Yine Küba puroları

Arkadaşımla Küba puroları hakkında bir konuda anlaşamıyoruz. O Küba purolarında 'maduro' dış sargı yaprağının da kullanıldığında ısrar ediyor. Ben ise hayır diyorum. Hangimiz haklıyız?

-Prensipte siz haklısınız. Ama bu konu biraz karışık. Güneş altında olgunlaşan maduro yaprakları, tipik koyu renklerini almak için ya diğerlerinden daha yüksek ısıda fermente edilirler veya bir başka yöntem olan 'pişirilmeden' geçerler.

Sonuç uygulanan yönteme göre elde edilen farklı lezzet, doku ve yapıdaki çikolata kahverengi yapraklardır.

Küba'da yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri kullanılmadığından gerçek anlamında maduro puro yoktur. Ancak 'maduro' deyimi dış sargı yaprağının renk skalasındaki bir tonu da ifade ettiğinden, ultra koyu doğal dış sargı yapraklarına sarılmış (doğru tabirle destelenmiş) bazı Küba purolarına yanlışlıkla 'maduro' denebilir.

Bu dış sargıyı bazı 'Bolivar' ve 'Partagas'larda görebilirsiniz. Bunlar maduro renkli olmalarına rağmen, gerçek maduro yaprakları değildir.

Akatlar Mayadrom çarşısı içindeki İstanbul'un ciddi puro ve içki mağazası Memo's, puro dünyasındaki en ünlü ailelerden Arturo Fuente'nin 'Cuban Corona' , 'Flor Fina 8-5-8' ve 'Chateau Fuente'si ile Carlos Torano'nun 'Exedus 1959', 'Signature Collection' ve 'Nicaragua Selection' serilerini getirdi.

Yok satan bu butik puroları tükenmeden denemenizi önemle tavsiye ederim.
Yazarın Tüm Yazıları