‘Ev’ çözümünde çare TOKİ ve belediyeler

Konut fiyatlarının erişilebilir olmanın çok ötesinde olduğunu söyleyen TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, şu anda ev sahipliği oranının yüzde 58’e gerilediğini, kiracı oranının ise yüzde 25-30 seviyesinde ölçüldüğünü dile getirdi. Barınma ihtiyacına yönelik kalıcı adımların atılması gerektiğini belirten Akdoğan, “Nasıl ulaşılabilir? Ancak TOKİ ve belediye aracılığıyla ulaşılabilir, uygun fiyatlı ve insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak konutlara yönelebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

‘Ev’ çözümünde çare TOKİ ve belediyeler

Türkiye Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, Konak Kültür Merkezi’nde üyelerine ‘Yeni nesil liderlik’ eğitimi verdi. Ayrıca emlak sektöründe güncel yönetmelikler hakkında bilgiler sundu. Hürriyet Bursa’ya özel açıklamalarda bulunan Akdoğan, kiracıları korumaya yönelik yüzde 25 tavan uygulamasını değerlendirdi.

YENİ KİRACIYI İLGİLENDİRMİYOR

Kiracıların bu konuda adım atılmasını beklediklerini hatırlatan Akdoğan, bakanlığın birkaç çalışma içerisinde bu uygulamayı hayata geçirdiğini kaydetti. Yüzde 25’in Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) altında olduğuna işaret eden Akdoğan, “Tabii bu oran mevcuttaki kiracıları sevindiren, mutlu eden bir orandı. Fakat yeni kiracı adayları için herhangi bir çözüm getirmiyor. Yeni kiracı, şu anki yüksek fiyattan tutma durumunda. Onu ilgilendiren bir düzenleme değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ev’ çözümünde çare TOKİ ve belediyeler

YENİ KONUT ÜRETİMİ HIZLANMALI

Ev sahiplerinin bu durumdan hoşnut olmadıklarını dile getiren Akdoğan, ancak bunun yasal bir düzenleme olduğunu anımsattı. Alınan kararda sosyal devlet anlayışı ile hareket edildiğine işaret eden Akdoğan, “Vatandaşlara yönelik çözüm adımları atılıyor. Eksik olabilir, bazı tarafları mutlu edebilir. Bazı tarafları üzebilir. Bu adımlar atılmalı, atılıyor. Biz çözümün orta ve uzun vadeli doğru olacağını düşünüyoruz. Bunlar geçici çözümler. Bir an önce enflasyonun düşmesi ve yeni konut üretiminin hızlanması lazım” dedi.

UYGUN FİYAT VE TEMEL İHTİYAÇ

Konut fiyatlarının erişilebilir olmanın çok ötesinde olduğunu söyleyen Akdoğan, şu anda ev sahipliği oranının yüzde 58’e gerilediğini, kiracı oranının ise yüzde 25-30 seviyesinde ölçüldüğünü dile getirdi. Barınma ihtiyacına yönelik kalıcı adımların atılması gerektiğini yineleyen Akdoğan, “Nasıl ulaşılabilir? Ancak TOKİ ve belediye aracılığıyla ulaşılabilir, uygun fiyatlı ve insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak konutlara hızlı şekilde yönelebiliriz. Bunları üretmemiz lazım. Türkiye’nin pek çok ilinde bu projelerin başlaması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ev’ çözümünde çare TOKİ ve belediyeler

EV SAHİBİ REAKSİYON GELİŞTİRİYOR

Bazı ev sahiplerinin hava parası talebi, sözleşmeyi öteleme veya elden para alma yöntemlerini uygulamak istediklerini anlatan Akdoğan, “Bunlar yeni gelişmeler. Temmuz 2’den sonra yapılacak sözleşmeleri kapsayıcı bir düzenleme değil. Doğal olarak bu kadar yakın zaman varken, ev sahibi bir reaksiyon geliştiriyor. Elden para alma çok doğru bulduğumuz bir model değil. Aslında kiracının da yarın başına bela olabilecek, ev sahibine de ciddi sorunlar açabilecek. Çünkü kiraların banka yoluyla ödenmesi, resmi olarak yapılması lazım. Yoksa ilerleyen günlerde taraflar bunun çok ciddi sıkıntılarını yaşayabilirler” dedi.

İNSANİ VE VİCDANİ OLMALI

Haberin Devamı

Olağanüstü günlerin yaşandığını ifade eden Akdoğan, “Ev sahiplerini de anlıyorum ama aynı hayat pahalılığı kiracılar için de geçerli. Burada daha insani, daha vicdani olmamız gereken bir dönemdeyiz. Karşılıklı anlaşarak, gönül rızasıyla bu dönemi atlatmamız gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘Ev’ çözümünde çare TOKİ ve belediyeler

YABANCIYA SATIŞ

Konut alım oranlarının artması ile ilgili de değerlendirmede bulunan Akdoğan, bu tabloyu genele yaymanın sağlıklı olmayacağını açıkladı. Bazı kişilerin 3’üncü 4’üncü evini aldığını söyleyen Akdoğan, “Bir kişinin 50 tane evi var. Bunu genele yansıtabilir miyiz? İstatistiklere gidersek, bizi yanlışa götürür. Bugün Antalya’da ev fiyatları inanılmaz derecede artmış. Sizce bunun artmasının nedeni ne? Türkler akın akın aldığı için mi artmış? Hayır. Ruslar ve Ukraynalılar. Yabancıya satış var ve bunun yanı sıra düzenli gelir oluşturmak isteyen yatırımcının 3’üncü veya 5’inci aldığı konutlar” dedi.

Haberin Devamı

KİRALAMA YÖNTEMİ MÜMKÜN

Devletin dar ve orta gelir grubuna acil ev yapması gerektiğini ifade eden Akdoğan, “Onun için TOKİ diyorum. Uygun maliyetli konutlar yaparsanız, anlamlı. Belli kesim zaten alıyor. Yurtdışında olduğu gibi kiralama üzerine de olabilir. Belediye evleri, devlet evleri olabilir” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları