pan gibi uçtum'

31 Ağustos 2015
Ayşen Uz, Türkiye’de önemli markaların pazarlama bölümlerinde 16 yıldır yöneticilik yapıyor. Çocukluğundan bu yana hayallerini kurduğu ülkelere tek tek gitti. Şimdiden 40 ülkeyi geride bıraktı. En heyecan verici seyahat deneyimini ise Amerika’da gerçekleştirdi. NASA’nın astronotlara eğitim verdiği tekniği öğrendi. Özel bir uçağa binip yerçekimsiz ortamda Peter Pan gibi uçtu...

Seyahatlerinizi çalışırken mi yaptınız? Bir gezgin misiniz?
Seyahat planlarımı kariyerime paralel organize ettim. En büyük çocukluk hayalim olan gezginliği gerçekleştirmek için ne yapıp edip kendime zaman yarattım. Listemdeki ülkelerin önem ve öncelik sırasını yıllar öncesinden planladım. Seyahat tecrübelerimin, sosyal zekâmın gelişimi ve çok kültürlü dünya insanı olabilmem adına yöneticilik kariyerime ciddi faydası oldu. Bu işi büyük bir sevgi ve hazla yapan amatör ruhlu, mutlu bir gezginim.


ABD - San Francisco

Şu ana kadar nerelere gittiniz?
ABD, İngiltere, İskoçya, Rusya, Hindistan, Kamboçya, Vietnam, Nepal, Brezilya, Fas, Tayland, Singapur, Malezya, Maldivler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğunu içeren kırkın üzerinde ülkeyi şehir şehir dolaştım. Şu ana dek planladığım yolun yarısına gelebilmek için tam 18 yıllık deneyim biriktirdim.


Yazının Devamını Oku

Dünyayı kırmızı burunla geziyor

18 Ağustos 2015
Filiz Küçük, gezmeye düşkün bir oyuncu. Şimdi bir prodüksiyon şirketinde proje koordinatörü olarak çalışıyor. Seyahat ettiği ülkelerde çektiği fotoğrafların bir anlamı olması için kendisine bir aksesuvar seçti; kırmızı burun. Üç yıl önce taktığı palyaço burnunu artık her yolculukta yanında taşıyor.

Kırmızı burunla gezme fikri nasıl ortaya çıktı?
Arkadaşlarım Murat ve Miko’yla 10 Ekim 2012’de Roma’ya giderken hepimiz için bavula fotoğraflarda kullanmak üzere birer aksesuvar koydum. Bir palyaço burnu, minik bir soytarı şapkası ve şeytan boynuzu. Amacım renkli ve eğlenceli fotoğraflarla bir bütünlük oluşturmaktı. Murat ve Miko fotoğraf çekmeye meraklı olduklarından aksesuvarlarını kullanamadılar. En pratik palyaço burnu çıktı. At cebe, her yere taşı. Bir de sevdik fikri, eğlendik. ‘Burun Geziyor’ ismiyle hem fotoğraf serileri oluştu hem de seyahat yazıları yazıyorum. Çok eğlendiğim için çevremdekiler de eğleniyor. Yolda çevirip bu konuda sorular soruyorlar. Minik bir fikir ama çok iyi bir iletişim aracı oldu.

Kırmızı burunla nerelere gittiniz?
Burun, şu ana kadar Roma-Pisa ve Floransa, Londra, Paris, Lizbon, Bali, Barselona, Sicilya, Ibiza, Brugge ve Prag’ı gezdi. Yanımızdaki üçüncü kişi gibi. Rengârenk, eğlenceli bir yer görünce birbirimize “Şuraya bak, tam Burun’luk” diyoruz.

Gezerken rota, para, ulaşım gibi konularda nasıl hazırlık yapıyorsunuz?
Haftalarca araştırma yapıyorum. Detaylı seyahat programı çıkarıyorum. Bir Excel dosyasına kahvaltıdan müzelere, hatta gece gideceğimiz bara kadar her detayı bütçeleriyle dakika dakika yazarım. Her gün uçak bileti bakarım. Havayolu şirketlerinin kampanyalarını hiç kaçırmam. Rotamı havayolu şirketleri belirliyor yani... Elbette gitmek istediğim yerlerin bir listesini de yaptım. Uçak biletini en az üç ay, en çok sekiz ay önceden alırım. 265 TL’ye Prag, 350 TL’ye Lizbon’a bilet buldum. Günde bir paket sigara içen biri bu alışkanlığından kurtulmayı başarabilirse her ay uçak bileti alabilir nerdeyse.

Yazının Devamını Oku

'Asıl zenginlik nereleri gördüğüm'

10 Ağustos 2015
Talha Çilek 34 yaşında. İşi nedeniyle çıktığı seyahatler bir süre sonra tutkuya dönüştü. Eşi Hande’yle dünyanın üçte birini dolaştı. Turistik yerlerden çok, farklı kültürleri tanıyacağı ülkelere gidiyor. Üst düzey yöneticilik yapıyor ancak ona göre hayattaki en büyük yatırım ‘seyahat etmek’. Çilek çiftiyle bu tutkuları üzerine konuştuk.

Seyahat tutkunuz nasıl başladı? Kendinizi gezgin olarak görüyor musunuz?
Eşim Hande’yle 2009’da evlendik. Seyahat, işim dolayısıyla hayatımın hep merkezindeydi. Aslında kendimi tam bir gezgin olarak görmüyorum. Alışılmış turistik destinasyonların dışında Kamboçya, Myanmar, Hindistan, Fas gibi yerlere gitmiş olsam da her zaman ‘backpacker’lara özenmişimdir. Gerçek gezginler bence sırt çantasını alıp iki yıl boyunca dünyayı dolaşabilen insanlar ya da motosiklet üzerinde Türkiye’den Nepal’e kadar onlarca ülke ve sınır geçip ulaşan kişiler. O yüzden kendimi bir gezginden çok egzotik yerleri görmeyi ve farklı kültürleri tanımayı seven biri olarak görüyorum.


Avusturya

Bugüne kadar nerelere gittiniz, kaç ülke oldu toplamda?
60’dan fazla ülkede ve yüzlerce şehirde bulunduk. Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Uzak Doğu’yu gezdik. Afrika’da ise güvenli olan birçok ülkeye gittik. Güney Amerika’yı uzaklığından dolayı az keşfetme şansımız oldu. Bundan sonraki planlarımızda Peru’daki Machu Pichu ve Şili’nin Patagonya bölgesi var.


Yazının Devamını Oku