Yükselen bir değer sağlık turizmi

TÜRKİYE’de turizmi çeşitlendirmek gerektiğini savunup sağlığa dikkat çeken Denizlili doktor Cumhur Güner bu konuda çaba gösterilmesi gerektiğini savunuyor. Güner ile bu konudaki çalışmaları konuştuk.

Sağlık turizmi hakkında düşündükleriniz?

Turizm denilince ilk akla gelen deniz ve kumdur. Ama son yıllarda bir çok sektörde olduğu gibi tıp alanında da turizm önemli bir kaynak oldu. Ama bu konuda yeterli miyiz? Bunu söyleyemem. Örneğin; Yunanistan’da sağlık turizminin kaynağı yıllık 1 milyar dolardır. Ama biz, bunun yarısına ulaşmış durumda değiliz. Elbette ki, Antalya, Muğla sahilleri deniz ve kum turizminin başkentidir. Hatta paraşütle atlama konusunda bile buralar bizim için önemlidir. Ancak turizmimizi çeşitlendirmemiz gerek. Bu konuda bakanlığa ve hükümete büyük görevler düşüyor.

Ya sağlık turizminin dünyadaki durumu?

Bu konuda istekli olan ülkeler İskan-dinavya coğrafyasında oluşmaktadır. Devlet onları bu konuda teşvik ediyor. Bizim için İskandinav ülkeleri çok önemli. Bu ülkeleri elimizde tutmak zorundayız. Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de tıpataki masraflar inanılmaz derecede azdır. Bütün Avrupa ülkelerinden insanlar ülkemize gelip istedikleri gibi denizden, kumdan, termal tesislerden ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Türkiye bu konuda oldukça elverişli bir ülkedir. Turizmi kayak, deniz, kum stresinden kurtarmak gerekiyor. Turizmi 12 aya yaymak istiyorsak bu konudaki farklılıkları göz ardı edemeyiz. İnanılmaz derecede bu konuda elverişliyiz. Ülkemizde doktorların aylık maaşları bile Avrupa’daki meslektaşlarına oranla daha azdır. Bu nedenle turizmi çeşitlendirmek istiyorsak başka alanlarda da dünya turizmine açılmak zorundayız. Yaz aylarında gelen turistlerden daha çok tıp ve diğer alanlarda da iddialı olmak zorundayız.

Kimdir?

1959 Denizli doğumlu olan Cumhur Güner, ilk, orta, lise öğrenimini burada tamamladı. 1982’de Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Güner, 22 yıl Devlet Hastanesi’nde çalıştı, Denizli’de ilk özel polikliniği açtı. Şu an Demokrat Parti’den belediye meclis üyesi adayı olan Güner evli, üç çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları