Suna Dumankaya

Kuru cilde bal ve süt

2 Şubat 2007
Suna Hanım, ben 48 yaşında bir kadınım. Cildim aşırı derecede kuru. Bana ne önerebilirsiniz? l Selma Y.

Bir kahve fincanı ılık süte bir tatlı kaşığı badem yağı karıştırın, cildinizi bu karışımla silin. Ayrıca bir yumurta sarısına bir çay kaşığı bal, bir çay kaşığı gliserin ekleyip cildinize sürün ve 20 dakika bekletin. Yararını görürsünüz.

Sivilce düşmanı; marul suyu

Suna Hanım, ben 23 yaşında bir bayanım. Sorunum yanak bölgemdeki sivilceler ve görüntüyü bozan kırmızı lekeler... Bunlardan nasıl kurtulabilirim? l Naz D.

Marul suyunu sıkıp suyunu çıkarın. Çıkan su kadar çiğ süt karıştırıp, bununla cildinizi silin. Cildiniz hassas değilse bir de maske tarifi vereceğim: Bir tatlı kaşığı yoğurda bir tatlı kaşığı kil karıştırın ve karışımı yüzünüzde 20 dakika bekletin. Maskeyi haftada bir ya da iki kez uygulayın.
Yazının Devamını Oku

Cilt kusurlarına mayalı maske

26 Ocak 2007
Merhaba Suna Hanım, ben 21 yaşındayım ve yüzümde, özellikle yanak bölgemde bulunan ufak oyuklardan rahatsızım. Sanırım ergenlik döneminde çıkan sivilcelerimi çok sıktığım için oluştular. Aslında bu sorun babamda da var. Bendeki oyuklar fazla büyük sayılmaz, ama giderek arttıklarını fark ediyorum. Yaptığım peeling’lerin de pek faydasını görmedim. Sizin bana bir tavsiyeniz olabilir mi? A.F

Cildinizle oynamayın, fazla yağlı yiyecekler yemeyin, kuruyemiş ve asitli içeceklerden uzak durun. Cildinizi kekik çayı ile silin. Peeling’i ise haftada bir yapın, çünkü fazlası zararlı olabilir. Vereceğim doğal tarife gelince; bir çay kaşığı un haline getirilmiş kuru maya, bir dövülmüş aspirin ve bir tatlı kaşığı oksijenli suyu karıştırıp yüzünüze sürün. 20 dakika beklettikten sonra yıkayarak temizleyin. Gece yatmadan önce de avucunuza bir miktar limon sıkıp yüzünüze sürün. Bunu 5 gün boyunca tekrarlayın.

Yağlı saçlara son

Suna Hanım, benim derdim saçlarımla... 24 yaşında bir bayanım ve saçlarım çok yağlı. Şampuanımı değiştirdim, jöle, köpük gibi farklı ürünler kullandım, yine de saçlarımı yıkadığımın ikinci günü sanki bir haftadır yıkanmamış gibi duruyorlar. Bana ne önerirsiniz? Selma

Bir kahve fincanı elma sirkesi, bir tatlı kaşığı kekik suyu, bir çay kaşığı tuz, bir su bardağı suyu karıştırın ve karışımı saç diplerine sürerek friksiyon yapın. Ardından nemli sıcak havluya sarıp iki saat bekletin. İşlemin sonunda, eczacınıza danışarak alabileceğiniz yağlı saçlara özel bir şampuanla yıkayarak temizleyin. Bu saç maskesini haftada bir tekrarlayın.
Yazının Devamını Oku

Karın bölgemdeki yağı eritemiyorum

22 Ocak 2007
Ben 32 yaşındayım. Karın çevremde çok yağlanma var. Yememe dikkat etmeye çalışıyorum, mekik hareketi yapıyorum, ama bunlar da işe yaramıyor. Önerebileceğiniz bir karışım var mı? Bir de boynumda oluşan çizgileri gidermem için ne tavsiye edersiniz? l Aysun S.

Her gün düzenli olarak spor yapın, hatta mümkünse bir spor hocasından yardım alın. Benim önerim ise birer çorba kaşığı limon suyu, susam yağı, biberiye yağı ve okaliptüs yağını karıştırıp sorunlu bölgeye dairesel hareketlerle masaj yapmanız... Boyundaki çizgilere gelince; eşit miktarda limon ve greyfurt suyuna batırılmış pamukla kompres yapın, yarım saat bekletip silin. Bir de buğdayözü yağı ile masaj yapmanın faydasını görürsünüz.

Cilt kuruluğuna bitkisel karışım

Suna Hanım, üç ay önce 6 aylık roaccutane tedavim bitti. Ama şu an cildim pürüzlü, mat ve çukurlar oluşmuş durumda. Ayrıca vücudum da çok kurudu. Parlak ve daha canlı bir cilt için ne uygulamamı önerirsiniz? l Eda G.

Birer tatlı kaşığı havuç, salatalık ve limon suyu ile badem yağını karıştırın ve yüzünüze yedirin. Dışarı çıkarken de mutlaka 20 koruma faktörlü bir krem kullanın.
Yazının Devamını Oku

Esmerliğim beni rahatsız ediyor

15 Ocak 2007
Ben 21 yaşındayım. Uzun zamandır çare aradığım, fakat bir türlü bulamadığım bir sorunum var. Ten rengim çok koyu ve bundan çok rahatsız oluyorum. Sizden bu konuda bir öneri istiyorum. á T.H

Esmer olmak kötü bir şey değil, öncelikle bunu söyleyeyim. Tavsiyeye gelince... Bir tatlı kaşığı lanolin ile bir çorba kaşığı vazelini benmari usulü eritin, içine bir çorba kaşığı portakal suyu, bir tatlı kaşığı taze elma suyu, bir çorba kaşığı beyaz kili ekleyin. Karışımı bir cam şişede, soğuk yerde muhafaza edin. Evde olduğunuz zaman bu karışımı yüzünüze sürün, kalabildiği kadar kalsın, ardından yıkayın. Maskeyi haftada 3 gün tekrarlayın. Dışarı çıkarken de en az 20 koruma faktörlü bir krem kullanın.

Nefrit yüzünden gözlerim şişti

Suna Hanım, ben 40 yaşındayım ve 2 yıldır nefrit tedavisi görüyorum. Hastalığın etkisiyle göz kapaklarım şişti. Sizin tavsiye edebileceğiniz doğal bir formül var mı? á H. A.

Geçmiş olsun... Bir su bardağı kaynar suya bir tutam kuşburnu, biraz papatya atıp 10 dakika demleyin. Ilık hale geldiğinde bu suya bir pamuk batırarak gözlerinize kompres yapın. Zaman zaman çay gibi demlediğiniz ebegümecinin suyuyla da kompres yapabilirsiniz.

Seramiğe hayat verenler

Arzu Efe ve Hülya Günel, yeni sergilerini 6 Ocak’ta Bakraç Sanat Galerisi’nde açtı.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik/Cam Anasanat Dalı mezunları Arzu Efe ve Hülya Günel, yeni sergileri ile sanatseverlere ulaştı. Seramik, porselen ve cam kullanan, yardımcı malzeme olarak demiri tercih eden Efe ile klasik formları modern bir şekilde yorumlamasıyla bilinen, seramiklerinde kıvrak, dinamik çizgiler öne çıkan Günel, çalışmalarını 6 Ocak’tan beri Bakraç Sanat Galerisi’nde sergiliyor. Eserler, 2 Şubat akşamına kadar, Sinan Ercan Sok. No: 38 Öztor Sitesi B Blok Kozyatağı-İstanbul adresindeki Bakraç’ta sergilenmeye devam edecek.

Fizik kanunlarını unutun!

Yer çekimine meydan okuyan, fizik kanunlarını yerle bir eden, uluslararası 18 altın madalya sahibi Çin Ulusal Akrobasi Sirki, dört gösteri için İstanbul’a geliyor.

1950’de kurulan, kuruluşundan bugüne 80’in üzerinde ülkede binlerce gösteri yapan Çin Ulusal Akrobasi Sirki, dünya turnesi kapsamında Türkiye’ye geliyor. Grup, "China Soul" (Çin’in Ruhu) adlı şovlarıyla, 1-4 Şubat tarihleri arasında TİM-Türker İnanoğlu Maslak Show Center’da olacak.

Ses ve ışık kompozisyonları, özgün sahne tasarımı ve farklı hanedanlara ait renkli kostümleriyle izleyicilere Çin tarihinin hanedanlarının farklı sanat tarzlarını sunan "China Soul"un gösterileri, 1, 2, 3 Şubat günleri saat 21:00’de, 4 Şubat günü ise saat 15:00’te başlayacak.
Yazının Devamını Oku

Göz çevrem şimdiden kırıştı

8 Ocak 2007
Merhaba Suna Hanım, benim sorunum göz kenarımdaki mimik çizgileri... Henüz 19 yaşındayım ve yaşım nedeniyle şimdiden kırışıklık kremi kullanmaya başlamamı tavsiye etmiyorlar. Siz bana yardımcı olabilir misiniz? l Burak Y.

Evet, daha çok gençsin... Tıraştan sonra cildine sürdüğün kremi göz çevrende de dolaştır hafifçe... Ayrıca akşamları badem yağı ile yavaş yavaş masaj yapabilir, bazen de elma suyu sürebilirsin. Faydalarını göreceksin.

Kılcal damar çatlamasına karşı at kestanesi kürü

Suna Hanım; benim yanaklarımda ve burun kanatlarımda kılcal damar çatlamaları var. Çok krem kullandım ama geçmedi. Doktorlar lazer dışında kesin tedavisinin olmadığını söylüyorlar. Bir de cildim çok kuru... Sürekli nemlendirici kullanıyorum. Ayrıca ayva çekirdeklerini yarım bardak suda bekletiyorum, jel halini alıyor, onu sürüyorum kırışıklıklar için... Sizin tavsiyeniz ne olur? l Sibel B.

Anladığım kadarıyla cildiniz çok hassas, o yüzden de hava değişiminden, soğuktan etkileniyor. Dışarı çıkarken mutlaka koruma faktörlü krem kullanın. Ayrıca 4 adet at kestanesini soyup rendeleyin, üzerine çıkacak kadar susam yağı koyup güneş alan bir yerde iki hafta bekletin. Süzdükten sonra bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip bu karışımı cam şişede saklayın. Her akşam kılcal damar şikayeti olan bölgelere sürün.
Yazının Devamını Oku

Erkeklerde saç dökülmesi

15 Aralık 2006
Suna Hanım, ben de saç dökülmesi sorunu yaşayan bir beyim... Birçok losyon denedim ama faydasını görmedim. Bana öneriniz nedir? n A.L. Soyulmuş yarım avokadoyu iyice ezin. İçine 2 adet bıldırcın yumurtası, bir çorba kaşığı susamyağı koyup karıştırın ve saç diplerinize sürün. Streç filmle sarıp iki saat bekletin. Ardından saç tipinize uygun bir şampuanla yıkayın. Bu kürü haftada bir tekrarlayın.

Kırışıklığa elma suyu

Merhaba Suna Hanım, benim cildim çok kuru. Bu nedenle göz kenarlarında kırışıklıklar oluşmaya başladı. Ayrıca ellerimdeki kuruluğu da gideremiyorum, tırnaklarımın kenarları hep yarılıyor ve canım yanıyor. Bana ne önerebilirsiniz? n Tuğçe Ö.

Haftada bir gün elma suyu ile tüm yüzünüze kompres yapın ve yüzünüzü yıkamadan yatın. Elma suyunu ertesi sabaha kadar cildinizde bekletin. Elleriniz için de şunu öneririm: Eşit miktarda buğday özü yağı, jojoba yağı ve avokado yağını karıştırıp ellerinize sürün ve bekletin. Tırnaklarınıza badem yağı sürmenizin de faydasını görürsünüz.

Formüllerim hazır olarak satılacak

Suna Hanım, verdiğiniz formülleri hazırlamak zahmetli olabileceği için ürünlerinizi hazır halde satmaya başlayacağınızı duydum. Ne zamandan itibaren ve nerede satılacağını öğrenebilir miyim? n Hande Ü.

Evet, ürünlerim yakında Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi desteğiyle piyasada olacak. Ben bunların ekonomik, kaliteli ve yararlı olacaklarını düşünüyorum. Umarım siz de memnun kalırsınız. 10 gün içinde detayları yine bu köşede yazacağım.

Saçkırandan kurtuluş var

Suna abla, benim uzun zamandır saçkıran sorunum var. Sarmısak ve tuzlu formülü denedim ama sonuç alamadım. Uzman bir doktara gittim, iğne yaptı, o da kár etmedi. Bana siz yardımcı olabilir misiniz? n D. Şahin

100 gram domuz yağını eritip süzün. Elde ettiğiniz sıvı haldeki yağa iyice ezilmiş sarmısak ve 15 damla defne yağı karıştırın. Bunu saç diplerinize masaj yaparak yedirin, ardından streç filmle sararak üç saat kadar bekletin. Uygulamayı haftada bir tekrarlayın.
Yazının Devamını Oku

Güneş lekelerinden nasıl kurtulurum

11 Aralık 2006
Sevgili Suna Hanım, verdiğiniz bilgiler çok değerli... Umarım benden de yardımlarınızı esirgemezsiniz. Ben 36 yaşında, beyaz tenli bir kadınım. Yaklaşık 8-10 senedir cildimde güneş lekeleri var. 60 koruma faktörlü krem kullanıyorum, güneşte fazla kalmamaya dikkat ediyorum, cildimin temizliğine dikkat ediyor ve haftada bir peeling yapıyorum. Ama nafile... Akşamları renk açıcı krem de kullanmama rağmen bu sorundan bir türlü kurtulamıyorum. Bu lekeler bende takıntı halini aldı, son çarem sizsiniz. Yardımlarınızı rica ediyorum. l Nilay A.

Eski lekeleri gidermek için epey sabır ve çaba göstermeniz gerekecek, öncelikle bunu belirteyim... Tavsiyem ise şu: Bir çorba kaşığı yoğurt, bir tatlı kaşığı yulaf unu, çeyrek limon suyu ve bir tatlı kaşığı elma suyunu karıştırıp cildinize sürün. 30 dakika kadar sonra hafifçe ovarak çıkarın. Ardından koruma faktörlü kreminizi sürün. Bu maskeyi haftada bir tekrarlayın.

Göz çevremde egzama var

Suna Hanım, benim sorunum göz çevremde çıkan yağlı egzamalar... Birkaç doktora gitmeme rağmen, hiçbiri bir yıldır buna çözüm bulamadı. Cildim aşırı hassas, kılcal damarlarım hep ortaya çıkıyor. Bana doğal bir bakım önerebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkürler... l A. Davaz

Nane ve papatya yapraklarını birlikte demleyin. Daha sonra süzüp bu suyla o bölgeye kompres yapın. Ayrıca rendelenmiş bir havuç ve bir çay kaşığı badem yağını gazlı bezin arasına koyup, bunu sorunlu bölgelerde 15 dakika kadar bekletin. Kılcal damarlara ise at kestanesi losyonu sürün. At kestanesi losyonu aktarlarda satılıyor.
Yazının Devamını Oku

Kırışıklıklara avokadolu maske

8 Aralık 2006
Suna Hanım, daha 26 yaşındayım ama şimdiden göz çevremde ve alnımda kırışıklıklar oluştu. Bu sene göz çevresi kremi kullanmaya başladım, ama doğrusu doğal bir ürünü tercih ediyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim. á Rana Y.

Olgun ve yumuşak bir avokadonun dörtte birini ezin. İçine bir çay kaşığı bal, çeyrek limon suyu ekleyip, göz çevrenize ve dekolte bölgenize sürün. Yarım saat kadar beklettikten sonra hafifçe ovarak çıkarın. Eğer uygulamayı gece yaptıysanız, hiç yıkamadan yatın ve yüzünüzü sabah yıkayıp ondan sonra cildinize uygun bir krem sürün.

Eşim saç dökülmesi problemi yaşıyor

Suna Hanım, eşim saç dökülmesi problemi yaşıyor. Dökülen saçların yerine gelmesi, seyrelmiş bölgelerin yeniden gürleşmesi ve saç dökülmesinin engellenmesi için önerileriniz nelerdir? İlginize şimdiden teşekkür ederim. á N. Kabay

200 gram böbrek yağına 15’er gram kırılmış fındık ve ceviz içi ekleyin. Rengi kahverengi olana kadar kavurup süzün. Ilıkken bu yağı saç diplerine sürerek masaj yapın. Sonra sıcak havlu ile sarıp iki saat bekletin. Formülü haftada bir tekrarlayın. Bir de haftada üç gün ısırgan yapraklarını çay gibi demleyip süzdükten sonra bu suyla temiz saç derisine masaj yapmanın faydasını görürsünüz.
Yazının Devamını Oku