Puro içerken niye başım dönüyor?

Puro içerken bazen başım dönüyor. Nedeni içtiğim puronun sert olması mı?

-Bu fenomenin puronun sert ya da güçlü olması ile hiçbir ilgisi yoktur. Puro içerken baş dönmesinin sorumlusu;

a) Dolgu yaprakların hatalı olarak gevşek destelenmesi ya da dolguda gerekli sayıdan daha az sayıda yaprak kullanılması sonucu oluşan aşırı geniş hava kanalcıklarından dumanla birlikte hava çekilmesi,

b) Özellikle kalın yüzük çaplı puroların başının fazla derin kesilmesi ve de içen kişinin çok kuvvetle duman çekmesi sonucu fazla hava emilmesinden dolayı beyne aşırı oksijen gitmesi nedeniyle bir nevi oksijen sarhoşluğu diyebileceğimiz baş dönmesine sebep olan hiperventilasyondur.

Sönmüş puroyu tekrar yaktığımda ağzıma katranla birlikte sert ve acı bir tat geliyor. Bunu önleyecek bir tavsiyeniz var mı?

-Önce sönmüş puronuzu en fazla bir-iki saat içinde içmenizi öneririm. Hele ertesi güne kesinlikle bırakmayın. Aksi takdirde asitik tütün suları ve katran birikimi nedeniyle içilemeyecek kadar acı ve lezzetsiz olur. Sönmüş puroyu hemen yakmayacaksanız, küllüğe bırakmadan önce içerdeki dumanı kuvvetlice üfleyerek dışarıya atın ki külde sıkışmış gazlar dışarı çıksın. Puroyu tekrar yakmadan önce, ucunu alevin üstünde ama onunla temas etmeyecek şekilde bir süre ısıtın. Sonra ağzınızda yakın. Bu yöntem sönmüş puro külü içinde kalan karbon monoksit ve amonyağın giderilmesini sağladığından yeniden yakılan puronun damakta bıraktığı acı ve sert lezzet şokunu bir nebze hafifletecektir. İkinci kez yakılan bir puronun ilkine kıyasla daima daha sert, acımtırak içimli ve lezzetsiz olacağını hiç unutmayın.

Satın aldığım puroları humidora koymadan önce sarıldıkları selefondan çıkartmalı mıyım?

-Evet. Selefon puro üreticileri tarafından iki nedenle kullanılır. İlki, ABD gibi puronun üzerine sağlıkla ilgili bir uyarı yazısı konulmasının yasa nedeniyle şart olduğu ülkelerde yazının selefonun üzerine konmasının kolaylığı, ikincisi de puro mağazalarında puroların müşteriler tarafından sıkça ellenmesi sonucu purolara verilebilecek olası zararın önlenmesi. Satın aldığınız puroyu koymadan önce selefonunu çıkarmanızı öneririm. Aksi takdirde selefon humidor içindeki nispi rutubetin puroya ulaşmasını engelleyecektir. Humidor içindeki selefonsuz puroların selefonlu olanlara kıyasla daha iyi rutubetlendiğini kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Aynı şey alüminyum ya da cam tüp içindeki purolar için de geçerlidir.
Yazarın Tüm Yazıları