Beckham lazım

İngiltere Milli Takımı'nın kaptanı, 1998’de günah keçisiydi, 7'den 70'e herkesi etkileyen bir fenomen oldu. Bizim ise bırakın fenomen, bir liderimiz yok.

İNGİLTERE’deki milli maç tarihi bir buluşmanın ötesinde, David Beckham ile kıyaslanan İlhan Mansız'ın karşı karşıya gelmesi açısından da çarpıcıydı. İki futbolcu da karakteristik özellikleri, dış görüntüleri ile örnek alınan ve kitleleri etkileyen yapıları nedeniyle, hem Türk, hem de İngiliz medyasına konu oldular. Birbirleriyle örtüşen yönleriyle gündeme taşındılar.

Ancak gördük ki, aslında futbolun son dönemde sahada gerçek olan sadece bir fenomeni var; o da Beckham. Biz de kendimizi boşuna avutuyoruz.

Beckham, futbolu yanında, sık sık değiştirdiği saç stili, kendine özgü giyim tarzı, dövmeleri, sahadaki futboluyla İngiltere'de 7'den 70'e tüm yaş grubuna hitap ediyor. Hatta bunu daha ileri götürüp, dünyada diye de genişletebiliriz.

İngiltere'de Marwick Üniversitesi'nden iki sosyolog, yaptıkları araştırmalar sonucu Beckham'ı ‘‘Yeni bir erkek’’, ‘‘Yeni bir delikanlı’’, ‘‘Genç baba’’ ve ‘‘Yaşlı bir endüstriyel adam’’ diye tanımladı. İngiltere Milli Takımı’nın kaptanı, Ada'nın efsanevi ismi Booby Moore ile tartıya kondu. Çıkan sonuç, Beckham'ın onu bile gölgede bıraktığı oldu.

İdamdan krallığa

İngiliz futbolcu, 1998 Dünya Kupası'nda Arjantin maçında kırmızı kart görüp oyundan atıldığında, ülkesinde idam sehpasına konulmuştu. Arjantin'e elenilmenin faturası ona kesilmişti. Ancak o, bunun izlerini hem sahada, hem de saha dışındaki tavrı ve davranışlarıyla bir kaç yılda sildi. Bugün Ada ona tapıyor. Bir mesih olarak görüyor.

Üç gün önce Sunderland'daki maçta Beckham sert tavırları ile gündemize oturdu. Toplara sanki ölümüne girdi. Her mücadeleyi kazanmak isteyen kararlılığı yüz ifadesinden okunuyordu. Onun bu tavrı takımını da harekete geçirdi. İnanıyorum ki, Beckham bu maçta oyundan atılsa ve İngiltere yenilse bile, kimse yine ona toz kondurmaz, faturayı başkasına keserdi.

Japonlar İlhan'ı keşfetti

Türk futbolu Dünya Kupası için çıkılan Uzak Doğu seferinden üçüncülük yanında, fenomen yakıştırması yapılan bir yıldızla döndü. İlhan'ı bizden önce, Beckham'ı da bir ilah gibi gören Japonlar keşfetti. Japonların ilgisiyle İlhan, İngiltere medyasında da Beckham ile özdeşleştirildi.

İlhan attığı goller, kendine özgü saç stili, giyimi ile bir karizma çerçevesine kondu, genç neslimizin, Japonların örnek aldığı bir yıldız oldu. Ama İlhan'ın sahadaki hırçınlığı kabullenilemiyor. En büyük fark ise 1998'in günah keçisi Beckham, daha sonra bir ‘‘lidere’’ dönüştü. İlhan için ise sadece yıldız futbolcu diyebiliyoruz. Çünkü onun liderlik vasıfları yok. İlhan'ın ateşi de, keskin sirke misali, küpüne zarar veriyor.

Liderimiz yok

Uzak Doğu'da İlhan kadar olmasa da Hasan Şaş ve Ümit Davala'ya da birer fenomen yakıştırması yapıldı. Hasan, futbolu ve kazanma arzusu ile Milli Takım için ateşleyici güçtü. Ama seferden dönüşte futbola küstü. Ümit ise mohikan tarzı saçlarıyla fenomen diye nitelendi. Hiçbirisi gerçekte Beckham gibi tüm özellikleri biraraya getiren bir fenomen olamadı.

Her takımda başarıya giden yolda takım oyunu elbette temel taş. Ancak bu takımı harekete geçirecek, diğer oyuncuların güveneceği bir lider de olmalı. Fenomen olmasa da bir lider bulmalıyız.

Traş yasağı

DÜNYA Kupası sırasında Uzak Doğu'ya özel kuaför de götüren David Beckham, sık sık saç modelini değiştiriyor. Kimi zaman bir dazlak, kimi zaman bir mohikan oluyor. Ancak Beckham'ın saç modelindeki bu sık değişiklik kulübü Manchester United'ı da rahatsız etti. M.United, kulüp ürünlerindeki Beckham görüntülerinin hep geride kaldığını belirterek, yıldız futbolcusuna kısıtlamayı gündeme getirdi. İngiliz kulübü, Beckham'dan sezon boyu saç modelini bir kez değiştirmesi şartını ileri sürdü.
Yazarın Tüm Yazıları