Rüzgar Sünbül

Yaz aylarında içinizi ferahlatacak yiyecek ve içecekler

19 Nisan 2024
Sıcakların bastırması, tatlı bahar esintilerinin son bulması ile pek çoğumuz içimizi ferahlatacak hafif içecek ve yiyecek arayışına giriyoruz. Sadece yaz aylarında değil dört mevsim boyunca her gün bolca su içmemiz gerektiği için suyu pas geçiyor ve sizi yaz aylarının en sevilen, en ferah yiyecek ve içecekleri ile hürriyet ve leziziz baş başa bırakıyorum.

Yaz aylarında içinizi ferahlatacak yiyecek ve içecekler

İÇECEKLER

1 – Bir Yaz Klasiği: Limonata

Kim hayır diyebilir ki kocaman bir bardak bol buzlu bir limonataya? Limonata büyük küçük fark etmeksizin herkes için yazın en sevilen içecekleri arasında şüphesiz ilk sıralarda yer alıyor. Son yıllarda farklı meyvelerle ya da fesleğen nane gibi yeşilliklerle aromalandırılan limonatalar yaz aylarının olmazsa olmazı. Benim oyumsa çilekli limonatadan yana. Sizin favori limonatanız hangisi?

2 – Bol Buzlu Meyveli Smoothieler

Hem tatlı ihtiyacınızı gidermek hem de içinizi ferahlatacak bir şeyler içmek isterseniz meyveli bitkisel sütlü smoothilerden şaşmayın derim. Özellikle karpuz, şeftali, çilek gibi birbirinden lezzetli yaz meyveleri ile yapılanlar favorim. Hatta isterseniz evde hazırlayacağınız smoothienizin içine biraz yoğurt koyarak şeker oranını azaltabilir, kıvamını koyulaştırabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Rüzgar Şef özel 'Küllü baklava tarifi'

8 Nisan 2024
Duyanlar şaşırıyor: Bu baklava diğerlerinden çok farklı Amasya el emeğiyle hazırlanan tatlı türü baklavanın yapımında “kül” kullanılıyor. Hamurun oluşmasında kullanılan suya katılan külün geleneksel ‘küllü baklava ’ya gevreklik kazandırdığı belirtiliyor. Odun ateşinin külünü elekten geçirip süzen kadınlar, önce suyla karıştırıyor. Birkaç gün dinlendirilen su sonra hamura katılıyor. Yüz yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor. Şerbet katılıp köy fırınlarında odun ateşinde pişirilen bu özel tatlının yapımındaki püf noktalar “Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. En az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığı sağlanıyor”

MALZEMELER

2 yemek kaşığı meşe külü
500 ml su
3 yemek kaşığı yoğurt
3 adet yumurta
Çay kaşığının ucuyla karbonat
Bir çimdik tuz

Yazının Devamını Oku

Rüzgar Sünbül'den Cennet Çamuru Tarifi

5 Nisan 2024
Türkiye'de en sık Kilis'te üretilip tüketilen Cennet Çamuru; yöresel söylenişi ile Cennet Çamırı Kilis'in vazgeçemez şerbetli tatlılarından. Sıcacık şerbet, çekilmiş Antep fıstığı ve kalın telli kadayıfın harmanlanıp kaymakla servis edildiği yöresel lezzet, adeta bir enerji cenneti. Kadayıfı ve sıcak şerbetiyle Cennet Çamuru Hatay'ın ünlü künefesini andırıyor olsa da peynirin yerini alan kaymakla aralarındaki fark açılıyor.

MALZEMELER

200 Gram Toz Antep Fıstığı
200 Gram Kaymak
1000 Gram Toz Şeker
1 Litre Soğuk Su
1 Dilim Limon
350 Gram Taze Kadayıf

Yazının Devamını Oku

Orta Doğu mutfağından 'Rakakat tarifi'

26 Mart 2024
Orta Doğu mutfağının en popüler atıştırmalıklarından biridir ve genellikle iftar sofralarında veya özel günlerde servis edilir. Türkiye’de peynirli sigara böreği olarak da bilinen bu çıtır lezzet, farklı peynir karışımları ve ince yufka veya filo hamuru ile hazırlanabilir. Rakakat, dışı altın sarısı ve çıtır, içi ise erimiş peynir dolgusu ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.

Rakakat, Orta Doğu mutfağının sunduğu çıtır ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Peynirin eriyik halinin ve filo hamurunun çıtırlığının mükemmel uyumu, her büyüleyecek. Kolay ve pratik bu tarif ile misafirlerinizi şaşırtabilir ve özel günlerinizi tatlandırabilirsiniz.

MALZEMELER

1 paket filo hamuru (yufka)

200 gr beyaz peynir (isteğe bağlı olarak farklı peynirlerle karıştırılabilir)

100 gr kaşar peyniri, rendelenmiş

Bir tutam maydanoz, ince kıyılmış

1 yumurta beyazı (hamurları yapıştırmak için)

Yazının Devamını Oku

Rüzgar Şef'ten Ramazan tatlıları (Şerbetli) :🍽️Tulumba tatlısı, lokma tatlısı tarifi

13 Mart 2024
'LEZİZZ Yemek Tarifleri' tatlı yiyelim tatlı konuşalım kuşağı 11 ayın sultanına yaraşır en beğenilen ramazan tatlıları şerbetli seçenekleriyle sizlerle...

Oruç vesilesiyle yemek alışkanlıklarımızın tamamen değiştiği bu mübarek ayda, ruhen ve bedenen tahammül ve sabırla yoğurduğumuz nefsimizi iftar sonrası bir nebze şımartmanın en lezzetli yolu hiç şüphesiz özenle hazırlanmış iftar tatlıları! Orucu kalabalık aile sofralarında, yardımlaşma ve paylaşma eşliğinde açmanın daha uygun görüldüğü bu zamanlarda, iftar sonrası çayın yanında günün enerjisini geri kazanabilmeniz için birbirinden nefis tatlı önerilerimiz var. İşte iftar menüsüne yakışır tulumba tatlısı tarifi ve lokma tatlısı tarifi...

TULUMBA TATLISI

1000 Gram Soğuk Su
40 Gram Tereyağı
40 Gram Toz Şeker
700 Gram Un

Yazının Devamını Oku

Mevsimini kaçırmayın! Ayva dolması ve kıpkırmızı ayva tatlısı tarifi

6 Mart 2024
Ayva, kış meyveleri denilince akla ilk gelen meyve değil ama faydaları saymakla bitmiyor. Kışın bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol bol kalorisi düşük olan bu meyveyi tüketin.

Kış aylarında soğuk havalarla birlikte bağışıklık sistemimizi sağlık sorunlarına karşı koruma amacıyla meyve ve sebzeden zengin beslenmemiz gerekir. Kışın, portakal ve mandalinanın yanı sıra ayva da, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sofraların baş köşesinde olmayı hak eder.Tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, pek çok faydası olan ayvanın kalorisi de oldukça düşük. 100 gramında 40 kalori bulunan ayvanın, yaprağı meyvenin kendisinden ve kabuğundan çok daha fazla fenolik bileşik içerir. Bu nedenle ayva meyvesi için geçerli olan sağlık etkileri ayvanın yaprağı için de geçerli. Ayvanın yaprakları kurutulup kış aylarında çay olarak da tüketilebilir.

AYVA DOLMASI

MALZEMELER

3 adet ayva
200 gr kıyma
1 limon

Yazının Devamını Oku

Macar Balıkçı Çorbası Tarifi

21 Şubat 2024
Macar baharatı ve birbirinden şifalı sebzelerden alan balık çorbası nasıl yapılır, işte pratik balık çorbasının tarifi, malzemeleri ve besin değerleri...Balıkçı çorbası tarifi, Macar mutfağının en çok sevilen ve içerdiği malzemeler itibarıyla en kolay yapılan yemeklerinden biri. Erişte ve balık etiyle hem daha besleyici hem daha doyurucu olan çorba tarifinde palamut yerine farklı balıklar da kullanılabilir. Ama tercihiniz, kılçık temizleme derdi olmayan büyük balıklardan yana olsun. Balıksız olmaz diyenlere özel olan çorba tarifimiz, Chef Rüzgar SÜNBÜL adresi LEZİZZ'de!

MALZEMELER

60 Gram Halka Doğranmış Arpacık Soğan
6 Gram Kıyılmış Sarımsak
25 Gram Halka Doğranmış Sivri Biber
50 Gram Yemeklik Doğranmış Kırmızı Biber
15 Gram Tereyağı
35 Gram Domates Salçası

Yazının Devamını Oku

Yörüklerin tutmaç çorbası tarifi

30 Ocak 2024
Yöresel lezzetlerimizden tutmaç çorbası, besleyici ve bol vitamini ile özellikle kış ayları ve salgınlardan korunmak için şifa olacak. Et suyu ile pişirmeye özen gösterirseniz vitamini katlanarak artacaktır. İşte Rüzgar Şef'ten tutmaç çorbası tarifi ve yapım aşamaları...

MALZEMELER

2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)
8-9 su bardağı et suyu (normal su da kullanabilirsiniz)

ERİŞTE HAMURU İÇİN;

1 adet yumurta
1 kahve fincanı su

Yazının Devamını Oku