Murat Yılmaz

“Bahar yağmurlarından neden ders alınmamış?”

5 Eylül 2023
Başkent Ankara’da mayıs ve haziran ayında etkili olan yağışlar ve seller, kente kâbusu yaşatmıştı.

Eylül ayına ‘merhaba’ derken hafta sonu gelen sağanak da aynı kâbusu tekrarlattı. Kuvvetli yağmur, kentin farklı noktalarında etkili oldu, yine altyapı kaldırmadı, yine kentte her yer göle döndü. Evler, dükkânlar, sularla doldu, arabalar yollarda kaldı... Manzara değişmedi... Sosyal medyada yazılanlar da... Sosyal medyada paylaşılan video ve fotoğraflar için dikkat çeken yorumlar geldi. İşte onlardan bazıları.

‘ŞU REZİLLİK BÖYLE BİR ŞEHRE YAKIŞMIYOR’

@ahmetsahbaz1910: “Dağı taşı beton yaptınız nereye gidecek bu yağmur suları sel olacak tabii.”

@yesilgozlum1906_mustafa: “Bahar yağmurlarından neden ders alınmamış?”

@hckara98: “Böyle olacağı belli neden temizlenmiyor ya da önlem alınmıyor.”

@sengul9666: “Altyapı öncelik olmalı.”

@crazycewo:

Yazının Devamını Oku

Kanyonun kanayan yarası kirlilik

29 Ağustos 2023
Mamak’taki Kıbrıs Köyü Kanyonu, Ankara’nın gizli hazinelerinden. Kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olan 8 kilometrelik kanyon, başkentlilere uzaklara gitmeden doğa yürüyüşü ve kamp imkânı sağlıyor.

Doğal sit alanı olarak da tescilli olan kanyon için en büyük tehlike ise kirlilik. Daha önce de ziyaretçilerin bıraktığı çöplerle gündeme gelen Kıbrıs Köyü Kanyonu’nda bu kez dere suyunun kirlenmesi dikkat çekti. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de temiz bir pınardan beslenen dere suyunun taş ocaklarından kaynaklı kirlendiğini belirtti. Köse’nin sosyal medyadan paylaştığı videoda kirli su kaynağı da açıkça görüldü. Yaptığı açıklamada firmaya cezai işlem uygulayacaklarını belirten Başkan Köse şunları kaydetti:

FİRMAYA CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

“Kıbrıs Kanyonu’ndaki derenin suyunun kirlenmesinin sebebini tespit ettik. Dereyi besleyen ve normalde temiz doğal su kaynağı olan bir pınardan gelen çamurlu suyun, taş ocaklarından kaynaklanan sebeple çamurlu aktığı, Mamak Belediyesi ekiplerimiz tarafından tespit edilerek tutanak altına alındı. Mamak Belediyesi olarak hem yaptırım hem de cezai işlem uyguluyoruz. Ankara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de kirliliğe sebep olan firmaya cezai işlem ve tedbir alınması ile ilgili yaptırım uygulayacak.

ARAÇ GEÇİŞİYLE İLGİLİ EK TEDBİRLER

Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da, doğayı kirletenlere karşı cezai işlemle birlikte, en sert tedbirleri aldığımızı herkesin bilmesini isteriz. Tam bir doğa harikası olan Kıbrıs Kanyonu’na gezmeye gelen vatandaşlarımızın, çevreyi temiz tutması, çöplerini belirlenen alanlara ve çöp konteynerlerine bırakması önemle rica olunur. Önümüzdeki haftadan itibaren, zabıta ve jandarma ekiplerimiz, kanyon bölgesine araç geçişi ile ilgili de ek tedbirler uygulayacaktır. Doğal hayatı korumak hepimizin görevidir.”

Yazının Devamını Oku

Bir haftalık kısa bir ara

22 Ağustos 2023
Yıllık izinde olmam nedeniyle ‘Sosyal Medyada Kalmasın'a bir haftalık kısa bir ara... Haftaya görüşmek dileğiyle...
Yazının Devamını Oku

Ankaralı alışkın İstanbullu şaşkın

15 Ağustos 2023
İstanbul ve taksi... Mega kentte yaşayanların kanayan yarası haline gelen taksi sorunu bitmiyor, uzun süre de bitecek gibi görünmüyor.

Ankara çok şükür bu konuda şanslı. İstisnalar hariç büyük kısmı sorunsuz işleyen bir taksi sistemi var. İstanbul’da taksi sorunu gündemdeyken @EnguruAnkara’dan (İhsan Seddar Kaynar) Ankara’daki bir taksi butonunun fotoğrafıyla beraber, “Ankara’da düzgün çalışan ama İstanbulluların ne işe yaradığını anlayamadığı bir nesne fotoğrafı bırakalım” paylaşımı geldi. @EnguruAnkara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da şu çağrıyı yaptı:

“İstanbul’da taksi sorununu çözmek için bir şeyler yapmaya bu butonları sokaklarda yaygınlaştırarak başlayabilirsiniz @ekrem_imamoglu. İşleyişi size @mansuryavas06 başkan anlatır: ‘Tek tuşla, taksici tipinize bakmadan ve nereye gideceğini sormadan gelecek.’”

Buton fotoğrafını gören Ankaralılar alışkın iken İstanbullular şaşkındı. Bilen de bilmeyen de yorum yaptı. İşte onlardan bazıları...

ÇANKAYA CİVARINDA DÜZGÜN ÇALIŞIR

@haveyoumetbus: “Eskişehir’de doğmuş büyümüş, Ankara’da okumuş biri olarak bu butonlardan Türkiye’nin her yerinde olduğunu düşünürdüm, İstanbul’daki ilk iş günümde Bağcılar’da 3 saat taksi aradıktan sonra bu zannedişin bir yanılgı olduğunu epey acı bir şekilde tecrübe ettim.”

@oyakamozen: “Çankaya civarında düzgün çalışır diğer semtlerde yüzde 50 işe yarıyor. Ankara’da insan popülasyonu arttı. O yüzden onu umursamayabiliyorlar artık. Tabii bir de çocuklar çok kafasına göre basıyor o sebebi de var.”

@sartreine:

Yazının Devamını Oku

Sen Ankara’sın kendine gel!

8 Ağustos 2023
“Eyyam-ı bahur” sıcaklarının etkisiyle Ankaralılar yanıp kavruluyor. Ankara Valiliği son birkaç haftadır sıcak hava nedeniyle sık sık uyarıyor.

Sokağa çıkanlar bol bol ter atarken, klimalı ortamlar dolup taşıyor. Önceki gün başkent Ankara yılın en sıcak gününü yaşadı. Termometreler 40 derecenin üstüne çıktı. @HavaForum’un önceki gün için resmi olarak en sıcak 15 şehri açıkladığı listede Ankara 42.3 dereceyle 13’üncü sırada yer aldı. Ankara yanıp kavrulurken sosyal medyada da durum farklı değildi. İşte sıcaktan hararet yapan, yanıp tutuşan tweet’ler...

SANKİ FIRIN KAPAĞI AÇIK KALMIŞ GİBİ

@ozdeiclii: “Ankara bu kadar sıcak olma alışık değiliz.”

@asenaucarr: “Ankara bu kadar sıcak olma sen ayazıyla akıllara kazınmış bir şehirsin.”

@irbehem: “Ankara bugün güneşten daha sıcak sanki.”

@goksusu_: “Ankara İzmir’den sıcak! Şaka gibi.”

@ekinsucugum:

Yazının Devamını Oku

‘Yollarda resmen Mario oynar gibi gidiyoruz’

1 Ağustos 2023
Hürriyet Ankara’da ara ara gündeme getirdiğimiz -özellikle de Haber Koordinatörü’müz Fatih Tekeci tarafından- meşhur bir söz var: “Asfaltı Almanlar icat etti, asfalta yama yapmayı ise Türkler...”

Başkentte yama tutmayan bozuk yollar, düzensiz atılan yamalar, asfalt bekleyen yollar, rögar kapakları sorunu dün de vardı bugün de var. Yıllar, aylar, günler geçiyor ancak sorun değişmiyor. “Yollar seni gide gide usandım” türküsündeki gibi bu aralar Ankaralılar da gittikleri yollarda usanıyorlar.

***

Geçenlerde @ankara.trafik Instagram sayfasında, “Ankara’da son bir yılda yollar aşırı derecede kötüleşti. Rögar kapakları düzensiz yamalar. Takır tukur yollarda gidiyoruz” yazılı bir paylaşım vardı. Mesajı gönderen Ankaralı vatandaş, siyasi amacının olmadığını diğer kent sakinlerinin bu konudaki görüş ve önerilerini merak ettiğini belirtiyordu. Ben de Ankaralıların sosyal medyada yollarla ilgili yazdıklarına bir göz attım. İşte dikkat çeken bazı paylaşımlar.

GİDERKEN BONUS TOPLUYORUZ

@mordothecolor: “Kesinlikle katılıyorum. Yollarda resmen Mario oynar gibi gidiyoruz. Arabalarımız haşat oluyor. Bir asfaltı düzeltmek bu kadar zor olmamalı.”

@ahmet.skating:

Yazının Devamını Oku

Kent sakinleri Ankara’nın suyu için ne diyor

25 Temmuz 2023
Sıcak yaz günlerinde hem içmek hem de kullanmak için su tüketimimiz artarken damacana suların fiyatları da malum. Arttıkça artıyor.

Haber Koordinatörü’müz Fatih Tekeci’nin dünkü ‘Burada Okur Yazar Köşesi’nde, Hürriyet Ankara okuru Şeref Sarımuratoğlu, damacana su fiyatlarındaki artış sonrası şehir şebeke suyu kullanımına dönüş olduğunu belirterek, ASKİ Genel Müdürlüğü’ne “ASKİ, Ankara şehir şebeke suyunun içilebilirliği, çay ve yemeklerde kullanılabilirliği hakkında aydınlatıcı bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşmalı” çağrısı yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Musluklarınızdan akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ankara’nın bin 112 noktasından aldığımız su numuneleriyle şehir şebeke suyunu devamlı kontrol altında tutuyoruz. Arazi, bağ, bahçe sulanması sebebiyle üst kotlarda yaşanan su sıkıntısının önüne geçmek adına, suyumuzu tasarruflu kullanmanızı önemle hatırlatırım” ifadelerini kullandı. Ben de Başkan Yavaş’ın Twitter ve Instagram’daki paylaşımının altında kent sakinlerinin yorumlarını merak ettim. İşte Ankara’nın suyu için sosyal medyada yazılanlar.

‘MUSLUKLARDAN GELEN SU SARI RENK’

@suzi.s_: “Arıtmadan içmek mümkün değil.”

@onur.cfrgl: “İçilmiyor, garip bir tadı var.”

@kadriyeguven.ankara: “İyi de apartmanlar eski, su tesisatları eski ve paslı. Haliyle musluklardan gelen su sarı renk.”

@ruzgaringolgesii_:

Yazının Devamını Oku

Gordion bisikletleri

18 Temmuz 2023
Başkent Ankara’nın kültür hazinelerinden Polatlı’daki Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor.

Gordion, Eylül ayında Riyad’da yapılacak toplantıda listeye girerse Ankara’nın ilk Türkiye’nin ise 20’nci mirası olacak. Frigya’nın tarihi başkenti olan antik kent için Polatlı Belediyesi geçtiğimiz günlerde farklı bir adım attı. Gordion ziyaretçilerinin bölgeyi daha rahat gezebilmeleri için bisiklet hizmeti başlattı. Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Dünya mirası yolculuğuna başarıyla devam eden Gordion Antik Kenti’mizde; müze, tümülüs ve ören yerlerini ziyaret eden misafirlerimizin bölgeyi rahatça dolaşarak keşfedebilmeleri amacıyla hazırladığımız bisikletlerimizi Müze Müdürlüğü’ne teslim ettik” bilgisi verildi.

Belediyenin bu adımını birçok sosyal medya kullanıcısı da memnuniyetle karşıladı. İki teker üstünde tarihi gezinti kulağa hoş geliyor. Gordion’a gitmek ve pedallayarak gezmek gerek...

 

EGO’DAN KLİMA YANITI

4 Temmuz’da EGO otobüslerinin açılmayan klimalarından şikâyetçi olan Ankaralıların çağrılarını kaleme almıştım. EGO Genel Müdürlüğü o çağrıya yanıt verdi. İşte EGO’nun açıklaması: “Kuruluşumuz toplu taşımacılık araç filosunda bulunan tüm araçlarımızın klima havalandırma sistemleri faal olarak hizmet vermekte ve periyodik aralıklarla polen filtreleri, klima gazları, ızgara ve tesisat bağlantıları kontrol edilerek bakım ve onarımları gerçekleştirilmektedir. Periyodik bakım süreçleri dışında gerçekleşen arıza ve aksaklıklar sürücü personel tarafından ilgili birimlerimize iletilerek ivedilikle giderilmekte ve sistemin faal hale gelmesi sağlanmaktadır. Araçlarımızda mevcut bulunan klima, ısıtma ve havalandırma sistemleri dijital sensörlere sahip olmakla birlikte araç içerisindeki sirkülasyona bağlı olarak uygun derecede devreye girmektedir. Bu aşamada sürücü personel on-off konum tuşuyla sistemi aktif-pasif konuma getirme haricinde müdahalede bulunamamaktadır. Sistemin aktif konumdan çıkarılmaması hususunda tüm sürücü personel genel mahiyette uyarılmakta ve yapılan saha denetimlerinde verilen talimata uymadığı tespit edilen sürücüler hakkında idari soruşturma işlemi başlatılmaktadır.”

Yazının Devamını Oku