Okan Aybar

FED Faiz İndirebilir

16 Eylül 2008
Son zamanlarda ABD’den açıklanan bir takım ekonomik verilerin Dolar olumlu olduğunu ve bununla birlikte FED’in faiz artırabileceği beklentisiyle Dolar’ın güçlendiğini gördük.
Ancak dünkü gelişmeler hem güçlü Dolar’ın  ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini hem de ABD’de bankacılık sektöründe yaşanan son batışlar ve birleşmeler konsolidasyon sürecinin hızlandığını gösterdi.
 
Konsolidasyonlar bir kriz sonrası ve o krizi aşmak için kaçınılmaz durumlar sonrası olduğundan finansal piyasalara olan güvenin azaldığı bir ortamda para güvenli liman arar. Bu nedenle bana sorarsanız para ne Euro’ya ne de Dolar’a gider. İşte bu yüzden hafta içinde yaşanan bunca çılgınlığa rağmen sanki Euro / Dolar paritesi 1.4180 – 1.4350 aralığında kalacak. Bugün FED faiz indirebilecek olsa bile veya ABD’den açıklanacak tüketici fiyat endeksinde belirgin hareketlenmeler olacak olsa bile veya aynı şekilde Almanya’dan açıklanacak ZEW endeksleri bile paritenin bir yöne doğru kırılmasına neden olmayacak.
 
Yalnız bugün bir şeye dikkat edin o da ABD’den açıklanacak tüketici fiyat endeksi: Göreceksiniz ki, tüketici fiyat endeksi aylık bazda gerilerken, yıllık bazda olan çekirdek fiyat endeksi tam tersine artabilir. Bu durumda Dolar üzerindeki baskı da artabilir.
 
Petrol Dengeyi Kaçırdı
 
Adeta bir ders kitabında anlatıldığı gibi, düşen borsaların önce ekonomideki yavaşlamaya bağlı olması nedeniyle genel talebin azalacağı ve bu talep düşüşünün de arz ne kadar kritik olursa olsun petrol fiyatlarının yükselmesine engel olabileceğine bizzat dün şahit olduk. Dow Jones’taki düşüşle birlikte aynı çizgiyi takip eden petrol nihayet 91 Dolara dayandı.
 
Geriye bakıp düşündüğümde 147 Dolar petrol nasıl gerçek dışı gibi geliyorsa, bugün altının 91’e dayanmış olması da o kadar gerçek dışı. Normalde desteğin 95 – 110 Dolar aralığında dengede olması gerekiyor ama volatilitenin de etkisiyle petrol düşmesi gerekenden çok fazla geriledi. Bunun düzeltmesi gelmesi gerekiyor ama ne zaman ve nereden bunu petrolde kestirmek çok güç.
 
Altın Üzerinde Baskılar Çok Arttı
 
Düşen borsalar ve aylık bazda son derece yükselmiş Dolar,  faizlerdeki gerilemeye ve stagnasyon beklentilerinin artmasına rağmen altın üzerinde son derece derin bir etki yarattı. Bütün bunlar olurken, petrol fiyatlarının 91 Dolar’a dayanması altının yukarı yönlü hareket etme potansiyelini düşürdüğü için, petrolde yukarı yönlü bir hareket olmadıkça altının yükselmesini beklememeliyiz.
 
Teknik olarak bakıldığında dünkü kazanımlarının bir kısmını geri veriyor olması altın zayıf kalmasına neden olan faktörlerden biriyken diğer taraftan da haftalık bazda geçen haftaki seviyenin üzerine yükselememiş olması altını hala zayıf tutan nedenler arasında.
 
Dow Jones ve petrolde bir yükseliş olmadan altında bir yükseliş olmaz.
Yazının Devamını Oku

Lehman’a Sahip Çıkan Yok

15 Eylül 2008
Lehman Brothers adlı yatırım bankasının hafta sonunda bir türlü alınmamış olması herkesin Lehman’ın batmasını istediğini gösterdi.
Kaldı ki kimse bilançosuna batık koymak yerine işin daha da ilginci, Lehman’ı alacağı düşünülen şirkelrin bazılarının bu vesileyle birleşme konusunda görüşüyor olmaları Lehman’a kimsenin sahip çıkmadığını gösterdi. Merrill Lynch’in Bank of America ile birleşme görüşmeleri yapıyor olması Lehman’ın odak noktası olduğu bir zamanda oldukça ilginç br gelişmedi.
 
ABD Doları 1.60’lardan itibaren başlattığı yükselişle birlikte Euro / Dolar paritesinin 1.38’li rakamlara kadar gerilemesine enden oldu. Ancak son Lehman olayı, Dolar’ı yükselten faktörlerden olan güvenli liman meselesini Euro lehine çevirdi ki Euro Cuma günü ortasından beri belirgin bir şekilde yükselmeye devam ediyor.
 
Bu hafta içinde Euro lehine olan hareketlerin belirgin bir dalgalanma içinde devam edebileceğini tahmin ediyorum. Bugün ve yarın özellikle ABD’den çok önemli veriler açıklanacak. NY Eyaleti imalat sektörü anketi, konut sektörü anketi, FED faiz kararı (yarın), enflasyon, kapasite kullanımı ve imalat üretimi gibi piyasayı oldukça etkileme gücüne sahip veriler açıklanacak ve Dolar olumlu yönde açıklanacağını pek zannetmiyorum. Diğer yandan Almanya ve Avrupa’dan açıklanacak ZEW endekslerini de çok yakından takip etmek gerekiyor. Genel itibarıyla bu veriler de olumsuz açıklanabilir ve Euro’nun olası yükselişlerinin hızını keser nitelikte olabilir. Kısacası ne Avrupa ne de ABD iyi görünümde ve bu yüzden piyasa hangi para biriminin daha iyi olduğuna göre değil, hangisinin daz az iyi veya kötü olduğuna göre hareket edebilir.
 
Altın Yükselmeye Yeni Başladı
 
Dolar’daki gerileme altın fiyatlarının yükselmesine neden olurken, petrol fiyatlarının 100 Dolar’ın altında son derece zayıf kalması, altın belirgin derecede olsa da yine de olması gerekenden yavaş yükselmesine neden oldu. Bu aralar ABD’de faiz indirimlerinin konuşuluyor olması ve bu faiz indiriminin Avrupa Merkez Bankası’nın da yakın bir zamanda faiz indirmesi için bir fırsat olacağının düşündüğümden bu durum içinde bulunduğumuz hafta içinde altının yükselişlerinin devamını getirebilir. Altın fiyatındaki yükseliş bu hafta içinde belirgin olursa ki ben bu şekilde olacağını bekliyorum, bu sefer açıklanacak enflasyonların çekirdek rakamlarına da dikkat edin. Enflasyon verilerinde düşüş olmasına rağmen çekirdek enflasyonun yükselmeye devam ettiğini görebilirisiniz. Çünkü daha önceki haftalarda da belirttiğim gibi son 3 seneden beri emtia fiyatlarında görülen belirgin yükselişler artık her şeye yansımaya daha yeni yeni başladı. Dolayısıyla petroldeki öyle üç-dört günlük düşüşler, üç sene içindeki ortalama maliyetleri düşürecek kadar yeteri olmaz, olamaz. Bu da çekirdek enflasyonun daha bir sene kadar yüksek olmasına neden olur ve bu da yavaşlayan ekonomik ortamda stagnasyon demek olur. Ve bunun da anlamı daha yüksek altın fiyatlarıdır. O yüzdendir ki petrol fiyatları altın fiyatlarından yavaş yavaş ayrışma belirtileri gösterecek. Hafta içinde mutlaka geri çekilmeler olacak ama bu hafta ve hayaya altın yukarı.
 
Petrol Dip Yaptı Ama Yükseliler Yakın
 
Ike Kasırgası da petrol üretim ve işleme sahalarını ıskalayınca, ABD’nin stratejik rezervlerini atığı bir ortamda petrol fiyatlarında sert düşüşler görüldü. Hafta sonunda özel olarak açılan seansta petrol fiyatları bir anda 99 Dolar’ın da altına geriledi ancak Dolar’daki düşüşün devam etmesi bu düşüklüğün çok uzun kalmayacağını gösteriyor. Nijerya’da petrol rafinelerine savaş ilan eden terörist grupların yakında yapacakları olası saldırılar ve Dolar’ın gerileyeceği beklentileri petrol fiyatının bu hafta içinde 103  Dolar’ın üzerinde kapanış yapmasına neden olabilir. Son dört haftadan beri devam eden petrol stoklarındaki gerileme eğer bu hafta da devam ederse petrol fiyatlarının dip yaptığı bir hafta olup yeni yükselişlerin başlamasına şahit olabiliriz.
Yazının Devamını Oku

Euro Toparlayabilir

12 Eylül 2008
ABD’nin ekonomik verilerine endekslenmiş bir şekilde hareket etmeye alışan piyasa, dün ABD’den açıklanan hem dış ticaret açığı hem de bütçe açığı verileriyle birlikte olumsuz bir tablo çizdi.
Asıl önemli olan Dolar’ın en zayıf olduğu dönemin dış ticaret açığı son 16 ayın en yüksek seviyesindeyken, Dolar’ın bir anda sert yükselişine denk gelen aylarda acaba bu açık ne kadar olumsuz etkilenebilir? Bunu önümüzdeki haftalarda göreceğiz ama işin aslı şu ki çok olumlu bir gelişme olacağını pek zannetmiyorum.
 
Bir süredir bahsettiğim gibi Dolar aşırı derecede alınmış olduğundan Euro / Dolar paritesinin 1.3920 seviyesini kritik bir destek seviyesi olarak geride bırakarak bir miktar yükseleceğini beklemeye devam ediyorum. Bugün ABD’den açıklanacak perakende satışlar, Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi endeksi açıklanacak. Benim düşüncem önceki haftaki ankete katılan katılımcılarının bir kısmının geçen hafta yeniden ankete katılmış olmasından dolayı anketin beklentileri nispeten olumlu olabilir ve endeks düşebilecek olsa bile bu katılımcıların sayesinde çok belirgin bir düşüş olmayacağını ama çok da fazla yükselmeyeceğini tahmin ediyorum. Daha yakın bir dille söylemek gerekirse endeks çok az bir miktar düşük açıklanabilir ve bu da zaten aşırı derecede düşmüş paritenin yukarı yönlü hareketlenmesine bir neden oluşturabilir. Aşağıda 1.3918 çok önemli bir destek. Bu desteğin altındaki kapanış piyasanın aşağı yönlü momentumunu hızlandıracağından bu durumda hareketin 1.3630’a kadar ulaşması mümkün olur ancak dediğim gibi benim beklentim böyle bir gelişmenin gerçekleşmeyip paritenin önümüzdeki günlerde ilk etapta 1.43’lere kadar yükseleceği yönünde.
 
Altın Az Miktar Toparlar
 
Altın fiyatları dün itibarıyla 750'nin atına geçti ve bu seviyeyi kırarak yeni hedefini 718 olarak belirledi. Ancak dün Dolar’ın yükselişinin bir miktar yavaşlamış olması, petrol fiyatlarının da azalan petrol stoklarıyla birlikte yükselmese de düşüşünün yavaşlaması altın fiyatlarının 760 Dolar’ın üzerine yeninden taşınmasına neden olabilir. 790 Dolar’ın üzerinde ir kapanış olmadığı sürece 718 hedefinin canlı kalacağı bir ortamda ona göre pozisyonlar taşımanızda fayda olur. Bugün Dolar’ın olası gerilemesiyle birlikte altının 760 Dolar’ın üzerinde kapanış yapabileceğini düşünüyorum. Ama yine de piyasaya giriş çıkışlar kısa aralıklarla olup karlar ve zararlar da az tutulmalı. 660’ın üzerindeki kapanışsa haftaya 775 Dolar’a kadar yükselişleri beraberinde getirir.
 
Petrol Yükselebilir
 
Dün 100 Dolar’ın kıyısından dönen Ekim vadeli NYMEX petrolü Dolar’ın yükselişine ara vermesiyle ve petrol stokların azaldığı gerçeğine bağlı olarak çok az da olsa bir miktar yükseldi. Dünkü seansta 102.70’lerin seans içinde zorlandığını düşünürsek, eğer bu seviyelere bugün de zorlanırsa ve 104.40’ın üzerinde kapanış olursa önümüzdeki hafta 108’80’e kadar devam eden bir yükseliş görebiliriz. 100 Dolar’ın altındaysa resim tamamen değişir ve olası düşüş 92’ye hedef alır. Benim nihai beklentim Dolar’daki düşüş ve petrol stoklarının son 4 haftadır geriliyor olması petrole güç verir.
Yazının Devamını Oku

Dolar’ın Riski Arttı

10 Eylül 2008
Dün ABD'den açıklanan konut satışlarındaki sert düşüş Temmuz ayını yansıtan bir veri olmasından dolayı Dolar üzerinde fazla baskı yaratmadı ama Dolar’ın değer kazanma süreci bir miktar yavaşlatmışa benziyor.
Dün petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesine rağmen Dolar’daki yükselişin durması bugünlerde ABD hisse senedi borsalarında beklenen olumsuz kar açıklamalarıyla birlikte havanın Dolar olumsuza dönebileceğine bağlı olarak gerçekleşti.

Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un yaptığı açıklamalarda Freddie Mac ve Fannie Mae’nin devlet tarafından el konulması stratejisinin başarıya ulaşması konut fiyatlarının artmasına bağlıdır demesi aslında hiçbir durumun değişmediğini de gösterdi. Sadece olumsuz durum özel sektörde kamuya geçti ve bu da belki ABD’nin riskini artıran bir faktör. Bu durumda konut sektörüyle ilgili veriler Dolar üzerinde daha çok etkisi olacağa benziyor ve bugün açıklanacak emlak kredisi başvuruları da oldukça önemli olabilir. Benim tahminim bu verinin bir miktar olumsuz olabileceği e bunun da yükselme ihtimali olan petrolle birlikte paritenin 1.4280’lere kadar momentum kazanabileceği yönünde.
 
Altının Direnci Kırıldı, Şimdi Beklemede
 
Altın dün direncini petrolün yeni düşüşler yaparak 100 Dolar’ın kapısına dayanmasıyla birlikte kırıldı.  Diğer yandan hisse senedi piyasalarındaki düşüş de ekonomik yavaşlamanın ekonomiler üzerindeki etkisini yansıttığı için gün içinde faizlerin de yükselmesi altının daha da zayıflamasına neden oldu.

Eğer bu piyasa yapısı devam ederse, yani hisse senetlerindeki düşüşler devam eder ve faizler de yükselme eğiliminde kalırsa altının 750 Dolar’a kadar gerilemesi beklenebilir ancak Dolar’ın değer kaybedebilecek olduğu bir dönemde ve OPEC petrol üretimini kısmışken eğer petrol yükselirse o zaman altının düşüşü sadece durur. İki yıllık faizler son üç seans içinde düşmüş olsa da Pazartesi açılışı itibarıyla geçen haftanın hala üzerinde. Altının yükselmesi için bugün ve yarın faizlerin düşmeye devam etmesi ve Dolar’ın değer kaybetmesi gerekiyor. Tabi bu arada petrol piyasasının bir sürpriz yapmayıp petrol üretim kısma kararı sonrasında ters bir hareketle 100 Dolar’ın altına geçmemesi gerekiyor.
 
Hedef 98, Ama Petrol Bugün Toparlayabilir
 
Bu sabah OPEC petrol üretimini günde 500 Bin varil kısma kararı petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında kısa süren sert bir yükseliş e neden oldu.

Bu yükselişin sert olması normal ama petrol arzının az olduğu bir zamanda kısa sürmesi akıllarda yine sor işaretleri bırakıyor. Görünen o ki petrol fiyatları 98 Dolar seviyesini hedeflemiş hatta belki de daha düşük seviyeler hedeflenmiş de olabilir. Bunu zaman gösterecek ancak Ike kasırgasının Meksiko Körfezi’ne girip süratini artırabileceği bir günde ve petrol stoklarının düşmeye devam ettiği bir ortamda sanıyorum yukarı yönlü hareketlenmeler oluşabilir. Bu hareketlerin 107’lere kadar ulaşmasını bekliyorum ama bu seviyeler daha sonra 98 hedefiyle satış yapma şansını da beraberinde getirebilir.
Yazının Devamını Oku

Euro Yükselmeyi Unuttu

9 Eylül 2008
ABD’nin Fannie Mae ve Freddie Mac’e el koyması başta piyasada olumsuz algılanmıştı.
Ancak Dolar faizlerin bir anda yükselmeye başlamasıyla birlikte bu durum hem Dolar lehine döndü hem de bu politikayla ABD devletli emlak sektöründeki krizin ve daralmanın sonunun başladığı düşünülerek uluslar arası piyasalarda Dolar değer kazandı. Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki yükselişin de son derece sönük kalması da Dolar’ın güçlenmesinde hızlandırıcı etki yarattı.  
 
Ancak yine de her fırsatta söylendiği gibi FED’den Fisher dün yaptığı konuşmada ABD’de enflasyonun ekonomik yavaşlamayla birlikte devam ettiğine diğer yandan Hazine Bakanı Henry Paulson da Freedie Mac ve Fannie Mae’nin kamulaştırma stratejisinin konut fiyatlarının yeniden yükselmesine bağlı olduğunu söyledi. Diğer yandan da tüketici kredilerindeki düşüş pek Dolar olumlu değildi.
 
Bugün Almanya’dan açıklanmış veriler Temmuz aynı yansıtıyor bu nedenle çok bir etkisi olmaz. Ancak akşamüstü ABD’den açıklanacak konut satışları ve Bernanke’nin açıklamaları önemli gelişmeleri beraberinde getirebilir.
 
Teknik olarak Dolar kısa vadede aşırının da ötesinde alınmış ve bir düzeltme yapması gerekiyor. Şu an için aşağıya gitmeye devam etmesine neden olabilecek tek faktör 1.4380’den itibaren yada daha da yukarılardan  Dolar karşısında Euro alım yapmış yatırımcıların, satıcılar tarafından stoplanmaya çalışmak üzere sıkıştırmaları olabilir. Yani piyasa belden aşağılara vurmaya devam ederse ancak o zaman düşüş devam eder diyorum.  
 
Altın Çok Dirençli
 
Petrol fiyatları düşüyor, Dolar yükseliyor ve petrol düşüyor ama altın sapasağlam yerinde duruyor. Nedeni şu: Artık enflasyon her zaman dediğim gibi kullandığımız kalemde bilgisayarda ve her yerde. Dolayısıyla aylar içinde oluşan enerji fiyatlarındaki yükselişler çekirdek enflasyonun içinde girdikten sonra petroldeki ya da tarım ürünlerindeki kısa vadeli düşüşler çekirdek enflasyona pek etki etmez. Ancak zaman içinde ve enflasyonu yaratan faktörler düşmeye devam ederse enflasyon düşer. Zaten bu yüzden de FED ve AMB yetkilileri ekonomik yavaşlamaya rağmen enflasyon endişesi içinde olmaya devam ediyor.
 
Bu durumda fonların altını elden çıkartmaları zor oluyor. Eğer Dolar düşmeye başlar ve petrol yeniden yükselişe geçecek olursa yakında altın fiyatlarının yeninde 840’ları zorladığını görebiliriz. Ancak aksi durum olursa yani Dolar yükselmeye devam eder ve petrol de düşüşüne devam edecek olursa o zaman altının 795’in altını kırması durumunda 750’yi hedefler. Ben bu hareketin aşağı yönlü değil yukarı yönlü olabileceğini tahmin ediyorum.
 
Petrol de Dolar’a Bağlı
 
Değer kazanan Dolar’la birlikte petrol fiyatları da ne yaklaşan Ike Kasırgası’na ne de petrol arzın düşük olmasına ya da OPEC’in petrol üretimini kısabileceğine bakıyor. Hatta işin enteresan tarafı, düşen petrol stoklarının üç haftadan beri aynı şekilde devam ediyor olması ve yarın açıklanacak petrol stokları öncesinde de piyasaya hiç tedirginlik yaşanmaması, petrol fiyatlarının ne kadar Dolar’la birlikte yükselmiş olduğunu ve bunun Araplarla ABD’nin bir oyunu olduğunu bir daha gösterdi. O halde OPEC’in üretim artırabilecek olması gibi haberleri artık çok dikkate almamak gerekiyor. Yani bakılması gereken tek şey bence Dolar’ın nereye gideceği. Ben Dolar’daki düşüşün bir şekilde başlayacağını düşündüğümden ve son 3 haftadan beri stokların zayıf geliyor olmasından dolayı yukarı yönlü atakların gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak 104.50'nin altında çok farklı bir resimle karşılaşabilir ve o durumda da petrol 101 ve ardından 98’i denek isteyebilir. Ama ben yukarı yönlü beklentimi korumaya devam ediyorum.
Yazının Devamını Oku

Euro / Dolar Her Yerde

5 Eylül 2008
Dün Euro / Dolar paritesi güne yükselerek başladı ancak gün içinde merkez bankaları yetkililerinden gelen açıklamalar ve diğer ekonomik verilere rağmen yükselmesi gereken parite yeni dip harekeleriyle aşağı yönlü trendin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.

Bir önceki gün Rosengren, ABD ekonomisinin çok kırılgan olduğu yönde işaretlerin olduğunu söylerken, yine FED yetkililerinden Yellen ve Fisher, enflasyon ve kredi riskinin yarattığı olumsuzlukların ABD ekonomisi üzerinde etkili olmaya devam edebileceğini tekrarladı. Bütün bu söylenenlerin öncesinde de Trichet faizleri sabit tutmasının ardından yaptığı açıklamada bütün piyasa beklentisinin aksine enflasyona odaklandığını söylemesine rağmen Euro / Dolar paritesi sanki bunların tam tersi olmuşçasına düştü.  

Şu bir gerek ki parite düşüş eğiliminde ancak ben bu düşüşün fazla uzun kaldığını yine söyleyeceğim. Çünkü teknik göstergelere bakıldığından momentum oldukça yüksek olsa da, hareket hızının başladığı seviye istatistiki olarak düzeltmelerin gelmesi gereken seviyelerdi. Örneğin paritenin başladığı 1999 yılından bu yana fiyatlar hiçbir zaman 50 günlük hareketli ortalamanın 1050 puan uzağında olmamış. Ne zaman buna yakın bir hareket olmuş olsa düzeltmeler de gecikmemiş. Dünkü düşüşteyse 1050 puanın daha da üzerinde, 1081 puanlık bir hareket olmuş. Bunun da anlamı düzeltmelerin yakın olduğundan benim beklentim paritenin en azından 1.49’a kadar yükselebileceği yönünde. Diğer yandan ABD’deki ekonomik durum Euro / Dolar paritesinin bugün 1.42’li rakamlarda kalmasını destekler nitelikte değil. Zira öyle olsaydı altın da petrolde sırasıyla bugün 750 ve 100 Dolar’ın altında olması gerekirdi ama altın 800 Dolar’da, petrol de 108 Dolar’da seyrediyor.

Bugün ABD’nin tarım dışı istihdamı, işsizliğin hızla arttığı bugünlerde bakalım ne diyecek. Ben bu verinin Dolar olumlu bir tablo sunmayacağından dolayı ve yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı, paritenin yukarı hareketleneceğini düşünüyorum.

Altında Yarım Kalan Resim Bugün Tamamlanır

Dün sabah saatlerinde altın fiyatları toparlanma eğiliminde kalmaya devam ediyordu ancak Dolar’daki yükselişle birlikte hareket bozulunca altın dördüncü gün üst üste düşüş yapmış olarak günü tamamladı. Altını etkileyen faktörler baktığımdaysa durum tamamen farklı bir resim çiziyor. ABD ekonomisine güvenin azalmasıyla birlikte hisse senetleri düşüyor, faizler düşüyor, petrol düşüşünü sürdürmeyip yukarı yönlü ataklar yapıyor ancak sırf Dolar yükseliyor diye altın da düşüyor.

Bence burada bir gariplik var. Bütün bunlar oluyorken ya altının çok daha fazla düşmesi gerekir ya da altının yükselmesine neden olabilecek faktörlerin, örneğin hisse senetlerinin ve faizlerin yükselmesi gerekirdi. Buradaki kilidi yine bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri açacak. Eğer tarım dışı istihdamda bir düşüş olursa bu durum Dolar’ın değer kaybına neden olabilir ancak o zaman hisse sentleri ve faizler zayıf kalır ve bu da altın yükselmesini tetikler. Eğer aksi olursa, yani tarım dışı istihdam yükselirse Dolar değer kazanmaya devam eder ve hisse senetlerinde yükselişler faiz artışlarıyla birlikte olur ve o zaman altının düşüşü dün yarım kalan resmi tamamlar. Bunların hangisi olacağını beraber göreceğiz ancak benim beklentim altının yukarı yönlü hareket edeceği yönünde. Ancak 787 Dolar’ın altındaki kapanış, 750'nin de önünü açar. Bunu da unutmamakta fayda var.

Güçlü Dolar, Düşük Stokların Etkisini Çürüttü

Dün açıklanan stok verileri ham petrol stoklarının azaldığını ve üretimdeki azalmaya bağlı olarak da benzin stoklarının düştüğünün düşünülmesi petrolün yükselişlerini oldukça sınırlı tuttu. Diğer yandan Dolar’daki yükseliş hareketin devam ediyor olması da petrolün 107’nin altına kadar gerilemesine neden oldu.

Yazının Devamını Oku

Euro / Dolar Yükselmeyi Deneyebilir

4 Eylül 2008
Dün FED yetkililerinden Rosengren konuşmasında ABD ekonomisiyle ilgili olumsuz bir tablo çizmeye devam ederken Avrupa’dan açıklanan gayri safi milli hasıla ve perakende satışlar verileri çok olumsuz olmasa da Avrupa ekonomisinin de gerileme içinde olduğunu gösterdi.
Şimdi her zaman dediğim gibi burada kötünün iyisi hangisi onu bulmak lazım. Öncelikle bugün Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri sabit tuttuğunu açıklaması sonrasında Trichet’in neler diyeceği önemli.

Enflasyon baskısının devam ettiği ve bunun zaten şu anda ikincil etki olarak ekonominin de yavaşlamış olduğunda bahsederse o zaman Trichet’in açıklamalarının odak noktası büyüme olur ve bu da Euro faizlerini tez zamanda düşüreceği anlamına gelir. Bu da elbette Euro olumsuz olabilir. Ancak bunun zaten fiyatlara yansımış olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu noktada eğer Trichet yukarıda söylediğime benzer bir açıklamada bulunmazsa piyasa petrole ve teknik duruma göre hareket eder. Benim tahminim Euro / Dolar paritesinin gün içinde yeni yükselişler yapacağı yönünde. Özellikle petrol fiyatları yükselir ve 1.4610 üzerinde bir hareket oluşursa o zaman 1.4750’lere kadar uzanan bir düzeltme hareketi olabilir. Ancak bütün bu beklentiler içinde Euro yükselişlerinin çok kırılgan yapıda odlunu bildiğimden 1.4410’un altında yeni gerilemeler gelir. İşlemleri  bu durumu göz önünde tutarak doğru miktarlar ve doğru yerlerde piyasaya giriş yaparak gerçekleştirmek lazım.
 
Altın Toparlayabilir
 
ABD’de bir süre faizler taban oluştururken altın çok faza yükselme denemesi yapmaya fırsat bulamıyor. Örneğin dün petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Dolar’daki gerileme altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketini oldukça sınırlı tutmasının nedeni Dolar faizlerindeki gerilemenin durup bariz bir taban oluşumu yapmasından kaynaklandı.
 
Eğer enflasyon verileri ABD’den ve Avrupa’dan düşük açıklanmaya devam edecek olursa altının yükselişi tamamıyla durulur ve bu da daha fazla düşüşlerin gelebileceği anlamına gelir. Ancak benim düşüncem enflasyon baskısının emtia fiyatlarındaki gerilemelerle birlikte hemen azalmayacağı ve enflasyon verilerinin yıllık bazda yüksek seyredeceği yönünde olduğundan altındaki olası gerilemeler birer alım fırsatı olabilir ama tabi bu söylediğim kısa ve orta vade için geçerli.   
 
Bugün Dolar’ın bir miktar daha gerilemesini beklediğimden altın yukarı yönlü hareket etmek isteyebilir. Bir de petrol fiyatları açıklanacak stoklara bağlı olarak yükselirse o zaman 820 Dolar’a kadar tırmanan bir yükseliş görebiliriz.
 

Petrol Ancak Düşük Stoklarla Yükselir
 
Geçen hafta açıklanan petrol stokları stokların son iki hafta birbiri ardına düştüğünü göstermesiyle sert bir şekilde yükselmişti. Bugün açıklanacak stoklar öncesinde piyasa bu durumu göz önünde bulundurarak petrol fiyatlarının düşmesinden yana olmayabilir. Petrol talebi düşük ve arzının nispeten yüksek oldu şu ara dönemde herhangi bir kasırga tehlikesi de yakın zamanda yok. Bu nedenle aşağı yönlü baskılar ancak stokların düşük açıklanmasıyla kırılır. Bu nedenler stoklara çok dikkat edin. Olası bir yükseliş petrolü tekrar satış baskısına sokar ancak stoklar gerilerse yüksek ihtimalle kısa vadede petrol 112’ye tırmanır.
Yazının Devamını Oku

Düşüş Fazla Kaldı

3 Eylül 2008
Euro / Dolar paritesi son günlerde yaptığı düşüşlerle hem uzun vadeli destek seviyesine ulaştı hem de 50 günlük hareketli ortalamasından hiç olmadığı kadar uzaklaşarak düşüş hareketinin ne kadar aşırı boyutlarda olduğunu gösterdi.
Bunca düşüşün gerçekleşmesinin olağan üstü bir nedeni olmalı ama görünen o ki aslında eğer olağan üstü Euro olumsuz bir durum varsa bile aynı şekilde belki de daha az olarak yine olağan üstü sayılabilecek Dolar olumsuz durumların varlığını unutmamak gerekiyor.
 
Petrol fiyatlarındaki gerilemelerin de etkili olduğu bu düşüş hareketi son günlerde petrolün düşüşün yavaşladığını ve önümüzdeki günlerde petrol fiyatlarının yaklaşan diğer 3 tane kasırga etkisiyle rahat bırakılmayacağını düşünürsek ve buna rağmen Euro düşmeye devam edece olursa bu sefer gerçekten bizim bilmediğimiz bir başka durum var.
 
ABD ekonomisinde sadece bir miktar olumlu gelişmeler var ama önceki aylardan daha iyi durumda değil. Bunu dün açıklanan imalat sektörü ISM verilerinde gördük. Diğer yandan ABD’de inşaat harcamalarındaki zayıflığın devam ediyor olması da kısa vadede Dolar olumsuz. O halde Euro’nun düşmeye devam etmesi için bugün Avrupa’dan açıklanacak hizmet sektörü satın alma müdürler endekslerinin çok olumsuz açıklanması gerekiyor. Eğer bu olursa o zaman Euro / Dolar paritesindeki düşüş bir miktar daha devam edebilir ama yine tekrarlamam gerekirse bu düşüş olması gerekenden çok fazla ve uzun sürdü. Olası bir toparlanma Euro’nun en azından yeninde 1.4750’ye kadar tırmanmasıyla sonuçlanabilir.
 
Altın Yükselebilir
 
Hafta başında piyasanın genelince yükseleceği tahmin edilen altın fiyatları, petrolün düşmüş olması ve Dolar’ın da yükselmiş olmasıyla birlikte zayıf kalmaya devam ediyor. Ancak altının gerilemesi olası enflasyon baskılarının devam edebilecek olması nedeniyle fonların portföylerinden altın azaltmamaları, altının güçlü duruşunun devam etmesine neden olabilir. Diğer yandan petrol fiyatlarının yaklaşan kasırgalara birlikte güçlü kalmaya devam edebilecek olması ve Dolar’ın aşağı yönlü en azından kısa vadedeki bir düzeltme yapma ihtimali, altının da düşüşünün sınırlı kalmasını sağlayabilir. Diğer yandan faizlerdeki dünü düşüş hareketi, düşük açıklanan enflasyon göstergesiyle birlikte olunca altının yükselmek için daha çok nedeni oldu diyebilirim.
 
Petrol Stokları Bugüne Yön Verecek
 
Gustav Kasırgası’nın ardından artık piyasa bugün açıklanacak petrol stokları verisine bağlı olarak hareket edecek. Piyasanın stoklar konusunda tedirgin olduğu dünkü fiyat hareketinde görüldü. Gustav’ın bir zarar vermemesiyle birlikte spekülatif düşüşler sonrasında çok sert bir 5 Dolar’lık toparlanma yapan piyasa, eğer bugünkü stok verileri de düşük açıklanırsa 112 Dolar’a kadar tırmanmaktan kaçınmayacaktır. Stoklar eğer yüksek açıklanacak olursa o zaman yeninden 107 Dolar’a doğru bir geri dönüş bekleyebiliriz.
Yazının Devamını Oku