Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir?

Milli Piyangoda büyük ikramiye kazanırsan ne yaparsın sorusuna en çok verilen cevap ne biliyor musunuz? “Dünyayı gezerim”.

Haberin Devamı

O kadar büyük bir mesele, o kadar çok paraya ihtiyaç var ki ancak büyük ikramiye kazanılırsa dünya gezilebilir sanıyoruz milletçe. Halbuki gerçekler öyle değil. Bundan sonra her Salı, Hürriyet Seyahat’te yayınlanacak olan yazılarımda sizlere piyango kazanmadan dünyayı nasıl gezeceğinize dair tüyolar vereceğim. İşi gücü bırakmadan aksine çok yoğun bir iş temposunun arasında 50’den fazla ülkeyi sadece yıllık izinlerinde gezen ben, sizlere biraz olsun ilham vermeye çalışacağım. Gezdiğim ülkeri görmek isterseniz tıklayın.

O zaman gelelim bu dünyayı gezme konusuna… Hepimiz biliyoruz ki gezmek için zaman ve para olmazsa olmaz, yol arkadaşı ise opsiyonel. Bu yazımda öncelikle zaman konusuna nasıl çözüm bulacağınıza dair önerilerimi paylaşacağım.

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir

Haberin Devamı

YILDA 14 İŞ GÜNÜ İZİN KULLANARAK DÜNYA NASIL GEZİLİR?

Yaklaşık 10 yılda 50’den fazla ülke gezmiş olan bir beyaz yakalı olarak söyleyebilirim ki 14 iş günü izinle yılda 60 günden fazla izin yapmak mümkün. Nasıl mı? Okumaya devam!

Benim gizli formülüm resmi tatilleri takip etmek ve seyahat planımı çok erken yapmak. Her yıl Ocak ayında, hatta bir önceki yıl Aralık ayında yılın resmi tatilleri takvimini önüme koyup hangileri hafta sonu ile birleşiyor, hangilerinin önü ya da arkasına izin kullanırsam uzun bir tatil çıkarabilirim şeklinde kendime bir tablo çıkarıyorum.

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir

KISA TATİLLER

Bu yıl 1 Mayıs Pazartesi ve 19 Mayıs Cuma gününe gelmiş. 3-4 gün gibi süreler için vizesiz, yakın yerlere gitmek harika olur. Ukrayna, Gürcistan, Lübnan, Ürdün, İsrail, Balkan ülkeleri gibi yerler biçilmiş kaftan. Hem gidiş geliş süresi kısa hem vize masrafı yok hem de çok keyifli ülkeler. Yakın yerlerin bir avantajı da kültürel olarak da benzerliklerimizin olması. Doğu ile Batı arasında nasıl bir köprü olduğumuzu daha net görmemizi sağlıyor bu ülkelere gitmek. Hepsinde bizden izler bulmak mümkün.

Haberin Devamı

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir

UZUN TATİLLER

Ramazan Bayramı ve Kurban bayramı hafta ortasından başlıyor, 3 gün izin kullanarak 9 gün tatil yapmak mümkün. Bu durumda daha uzak seyahat planları yapılabilir. Afrika, Uzakdoğu, Ortadoğu gibi… Zaman uzuyorsa vize masrafını da göze alabilirim diye düşünüyorum. Gittiğime deyecek bir süre ise neden olmasın. 9 günde Kenya’da safari yapabilir, Sri Lanka’yı gezebilir veya Tayland’da güzel bir tatil yapabilirsiniz.

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir

2 yurt dışı seyahati yaptık ve hala 11 gün iznimiz var. O halde bir sonraki bayramla bu 11 iş gününü birleştirip uzun bir tatil yapabilir, 2-2,5  haftaya uzatabiliriz mesela. O zaman ne yaparız, daha uzak coğrafyalara yelken açarız. Amerika kıtasına doğru, bir Güney Amerika neden olmasın veya Güneydoğu Asya’da Vietnam veya Endonezya için fena bir zaman değil bu süre. 11 günün tamamını kullanmak istemezseniz ikiye bölüp rota sayınızı artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir

HAFTA SONU GEZİLERİ

3 seyahat planı yaptık ve bitti mi sandınız? Tabii ki hayır! Hafta sonları benim kurtarıcılarım. Türkiye içindeki pek çok seyahatimi hafta sonları yapıyorum. 2 günlük bir Kars seyahati veya Antep gurme turu harika olmaz mı? Tabii ki olur. Ülkemizin güzelliklerini görmek için tek başına hafta sonları yetmese de minik şehir gezileriyle Türkiye’yi gezmek mümkün. Her zaman uzak mesafe olması da gerekmiyor, al çadırını şehre yakın nehir, göl, dere, tepe olan bir yere git, havan modun değişsin. Her ay bir hafta sonu şehir dışına çıkabilirsek yılda 12 hafta yani 24 gün seyahat ettiniz bile. Yıllık izinlerinizden çok daha fazlası!

Haberin Devamı

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir

BEYAZ YAKALI İKEN YILDA 60 GÜN GEZMEK MÜMKÜN

Bakkal hesabımızı toplarsak yılda 14 iş günü izin kullanarak neredeyse 60 günü yolda geçirdik bile. Bu sırada yılda 4-5 yeni ülke görmüş olduk. Gördüğünüz gibi işinizden istifa edip her şeyi arkanızda bırakmadan da bol bol seyahat edebilirsiniz. Önemli olan seyahat halinde olmayı gerçekten istemek ve tatil planlarınızı buna göre yapmak.

ZAMANINIZI NEYE HARCAMAK İSTEDİĞİNİZ TAMAMEN SİZE BAĞLI…

Kafanızdaki soruları duyuyorum!

  • Aileme hiç vakit ayırmayacak mıyım?
  • Halletmem gereken bir çok iş, bir sürü sorumluluğum var nasıl bu kadar gezerim?
  • Çocuğun olsun seni de görürüz
  • İş yerimden nasıl bu kadar izin alacağım?
  • Hafta sonları da çalışmam gerekiyor
  • ve daha bir sürü….

Aile, iş, sorumluluklar hepsi sizin onlara ne kadar zaman ayırmayı istediğinize göre değişir. Son iş yerimden ayrılma nedenlerimden biri bayram tatillerimi birleştiremeyeceğimin söylenmesi idi. Güney Afrika’da akşam hostelde otururken işlerimi halletmem gerekti. Evimin işlerini aylarca halledemediğim oluyor. Ama benim en mutlu olduğum an seyahat ettiğim anlar, bu nedenle her şeyi geride bırakmanın bir şekilde yolunu buluyorum. Gerçekten isterseniz siz de bulunursunuz.

Haberin Devamı

Yolda kalın!

Çok Okuyan Çok Gezen | Sevil Mert

sevil.mert

 

Yazarın Tüm Yazıları