Rüzgar Sünbül

Buz gibi 'Hardaliye Tarifi'

9 Ağustos 2023
Kırklareli mutfağına özgü bir tarif olan hardaliye, siyah üzüm ile hazırlanır. Mikropların neden olduğu hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren hardaliye, yaşlanma etkilerini de azalttır. Yalnızca 4 malzeme ile hazırlanan bu içecek, kalsiyum ve potasyum bakımından da zengindir. İşte kolay yapımı ile buz gibi hardaliye tarifi ve malzemeleri...

MALZEMELER

YAPILIŞI

İlk olarak üzümleri bol suyla güzelce yıkayın.

Yıkama işleminin ardından üzümleri mutfak robotundan geçirin.

Elde ettiğiniz karışımın suyunu süzerek bir kavanoza alın.

Hardal tohumunu sahanda döverek toz haline getirin.

Dövdüğünüz tohumları kavanozdaki üzüm suyunun içerisine ekleyin.

Yazının Devamını Oku

Geleneksel Aşure Tarifi: Tam kıvamında aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

30 Temmuz 2023
Geleneksel tariflerimizden aşure için hazırlıklar başladı. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma başladı. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. Peki, aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte tam kıvamında aşure tarifi ve yapılışı...

AŞURE MALZEMELERİ

1/2 (Yarım) Su Bardağı Geceden Islatılmış Kuru Fasulye

1/2 (Yarım) Su Bardağı Geceden Islatılmış Nohut

2 Su Bardağı Geceden Bir Taşım Kaynatılıp Suyuyla Bekletilmiş Aşurelik Buğday

1/4 (Çeyrek) Su Bardağı Pirinç

1 Su Bardağı Toz Şeker

1 Adet Rendelenmiş Portakal Kabuğu

SERVİS MALZEMELERİ

Yazının Devamını Oku

Yıllardır içiyoruz ama ne olduğunu bilmiyoruz: Frappe

25 Temmuz 2023
Ülkemizde en favori içeceklerden biri olan frappe, neredeyse her kahve dükkanında ve kafede bulabileceğiniz soğuk bir lezzet. Onlarca farklı aroma ile hazırlanabilen ve risksiz bir içecek olan frappe hakkında ise birçok kişinin hiçbir bilgisi yok. Tüm dünyada en çok tüketilen kahve bazlı içecekler arasında yer alan içecek ile ilgili merak edilen pek çok konu var. Bu konuların başında ise frappe nedir, nereden geliyor? Frappe hakkında bilmek isteyeceğiniz tüm bilgileri sizler için hazırladım. İşte tatlı ve köpüklü frappe tarifi

Frappe ya da frape, buz ile hazırlanan ve soğuk kahve bazlı bir içecek türüdür. Sallanarak (shaken), karıştırılarak (blended) ya da dövülerek (beaten) hazırlanabilir.

Kahve hazırlanırken uygulanan bu yöntemlerin amacı, içeceği bir köpük yoğunluğuna ulaştırabilmektir. Frappenin en önemli özelliği, likit bir formda olmak yerine daha yoğun bir yapıya sahip olmasıdır. Kahvecilerde kahve bazlı şekilde hazırlanan frappenin meyve suyu, çikolata ya da çay bazlı hazırlanması da mümkündür. Frappe nedir sorusuna kahve bazlı soğuk bir içecek şeklinde yanıt vermek bu nedenle çok doğru değildir.

Frappenin dünyaya yayılma hikayesi ise oldukça ilginç. Selanik’te gerçekleştirilen Uluslararası Kahve Fuarı’ndaki standındaki bir çalışan, fuar ziyaretçilerine yeni piyasaya sürülen ve süt eklendikten sonra shakerda sallanarak hazırlanan çikolatalı içeceği tanıtıyordu. Başka bir çalışan ise her gün içtiği hazır kahveyi hazırlayacak sıcak su bulamadığı için, arkadaşının yöntemini baz alarak shakera kahvesi ile buz ve soğuk su ekleyerek hazırlamıştır. Bu sayede hazır kahve ile hazırlanan frappe ortaya çıkmıştır. Yunanistan’da en sevilen içecek haline gelen frappe'yi hala her kafede içebilirsiniz.

Zaman içerisinde dünyanın geri kalanı hazır kahve yerine espresso kullanmaya başlamıştır ve günümüzde neredeyse tüm frappeler espresso bazlı hazırlanır. Avrupa’daki birçok ülkede ise farklı tarifler bulmanız mümkündür; Bulgaristan’da bazı kafeler su yerine kola kullanmaktadır, Danimarka ve Sırbistan’da ise su yerine süt kullanımı yaygındır.

Frappe ile diğer kahve bazlı soğuk içecekler arasında pek çok fark bulunur. Birçok soğuk kahve, buz eklenerek soğutulur ve servise hazır hale gelir. Ancak frappe hazırlanırken buz eklenir ve iyice karışana kadar işlem uygulanır.

Frappe nedir sorusunu yanıtlarken özellikle belirttiğimi yoğun dokunun elde edilmesi, hazırlık aşamasının kahveden çok milkshake’e benzemesini sağlar. Frappe içerisinde parça halinde buz bulunmaz, blender ile hazırlanacak olan içeceklerde buzların tamamen parçalanması beklenir. Shaker ile hazırlanacak frappelerde ise buzlar, shakera konmadan önce küçük parçalar oluşturacak şekilde kırılır ve bu sayede hazır olduğunda parça buz kalmaması sağlanır.

Frappe hazırlarken dikkat edilen bir diğer nokta da, içeceğin köpük formuna gelerek yoğun bir dokuya kavuşmasıdır. Smoothie ya da iced cappuccino hazırlanırken dokuya dikkat edilmez, ana nokta buz dokusunun istenen seviyeye ulaşmasıdır.

Hazırlık aşaması birbirine çok benziyor olsa da, milkshake ile frappe arasında ciddi farklar bulunur. En temel fark ise milkshake hazırlanırken dondurma kullanılıyor olmasıdır. Frappenin bazı ise çoğu zaman espressodur. Kalori açısından bakıldığında dondurma bazlı olması nedeniyle milkshake, frappeden çok daha yüksek değerlere sahiptir. Frappe hazırlanırken kullanılan malzemeler oldukça düşük kalorilidir, tatlandırıcı ve şurup eklenmemesi halinde kalorisi yok denecek kadar az tutulabilir.

Yazının Devamını Oku

Güveçte kuşbaşı kavurma tarifi

15 Temmuz 2023
Güveçte ağır ağır pişen kavurma ile sofralarınız şenlenecek. Sizler için hazırladığın, içinde bol sebzeli tereyağlı güveçte kuşbaşı kavurma tarifi detayları hemen aşağıda...

MALZEMELER

600-700 gr dana kuşbaşı
2-3 adet yeşil sivri biber
1 adet soğan
1 kırmızı biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça

Yazının Devamını Oku

Beşamel soslu tavuklu enginar tarifi

5 Temmuz 2023
Birbirinden farklı tarifleri denemeye ne dersiniz? Pek çok pişirme yöntemi olan enginarı, bütün halde kullanarak beşamel sosla hazırladım. Bildiğiniz tüm sebzeli tavuk yemeklerini unutun. Sunumu muhteşem olan, beşamel soslu enginarlı tavuk tarifim hemen aşağıda...

MALZEMELER

250 Gram Enginar

30 Gram Limon Suyu

30 Gram Tereyağı

150 Gram Yemeklik Doğranmış Kuru Soğan

300 Gram Kuşbaşı Doğranmış Tavuk Göğsü Eti

50 Gram Yemeklik Doğranmış Kırmızı Kapya Biber

125 Gram Taze Bezelye

Yazının Devamını Oku

Ev baklavası nasıl yapılılr? En kolay ev baklavası pratik tarifi

28 Haziran 2023
Kurban Bayramı hazırlıkları Özel ve güzel anları içerisinde bulunduran bayram günleri kalabalık aileleri bayram sofralarında bir araya getiren günlerdir. Henüz bayram için bir tatlı yapmadıysanız en kolay ev baklavası yapmayı öğreneceksiniz. Ev baklavası nasıl yapılır, şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? İşte Türk mutfağının en geleneksel ve bayramların vazgeçilmez tatlısı olan kıyır kıyır ev baklavası tarifi…

En kolay ev baklavası nasıl yapılır?

İşte evde yapabileceğiniz lezzetli, kıyır kıyır ve pratik bayram baklavası tarifi...
Cevizli, fındıklı, sütlü gibi birçok çeşidi olan Türk mutfağının geleneksel tatlısı baklava bu sene de bayram sofralarında yerini almayı bekliyor. kurban Bayramı yaklaşırken baklava tarifleri de araştırılmaya başladı.siz de Chef Rüzgar SÜNBÜL tarifini lezizz bulabilirsin Peki ev baklavası nasıl yapılır? Evde kıyır kıyır baklava için malzemeler neler? İşte ev baklavası malzemeleri ve yapımı...

HAMURU İÇİN

3.5 su bardağı un
2 adet yumurta

Yazının Devamını Oku

Ev baklavası nasıl yapılır, şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Evde kolay kıyır kıyır ev baklavası tarifi

24 Haziran 2023
Kurban Bayramı hazırlıkları Özel ve güzel anları içerisinde bulunduran bayram günleri kalabalık aileleri bayram sofralarında bir araya getiren günlerdir. Henüz bayram için bir tatlı yapmadıysanız en kolay ev baklavası yapmayı öğreneceksiniz. Ev baklavası nasıl yapılır, şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? İşte Türk mutfağının en geleneksel ve bayramların vazgeçilmez tatlısı olan kıyır kıyır ev baklavası tarifi…

En kolay ev baklavası nasıl yapılır?

İşte evde yapabileceğiniz lezzetli, kıyır kıyır ve pratik bayram baklavası tarifi...
Cevizli, fındıklı, sütlü gibi birçok çeşidi olan Türk mutfağının geleneksel tatlısı baklava bu sene de bayram sofralarında yerini almayı bekliyor. kurban Bayramı yaklaşırken baklava tarifleri de araştırılmaya başladı.siz de Chef Rüzgar SÜNBÜL tarifini lezizz bulabilirsin Peki ev baklavası nasıl yapılır? Evde kıyır kıyır baklava için malzemeler neler? İşte ev baklavası malzemeleri ve yapımı...

HAMURU İÇİN

3.5 su bardağı un
2 adet yumurta

Yazının Devamını Oku

Şef Rüzgar SÜNBÜL ile kurban eti pişirmenin püf noktaları

24 Haziran 2023
Kavurma, Kurban Bayramı'nda sofraların bir numaralı yemeğidir. Kurban kesildikten sonra ilk olarak kavurma yapılır. Bu yüzden lezzetli, yumuşak ve ağızda dağılan kavurma nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Chef Rüzgar SÜNBÜL tavsiyeleriyle pratik kavurma tarifi ve püf noktaları...

Kurban Bayramı'nda sofraları süsleyen en lezzetli yemek kavurmadır. Kurban eti ile ilk olarak evlerde kavurma yapılır. Kavurma, yüzlerce yıldır Türk kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden, etin bol olduğu Kurban Bayramlarının da baş tacıdır. Ağızlarda dağılan, yumuşak ve lezzetli bir şekilde kurban eti pişirmek için pratik kavurma tarifi hazırladık.

LEZZETLİ PRATİK KAVURMA TARİFİ

Kurban Bayramında en çok tüketilen yiyeceklerin en başında kavurma yer alıyor. Kurban Bayramında kavurmayı dana etinden yapıyorsanız pişmesi ve yumuşak olması koyun etine göre biraz zahmetli olabilir. Ayrıca hemen kesildiği gün değil de en azından bir gün dolapta beklemiş eti kavurma yaparsanız istediğiniz yumuşaklığı elde edebilirsiniz. Önce kızgın ateş sonra orta ateşe dikkat ederseniz ve tuz ile baharatları sonradan eklerseniz kavurmanız yumuşak olur. İşte kavurma tarifi...

MALZEMELER

Dilediğiniz miktarda kuyruk yağı

1 kg kadar dana veya koyun eti

Dilediğiniz baharatlar( tuz, karabiber, kekik)

Yazının Devamını Oku