Gökçebağ’ın atölyesinde

İstanbul’a yaptığımız bir günlük ziyarette en fazla zamanı ünlü ressamımız Yalçın Gökçebağ’ın atölyesinde geçirdik.

Haberin Devamı

Ankara’da olduğu zaman hemen her gün Gökçebağ’ın Armoni Sanat’taki atölyesine uğrar bazı günler saatlerce sohbet ederdik. Yalçın hoca İstanbul’a taşındığından beri yüzyüze görüşemiyorduk. Nadir olarak geldiği Ankara’da kısa süreli görüşmelerimiz oluyordu. Ancak pandemi ile birlikte hoca Ankara’ya gelemez oldu. İşte bunun acısını çıkarırcasına Yalçın hoca ile hem sanat dünyası, hem de özel konularımızla ilgili uzun uzadıya sohbet etme fırsatı bulduk.
Hocanın Ankara’ya geri dönüp dönmeyeceğini merak edenler olabilir, hemen baştan söyleyeyim, Gökçebağ’ın şu an için böyle bir planı yok. Çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde devam ettirmeye kararlı. İstanbul’un birçok sektörde olduğu gibi sanat dünyasında da belirleyici ve sürükleyici güç olması, kendi deyişiyle Yalçın hocanın üretkenliğini de olumlu yönde etkilemiş. Bunu, atölyeye yapılan ziyaretlerden ve birçok ünlü ressamın atölyede buluşup sanat sohbetleri yapmasından da anlayabiliyorsunuz. Hocanın bağımsız olarak çalışması, Ankara’daki Armoni Sanat’tan tam olarak koptuğu anlamına gelmiyor. Ben sohbetimizden Gökçebağ’ın Armoni ile de iş birliğini sürdürmeye özen gösterdiğini anladım.

Gökçebağ’ın atölyesinde

Atölyede yan yana dizilmiş şövalelerde yine tepeden bakış anlayışıyla yapılmış hasat, çay toplayanlar, sevgi plajı, ayçiçek tarlası, kış mevsiminde yola koyulmuş at arabaları gibi konuların işlendiği tuvalleri görüyorsunuz. Hoca son dönemde oldukça rağbet edilen pencere önünde bir kedi veya sardunya saksısının bulunduğu tül perde çalışmalarını da yapıyor. Pencere camına yapışmış boya parçaları, yüzlerce fırça, yukarıda bahsettiğim konulardaki resimler atölyeyi gezerken insanda bölge bölge Anadolu turu yapıyorsunuz hissi uyandırıyor. Resimler öylesine güzel, öylesine bizden ki, insan her konudan bir esere sahip olmak istiyor. Bir ara gözüm duvarda asılı müthiş renk geçişlerine sahip soyut çalışmaya takıldı. Şaşırmadım desem yalan olur. “Hocam bunlar ne?” diye sorunca Gökçebağ şunları anlattı:
“Bunlar benim palet olarak kullandığım özel kağıtlar. Resim yaparken kullandığım boyalar sayesinde müthiş renk geçişlerine ve uyuma sahipler. Bunlara kıyamıyorum. En sonunda bunları tuvale iliştirmeye karar verdim. Harika soyut çalışmalar çıktı. Bu tuvallerin uygun bulduğum bölümlerime benimle özdeşleşmiş figüratif çalışmalar da koyacağım. Bir süre sonra bu eserlerimi sergilemeyi planlıyorum.”
Yalçın hocanın eserlerine öylesine yoğun ilgi var ki, gelen talepleri sıraya koymak zorunda olduğunu söylüyor. Bir resim tamamlanır tamamlanmaz şövaleden iniyor, yerine yeni sipariş için boş tuval konuyor. Hoca bir yandan siparişleri yetiştirmeye çalışırken, diğer yandan İşbank Kibele Sanat Galerisi’nde açılacak retrospektif sergisinin hazırlıklarını yapıyor. Yoğun sohbet sonrası yanından ayrılırken, Gökçebağ’ın, “Artık İstanbullu olsam da Ankara’yı unutmuş değilim. Ankaralı dostlara selam” sözleriyle başkente doğru yeniden yola koyulduk. Haftaya Ankara gündemiyle buluşmak üzere hoşça kalın.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Bihrat Mavitan-22 Ocak’a kadar (Siyah-Beyaz/Şili Meydanı), Hüseyin Şahbudak-yarın açılacak (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Suat Başel-14 Ocak’ta açılacak (BRHD/Hollanda Caddesi), Recep Peker Tanıtkan (fotoğraf)-15 Ocak’ta açılacak (Emin Antik/Kale), Meltem Akkaya-28 Ocak’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Orhan Umut-Kadir Öztoprak-25 Ocak’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Orhan Taylan-15 Ocak’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Haydar Durmuş-31 Ocak’a kadar (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), Mustafa Albayrak-17 Ocak’a kadar (Arda Sanat/Yıldız), Ayten Timuroğlu-15 Ocak’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Çankaya), İnga Simonyte Deniz-1 Şubat’a kadar (Medya Sanat Galerisi/Üsküp Caddesi), Bülent Yavuz Yılmaz-22 Ocak’a kadar (Sevgi Sanat/Hollanda Caddesi), İyi ki doğdun Atam-18 Ocak’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Kaleydoskop Cam Sergisi-27 Ocak’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Koleksiyon Sergisi 2-yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Yeni etki-31 Ocak’a kadar (Galeri Soyut Çayyolu), Sanatla Buluşma 2 (Arkadaş Art Center/One Tower AM).

Yazarın Tüm Yazıları