Sahrap Soysal

İsteyene ‘pasta’, isteyene çorba...

12 Ağustos 2023
Kabak ve patlıcanla yaptığım, davet sofralarına da çok yakışan iki tarifim var bu hafta... Kabaklı ekmek pastası bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz, çok leziz bir tarif... Patlıcanlı çorbaysa çok besleyici...

Kabaklı bayat ekmek pastası (6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 somun ekmek (bayat)
◊ 3 yumurta
◊ 3 su bardağı süt
◊ 1 su bardağı su
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

Yazının Devamını Oku

Sebzelerle leziz sofralar kuralım

5 Ağustos 2023
Hamur yoğurmayı sevenlerin zevkle hazırlayacağını düşündüğüm bir börek tarifim var bu hafta. İç harcında kıyma ve patlıcan kullanıyorum ama siz dilediğiniz malzemelerle yapabilirsiniz. Yoğurtlu baklaysa mezeseverleri mutlu edecektir.

PATLICANLI AÇMA BÖREK (8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

İç harcı için

◊ 200 gr orta yağlı kıyma
◊ 6 patlıcan
◊ 1 sivri biber

Yazının Devamını Oku

Bu tatlara müptela olursunuz!

29 Temmuz 2023
Yaz soframdan çok sevdiğim iki tarif... Barbunya pilakiyi bazen ince ince doğranmış bol maydanozla süslüyorum. Yanına yaptığım bamyaysa tadı erikle katlanan, sıcak yemeye bayıldığım bir yemek...

Zeytinyağlı barbunya pilakiNE LAZIM?

◊ 1 kg taze barbunya

◊ 2 soğan

◊ 1 havuç

◊ 7-8 diş sarımsak

◊ 1/2 su bardağı zeytinyağı

◊ 5 çay kaşığı dolusu domates salçası

◊ 1/2 limonun suyu

Yazının Devamını Oku

Aydın'da yemek yarışması

23 Temmuz 2023
Aydın’ın geleneksel lezzetlerinden biri olan deve etinden yapılan sucuk, yüzyıllardan beri kahvaltı yiyeceği. Aslında bu geleneksel damak lezzetinin bugün bile taleplisi çok...

Enginarla yaptığı muhteşem beğendiyi, deve etinden yapılmış ızgara sucukla tamamlayan yarışmacı Zeynep Candan’ı izlerken çok heyecanlandım. Aydın Efeler Belediyesi’nin düzenlediği yemek yarışmasında jüri üyesiydim ve ilk kez deve sucuğunun lezzetini beğendim.
Hani deve eti demeseler dana sucuk diyebilirdim. Öte yandan bu kadim lezzetin kaybolmadan bugüne değin gelebilmesine de çok memnun oldum.
Aydın’ın geleneksel lezzetlerinden biri olan deve etinden yapılan sucuk, yüzyıllardan beri kahvaltı yiyeceği.
Aslında bu geleneksel damak lezzetinin bugün bile taleplisi çok.
Çünkü deve etinin kırmızı ete göre daha düşük yağ oranına sahip ve birçok hastalığa iyi gelen şifalı bir yiyecek olduğuna inanıyorlar.



Yazının Devamını Oku

Bolluk ve bereketin simgesi...

22 Temmuz 2023
Muharrem ayının 10’uncu günü yani 28 Temmuz aşure günü...Farklılık arayanlara Kayseri’nin sütlü aşuresini öneriyorum, çok da pratik bir tarif. Sübyeyle yaptığım aşureyeyse mutlaka elma katıyorum.

KAYSERİ’NİN SÜTLÜ AŞURESİ (4 KİŞİLİK)


NE LAZIM?

◊ 1 lt süt

◊ 1 su bardağı soğuk su

◊ 3 yemek kaşığı mısır nişastası

◊ 1 su bardağı şeker

Yazının Devamını Oku

Ekşili acılı Diyarbakır mutfağı

16 Temmuz 2023
Diyarbakır, acılı, ekşili, yağlı, baharatlı mutfağıyla bilinir. Güneydoğu Anadolu’nun en köklü yerleşim bölgelerinden olan Diyarbakır, buğday, tahıl ve baklagillerin yeryüzünde ilk kez tarımının yapıldığı coğrafyadır...

Tane sumağın sıcak suyla demlendikten sonra dolmalara ve yemeklere katılmasını ilk kez Diyarbakırlı bir arkadaşımın evinde rastlamıştım.
Sumaklı kuru patlıcan dolmasının ve bakla meftunesinin tadına doyamamıştık. Ekşili tatları çok seven benim gibi biri için dolmanın tadı seviye atlamıştı. Annemin dolmasından farklı ama damak hafızama hemen yerleşen muhteşem bir tadı vardı.
Kişniş, sumak, karabiber, pul biber, yenibahar gibi baharatları bolca kullanan Diyarbakır, acılı, ekşili, yağlı, baharatlı mutfağıyla da ön plana çıkar.
Güneydoğu Anadolu’nun en köklü yerleşim bölgelerinden olan Diyarbakır, buğday, tahıl ve baklagillerin yeryüzünde ilk kez tarımının yapıldığı coğrafya olarak da bilinen Mezopotamya’nın kalbinde yer alır.
Anadolu ile Mezopotamya arasında kavşak noktası konumu nedeniyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kültürel çeşitlilik, yemeklere de yansımış ve zengin bir mutfak kültürü oluşmuş. Her ne kadar kebapları, et tavaları ile bilinse de sebzeli meyveli, tahıllı tencere yemekleri evde kurulan sofraların başköşesindedir.
Eti en çok patlıcan, domates, sarımsak ve biberle tüketmeyi tercih ederler. Özellikle etli tencere yemeklerinde meftuneler başı çeker.
Patlıcanlı, ekşi elmalı, baklalı, kabaklı meftunelerin baş aktörü, lezzet tamamlayıcısı sumak suyudur.

Yazının Devamını Oku

Soframız yeşillensin

15 Temmuz 2023
Bu mevsimde en sevdiğim ve salatalara mutlaka eklediğim malzemelerden biri de semizotu… Yemeğini yaparken verdiğim tarifteki gibi içine üzüm ekleyerek farklı bir tat katmayı siz de mutlaka deneyin.

 

LABNELİ SEMİZOTU SALATASI (4 kişilik)


NE LAZIM?

◊ 2 demet semizotu (sadece yaprakları)

Yazının Devamını Oku

Zencefile doyalım!

8 Temmuz 2023
Bu hafta sizlere toz ve taze zencefille yaptığım iki pratik tarifim var. Karides sote, özellikle humus üzerinde servis etmeyi sevdiğim bir tat... Şeftali ve taze zencefilli smoothie’yse hem kokusu hem de lezzetiyle yazın favori içeceklerimden...

ZENCEFİLLİ KARİDES SOTE  (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 20-22 adet orta boy karides

◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku