Votka ile gece yarısı güneÅŸi

Finlandiya’da bu aralar gün bitmek bilmiyor. Daha doğrusu 73 gün boyunca gece olmuyor.

Haberin Devamı

Yazın habercisi olan bu durum, Finlileri şehirleri terk edip, doğa ile iç içe bu batmayan güneş hadisesini kutlamaya itmiş. Her yıl haziran sonunda 3 gün (gece olmadığından 3 gece diyemeyeceğim) gece yarısı yaktıkları dev bir ateşin çevresinde doğal bir ortamda kutlama ve parti yapıyorlar.

Finlandiya votkaları da 30 ülkeden misafirler davet edip, bu tecrübeyi onlara yaşatmak istemiş.

Yaklaşık 300 kişi ormanlık alandaki bir otelde buluştuk. Meşhur Fin tasarımları gibi her anı tasarlanmış dolu dolu 3 gün geçirdik.

Güneşin bir türlü batmamasından dolayı parti de bir türlü bitmedi. Parti arasında odanıza gidip biraz dinlenip tekrar partiye dâhil olmak mümkün. Parti gibi votka da bitmedi. 4 barmaid ve bir barmen sürekli votka kokteylleri ikram etti. Votkadan mı havadan mı bilmiyorum ama sabah herkes zımba gibi yeni günü tam enerji ile kucaklayarak başlıyordu güne.

Haberin Devamı

Bizde votka enerji içeceği ile içiliyor. Aslında yazık oluyor. Kaldı ki birçok votka üreticisi de bu uygulamayı desteklemiyor. Sakinleştirici ve uyarıcı beraber tehlikeli diyorlar.

Bize ise Finlandiya’da votka ile tonik, votka ile zencefil gazozu, votka ile taze meyveler ikram edildi. Hem daha hafif, hem lezzetli, hem de doğal oluyor.

Uzun süredir votka içerim. Karıştırmaya uygun bir içkidir. Kaliteli votka lezzetleri iyi taşır. Aynı zamanda karıştırılmadan da buz gibi iken içilebilir. Kalitesiz ise illa karıştırılmalıdır ki boğazınızdan geçsin.

İşte enerji içeceği burada tehlikeli oluyor.

Enerji içeceÄŸinin tadı o kadar kuvvetli ki kalitesiz votkanın acı tadını bile örtüyor. Hatta sahteyle orijinali ayırmak bile mümkün olamıyor.Â

Biz bir meyve cennetinde yaşıyoruz. Her tarafta taze meyveler varken gidip de hazır meyve suyu ile içki hazırlamanın ne âlemi var.

Size basit ama asil bir tarif vereyim:

· 5 – 6 adet üzüm tanesi veya çilek veya böğürtleni bir büyük bardağa atın. (o mevsimin meyvesini kullanmak önemli, yazın 2 dilim karpuz veya kavun da olabilir)

· 2 dilim tercihen lime veya limonu üzerine ekleyin.

· 1 çorba kaşığı toz şeker ilave edin.

Haberin Devamı

· Bu malzemeyi havan sapı ile şeker eriyinceye ve meyve püre oluncaya kadar bardağın içinde ezin.

· Üzerine ağzına kadar buz ekleyin.

· Bardağı yarıya kadar votka ile doldurup karıştırın.

· Kalan bölümü tonik ile tamamlayıp, karıştırıp servis edin. İsterseniz kullandığınız meyve ile bardağı süsleyebilirsiniz.

Bu tarif tamamen esnektir. İnsanların ağız tadı değişkenlik gösterdiğinden, kimi daha tatlı, kimi daha ekşi içki tercih eder. Siz de şekeri azaltıp limonu artırabilir veya tam tersini yapabilirsiniz. Tarifte sabitler kaliteli votka, taze meyve, kaliteli buz, buzun bardağın ağzına kadar doldurulması gibi unsurlardır. Afiyet olsun. 

Yazarın Tüm Yazıları