İl meselesi bu kez ciddi

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Cumhuriyetin 100’ncü yılında 100 il” çıkışı, il olmayı bekleyen Bandırma gibi ilçelerde büyük ilgi gördü. Bahçeli’nin önerisinin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, Ahlat’ta Bahçeli’nin 100 il söylemini destekler nitelikte konuşsa da sonradan yaptığı açıklamada yanlış anlaşıldığını söyleyerek, “Bu hususta verilmiş bir karar yoktur. Oysa ki konuşmamda; ‘Türkiye’nin şehir sayısının 100’e çıkarılması halinde Ahlat’ın bunların arasında yer alacağı’ temennisidir” dedi.

Haberin Devamı

 Siyaset arenasında şimdilik açıklamalar bu şekilde; ancak bir miktar siyaset okuması olan biri son dönemde Cumhur İttifakı’nın Devlet Bahçeli’nin açıklamalarının ardından o konuyla ilgili harekete geçtiğini ve gerekli düzenlemeler yaptığını görebilir.
Bahçeli öneriyor, gündeme getiriyor, konuyla ilgili halk desteği ve kamuoyu oluştuğunda da Cumhur İttifakı gerekli kanun tekliflerini, düzenlemeleri yapmak için kolları sıvıyor.

BANDIRMA İL OLMAK İÇİN KENETLENDİ

İl olma konusu hiçbir zaman Bandırma’nın gündeminden düşmedi ve Bahçeli’nin son çıkışının ardından da Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, siyasi parti, oda ve meslek örgütü başkanları bir araya gelerek il olma konusunda birlik ve beraberlik içinde hareket etme kararı aldı.
Yerelde ilk adımlar atıldı ve bundan sonra yapılacak en önemli iş, siyasi partilerin, odaların, meslek örgütlerinin taleplerini Ankara’ya güçlü bir şekilde iletmesi. Bunun dışında Bandırma il olduğunda bağlanacak ilçelerle ilgili de çalışmalar, görüşmeler yapılması gerekiyor. Bakalım o ilçeler Bandırma’nın il olmasına ne diyor, nasıl destek veriyor?
Güney Marmara’da bulunan ilçeler için Bandırma bir cazibe merkezi. Bandırma geliştikçe de çevre ilçelerin de Bandırma’ya duyduğu aidiyet güçleniyor. Üniversiteden sağlığa, sanayiden Bandırmaspor’a kadar bu aidiyet duygusunu geliştiren etkenler var.
Bandırma Belediyesi’nin bölge belediyeleriyle dayanışma içinde olması da komşu ilçelerin Bandırma’ya daha da yakınlaşmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

AK PARTİ ÇALIŞMA BAŞLATTI

Bu süreçte önemli olan, Bandırmalıların, “Seçim dönemi geldi, böyle vaatler her seçim döneminde oluyor” demek yerine “Bandırma’nın il olması kaçınılmaz” düşüncesiyle hareket etmesi.
Çünkü Bandırma’nın sanayi, lojistik, sağlık, üniversite gibi değerlerini temel aldığımızda birçok ilden çok daha ileri olduğunu görüyoruz.
Asıl mesele Bandırma halkının ve siyasetinin bu değerleri temel alarak Bandırma’nın artık il olarak geleceğini şekillendirmek istediğini sağlam temellere oturtması, bu konuyu dile getirmesi.
Yereli kısaca anlattıktan sonra Ankara’dan gelen kulis bilgilerine biraz değinmek istiyorum.
Son gelen haberlere göre; AK Parti Genel Merkezi’nde Bandırma’nın il olması konusunda bir çalışma başladı.
Bu çalışma Karacabey ve Biga’yı kapsamıyor.
Susurluk dahi bu çalışmada tam sınır; yani Bandırma iline dahil edilsin mi edilmesin mi tartışılıyor.
Bandırma ili için ağırlıklı olarak; Marmara, Gönen, Manyas, Erdek ve Susurluk’un adı geçiyor. İlin adı Bandırma olduğunda il merkezindeki ilçenin adının değişmesi de gündemde.
Örnek vermek gerekirse Bandırma il olduğunda şu an bizlerin yaşadığı merkez ilçenin adı ‘17 Eylül’ olacak gibi düşünün.
Çalışma genel seçimleri kapsamıyor. Yani Bandırma genel seçimler öncesi değil, 2024 yerel seçimleri öncesinde il olacak.
Yapılan bu çalışmada başlangıçta 350-400 bin nüfuslu bir Bandırma ili düşünülüyor.
Balıkesir’in nüfusu 750 binin altına inmediği için Balıkesir de yoluna büyükşehir olarak devam edecek.

Yazarın Tüm Yazıları