Murat Yılmaz

Otobüsteki adamın çarşaflı kart oyunu

24 Ekim 2023
Özel halk otobüslerinin (ÖHO) ücretsiz ve indirimli yolcuları, ‘her ayın ilk dört günü taşıma’ kararı sonrası toplu taşımada şoförler ve yolcular arasında kavga ile tartışmalar sürerken Ankara’da geçtiğimiz günlerde ilginç bir olay yaşandı.

Çarşaf giyerek kadın kılığına giren bir adam, annesine ait 65 yaş üstü serbest Ankarakart ile otobüse binmek istedi. Adamın yolculuğu, özel halk otobüsü (ÖHO) şoförünün fark etmesiyle başlamadan bitti. Otobüsün Güneşevler-Hasköy-Çankaya hattı olduğu belirtildi.

***

Çarşaflı adam akıllara hemen Şabanoğlu Şaban filminde Şaban karakteriyle Kemal Sunal’ın ve Ramazan karakterinde Halit Akçatepe’nin çarşaf giyerek bohçacı kılığına girmelerini, Davaro filminde de Kemal Sunal ile Şener Şen’in çarşaf giyerek cezaevinden kaçış sahnelerini getirdi.


Film sahnelerinin yanı sıra, ölen annesinin kılığına girerek 2003-2005 arasında iki yıl boyunca annesinin emekli maaşını çeken ‘Şerafettin Nine’ lakaplı Şerafettin Gencel olayı da bu hadise sonrası bir kez daha hatırlandı. Başkentteki ilginç olay, sosyal medyada da en çok konuşulan konuların arasına girdi. Ekonomik nedenlerle yapmış olabileceğini belirtip adamı destekleyenler de vardı sert şekilde eleştirenler de. Yorumların ardı arkası kesilmedi. Otobüsteki adamın çarşaflı kart oyunu, goygoycuların diline düştü bir kere...

Yazının Devamını Oku

1893 Berggren panoraması

17 Ekim 2023
Hürriyet Ankara’da bugüne kadar çok sayıda nostalji çalışmasına imza attık. Özellikle siyah beyaz fotoğraflarla Ankaralılara geçmişte yolculuk yaptırdık. Her zaman keyifle yaptığımız işlerden birisi bu...

Geçmişi günümüze taşımak da gerçekten güzel... Belgelerle, karelerle dünü bugüne ulaştıran herkes sonsuz bir teşekkürü hak ediyor. O isimlerden birisi de Guillaume Berggren. Dünyayı gezmek üzere 30’lu yaşlarda yola çıkıp ömrünün kalan 40 yılını İstanbul’da geçirmeye karar vermiş olan İsveçli bir fotoğrafçı Berggren.

Objektifine yansıyan yerler arasında Ankara da olmuş. Kıymetli çalışmalara imza atan ve sosyal medyayı aktif kullanan Yüksek Mimar ve Restoratör Seda Özen Bilgili, @Seda_Ozen geçenlerde hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Paylaşımında, “Guillaume Berggren tarafından 1893 yılında kaydedilen “Ankara Panoraması” için @emrahturudu çok güzel bir site hazırlamış. http://eskiankara.com sitesine girdiğinizde, iyi çözünürlüklü panoramadaki binaların neler olduğunu öğrenmek, başka fotoğraflarını görmek de mümkün” bilgisini verdi. Ayrıca, “1893 Berggren panoramasının kapsadığı alan, Ankara’nın 1924 yılı haritasında gösterilmiş. Panoramada ilginç ayrıntılar da yer alıyor” notunu düştü. Emrah Türüdü’nün (@emrahturudu) https://eskiankara.com/ sitesindeki panoramayı ve detaylarını merakla inceledim. Panoramayı açıp, bilgisi olan tarihi mekânların üstüne tıkladığınızda hem eski ayrıntılı fotoğraf karesini hem de haritasını görebiliyorsunuz. Gerçekten de çok kıymetli bir çalışma olmuş. Girin, tıklayın, görün ve bilgilenin derim...

YAPILARIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ BUGÜN YOK

Bu arada paylaşıma kıymetli yorumlarıyla destek olan sosyal medya kullanıcıları da vardı.

Yazının Devamını Oku

Kuyruktan gelen öğrenci yorumları

10 Ekim 2023
Ankara’da geçen hafta sosyal medyada en çok konuşulan konulardan birisi Çubuk’taki KYK yurtlarında kalan öğrencilerin ulaşım sıkıntısıydı.

Yurdun önündeki otobüs durağında uzayan kuyruklar büyük yankı uyandırdı. Çokça paylaşımlar yapıldı, yorumlar yazıldı. Kimisi yurtların yerini eleştirdi, kimisi de yeterli gelmeyen otobüsleri... Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) belediyeye yönelik eleştirel yorumlara kuyruğun olmadığı otobüslü bir video ile yanıt verdi. ABB ayrıca bir de yine aynı video ile açıklama yaptı ve özetiyle, “Yurtlar, kent merkezine ve okullara (bazı okullara 60-90 km) uzak konumda olup öğrencilerin bu nedenle yaşadıkları mağduriyeti gidermek için Ankara Büyükşehir Belediyesi bölgede direkt/ekspress otobüs hatları açmıştır. Araç başı yüzde 55 kapasite kullanımı ile yolcu taşındığı ve servislerin yetersiz kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığı, bazı öğrencilerin koltukta oturarak gitmek istemeleri nedeniyle araçların yüzde 45 boş kapasite ile servislerini tamamladığı tespit edilmiştir” dedi. Saatlere göre ortalama yolcu binişlerine ilişkin veriler de paylaşıldı. Öğrenciler ise Instagram’daki o videolu paylaşımın altına yazdıklarıyla belediyeyi eleştirdi. İşte o kuyruktan gelen öğrenci yorumları...

SABAH GELİP 6’DA BAKABİLİRSİNİZ

@yagmurcantas: “Aynı videoyu saat sabaları 6.30/08.00 arasında çekip yüklerseniz şeffaf belediyeciliğinizi bu şekilde görmüş oluruz.”

@busradggn: “Yüzde 45 doluluk oranı vs denmiş de her sabah tıka basa dolu oluyor bu otobüsler ve çoğu insan ayakta gidip geliyor keyfe keder kimse oturamayacağım diye binmemezlik yapmıyor çünkü derse yetişmek zorunda ve oturmayı istemekte en doğal hakları ayrıca. Burada sorunu çözdük denmiş ama sorunun çözüldüğü falan yok.”

@beyzaaog: “Çubuk’ta yaşayan, bu bölgeyi sürekli gören ve düzenli olarak Kızılay’a gidip gelen bir öğrenciyim. Otobüslerin yüzde 55-45 dolu olması gibi bir durum o kadar nadir ki. İki yıldır sürekli metrelerce sıra bekliyoruz hem gidişte hem dönüşte. Zar zor biniyoruz ayrıca binince de eski araçlar sürekli arızalanıyor. Konunun tekrar gözden geçirilmesini öneririm.”

@semihhbeyyy: “Millet sabah 4.30’da kalkıp hazırlanıyor sabah 6’da durağa çıkmamıza rağmen önümüzde 300’den fazla kişi oluyor sorun falan çözüldüğü yok. Sabah gelip 6’da bakabilirsiniz.”

Yazının Devamını Oku

Arslanhane Camii ‘Dünya mirası’ oldu ama...  

3 Ekim 2023
Önce Gordion Antik Kenti daha sonra Arslanhane Camii... İkisi de biliyorsunuz artık Ankara’nın çiçeği burnunda iki ‘dünya mirası.’ UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren bu iki değere gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Hem korumamız hem de tanıtmamız iki önemli vazife.

Türkiye’de kültürel mirasa ilişkin kıymetli çalışmalarını yakından takip ettiğim sanat tarihçisi Habibe Bektaşoğlu hem X’teki hem de Instagram’daki @tasvirsanatlari hesabından Ahi Şerafettin Camii olarak da bilinen Arslanhane Camii ile ilgili dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Arslanhane Camii’nin türbesindeki sandukaları ve avludaki çarpıcı fotoğrafları paylaşan Bektaşoğlu, “Dünya miras listesine alınan Ankara Ahi Şerafettin Camii’nin (Türbe) içerisinde bulunan sandukaların mevcut durumu. Kapıları sıkı sıkıya kitli olan türbenin acil onarıma ihtiyacı var. Türbenin avlusunun durumu daha vahim” notunu düştü. Birçok kişi de sosyal medyadan bu üzücü duruma yorum yaparak yetkililere çağrıda bulundu. İşte onlardan bazıları...

YOK MU ECDADINA HÜRMETİ OLAN BİRİLERİ

@gulsun.koru: “Bu hafta sonu camiyi ziyaret ettik biz de. Abdesthane ve tuvaletin durumu da Dünya Miras Listesi’ndeki bir kültür varlığına yakışmıyor. Bunlara da el atılması gerek.”

@hasan_kamiloglu:

Yazının Devamını Oku

ÖHO krizinde vatandaşlar ne dedi

26 Eylül 2023
Ankara’daki özel halk otobüslerinin (ÖHO) 21 Eylül Perşembe gününden itibaren şehit aileleri, gazi, emniyet ve basın mensupları dışındaki ücretsiz ve indirimli yolcuları taşımama kararı, toplu taşımada büyük bir krize dönüştü.

Otobüslere alınmayan yolcular, şoförlerle tartıştı durdu. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Başkanı Kurtuluş Kara ile Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş’ın temsil ettiği özel halk otobüsü esnafı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasında restleşmeler yaşandı. Belediyeye yolculardan gelen şikâyetler arttı otobüsler parka çekildi. Esnaf temsilcilerinin dünkü açıklamasıyla 5 günlük kriz şimdilik sona erdi. Başkente yakışmayan bu kriz için vatandaşların yorumlarını merak ettim. Başkan Yavaş’ın ve belediyenin sosyal medya paylaşımlarının altına yazılanlara bir göz attım. Herkesin farklı bir yorumu vardı. İşte onlardan dikkat çekenler...

‘BIKTIK ARTIK BU REZALET ULAŞIM SİSTEMİNDEN’

@iremhelp: “Belediye sunduğu hizmetten kâr etmek zorunda değildir hizmeti sunmak zorundadır bıktık artık bu rezalet ulaşım sisteminden!”

@ozge_dnzz: “40 yaş üstüne çözüm bulun hepsi açık öğretimden öğrenci görünüp öğrenci kartı basıyor.”

@mergen06: “Artan maliyetlere rağmen toplu ulaşımda ücretsiz taşıma yapılmasında ısrar edilmesi, bunun doğurduğu maliyetin tüm Ankaralılara ödetilmesine yol açmaktadır. Yapmanız gereken şey tarafları karşı karşıya getirmek değil, mevzuat değişikliği için çaba harcamak olmalıdır.”

@alacagoz41584: “65 yaş ve üstündekilerden az da olsa ücret alınmalı, öğrencilere de yapılabildiği kadar ucuz bilet verilmelidir.”

@mnumanoguz:

Yazının Devamını Oku

Hat hat EGO’ya otobüs çağrıları

12 Eylül 2023
Yaza veda edip sonbahara ‘merhaba’ derken okulların açılmasıyla birlikte Ankara’da hareketlilik arttı.

EGO Genel Müdürlüğü de toplu taşımada ‘tam kapasite ile kışlık servis programına geçildiğini’ duyurdu. Biz de dün gazetemizde yeni servis programının detaylarını, ‘KIŞ AYARI’ haberiyle verdik. Buna göre EGO, 390 hatta bin 429 otobüsle toplam 9 bin 110 sefer düzenleyecek. Metro ve ANKARAY’da ise sabah ve akşam yoğun saatlerde tren sefer aralığı ortalama 4.5 dakika olacak.

EGO duyurusunu yaptı, Ankaralılar da sosyal medyadan taleplerini sıraladı. İşte başkentlilerin hat hat EGO’ya otobüs çağrıları.

ERKEN ÇIKMAMIZA RAĞMEN BİNEMİYORUZ

@esin.i35: “Elvankent’e ne zaman gereken önemi vereceksiniz? En işlek yere yirmi dakikada bir otobüs konur mu? 612, 632 bütün Saraycık TOKİ, Çimşit’i toplayıp geliyor. Sabahları erkenden çıkmamıza rağmen otobüse binemiyoruz. Nasıl olacak böyle? Ya ek sefer koyun ya da Elvankent başlangıçlı, Eskişehir yolunu müteakip Kızılay bitişli seferler başlatın.”

@tcyukselturkmen: “Yenikent 557 nolu hat çok kötü lütfen bu hatta biraz daha hassasiyet gösterilsin lütfen çok sıkıntılıyız lütfen.”

@meuzunoz:

Yazının Devamını Oku

“Bahar yağmurlarından neden ders alınmamış?”

5 Eylül 2023
Başkent Ankara’da mayıs ve haziran ayında etkili olan yağışlar ve seller, kente kâbusu yaşatmıştı.

Eylül ayına ‘merhaba’ derken hafta sonu gelen sağanak da aynı kâbusu tekrarlattı. Kuvvetli yağmur, kentin farklı noktalarında etkili oldu, yine altyapı kaldırmadı, yine kentte her yer göle döndü. Evler, dükkânlar, sularla doldu, arabalar yollarda kaldı... Manzara değişmedi... Sosyal medyada yazılanlar da... Sosyal medyada paylaşılan video ve fotoğraflar için dikkat çeken yorumlar geldi. İşte onlardan bazıları.

‘ŞU REZİLLİK BÖYLE BİR ŞEHRE YAKIŞMIYOR’

@ahmetsahbaz1910: “Dağı taşı beton yaptınız nereye gidecek bu yağmur suları sel olacak tabii.”

@yesilgozlum1906_mustafa: “Bahar yağmurlarından neden ders alınmamış?”

@hckara98: “Böyle olacağı belli neden temizlenmiyor ya da önlem alınmıyor.”

@sengul9666: “Altyapı öncelik olmalı.”

@crazycewo:

Yazının Devamını Oku

Kanyonun kanayan yarası kirlilik

29 Ağustos 2023
Mamak’taki Kıbrıs Köyü Kanyonu, Ankara’nın gizli hazinelerinden. Kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olan 8 kilometrelik kanyon, başkentlilere uzaklara gitmeden doğa yürüyüşü ve kamp imkânı sağlıyor.

Doğal sit alanı olarak da tescilli olan kanyon için en büyük tehlike ise kirlilik. Daha önce de ziyaretçilerin bıraktığı çöplerle gündeme gelen Kıbrıs Köyü Kanyonu’nda bu kez dere suyunun kirlenmesi dikkat çekti. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de temiz bir pınardan beslenen dere suyunun taş ocaklarından kaynaklı kirlendiğini belirtti. Köse’nin sosyal medyadan paylaştığı videoda kirli su kaynağı da açıkça görüldü. Yaptığı açıklamada firmaya cezai işlem uygulayacaklarını belirten Başkan Köse şunları kaydetti:

FİRMAYA CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

“Kıbrıs Kanyonu’ndaki derenin suyunun kirlenmesinin sebebini tespit ettik. Dereyi besleyen ve normalde temiz doğal su kaynağı olan bir pınardan gelen çamurlu suyun, taş ocaklarından kaynaklanan sebeple çamurlu aktığı, Mamak Belediyesi ekiplerimiz tarafından tespit edilerek tutanak altına alındı. Mamak Belediyesi olarak hem yaptırım hem de cezai işlem uyguluyoruz. Ankara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de kirliliğe sebep olan firmaya cezai işlem ve tedbir alınması ile ilgili yaptırım uygulayacak.

ARAÇ GEÇİŞİYLE İLGİLİ EK TEDBİRLER

Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da, doğayı kirletenlere karşı cezai işlemle birlikte, en sert tedbirleri aldığımızı herkesin bilmesini isteriz. Tam bir doğa harikası olan Kıbrıs Kanyonu’na gezmeye gelen vatandaşlarımızın, çevreyi temiz tutması, çöplerini belirlenen alanlara ve çöp konteynerlerine bırakması önemle rica olunur. Önümüzdeki haftadan itibaren, zabıta ve jandarma ekiplerimiz, kanyon bölgesine araç geçişi ile ilgili de ek tedbirler uygulayacaktır. Doğal hayatı korumak hepimizin görevidir.”

Yazının Devamını Oku