Murat Yılmaz

Bir Aspava problemi

11 Temmuz 2023
Ankara’da yolu Aspava’dan geçmeyen yoktur. Bilmeyenler için bir hatırlatma yapayım; Aspava, “Allah, Sağlık, Para, Afiyet, Versin, Amin” cümlesinin baş harflerinden oluşan kısaltma.

Genç yaşlı herkes hayatında en az bir kez ‘Hadi Aspava’ya gidelim’, ‘Hangi Aspava’ya gidiyoruz’, ‘1 mi 1.5 mu', 'sos-soğan olsun mu’ cümlelerini kurmuştur ya da maruz kalmıştır. Favorisi belki de ‘SSK’ diye kısaltılan ‘soslu soğanlı kaşarlı döner dürüm’ olabilir ancak tüm lezzetlerini anlatmaya sayfalar yetmez gidip tatmak gerek. Aspava, Ankara için milli bir gururdur. @Agirmimar geçenlerde, “Asla bitmeyen Aspava ikramları” videosuyla Aspava’nın sınırsız ikramlarını anlattı çok büyük ilgi gördü. Ünlü komedyen Cem İşçiler de (@cemisciler) sosyal medya hesabından, “Hangi Aspava’ya gitsek ‘Abi yanlış Aspava’ya gitmişin’ diyolar” paylaşımı yaptı. Arkasından geldi Ankaralıların ve yolu Ankara’dan geçenlerin Aspava yorumları.

 

HERKESİN KENDİ ASPAVA’SI VARDIR

@_vakur7: “Bana da ‘en iyisi Bahçeli’de oraya gidelim’ dediler gittik. Kalkarken ‘burası iyiydi ama bozmuş’ dediler. Merak konusu arayışlar sürüyor mu bilmiyorum ama Ankara romantizmi de ne bileyim.”

@ativittta: “Cem kafana göre takıl abi. Yıllarca Ankara’da yaşadım ama ben de bilmiyorum.”

@akadirtasar:

Yazının Devamını Oku

Açın klimaları kapatın camları

4 Temmuz 2023
Sıcaklar bir bastırdı pir bastırdı. Sıcak hava yüksek nemle bir araya gelince başkentte gündüz saatleri artık iyice çekilmez oluyor. Sıcak başkentte bu aralar çekilmeyenlerden birisi de kliması çalışmayan EGO otobüsleri...

YAZIN SUCUK GİBİ YOLCULUK

Mesela Mehmet Öğsüz (@mehmetogsuz) geçenlerde EGO Genel Müdürlüğü’ne sosyal medyadan şu şikâyeti iletti: “30 derece sıcaklıkta 150 kişilik otobüsün içinde yolculuk etmeye çalışıyoruz. 3 defa uyarmama rağmen otobüs şoförü klimayı açmadı. ‘Yazın soğuk kışın sıcak yolculuk yapacağız’ diye 390 tane yeni kırmızı otobüs aldınız. Yazın sucuk gibi yolculuk yaptırıyor şoförleriniz.”

‘YAZI GELMESİNİ Mİ BEKLEYECEĞİZ’

Başka bir ilginç şikâyet de @1905Gs1071’den geldi: “Neden 343 hatlarınızda klima çalışmıyor? Geçen gün sorduk, ‘daha yazı gelmedi’ dedi şoför. Aynı şekilde 340/383 hatlarda klima çalışıyor. Bu sıcakta yazı gelmesini mi bekleyeceğiz, bir tane yazı yazın da millet perişan olmasın.” Yazı iddiasına yanıt veren EGO Genel Müdürlüğü böyle bir talimat olmadığını açıkladı.

SÜRÜCÜLER TARAFINDAN AYARLANMAKTA

Yanıtta, “Hava ve iklim şartlarına göre aracımızın soğuk sıcak dengesi sürücümüz tarafından ayarlanmaktadır ve arıza durumlarında gereken müdahale yapılmaktadır” denildi. Hatta tarih, saat, araç kodu verilmesi halinde detaylı araştırma yapılarak cezai işlem verilebileceği de eklendi.

Yazının Devamını Oku

Ankara’da deniz olsaydı...

27 Haziran 2023
Ahmet Şafak’ın ‘Geriye Aşk Kalır’ parçası, “Ankara’ya deniz gelir de sen bana gelmezsin” diye başlar... Bu şarkı, başkentte mayıs ayında başlayıp hazirana kadar devam eden sağanak yağışlar ve oluşan sel görüntülerinde sıkça fon parçası olarak kullanıldı durdu. Hem sel görüntüleriyle hem de şarkıdaki mübalağa ile Ankara’ya gelen deniz, geçen günlerde de yapay zekâ ile geldi.

Benim de sosyal medyadan takip ettiğim Aydın Eren Dinçer (@aedincer) iki hafta önce ilgi çeken bir çalışmaya imza attı. Çalışmasını sel ve kent gündemi nedeniyle bu hafta kaleme alabildim. Anıtkabir, Roma Hamamı, Çankaya ve Ankara Kalesi’nin eteklerine yapay zekâ ile denizi getiren Dinçer, çalışması için, “Ankara’nın denize erişimi olmaması bazı insanlar için bir sorun olabilirken, bizim içinse önemsiz bir konu. Yapay zekâ desteği ile bazı fotoğraflara ufak dokunuşlar yaptım. İşte sonuçlar...” ifadelerini kullandı. Çalışma, ‘Ankara’da deniz olsaydı’ sorusunun da bir yanıtı gibiydi. Sosyal medyada da teşekkür eden ve dikkat çeken yorumlar vardı.

İSTANBULLULAR GÖRMESİN

@mbulentg: “Çok iyi ya... Ankara’nın bin yıllık sorunu nihayet çözüldü... İstanbullular görmesin.”

@yadigarercansaydam: “Canım Ankara, denizi olmasa da olur, deniz gibi insanları var.”

@sifir6kalp: “Fotoğraflar çok güzel, Ankara denizsiz daha güzel.”

@mstfaydogdu:

Yazının Devamını Oku

Raya inme!

20 Haziran 2023
Tarih 24 Eylül 2022... Çayyolu’ndaki alışveriş merkezinden hırsızlık yaptığı iddia edilen bir kişi metronun Çayyolu istasyonuna inip ray hattına girerek Koru istikametine doğru koştu.

Metro seferleri durduruldu ve yolcular büyük mağduriyet yaşadı... Yaşanan bu olayı 27 Eylül 2022 tarihindeki köşe yazımda, “Bizim metroya platform kapı şart oldu” başlığıyla duyurmuştum.

***

Tarih 17 Haziran 2023... Metronun Devlet Mahallesi istasyonunda bir genç OSB-Törekent yönündeyken alt geçidi kullanmak yerine tehlikeli bir hareket yaparak raya indi ve karşı perona geçti. Elindeki çantaları perona bırakıp tırmanışını da başka bir yolcu cep telefonu ile görüntüledi.

***

Bu iki olay da ‘metroda raya inmek bu kadar kolay olmamalı’ dedirtiyor.

Yazının Devamını Oku

Altyapı sosyal medyada da ağladı 2

13 Haziran 2023
‘Sosyal medyada kalmasın’ köşemde 16 Mayıs’ta kaleme aldığım yazıma, ‘Altyapı sosyal medyada da ağladı’ başlığını atmıştım.

Aradan yaklaşık bir ay geçti yine sağanak yağmurlar bastırdı, yine altyapı kaldırmadı, yine kentte her yer göle döndü.

Son olarak pazar günü yaşanan sel görüntülerini hayretle izledik durduk. Birçok yerde aynı manzaralar vardı. Geçen sene yaşanan can kayıplarının bu yıl yaşanmaması en büyük tesellimiz oldu. Sosyal medyada hem sel paylaşımları için hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın açıklamaları için yazılanlara bir göz attım. Ortak talep altyapı için harekete geçilmesi... İşte sosyal medyada dikkat çeken yorumlardan bazıları...

‘ANKARA’NIN EN BÜYÜK SORUNU ALTYAPISI’

@zamanzarfi_fts: “Eski yönetimin ne yapmadığını o kadar iyi biliyoruz ki. Maalesef tüm fatura yeni yönetime kesildi ama her şeyi, her yatırımı bir kenara bırakıp Ankara’nın altyapı sorununa odaklanın. Caddelerde yüzüyoruz. Evleri, dükkânları, metroları hatta otobüsleri su basıyor. Burası ülkenin başkenti.”

@EnguruAnkara: “Vatandaş olarak taşan dereyi biz de görüyoruz. Siz (Mansur Yavaş) bu manzaraya ev sahipliği yapan şehrin belediye başkanısınız ve tam olarak ne yapacaksınız acaba? Biraz daha yağmur yağsın, sel mi olsun? Ne öneriyorsunuz, çözmek için kaç dere yatağına müdahale ettiniz?”

@mehpareyigit.sahin: “Bu Ankara için artık bir olağanüstü toplantı yapılmalı. Şu parti bu belediye değil artık devletin müdahale etmesi gereken bir konu var. Yazık her gün bir sürü araba mahvoluyor, bir sürü esnaf zarara uğruyor.”

@BaroGibi:

Yazının Devamını Oku

‘EGO zulmüne dur deyin artık!’

6 Haziran 2023
Zeki Müren’in ‘Bekledim de gelmedin’ parçasını bilenler bilir. O şarkıda, “Bekledim de gelmedin, sevdiğimi bilmedin. Gözyaşımı silmedin, hiç mi beni sevmedin” der. EGO Genel Müdürlüğü otobüsleri de otobüs duraklarında bekleyen Ankaralıları bu parçayı söyletecek duruma getiriyor.

‘Ankara’da en büyük sorun ne’ diye sorarsanız ‘ulaşım’ derim. ‘Ulaşım’dan çok ‘ulaşamama’ sorunu var. Gelmeyen otobüsler, geç gelen otobüsler, saati gelmesine rağmen sefere çıkmayan otobüsler, dolu geldiği için binilemeyen otobüsler, duraklarda yolcuyu görmesine rağmen durmayan otobüsler, sürekli arıza yapan otobüsler... Bir de üzerine sağanak yağışlar eklenince özetiyle Ankaralıya çile çektiren otobüsler...

***

Ankaralıların Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), EGO Genel Müdürlüğü ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’a yönelik geçen ayki şikâyetlerini görünce ‘Sosyal medyada kalmasın’ dedim, bu hafta onların tweet’lerine yer verdim... Bazılarının altında EGO’nun özetli yanıtları da var.

 

İLK DURAKTA OTOBÜS GELMİYOR

@tekintas66: “Sincan Saraycık Yolu ilk durak her gün saat 08.00'de 510 ve 505 hat numaralı otobüs gelmiyor sebebi Sincan olması mıdır.”

EGO:

Yazının Devamını Oku

Londra mı Ankara mı belli değil

30 Mayıs 2023
Genelde mayıs ayının sonlarında başlayan ‘Kırkikindi yağmurları’ bu sezon sanki erken geldi gibi.

Başkentte bu aralar etkili olan sağanak ve beraberinde gelen sel, her defasında farklı bir bölgeye kâbus yaşatıyor. Altyapı yağışı kaldırmıyor, yollar göle dönüyor, alt geçitler havuz oluyor, araçlar suya gömülüyor, metro istasyonlarını su basıyor, çöp konteynerleri yüze yüze yer değiştiriyor.

***

Güneş gözlüğüyle ve kısa kollu tişörtleriyle güne başlayan Ankaralılar, öğleden sonra şemsiyeleriyle, yağmurluklarıyla, adeta sele kapılmama mücadelesi veriyor.

***

“Yağmur yağıyor, seller akıyor... Arap kızı camdan bakıyor...” Ankaralılar artık her gün yağan yağmur için tweet atıyor. Geçen hafta yine sosyal medyada Ankara’nın yağmurlu havasıyla ilgili dikkat çeken tweet’ler vardı. Gelin hep beraber bakalım...

AŞIRI DERECE LONDRA’YA BENZEMEYE BAŞLADI

Yazının Devamını Oku

Tweet’leri uçuran meşhur koltuk

23 Mayıs 2023
Geçen hafta çarşamba günü Ankara’yı vuran fırtına, ağaçları devirdi, çatıları uçurdu, minareleri yıktı, binaların dış cephe kaplamalarını söktü. Fırtınadan geriye akıllarda kalan ise ‘uçan koltuk’ oldu.

Çankaya Ümit Mahallesi 2547. Cadde’de bulunan 35 katlı apartmanın balkonlarından birçok eşya etrafa saçılırken, üç kişilik koltuk takımına ait parçalar da fırtınanın etkisiyle havalandı ve 2531. Sokak’taki bir evin önüne düştü. Onur Kalmaz koltuğun uçuşunu videoya alarak Twitter hesabından paylaştı. Video viral oldu ve Ankara’da uçan koltuk bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu. Uçan koltuğu görüntüleyen Onur Kalmaz ertesi gün Ankara Valiliği’nin başka bir uyarısı üzerine “Koltuklara dikkat” diye yazdı.

***

Fırtına ve yağış uyarıları gelince, ‘Belki uçan koltuk görürüm’ diyen Ankaralılar da vardı, aynı koltuk modelini internetten satışa çıkarıp ‘uçabilen koltuk’ yazanlar da. Hatta Gaziantep hava sahasında tanımlanamayan bir cisim görülmesi ve uçuşların durdurulması haberi de akıllara uçan koltuğu getirdi. “Uçan koltuk Gaziantep Havalimanı semalarında görülmüş” diyerek espriler yapanlar oldu. En çok merak edilenlerden birisi de koltuğun markasıydı. Herkes markayı araştırdı durdu. Ümit Mahallesi 2531. Sokak’taki esnaf da sahibini bulmak için koltuğu korumaya aldı. Meşhur koltuğu görmeye gelip fotoğraf çektirenler bile oldu.

***

Uçarak ünlü olanlar kervanına katılan koltuk, sosyal medyada tweet’leri de uçurdu. Sosyal medya kullanıcılarından güldüren binlerce yorum geldi. Gelin o tweet’lerden bazılarına beraber göz atalım.

 

 

Yazının Devamını Oku