Suçlu aramaya gerek var mı?

Soma’da yaşanan faciayı izlerken duygulanmamak, hatta duygulanmanın ötesinde gözyaşı dökmemek mümkün değil.

Haberin Devamı

Olayda kimin veya kimlerin hatası olduğu tartışılıyor. Suçlu aramaya gerek var mı? Tabii ki devlet ve işveren.

Bunu neden söylüyorum, çünkü yaşadığım ülke Danimarka’daki işçi hakları ile ülkemizdeki işçi hakları arasında bir kıyaslama yapıyorum.

Maden işçilerinin giysilerine, kullandıkları araç ve gereçlere bakıyorum. Danimarka’da böyle bir şey görmeniz, yaşamanız mümkün değil.

Öncelikle maden gibi yerin kilometrelerce altına giren, üstelik kömür gibi zehirli ve çıkardığı gaz nedeniyle patlama ihtimali olan bir madde çıkaran insanların, giysileri yanmaya dayanıklı, bir gaz tehlikesine karşı oksijen tüplü, yüzlerinde kimyasal maddelere karşı koruyucu maske olmalıdır.

Bizim madencilerin yüzlerindeki kömür karasını görünce bunun devletin yüz karası olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Toz maskesi ile madene indirilen insanların ciğerlerinin halini düşünmek bile istemiyorum. Bilmek için ciğerlerinin filmini çekmeye bile gerek yok.

Onları madene indirirken insan olduklarını düşünmeyenler suçlu. O insanlara hayat güvencesi, yani işsiz kalırlarsa ömür boyu hayatlarını devam ettirebilecekleri bir maaş alabilme garantisi, sağlık sisteminden ücretsiz yararlanma, çocuğunu ücretsiz okutma gibi haklar tanımayanlar suçlu. İndikleri madende insan hayatı için tehlike yaratabilecek konularda işvereni uyarması durumunda onu işten atmaya hazır olanlar suçlu. İş yerini sık, sık denetlemeyen, denetlese bile işveren lehine kararlar verenler suçlu.

Böyle bir facia Danimarka’da yaşansa ne bakan ne hükümet ne de o iş yeri ayakta kalır.

40 yıldır Danimarka’da yaşıyorum, 1 kişiden fazla insanın hayatını yitirdiği bir iş yeri görmedim, bir iş kazası yaşamadım.

Neden mi? İnsan hayatı her şeyin üzerinde olduğu için. Çalışanlar, iş yerinde can güvenlikleri olmadığı zaman, ekonomik garantileri olduğu ve işverene “Ben burada, bu şartlarda çalışmam” diyebildikleri için.

Keşke böyle bir facia yaşanmasaydı. Umarım bu olaydan sonra, Türkiye çapındaki tüm maden çalışanları başta olmak üzere çalışanlar, iş yerlerindeki iş güvenliğini yeniden gözden geçirirler.

Haberin Devamı

Bazıları bana “Sen uzman mısın?” diye tepki gösterebilir. Tabii ki değilim ama Danimarka ile Türkiye’deki iş güvencelerini kıyaslayabilecek kadar bilgi sahibiyim.

Tekrar ediyorum, madencinin yüzündeki, elindeki kömür karası devletin yüzünün karasıdır.

Yazarın Tüm Yazıları