‘Savunma’nın 1 milyar liralık ‘gizli güç’ü

THY’nin eski Basın Danışmanı Ali Genç, ağustos ayı sonlarında aradı:

Haberin Devamı

- STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Pakistan’da bir ihale kazandı. Genel Müdür Davut Yılmaz, imza törenine birlikte gitmeyi teklif ediyor.

O güne kadar STM’yi pek bilmiyordum. Pakistan seyahatine katılamadım. Geçenlerde Ankara’da şirketin merkezine gittim. Önce “Siber Füzyon Merkezi”ne girdik. STM Siber Güvenlik ve Büyük veri Ar-Ge Grup Yöneticisi Umut Demirezen, bulunduğumuz bölümü tanımladı:

- Burası, siber istihbaratın yapıldığı, bilgisayar sistemlerine yönelik tehditlerin tespit edilip önlemlerin alındığı, zararlı yazılımların analizinin yapıldığı bölüm.

Geliştirdikleri akıllı yazılımlarla açık kaynaklardan istihbarat topladıklarını, internette hacker’ların kullandığı mecralarda sorgulama yaparak tehdidi tahmin ettiklerini belirtti:

Haberin Devamı

- Hem STM’nin, hem de müşterilerimizin ağlarını izleyip bir anormallik ve tehdit sezdiğimizde önlem alıyoruz. 40 bini aşkın hacker ve sosyal medyada önceden belirlenmiş 100’den fazla anahtar kelimenin geçtiği haberleşmeyi izliyoruz.

400-500 terabayt veriyi 1 saatte işleyebildiklerini kaydetti:

- Haberleşme hangi dilde yapılırsa yapılsın, özel bir matematiksel algoritma ile dilden bağımsızlık sağlanıyor ve istihbaratta kaçak olmuyor.

Daha sonra Davut Yılmaz, Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut ve CFO Cebrail Uçur’un yer aldığı ekiple sohbete geçtik.

Yılmaz, şirketin 1991’de dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın direktifiyle Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM) bağlı olarak kurulduğunu anımsattı:

- STM, mühendislik, teknoloji ve danışmanlık çözümleri sunuyor.

‘Savunma’nın  1 milyar liralık ‘gizli güç’ü

Şirketin mevcut ortaklık yapısını merak ettim, aktardı:

- Savunma Sanayii Müsteşarlığı (yüzde 34), Savronik (yüzde 34), Havelsan (yüzde 31.9), diğer (yüzde 0.1).

Danışmanlıkta ağırlıklı SSM projelerinde yer aldıklarını vurguladı:

- Ancak, diğer kamu kuruluşları ve NATO da müşterilerimiz arasında. Birçok projede ürün tasarımı yapmak, ihale düzenlemek, hammadde temini ve kontrolörlük, STM’nin danışmanlık faaliyetlerinin önemli bölümünü oluşturuyor. STM’nin 200 elemanı bu amaçla SSM bünyesinde çalışıyor.

Haberin Devamı

CFO Cebrail Uçur araya girdi:

- Şirketimizin Ankara’daki merkez dışında 3 ofisi daha var. İstanbul Pendik’te Deniz Kuvvetleri’nin tersanesinde MİLGEM projesi tasarlanıyor. Denizaltı Modernizasyon Projesi ise Gölcük’teki Deniz Kuvvetleri Üssü’nde sürdürülüyor. Pendik’teki Teknopark’ta da çalışıyoruz.

Davut Yılmaz, STM’yi “Savunmanın arkasındaki gizli güç” olarak tanımlayıp, yer aldıkları projelerden örnekler sıraladı:

- ATAK helikopteri, insansız hava aracı ANKA, C130 nakliye uçağı, jandarma ve Özel Kuvvetler’de kullanılan Sikorsky helikopterlerdeki görev tanımlama, tehditleri tespit ve yanıtlama konusunda STM’nin geliştirdiği yazılımlar kullanılıyor. Milli Tank Altay’ın komuta kontrol sisteminde de STM’nin imzası var.

Haberin Devamı

CFO Uçur, şirketin parasal büyüklüğünü ciroyla ortaya koydu:

- Bu yılı 1 milyar liranın üzerinde ciro ile tamamlıyoruz...

Suriye bataklığı, FETÖ ve terör yavaşlatsa da, 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık milli gelir hedefi Türkiye’nin önünde duruyor.

Bu hedefler için STM gibi şirketlerin sayısının artması gerekiyor...

‘Savunma’nın  1 milyar liralık ‘gizli güç’ü

(Davut Yılmaz)

5 ÜLKEDEKİ 6 MİLYAR EURO’LUK İHALEDE KISA LİSTEDEYİZ

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, askeri gemilerle ilgili yurtdışında yaptıkları işlere Pakistan’dan örnek verdi:

- Pakistan’da 100 milyon dolarlık askeri deniz ikmal gemisi işi tamamlandı. Tasarımını burada yaptık. İnşası Karaçi’de Pakistanlılar tarafından gerçekleşti. Biz inşa sürecini kontrol ettik.

Haberin Devamı

4 ay önce Pakistan’da 300 milyon dolarlık 3 denizaltı modernizasyonu ihalesi aldıklarını vurguladı, STM CFO’su Cebrail Uçur araya girdi:

- İhaleye denizaltıları inşa eden Fransız şirketi de katılmıştı. Üretenden daha iyi teklif sunmuş olduk. Romanya’da da 200 milyon dolarlık modernizasyon ihalesini kazandık.

Uçur, savaş gemisi için teklif verdikleri ülkeleri aktardı:

- Kolombiya, Endonezya, Pakistan, Suudi Arabistan ve Kuveyt’teki ihalelerde 2-3 şirketlik kısa listelere kaldık.

Yılmaz, bu ihalelerin parasal değerine değindi:

- Denizde su üstü ve su altı askeri araçlarla ilgili 6 milyar Euro’luk ihracat potansiyeli var.

‘AKILLI İHA’ ARTIK KENDİNİ YÖNETECEK

Haberin Devamı

STM Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut, 610 kişilik şirket kadrosunun 550’sini mühendislerin ve teknik uzmanların oluşturduğunu, otonom sistemler üzerinde de çalışmalar yaptığını belirtti:

- STM, insansız hava araçları (İHA) ve drone’lar için otonom sistem geliştirdi. Bu sistemle İHA, kendisine yüklenen görevleri yerden insan kontrolü olmadan da yapabilecek.

İHA’ya bir anlamda “akıl” eklediklerini vurguladı:

- Akıllı İHA, acil durumlarda nasıl davranacağına karar verecek. Akıllı İHA konvoy gözetim, tehdit belirleme ve güvenlik görevlerini helikopterlerden devralacak.

Birkaç yıl içinde tamamlanacak projeyi aktardı:

- Bu proje hayata geçtiğinde örneğin 3’lü İHA kolu havalanacak. Bunlardan biri lider olup koordinasyonu üstlenip, diğerlerine görev verebilecek.

BİR SAVAŞ GEMİSİ 250-300 MİLYON EURO’YU BULUYOR

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, Milli Gemi projesi MİLGEM’in fikri mülkiyet hakkının sahibi olduklarını vurguladı:

- Proje kapsamında 8 gemi var. İnşa edilen Heybeliada ve Büyükada savaş gemileri hizmette. Bir gemi kızakta, diğerinin testleri sürüyor. Diğer 4 gemi için de inşa ihalesine çıkıldı. MİLGEM’i Deniz Kuvvetleri’yle yapan biziz. Tasarlayan, inşasını koordine eden, projeyi yürüten, malzemeyi alan, altyapıyı geliştiren şirketiz.

Projeyi Savunma Sanayii Müsteşarlığı adına Deniz Kuvvetleri’yle birlikte yürüttüklerini kaydedip ekledi:

- Bir savaş gemisinin fiyatı üstündeki sistemlere bağlı olarak 250-300 milyon Euro’yu buluyor.

Yazarın Tüm Yazıları