Engin Kratzer

Serena Slam

12 Temmuz 2015
TARİHİ geleneklerinden ödün vermeyen 128. Wimbledon Tenis Turnuvası bugün 14 günlük sürecini bitiriyor.

Kadınlarda dünyanın en iyi tenisçisi ve 1 numarası 33 yaşındaki Serena Williams’ın dışındaki seribaşları final yolunda adeta döküldüler. Serena da 3. turda ecel terleri döktü. İngiliz rakibi Heather Watson, son sette 5-4 öndeyken, Serena’yı elemek için üst üste 2 oyuna ihtiyacı vardı. Fakat tecrübeli ABD’li oyucu, buna izin vermeyip finale yürüdü. Serena finale kadar oynadığı maçlarda 68 ace attı. Finalin diğer ismi 21 yaşındaki Venezüella doğumlu İspanyol oyuncu Garbine Muguruza idi. Muguruza 1.83’lük boyu, atletik yapısı, kabiliyeti ile geleceği parlak bir tenisçi. Geçen yıl Fransa Açık Turnuvası’nda Serena’yı yenme başarısı göstermişti.
Muguruza, dünkü şampiyonluk maçına Serena’yı daha önce mağlup etmenin özgüveniyle başladı. Daha ilk oyunda Serena’nın servisini kırdı. Ancak Serena, Grand Slam finallerinin verdiği tecrübeyle rakibinin açtığı arayı kapattı ve ilk seti 6-4 aldı.


UZATMADI


İkinci sette ise Serena 5-3 ilerdeyken, kendi servisinde 40-0 geriye düştü. 156 bin kişilik Merkez Kort’ta tekrar heyecan doruğa çıktı. Serena bu durumu toparlayıp attığı ‘ace’lerle maç sayısını da buldu. Fakat değerlendiremedi. Bu andan itibaren iki oyuncu da nefes kesen bir oyun sergilediler. Ancak Serena, Muguruza’nın maçı uzatmasına izin vermeyerek bu sezon oynanan 3. Grand Slam’i de, kariyerinin 6. Wimbledon Tenis Turnuvası’nı ve kariyerinin 21. Grand Slam’ini de kazanmış oldu.

Yazının Devamını Oku

Adım adım zirveye...

8 Haziran 2015
İKİ haftalık maratonun ardından geride kalan Roland Garros, Stan Wawrinka’nın yükselişi ve Serena Williams’ın hegemonyasının devamına sahne oldu.

Wawrinka ile Novak Djokovic, daha önce hiç kazanamadıkları Fransa Açık’ın finalinde karşılaştılar. Favori Djokovic’ti. Sırp tenisçinin oyun planı şöyleydi; Defansif anlayışıyla maçı kontrol altında tutup Wawrinka’yı hataya zorlamak. Djokovic ilk seti alıp bunu başardı. Ancak maçın devamında kuru ve hızlı toprak zemin, Wawrinka’nın düz ve sert vuruşlarına uygun olduğundan İsviçreli hakimiyeti alıp şampiyon oldu.


GÜCÜ YETMEDİ


Kadınlarda 33 yaşındaki Serena Williams’ın ağır gribe yakalanmasına rağmen finale çıkması sürpriz olmadı. Fakat rakibi Çek Cumhuriyeti’nden Lucie Safarova’yı turnuva öncesinde kimse finalde görmeyi beklemiyordu. Solak Safarova küçümsenecek biri olmadığını gösterdi. Safarova finalde Serena karşısında bir set kazanmasına rağmen henüz ABD’li rakibini yenecek güçte değil.
Serena, tükenmeyen enerjisi, kuvveti ve maçların en kritik zamanında erkeklerinkini aratmayan servisleriyle kadınlarda daha uzun süre zirvede kalacağını gösterdi.


Yazının Devamını Oku

Kalp finans ve tenis

6 Haziran 2015
SENİOR tenisimize olan ilgi gün geçtikçe artıyor.

En son Manavgat Ali Bey Tatil Köyü’nde düzenlenen kulüpler arası takım şampiyonasına 35 yaştan 70 küsur yaşa kadar kadınlı erkekli 500’e yakın tenisçi katıldı.

Yaz sezonu ile beraber neredeyse her hafta turnuvalar düzenleniyor.

Tenisimizin gelişmesine olumlu katkı yapacak iki turnuva da bu hafta gerçekleştirildi.

Akatlar Club Sporium kortlarında Türk Kalp Vakfı’nın Uluslararası Senior ve Tenis Eskrim Dağcılık kulübünde ise Finansbank Senior turnuvaları oynandı.

Aynı süreç içinde iki ayrı turnuvaya yüzlerce tenisçinin katılması başlangıçtaki yorumun en çarpıcı kanıtı...

Kalp ile tenisin birleşmesini gerçekleştiren Kalp Vakfı’nın senior turnuvasının 10 yıllık yaşamında ise tenisin paşası emekli general Nejat Müldür’ün katkısı çok büyük.

Müldür Paşa aynı zamanda kortta gösterdiği mücadele azmi ile performans oyuncularına örnek gösterilecek biri.

BANKALAR ARASI TURNUVA

Yazının Devamını Oku

Dünya tenis turizmin gözdesi

16 Mayıs 2015
Bir haftadan beri Türkiye Senior Takım Şampiyonası Antalya Manavgat’ taki Ali Bey Tatil Köyünde oynanıyor.

Değişik yaş gruplarında kadınlı erkekli takribi 600 tenisçi farklı kulüpleri temsil ediyor. İlk kez 2006 yılında Türkiye Tenis Federasyonu tarafından hayata geçirilen bu önemli etkinliğe Ali Bey Club Manavgat onuncu kez ev sahipliği yapıyor. Seniorlarımız her sene bu turnuvayı iple çekiyor. Çünkü burada tenis oynamayı ve tatili bir arada yapabiliyorlar.

Dünya turizmde sporun tartışılmaz bir önemi var. Golf ve tenis bunun başında geliyor. Ülkemiz son yıllarda bu konuda büyük bir gelişme içinde bulunuyor. “Konumuz Tenis Turizmi”………..

TENİS MABEDİ
Türkiye’ de tenis turizmde ilk akla gelen isim Ali Bey Tesisleri. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Yabancı sporcuların, dış medyanın da düşüncesi bu yönde. Nitekim dünyanın sayılı tenis dergilerine Alman Tennis Magazin dergisi Mayıs sayısında geniş bir yayınla Ali Bey Tatil Köyünü dünyanın sayılı tenis mabetlerinden biri olarak tanıttı. Bu tesisin böylesine ünlü ve aranılan bir mekan haline gelmesi bir anda olmadı. 1992 yılında 10 kortla başlayan bu girişim bugün 62 adet toprak korta ve kısa sürede 75 korta ulaşmış olacak. Kort sayısından daha önemlisi zeminin uluslar arası standartlarda olması. Kort yapımı ve bakımından 25 kişilik ekibin sorumlusu emektar Salih Akyol’un vurguladığı gerçek şu; “Tesisimize bilhassa Orta Avrupa’ daki toprak kort ülkelerinden binlerce tenisçi geliyor. Ayrıca Dünya Senior Şampiyonalarını en fazla bizim kortlarımızda düzenleniyor ve sayısız uluslar arası etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Kortlarımızı dünya standartlarda hizmete sunmazsak yabancılar gelmez.”

Yazının Devamını Oku

Derin oh çektirdi

3 Mayıs 2015
ARJANTİNLİ ‘küçük adam’ Diego Schwartzman, Roger Federer’e karşı ‘büyük’ tenis oynadı.

Henüz 22 yaşında ve 1.70 boyundaki klasik toprak oyuncusu bilhassa çift el backhand paralel vuruşları ile Federer’i gerçekten zor durumda bıraktı.

Roger Federer ancak 3. sette inanılmaz derecede mücadele ederek ve 5-5’ten sonra daha az hata yaparak finale çıktı. Federer’in finale çıkması seyircilere, sponsorlara ve basın kuruluşlarına da derin bir ‘oh’ çektirdi. Federer çeyrek ve yarı finalde hayli zorlandığından bugünkü final maçına biraz olsun yorgun çıkacak.

‘GARAJ KAPISI DA YETER’

ROGER Federer’in rakibi Uruguaylı Pablo Cuevas oldu. O da toprak kortta doğmuş bir tenisçi. Bugün Federer’in işi kolay olmayacak. Roger Federer’in basın toplantısında benim hayli ilgimi çeken Nejdet Kestelli’nin sorusu şöyleydi: Gençlerin tenisçi olmaları için maddi desteğin önemi nedir?

Federer şu yanıtı verdi: Bir genç, tenisçi olmak istiyorsa; bahçenin duvarı ya da garaj kapısına karşı oynayarak da tenisçi olabilir. Maddi destek bir yere kadar önemli, fakat daha önemlisi gencin tenisçi olma arzusu ve kararlılığıdır.

Yazının Devamını Oku

Federer şov

30 Nisan 2015
ROGER Federer herkesin heycanla beklediği TEB BNP Parisbas İstanbul Open turnuvasında ilk resmi maçını galibiyet ile bitirdi.

İsviçreli tenisçinin kort içerisindeki estetik, rahat aynı zamanda odaklanmış , öz güveni yüksek,akıcı ve sürekli değişken vuruşları Garanti Koza arenasındaki kalabalık tribünleri kendine hayran bıraktı.

Federer’i ağzım açık halde seyrederken aklıma şu soru geldi; ’’Bizler tenis oynuyorsak bu adamın oynadığı sporun adı ne?’’

HEYECAN KATTI

Federer’in dünkü rakibi Marsel İlhan’ı eleyen 33yaşındaki Finlandiyalı Jarkko Nieminen idi. Federer ilk seti adeta biryere yetişmesi gerekircesine rakibine nefes aldırmadan 20 dakikada kazandı.

Federer bu kısa sürede sayısız değişken vuruşlarını adeta şov şeklinde seyircilere izletti.

İkinci sette Nieminen cabaları karşılaşmaya biraz olsun heycan katmasına rağmen Federer’e onbeşinci kez yenilmekten kurtulamadı.

Yazının Devamını Oku

Sadece Federer'e odaklanmayalım!

26 Nisan 2015
TÜRKİYE, ilk kez bir ATP 250 Serisi turnuvasına ev sahipliği yapıyor.

Resmi adı ile TEB BNP Parisbas İstanbul Open Turnuvası’nın baş aktörü tenisin efsane maestrosu, Ekselansları, dünya 2 numarası, 33 yaşındaki Roger Federer. Herkes Federer’in ne zaman İstanbul’a geleceğini, hangi gün korta çıkacağını, finalden önce elenip elenmeyeceğini merak ediyor.
Tabii ki 17 Grand Slam kazanmış, gelmiş geçmiş en iyi tenisçiyi canlı izlemek önemli. Ancak bu çapta bir turnuvada sadece Federer değil ilk 50 oyuncu arasında bulunan Bulgar Grigor Dimitrov (11), Uruguaylı Pablo Cuevas (23), Kolombiyalı Santiago Giraldo (31) gibi tenisçiler de var. Son iki haftadır toprak kortta iyi sonuçlar alan dünya sıralamasında ilk 100 tenisçi arasında olan tek Türk oyuncumuz Marsel İlhan bu turnuvada iyi sonuç alabilir. Ayrıca Davis Kupası’nda Güney Afrika’yı mağlup etmemizde büyük payı olan genç tenisçimiz Cem İlkel de ana tabloda mücadele edecek.
500 kişinin görev aldığı ve tahmini 4 milyon dolara mal olan ATP 250 serisi turnuvasının maçlarını NTV Spor naklen yayınlıyor.

ZEMiN TOPRAK...


MAÇLAR toprak zeminde oynanacak. Tenisçiler için en önemli unsur zeminin standartlara uygun olması. Garanti Koza Tesisleri’nde mevcut sert zeminli kortlar kısa sürede toprak zemine çevrildi. Bunun için yurtdışından uzman bir ekip çağrıldı. Bu ekip aynı zamanda Roland Garros ve Monte Carlo kortlarının yapımcısı. Orada kullanılan kiremit tozu ve katmanların benzeri burada üretildi ve serildi.
Garanti Koza Yönetim Kurulu üyesi Serhan Baykal, turnuva direktörleri Stefan Tzvetkov (Kendisi aynı zamanda Bulgaristan Tenis Federasyonu Başkanı) ve Erhan Oral ile yaptığım konuşmada şu bilgileri aldım: Yarın ve salı günü aileler turnuvayı izleyebilecek. Ve bunu yapabilmek için biletleri www.istanbulopen.org sitesinden veya turnuvanın yapıldığı Esenyurt Garanti Koza Tesisleri’nden temin edebilecek. Federer ve diğer ünlü tenisçilerin çocuklara yönelik bir tenis kliniği ve imza günü etkinliği olacak. Dış kortların bulunduğu mekanda kurulan dev ekrandan, 7 bin 500 kişilik Garanti Koza Arena’daki maçlar izlenebilecek.

Yazının Devamını Oku

Batman ve tenis

14 Nisan 2015
BATMAN’da bir ATP Challenger Tour’un finalini izleyeceğim hiç aklıma gelmezdi.

Bizim kendi tenisçilerimizin güvenlik nedenlerinden dolayı Batman’a gitmeye çekindikleri turnuvaya Slovakya’dan İsrail’e kadar 25 ülkeden oyuncu geldi.

Bir hafta boyunca Batman’daki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tesislerinde yeni yapılan uluslararası standartlardaki tenis kortlarında maçlar oynandı.

Bakan Mehmet Şimşek ve iş adamı Nihat Özmedir, Güneydoğu Anadolu’da tenisin gelişmesi için büyük destek sağlıyor.

Komşu bölgelerdeki savaş ortamı devam ederken, Batman’da barış ortamında uluslararası takvimde yer alan bir spor etkinliğinin yapılması çok güzel.

Bakanından coşku dolu top toplayan çocuklara, valisinden sponsoruna, gönüllü iş adamından tenis federasyonuna, emniyet müdüründen seyircilere değin herkes oradaydı.

Yazının Devamını Oku