Yerel seçim dopingi

ANKARA, bir süredir erkene alınması gündeme gelen yerel seçimleri konuşuyor.

Haberin Devamı

Eğer Meclis’te grubu bulunan partiler anlaşırsa 27 Ekim 2013’te belediye seçimleri için sandık başına gideceğiz. Şu ana kadar yaşanan gelişmeler erken seçim üzerinde Ak Parti ile MHP’nin hemfikir olduğunu, CHP’nin ise bu partilerin kararına uyacağını gösteriyor.

Seçimin ekonomik yanı

Partilerin uzlaşmasıyla yerel seçimler için geri sayım da başladı. Şimdi sırada partiler arasında kıran kırana geçmesi muhtemel bir seçim süreci var. Ancak elbette bu sürecin bir de çok konuşulmayan maddi boyutu olacak.
Gelin bugün kamuoyunda seçim sürecini ve başkanlık koltuğu için adı geçen isimleri bir yana bırakıp, işin ekonomik tarafına yani partilerin Hazine’den alacağı seçim yardımlarına göz atalım. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde yüzde 10 barajını aşan Ak Parti, CHP ve MHP, yerel seçimlerde de Hazine yardımından aslan payını kapacak.

Yardımda bütçe kriteri

Haberin Devamı

Peki, sözünü ettiğim üç parti yerel seçimler öncesinde ne kadar Hazine yardımı alacak? Bu sorunun yanıtını da Siyasi Partiler Kanunu veriyor. Kanuna göre son milletvekili genel seçimlerinde barajı aşan siyasi partilere her yıl, o yılki bütçe gelirleri cetvelindeki tutarın 5 binde 2'si oranında mali yardım sağlanıyor. Tabi verilen yardım tutarında partilerin genel seçimde aldığı oylar birebir etkili oluyor.

Üç partiye 258 milyon

Hatırlatmak gerekirse 2011 genel seçimlerinde Ak Parti 49.83, CHP yüzde 25.98, MHP de 13.01 oranında oy almıştı. 2012 bütçesinde ise gelirler 329.8 milyar lira hesaplandı.
12 Haziran’da yapılan milletvekili seçimlerinde elde edilen sonuçlar ve bütçe gelirleri ışığında geçtiğimiz ocak ayında Ak Parti 71.7 milyon, CHP 38.7 milyon, MHP’de 18.7 milyon lira Hazine yardımı aldı. Üç partinin aldığı toplam pay böylece 129 milyon liraya ulaştı.
Yerel seçimler öncesinde Hazine yardımları 2 katını çıkacağı için Ak Parti’ye seçim öncesi 143.4 milyon, CHP’ye 77.4 milyon, MHP’ye de 37.4 milyon lira Hazine yardımı ödenecek. Üç partinin aldığı Hazine payı da böylece toplamda 258 milyon liraya ulaşacak.

Aslan payı Ak Parti’nin

Haberin Devamı

Ankara’da başta büyükşehir ve ilçe belediyeleri olmak üzere ağırlığını hissettiren Ak Parti, Hazine yardımında da aslan payını kapmış oldu. Bakalım bu yardımlar seçimlere bir yıl kala partilerin Ankara’daki seçim yarışını nasıl etkileyecek? Sabredip görelim, sonuçta “yerel yarışa” sadece bir yıl kaldı.

Yazarın Tüm Yazıları