Okan Aybar

Düşüş Trendinde Yukarı Yönlü Mikro Trend Oluşabilir

11 Ağustos 2008
İki hafta önce yaptığım yatay analiz sonrasında yükselme sürecinin az çok tamamlandığını ve kritik destek seviyelerin kırılması durumunda Euro / Dolar paritesinde çok belirgin trend değişimleri olabileceğini söylemiştim. Bugüne bakıldığında o zamandan bu zamana sürecin tamamlanması sonucunda paritede yüzde 8’e yakın bir gerileme oldu. Oysa geçmişteki hareketlere bakıldığında bu tür düzeltmelerin en az yüzde 14 civarında olduğunu görüyoruz ve eğer 1.60 seviyesini  başlangıç olarak alırsak paritenin gerilemesi orta vadede 1.40 seviyesine kadar devam eder.
 
Burada benim gözlemlediği bir başka bir durum var ki o da 4 haftalık belirgin gerilmelerin takip eden haftalarda piyasanın konsolide olması. Bunun anlamı; ABD’deki ekonominin olumlu olmadığından hareket edecek olursak bu teknik oluşum temel oluşumlarla birleşir ve bu hafta gerilemeler olabilse de hafta yükselerek tamamlanır ve bu durumda piyasa daha da gerilemeden önce 1.54’lü seviyelere kadar yükselebilir.
 
ABD ekonomisi hiç parlak değil ve aynı şekilde Avrupa ekonomisi de yavaş. Böyle bir durumda hafta sürecinde açıklanacak ekonomik göstergeler çok önemli olur.
 
Özellikle bu hafta Avrupa ve ABD’den enflasyon verileri açıklanacakken Avrupa’dan önemli olarak sanayi ve imalat üretimi verileri önemli olacak. ABD’den açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi belirgin etkileri olabilir ama bu veri hafta sonunda açıklanacak. Bugün ABD’den veri açıklaması yokken ancak Avrupa’dan enflasyon verisi varken enflasyonist gelebilecek veriler Euro’ya güç verebilir.
 
Altının Düşüşü Sınırlı Kalır
 
Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarındaki gerileme, faizlerdeki düşüş ve Dolar’ın değer kazanması altın fiyatlarının gerilemesine neden olmuştu. Ancak bu haftaya girerken unutmamak gerekir ki ekonomiye olan global güven oldukça yavaş durumda ve enflasyon baskıları talepten kaynaklanmıyor olsa da üretkenlik ve arz tarafından gelen enflasyonist baskılar stagnasyon ihtimalini güçlü tutmaya devam ediyor. Bu nedenle ekonomiye hiçbir taraftan güven yokken altının olası düşüşlerinin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum.
 
Bu hafta içinde Avrupa ve ABD’den açıklanacak enflasyon verileri az çok fiyatlara yansımış durumda ve eğer aşırı farklı bir durum oluşmadıkça altının enflasyona bağlı aşağı veya yukarı hareket etmesini ekleyemeyiz. Asıl hareketi belirleyecek olan neden petrol fiyatlarının hafta içinden ne yapacağı ve tabi ki faiz oranlarının hem ABD’de hem de Avrupa’da nasıl bir yön takip edeceği. Benim düşüncem faiz oranlarındaki gerilmelere kolay kolay devam etmeyecektir.
 
Çünkü en nihayetinde ekonomik yavaşlamanın getirdiği arz sorunu da ortada mevcut. Bu nedenle petrol fiyatlarının yukarı yönlü olası tepki alımlarının da etkisiyle hafta içinde altın fiyatları 880’lere doğru tırmanabilir. Ancak şunu da söylemekte fayda var ki o da eğer geçen haftanın düşük seviyesi olan 850’nin de altı geçilirse alının hedefi kolaylıkla 842 Dolar olur.
 
Gürcistan’daki Savaş Durumu Petrolü Yükseltebilir
 
Petrol fiyatlarının geçen hafta talep azalmasına bağlı olarak gerçekleşen olukça sert düşüşü sonrasında Gürcistan’daki savaşın Bakü Tiflis Ceyhan boru hattını etkileyecek olmasından dolayı arz düşüklüğü riskine bağlı olarak yükselmesini beklemek çok fazla kolay bir analiz ve tahmin diye düşünüyorum.  Yani bu kadar açık bir durumda normal şartlarda petrol fiyatının bu sabah katlığımızda 1 Dolar değil ama 4-5 Dolar yükselmiş olmasını beklemeliyiz.   

Ancak Gürcistan’daki savaşın sınır boyunca izole kalması durumunda petrol fiyatları hafta içinde yeniden gerileme eğiliminde olabilir. Ama yine de ben bu durumun geçici bir süre bir konsolidasyon hareketi olarak algılanacağını ve hafta sonuna kadar yeniden yükselişlerin gelmeye başlayacağını düşünüyorum. Özellikle hafta ortasında açıklanacak olan stok verileri, talebin gerçekte ne kadar azaldığı konusunda bir fikir verebilir. Eğer stoklarda yukarı yönlü bir durum olursa o zaman petrol fiyatında yeni düşüşler görebiliriz çünkü arz artı talep azalmasıyla bir arada petrolün düştüğü kanaatine varılabilir. Diğer yandan stokların düşmesi durumunda bunun arz artışının olduğu bir dönemde talebin daha çok artmış olabileceğine bağlı olarak petrolde belirgin yükselişler olabilir.
 
Çarşambaya kadar yatay hareket edebilecek petrol fiyatı hafta ortasındaki stok verileriyle sanırım yukarı yönlü bir hareket çizecek.
Yazının Devamını Oku

Euro Toparlanmak Bilmiyor

8 Ağustos 2008
Petrol fiyatlarının düşmesiyle değer kazanma eğiliminde olan Dolar, ABD’den açıklanan ekonomik verilerin istihdam hariç Dolar olumlu olmasıyla güçlendi ancak paritedeki durmak bilmeyen gerileme AMB başkanı Trichet’ten gelen açıklamalarla hız kazandı.
 Trichet'nin yaptığı açıklamalar faiz indirimine davet şeklinde olduğundan piyasa Euro’da satışına devam etme kararı aldı.
 
ABD ekonomisi Dolar olumlu olmaktan hala çok uzak bir görünümde. Avrupa ekonominin de ondan kalır farkı kalmadı. Bu nedenle paritedeki hareketlenmeler hangi para biriminin daha kötü durumda olduğuna bağlı olarak hareket edecek. Bugüne kadar Trichet’ten gelen açıklamalar zaten beklendiği gibiydi. Bu nedene bağlı olarak bundan sonraki düşüşlerin devam edebilmesi için ya Dolar olumlu gelişmelerin belirginleşmesi gerekiyor ya da Avrupa bölgesinden ekstra sayılacak yeni olumsuz haberlerin gelmesi beklenmeli. Bu nedenle hiç durmak bilmese de Euro’nun yukarı yönlü düzeltmesi en az 1.55’e kadar olacaktır.
 
Altın Düşmeye Devam Ediyor  
 
Dolar ve faizler yükselmeye devam ettikçe altın fiyatları baskı altında kalmaya devam ediyor. Son iki haftadan beri belirgin bir şekilde düşüş eğilimi gösteren altın fiyatları eğer bu gün de yükselmezse düşüş dalgası 845’e kadar uzanabilir. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki ABD ve Avrupa’da ekonomik durum oldukça zayıf ve kırılganken faizlerin ilk geri hareketinde altın fiyatları yukarı yönlü belirgin bir düzeltme hareketi yapabilir. Bence finansal piyasalar olan güven azalmışken, altın almak için daha uygun bir ortam içine girdik diyebiliriz.
 
Türkiye’de Olan Boru Hattı Petrolü Yükseltti
 
Irak-Türkiye arasındaki petrol boru hattında meydana gelen yangın, arzın olumsuz etkilenebileceği etkisiyle dün petrol almak için iyi bir neden oldu. Ancak enteresan olan şu ki petrol arzı bunca yükselmişken dünya arzında son derece düşük bir yere sahip olan Irak-Türkiye arasındaki boru hattındaki yangının alım getirecek kadar bir etkisi olmaması lazımdı. O zaman demek oluyor ki piyasa bu olayı yükseltip sonradan yeninden satış yapmak için bir bahane olarak kullanmış olabilir. Bu nedenle Dolar’ın yükselmeye devam ettiği bir ortamda petrolün de düşmeye devam edeceğini tahmin ediyorum. Ancak yine de 117'nin altı görülmeden yeni bir satış yapmak tehlikeli olabilir.
Yazının Devamını Oku

Euro Daha da Düşmeden Önce Yükselebilir

7 Ağustos 2008
FED’in faz artırımlarının kaçınılmaz olduğu düşüncesi ağır basmaya devam ettiği son birkaç gün içinde hem tarım ürünleri grubu emtiaları hem de petrol fiyatlarındaki gerilemeler enflasyonun neden olduğu stagnasyon çıkmazını bir miktar azaltırken aynı zamanda Dolar da değer kazanmaya devam ediyor.
 Son dört seans içinde gerileyen Euro / Dolar paritesi bugün Avrupa Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı ve sonrasında Trcihet’ten gelecek ek açıklamalarla yön bulacak.
 
Avrupa’nın durumuna bakıldığında son iki çeyrekten beri özellikle Euro faizlerinin ve tabi ki Euro’nun yüksek kalması, yavaşlamış küresel ekonomik ortamda Avrupa ekonomisine hiç yaramıyor. Almanya’nın ekonomisi özellikle son haftalar içinde istikrar göstermeye çalışsa da Avrupa’nın diğer ülkeleri oldukça yavaş. Bu nedenle büyümeyi odak noktası haline getirecek olan Trichet faiz indirimlerinin kapısını aralayacak şekilde yorumlar yapabilir ve bu da paritenin gerilemesine neden olabilecek bir durum. Ancak bu dediklerim zaten piyasada bilinen gerçekler olduğundan zaten fiyatlara da yansımış olabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla olası bir gerileme hareketinin bundan önceki günleri takip edecek şekilde devam edebilmesi için emtia ve enerji fiyatlarındaki gerilemelerin de devam etmesi gerekir.
 
Altın Petrol ve Faizler Düşmeden Yükselmez  
 
Yine Dolar’ın yükselişiyle birlikte faizlerinde yükseliyor olması ve aynı zamanda enflasyon oluşumunda ilk sırada yer alan petrol fiyatlarındaki geri çekilmeler altının yukarı yönlü düzeltme denemelerini başarısız kıldı ve altın günü yine gerileyerek kapattı. Bugünlerde ne Avrupa ne de ABD ekonomisi ne de diğerlerinin hiçbir tanesinden olumlu haberler yok. Ya bir tarafta  enflasyon var, ya enflasyon ve durgunluk var ya da sadece durgunluk var. Hal böyle olunca altın fiyatlarının ekonomiye olan güvenin azalması sonucu artmasını bekleriz ve benim de beklentim bu ama petrol fiyatlarının haber başlığını oluşturası ve petrolün düşüyor olduğu gerçeği bu beklentilerimin geri planda kalmasına neden oluyor. Altın fiyatlarının normalde yükselmesi lazım ancak petrolün düşüşü durmadan ve faizlerin genel seviyesinde azalma olmadan altın ancak yatay kalabilir. Ancak dünkü düşüşten sonra yine yukarı yönlü düzeltme denemeleri olabilir ama sonuç olarak altını yine yatay bir seyirde kalacağını ya da hafif bir şekilde yükseleceğini düşünüyorum.
 
Arz Fazlası Oluşabilir
 
Son günlerde devamlı olarak ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına bağlı olarak petrol fiyatlarındaki talep düşüklüğünün yarattığı fiyat gerilemesinden bahsettik. Son bir aydan beri Suudi Arabistan OPEC çatısı altında ekstra üretim yapmaya devam etti. Dün açıklanan veriler de petrol stoklarında yükseliş olduğunu gösterdi. Böyle bir durumda petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesini bekleyebiliriz. Bu arada petrol fiyatlarının yüksekliğinden bugüne kadar faydalanan bazı petrol şirketleri petrol fiyatları hazır yüksekken gelecekte bekledikleri olası düşüşlerden olumsuz etkilenmemek için açığa petrol satışlarında yükseliş olurken, diğer yandan piyasada alınan satma hakkı opsiyonlarında çok sert ve ciddi yükselişler oluyor. Bu durumda ben bunca gerilemenin nedenlerinin bunlar olduğunu düşündüğümden fiyatlar düşecek olsa da yine de dün yaptığı düzeltmenin hemen ardından bugün önce bir yükseliş hareketi yapacağını düşünüyorum.
Yazının Devamını Oku

FED’in Faiz Kararı Sonrası Açıklamalar Çok Önemli

5 Ağustos 2008
ABD’nin bugün en büyük sorunlarından ilk ikisi yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomi olarak dikkat çekiyor.
Bu arada piyasa bu ikiliye göre Dolar’ın yükselip düşeceği üzerinde spekülasyon yaparken, petrol fiyatları kilit rol oynamaya devam ediyor. Durum bu olunca ve petrol fiyatları da sürpriz bir şekilde gerileyince Dolar’da da belirgin olmasa da yukarı yönlü bir hareketlenme gördük.
 
Dolar’ın petrol fiyatlarındaki olumlu düşüşe tam olarak olumlu cevap vermemesi, dün ABD’den açıklanan ekonomik verilerin olumsuz kalmaya devam etmesi, kişisel harcamalar ve gelirler artıyor olsa da enflasyondaki yükseliş ve FED eski başkanı Alan Greenspan’in ekonomiyle ilgili olumsuz beklentilerden kaynaklandı.
 
Avrupa tarafında da durum bugünlerde çok farklı olmadığından ve ekonomik ve piyasa güveni son derece düşük kaldığından Euro da bir yere gidemiyor. Ancak ekonomik beklentilerin olumsuz kalmasına neden olabilecek o kadar gelişme var ki ben bu nedenle Euro / Dolar paritesinin yukarı yönlü hareketinin devam edeceğini tahmin ediyorum. Dünkü petrol düşüşü gerçekleşmeseydi bugün parite 1.56’nın üzerinde kapanırdı ancak olası bir petrol düzeltmesi bu dediğim senaryonun gerçekleşmesine neden olabilir. Ancak petrol fiyatlarının 119’un altında kalması durumunda Euro’nun yükselme beklentisinin oldukça azalabileceğini düşünüyorum. FED’in bugünkü faiz açıklamaları öncesinde volatilite olacağını ve bu yüzden yukarı yönlü hareketlerin geleceğini tahmin ediyorum.
 
Altın Piyasası FED’i Bekliyor
 
Meksiko Körfezinde oluşan kasırga petrol fiyatlarını yükseltebileceği için bunun sonucu olarak da altın fiyatlarını yükselteceğini düşünüyordum ancak bunun tersi olunca beklentilerimin tamamen dışında hareketler oldu. Ancak şunu bilmekte fayda var ki bugünlerde ekonomistler hem ABD’de hem de Avrupa’da ve tabi diğer coğrafyalarda faiz politikalarını belirlemekte güçlük çekiyorlar. Çünkü bir yandan enflasyon varken bir yandan da ekonomik durgunluk beklentilerinin güçlenmesi stagnasyon yaratınca piyasalarda gerginlik yüksek oluyor. Bu nedenledir ki altını etkileyen diğer faktörlerde seçici davranan piyasa aynı zamanda aşırı da tepki veriyor olabilir. Ancak duruma teknik olarak bakıldığına dünkü düşüşün yüksek momentumla olması ve 860 Dolar hedefini takip ettiğini grafiklerden görüyor olmamız, Dolar’ın olası yükselişin faizlere bağlı olması durumunda altını 860 Dolar’a kadar gerilemesine neden olur. Bu nedenle bugün FED’den gelecek açıklamalar da altını etkileyeceği için özellikle petrol ve Dolar’a dikkat edin. Çünkü bugün de düşerek kapanırsa 860 Dolar hedefi kaçınılmaz olur ancak bugün yükselerek kapanış olursa o zaman yeni bir taban oluşumu olduğuna tanık olabiliriz.
 
Kasırga Petrole Etki Etmedi
 
Ekmek aslanın azında olunca ekonomilerde petrole para ayıracak gelir kalmayınca petrol piyasası kasırga dinlemedi ve kasırganın etkisi az olunca petrol fiyatlarında gerileme devam etti. Ancak bazı petrol işleme istasyonlarının yine de faaliyetlerini durdurmuş olmaları önümüzdeki hafta etkisini gösterecek olsa da bunun etkileri belirgin olabilir. Bence geçen hafta petrol stoklarındaki gerilemenin olmasına bağlı olarak ve bu gerilemenin bu hafta da devam edebileceği beklentisinin güçlü kalabileceğine bağlı olarak petrol fiyatları yükselebilir. Ancak şu da var ki petrol fiyatları eğer bugün de düşüş kalırsa o zaman 105’e doğru gidecek olan teknik düzeltme beklentisi teyit edilir.
Yazının Devamını Oku

Bütün Para Birimleri Düşerse Ne Yükselir?

1 Ağustos 2008
Bu sorunun cevabı “emtiadır”. ABD ekonomisinde bakıyorsunuz, ekonomi yavaşlamaya tüm hızıyla devam, şirket karlılıkları bile olumsuz açıklanıyor ancak bu arada enflasyon da yükseldiği için nispeten düşük kalan faizler, finansal piyasalara olan güveni azaltınca yatırımcılar emtialara saldırır.
Ne Euro, ne de Dolar emtia parası olduğundan ancak petrol ve diğer emtialar Dolar’la işlem gördüğünden bu gibi durumlar Dolar daha olumsuz etkilenir. Bu nedenle Dolar’daki düşüş belirgin bir şekilde devam eder mi etmez mi sorusundan çok bu sıkışmanın bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle önümüzdeki günlerde parite 1.56 – 1.59 arasında sıkışmaya devam edebilir çünkü ABD ekonomisine bakıldığında da durum hiç olumlu gözükmüyor. Ama asıl olan emtia fiyatlarının genelinde yükseliş olur.
 
Altın Yükselebilir
 
Geçen gün yaptığı 894 seviyesinden itibaren yükselerek dün 926’lara kadar tırmanan altın dün petrol fiyatlarındaki gerilemeyi takip ederek kar realizasyonlarıyla birlikte bir miktar geriledi. Bu durumun bugün devam edeceğini sanmıyorum. Kaldı ki açıklanacak tarım dışı istihdam verileri olumsuz beklenirken faizlerin de önceden düşmüş olması bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin belirgin bir şekilde olumsuz açıklanacağını gösteriyor. Böyle bir durumda faizlerin de yüksek ve petrolün güçlü kalmaya devam ettiğini düşünürsek bugün bir yükselişin olmaması için bir neden yok. Bana kalırsa düşüşler kısa vadede stoplanmak şartıyla en az 930 Dolar hedeflenerek alım yapılabilir.
 
Petrol Ya Toparlayacak Ya da 118’e Yol Alacak
 
Petrol fiyatlarının son günlerde yapmış olduğu aşağı yukarı dalgalanmalar 120.40 Dolar’ın altını kırmadıkça yükselmeden önceki ir konsolidasyon olarak düşünülebilir. Ancak bunu aksine eğer petrol fiyatları 120.40’ın altını kıracak olursa en az 118’e kadar devam eden bir gerileme yaşanır. Ekonomik büyümedeki durgunluk petrol talebini olumsuz etkilediğinden bu düşüş mutlaka olacak ama asıl zamanın kestirmek çok zor. Ancak benim tahminim bu hafta içinde bir kırılma yaşanmayıp hafta sonuna girerken petrolün bir miktar güçlü kalacağını tahmin ediyorum
Yazının Devamını Oku

Euro Güçlü

4 Temmuz 2008
Dün Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırmasının hemen adından Trichet’in yaptığı açıklamalar ekonomik büyümenin yavaşlayacağı korkusuyla faiz artırımın bir defa olabileceğini ve devamının gelmeyebileceğini söyledi.
Öyle görülüyor ki AMB faiz artırımını istemeden yapmış olsa da artan enflasyon bunu zorunlu kılmış. Bu arada ABD’den açıklanan yarım dışı istihdam verileri oldukça Dolar olumsuzken aynı zamanda yine ABD’den açıklanan ISM verileri de ekonominin daraldığını gösteriyor olması açısından oldukça olumsuzdu. Avrupa’ya baktığımızdaysa karmaşık bir durum söz konusu. Hizmet sektöründe bir dalma varken perakende satışların güçlenmesi ekonomik daralmayı yavaşlattığı nedeniyle nispeten daha olumlu bir tablo çizdi.  
 
Bundan sonra AMB’nin söylediğinin aksine yeni faiz artırımları geleceği piyasa tarafından algılanırsa o zaman Euro’nun yükselişleri devam eder. Bence petrol fiyatı 145 Dolar’ken ve gerilemeye dair bir gelişme olmadığı sürece bundan sonra Euro güçlenmeye devam eder ve tekrar 1.59 görmesi durumunda en azından 1.6250 garanti eder diyebilirim.
 
Altın Satmayın
 
Avrupa Merkez Bankası’nın dün yapığı açıklamalar aslında bir yerde altının önünü açtı diyebilirim. Trichet yeni faiz artırımlarının gelmeyebileceğini petrol fiyatlarının 145 Dolar olduğu bir anda söylemesi aslında altın ekmeğine yağ sürdü. Kısacası faiz artırımlarının sırlı olabileceği ortamda enerji ve gıda fiyatları yükseliyorsa o aman altın da yukarı gitme eğiliminde kalmaya devam eder. Dolar’ın da düşmeye devam edebilecek olması ABD’den açıklanan sn derece olumsuz verilerle kendini gösterince akılara emtia fiyatlarının yükselmesinden ve bununla birlikte altının da yükselmesinden başka bir olasılığı getirmiyor. Bu nedenle altını açığa satmayın. Almaya bakın. Altın 956-962 aralığında gitmesi gereken bir randevusu var.
 
Petrolde Volatilite Nasıl Patlayacak?
 
Petrolün rekor kırmadığı bir gün yok. Ama bunun anlamı volatilitedeki azalmayla birlikte çok sert dalgalanmaların arifesinde olduğumuzu da söylemek mümkün. İsrail ve İran’la ilgili haberlerin üzerine petrol stoklarındaki geri çekilme petrolü destekliyor ancak talepteki daralma da her geçen gün ekonomik daralmayla bir şekilde gösteriyor. Dolayısıyla volatilitedeki yukarı yönlü dalgalanma hareketin sert bir şekilde düşmesiyle gerçekleşebilir.
Yazının Devamını Oku

Faiz Artırımları Devam Eder mi?

3 Temmuz 2008
Yükselen enerji ve gıda fiyatları nedeniyle enflasyon ve durgunluğun kıyısında da olsa büyümeye devam eden Avrupa ekonomisinde enflasyon ağır basıyor.
Bu nedenle büyük bir ihtimalle Avrupa Merkez Bankası bugün 25 baz puan bir artırım yapacak. Peki bunun devamı gelebilir mi? Avrupa Merkez Bankası’nın politikası kesinlikle enflasyonu düşürmek olduğu için ekonomik büyümeyi riske atacak bile olsa faiz artırır. Çünkü zaten sadece AB ekonomisi değil bütün dünya ekonomisi yavaşken AB ekonomisinin büyümesi zaten zor olur. Bu nedenle AMB yetkilileri bundan sonra da faiz artırımlarına devam edebilir eğer ki petrol fiyatları yükselmeye devam edecek olursa.
 
Bu durumda Euro da Dolar karşısında değer kazanmak için temel bir nedene sahip olacaktır ama sonuçta Avrupa ekonomisin üzerindeki büyüme baskısı da gün geçtikçe artabilecek olduğundan ve aynı zamanda yüksek Euro’nun cari açık üzerindeki olumsuz etkileri Euro’nun olası yükselişlerini sınırlandırabilir. Kaldı ki yükselen enflasyon nedeniyle FED de faiz artırma eğiliminde olduğundan bu durum daha da belirgin bir şekilde görülebilir.
 
Bugün faiz kararı sonrasında Trichet’in açıklamaları ve ABD’den açıklanacak istidam verileri çok önemli. Öyle sanıyorum ki AMB’nin faiz kararı sonrasında beklenen gerçekleştiği için bir miktar satış gelebilir ama eğer ABD’nin istihdam verileri de olumsuz açıklanırsa o zaman Euro derhal yeninde yükselir. Bun nedenle günün sonunda çok fazla değişim göstermemiş bir parite görebiliriz. Euro’nun daha çok çıkması için Trichet’in açıkça faiz artırımlarının devamına yönelik açıklamalarda bulunması gerekir. Bunun dışında yatay bir gün olur.
 
Trichet Altına Yön Verebilir
 
Euro faizlerinin artan enflasyon nedeniyle artmaya devam edebilecek olması ve bunun yanında Dolar faizlerinin de yükselebilecek olması altının yükselişini yavaşlatıyor. Ancak petrol fiyatlarındaki ısrarlı yükselişin yanında emtia fiyatlarında toparlanma da olar üzerindeki baskınsı artırdığı için altın fiyatlarındaki yukarı yönlü baskı da devam ediyor.
 
Bugün Trichet AMB’nin olası faiz artırımı sonrasında açıklamalarda bulunacak ve eğer ki faiz artırımlarının devamı gelebilir derse ilk etapta Dolar’ın değer kaybetmesiyle birlikte altında yükselir ancak ardından gelecek olan satışlar altının gerilemesine neden olur. Bu satışların bugün olması yerine önümüzdeki günlerde 856 hedefine ulaştıktan sona olacağını tahmin ediyorum. Ama bunun sürecini elbette izleyeceğiz ve ona göre bir kara vereceğiz ama şimdilik altın yukarı yönlü hareketine devam edecektir.
 
Stokların Azlığı Petrole Yeni Rekorlar Getirdi
 
Dn açıklanan stok verileri petrol stoklarını yaklaşık 2 milyon varil azalmış olduğunu göstermesi petrol arzının gerilediği yönündeki endişeleri ortaya yeninden çıkarttığı için petrol fiyatları yeni rekorlar kırarak 144 Dolar civarına yükseldi. Ancak acaba petrol stoklarındaki azalma talebin azalmasına bağlı olarak yükselmiş petrol fiyatlarından ABD’nin daha az ithalat yapmış olması olabilir mi? Bunu bilmek çok zor. Kaldı ki her gün kotayla satılan petrol son damlasına kadar satılıyorsa böyle bir bilginin piyasalara hemen yansıması gerekirdi. Sonuç olarak ABD’de petrol talebi geçen senenin yüzde 4 altında ve yaz mevsiminde alımlar devam ederek yakın zamanda petrol değil de petrol ürün stoklarının artmasıyla karşılaşabiliriz. Bu durumda petrol fiyatları yeninden baskı altında kalır. Gerçek şu ki petrol fiyatları biz ne dersek diyelim yükselmeye devam ediyor ve birileri düşsün kararı vermedikçe de yükselecek. Ama ekonomik açıdan bakıldığında da yükselmesi için gereken neden yok. Bu nedenle de çelik gibi sinirlerle petrol alıp satmak gerekiyor.
Yazının Devamını Oku

Piyasa Verilere Bakacak

2 Temmuz 2008
Avrupa’dan dün açıklanan enflasyon göstergeleri Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırmak için yeni nedenlere sahip olduğunu gösterdi. ABD’den açıklanan ISM endeksiyse ekonomik yavaşlamanın bir miktar yavaşladığına dair ve başka verilerce teyit edilmesi gereken bir veriydi. Yakın vadede hem Avrupa hem de ABD faiz artırmak isteyebilir ve bu gerçekleşecek. Bu olduğu zaman faiz artırımından daha olumsuz etkilenecek taraf kısa vadede yine ABD olacak çünkü ekonomik faaliyetler en çok ABD’de yavaşken aynı zamanda likidite sorunu yine ABD tarafında daha çok yaşanıyor.
 
Bugün Avrupa’dan üretici fiyat endeksi açıklanacak ve artan petrol fiyatları bu verinin büyük olasılıkla belirgin bir yükseliş yapmasını sağlayacak. ABD’den açıklanacak perakende fiyat endeksi, fabrika siparişleri ve istihdam verilerinin çok parlak rakamlar yansıtacağını düşünmüyorum. Bu gün Euro’da 1.5850’ye doğru yükselişler olabilir ama bu seviye kırılmaz. Genel olarak yatay bir gün olacağını ve paritenin 1.5750 – 15850 aralığında kalacağını tahmin ediyorum. 1.5720 kırılmadıkça önümüzdeki günlerde 1.62 ulaşılabilir.
 
Altın Gücünü Koruyor
 
Dün Dolar’ın zayıflaması, petrolün yüksek kalması ve emtia fiyatlarındaki yükselişler altın fiyatlarının gün içinde geriledikten sonra yukarı yönlü bir patlama hareketiyle geçen haftanın yüksek seviyelerini kırdı ve 956 hedefini teyit etti. Ekonomik veriler dünyada zayıf açıklanmaya devam ettikçe finansal piyasalara azalan güven altın güçlenmesini sağlıyor. Diğer yandan İran İsrail gerginliğinin tırmanması petrol fiyatlarını yükseltince bu sefer Dolar’ın düşüşüyle birlikte altın güçlenmeye devam ediyor. Ancak şimdiden söylemekte fayda var ki o da altının yükselişinin ardından gerilemelerin gecikmeyeceği. Yani 956 – 962 aralığına kadar yükselişler olsa da ABD cephesinden daha sonra gelebilecek Dolar olumlu bir takım açıklamalar ve petroldeki olası gerilemelerin de etkisiyle grafikte kırmızı çizgiyle bu hafta başı belirttiğim yolu takip edebilir. Yani 956’ya kadar yükselen altın fiyatları daha sonradan yeninden 905’e kadar geri çekilebilir. Ama tabi bunu daha ileriki günlerde göreceğiz. Altın şimdilik güçlü ve hedefi 956.
 
Petrol Dolar’ı Bekliyor
 
İran-İsrail gerginliğiyle birlikte 141 Dolar’ın üzerine çıkan petrol, şimdi de Dolar’ın düşüp düşmeyeceğini bekliyor. Dolar’daki olası bir gerileme petrol fiyatlarının tırmanışına neden olabilecek bir faktör ancak bu arada bugün açıklanacak stok verileri beklentilerim üzerinde açıklanırsa ve talebin düştüğü piyasaya yansırsa o zaman ister istemez sert gerilemelerle karşı kaşıya kalabiliriz. Aslına bakarsanız yükseliş faktörleri bugünlerde belirgin ölçüde belki de büyütülerek yaratılan endişelerle petrol yükseliyor ancak geri planda sessiz bırakılan diğer gerçekler petrolün çok yüksek olduğunu gösteriyor. Petrol çok pahallı. Aşırı fiyatlandı ve düşecek.
Yazının Devamını Oku