Kırsal turizme yönelmek iyi mi?

Son dönemde sanayi kentleri de turizme önem vermeye, bu konuda önemli çalışmalar yapmaya başladı ki, özellikle yurt dışından gelen turist sayısını artırarak, cari açığa katkı salama yolunda önemli adımlar var.

Haberin Devamı

Dünyada genel turizm algısı sadece deniz ve tarih turizminden alternatif doğa ve kırsal turizme dönmeye başladı.
Kırsal turizm, Türkiye Turizm Strateji Planı 2023’ün hedefleri arasında yer almasına karşın, hala yaygın ve profesyonelleşmiş düzeyde değil.
Ki ülkenin arkeolojik, tarihî ve doğal kaynakları; yerel özellikleri ve kırsal turistik mekânların çokluğuna rağmen.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun, “Alternatif mekân arayan insanların değişen talepleri ile kırsal turizm Türkiye’nin kırsal kalkınmasında önemli bir rol oynayabilir. Kıyılar ve başlıca turizm beldelerindeki ana akım turizme ek olarak Türkiye’nin yüksek doğal, arkeolojik, kültürel değerlerini tanıtması gerekmekte. Bunu, bahsi geçen yerlerdeki altyapıyı geliştirmeden başarmak olanaksızdır. Yeni konaklama tesisleri ve rekreasyonel alanlara ihtiyaç olduğu gibi hâli hazırda mevcut olan tesislerin de yenilenmeleri gerekmekte” diyor.
*
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Ve İş Geliştirme tedbiri içerisinde “Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri” (302-4) alt tedbirinin, kentin tanıtımı ve potansiyelinin kullanımı içerisinde ciddi bir öneme sahip olduğunun altını çizen Ömer Berksun, Bursa Koordinatörlüğü olarak IPARD I dönemi (2013-2016) 6 Kırsal Turizm Projesi ve içinde bulunulan IPARD II döneminde son sözleşme imzalanan projeler dahil 4 Kırsal Turizm Projesi olmak üzere toplamda Bursa’da 10 proje destek verdiklerini kaydediyor.
Desteklerin sürdüğünü hatırlatan Berksun, “10 projenin toplam yatırım tutarı 17 milyon 360 bin TL, verilen hibe miktarı toplam 7 milyon 250 bin TL. İlimiz özellikle dağ bölgesi, İznik göl çevresi ve Mudanya gibi sahil ilçeleri gibi doğal güzellikler sahip. Türkiye’de oransal olarak yeşil alanlarını bu kadar sanayileşmeye rağmen koruyabilen nadir şehirlerden birisi. 2010 yılından 2016 yılı sonuna uzanan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait veriler tesisleşme ve yatak kapasitesindeki ciddi yükselişi ortaya koymakta. Bursa’da bakanlık belgeli turizm konaklama tesislerinde 2016 yılı sonu itibariyle oda sayısı ilk kez 5 bini, yatak sayısı da 10 bini aştı. 2010-2016 döneminde kentteki tesis sayısı 45’ten 66’ya çıkarken oda sayısı 3 bin 109’dan 5 bin 95’e yükseldi. 2010 yılında 6 bin 335 olan yatak sayısı ise 2016’da 10 bin 394’e ulaştı. 2017’deki yatırımları da dikkate alırsak bu rakamın 11 bine dayandığını rahatlıkla söylemek mümkün” bilgilerini veriyor.
*
Sonuç olarak Turizm sektörü hem Türkiye, hem Bursa için çok önemli.
Tam da bu noktada Ömer Berksun, “Biz kurum olarak üzerimize düşen görevler doğrultusunda özellikle bacasız sanayi olarak da bilinen turizm sektörünün kırsalda gelişmesi adına var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Yerel yatırımcılara yönelik tanıtım faaliyetleri, kurumumuzda gerçekleştirdiğimiz “Kırsal Turizm İşletmeciliği” eğitimleri, ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon toplantıları ve medyamızın desteği ile basında oluşturmaya çalıştığımız “Kırsal Turizm” farkındalığı gibi faaliyetler ile 5 yıl içerisinde hayata geçen 10 projeyi önümüzde ki 5 yılda yüzde 100 artırıp 20 proje ile daha ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz” diyor.
Bugüne kadar bu anlamda destek alan bölgeler ise “Keles/Gököz, Büyükorhan/Merkez, Orhaneli/Fevzipaşa, İznik/ Hacıosman, Mustafakemalpaşa / Kavaklı, Mudanya / Çağrışan, İznik/Candarlı, Mudanya/Kumyaka, Büyükorhan/Düğüncüler, Orhaneli/Deliballar.”
Bu bilgilerden yola çıkarak kırsal turizmin dünya ile birlikte artık bizim de öncelikli alanlarımızda olması gereken, farkındalığımızın artması gereken bir konu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları