Zeytinli lüfer

İlk kez kutlanan bayramını fark etmiş gibi, coşarak geldi lüfer. Fiyatı düşen lüferden aldım, soğan ve zeytinli bir soteyle doldurup ızgara ettim

Haberin Devamı

MALZEME (2 Kişi İçin)

Lüfer 2 adet
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Kuru soğan 1 adet
Yeşil Ayvalık zeytini 12 adet
Rakı 2 çorba kaşığı
Keçi peyniri 2 çorba kaşığı, ufalanmış
Limon 1 adet
Karabiber
Ay çiçeği yağı
(Salata için)
Roka 1 demet
Marul 1 adet
Kırmızı soğan 1 adet
Kırmızı turp 1 adet
Zeytinyağı
Limon
Tuz

YAPILIŞI

* Hazırlayacağınız balık içine ekleyeceğiniz rakı nefis bir aroma, keçi peyniriyse derinlik sağlayacak.
* Zeytinler çok tuzluysa suda iki-üç saat bekletip tuzunu alın. Balıkların kılçığını çıkarın; kafaları ve kuyruğu kalsın. Sonuçta balıkların karın kısmı boydan boya açılmış, sırtıysa tek parça olmalı.
* Salata için büyükçe bir kabı soğuk suyla doldurup rokayı ve marul yapraklarını içine bastırın. İyice kumunu attıktan sonra çıkartıp salata kurutucusuyla kurutun. Turpları ince, kırmızı soğanıysa iri doğrayın.
* Zeytinleri, çekirdeklerini çıkarıp ikiye, kuru soğanı kalın, piyazlık doğrayın.
Zeytinyağını kızdırıp zeytin ve kuru soğanları ekleyin, bir dakika kavurduktan sonra limon suyu, rakı, tuz ve bolca karabiber ilave edip 30 saniye daha tavada tutun, kenara alın. Ilınınca, ufaladığınız peyniri ekleyin. Tuz ve limonunu kontrol edin.
* Fırınınızın ızgara kısmını açıp en sıcak konuma getirin. Tepsi ya da geniş tabağa aldığınız balıkların bir yanağını kelebek şeklinde kaldırıp açın. İçini dışını güzelce tuzlayın ve derisine biraz ay çiçeği yağı sürün. Hazırladığınız içi balığın içine güzelce yayın ve kapatıp birkaç kürdanla tutturun.
* Döküm bir tavayı yüksek ateşteki ocağa koyun. İyice kızınca balıkları tavaya alın. Birkaç dakika kızarttıktan sonra dikkatlice çevirin. İki dakika daha ocakta tutup spatula ya da uzun bir bıçakla nazikçe fırın tepsisine aktarın. Tavaya sığmamışsa ikinci balığı da aynı işlemden geçirip tepsiye alın.
* Salata malzemesini karıştırıp tuz, zeytinyağı ve limonunu ayarlayın. İçecekleri masaya götürün. Tepsiyi ısınmış fırına yerleştirin. Balıkların büyüklüğüne göre dört-beş dakika daha pişirip hemen servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları