Tatlıcının isyanı haksız rekabete

Pandeminin etkilerinin azaldığı ilk bayramda tatlıcıların da işleri hızlandı. Ramazan Bayramı nedeniyle geçen yıla oranla siparişleri yüzde 100 arttı. Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, bayram için 40 ton sipariş aldıklarını, karşılığında yaklaşık 1 milyon TL ciro elde edileceğini açıkladı. Fiyatların arttığını ve piyasada haksız rekabetin olduğunu söyleyen Daş, denetimlerin yetersiz kaldığını belirterek, “Özellikle Urfa furyası çıktı. Her şey zamlandı. Siz de bu ülkede yaşıyorsunuz. Uzayda yaşamıyorsunuz. Tatlıcının sıkıntılarını görmeniz lazım” dedi.

Haberin Devamı

Tatlıcının isyanı haksız rekabete
Pandemi nedeniyle iki yıldır bayramda yakınlarını ziyaret edemeyen vatandaşlar, misafir ikramında geleneksel lezzetlerden tatlıya yöneldi. Vatandaşın tercihlerini ve piyasanın durumunu öğrenmek için Bursa Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş ile konuştuk. Bünyelerinde 850 üye olduğunu belirten Daş, bunların 150’sinin sadece tatlı işi ile uğraştığını kaydetti. Kent genelinde bu yıl için tatlıcı esnafın yaklaşık 40 ton sipariş aldığını açıklayan Daş, karşılığında yaklaşık 1 milyon TL ciro elde edileceğini söyledi.
Geçen yıl pandemi şartları nedeniyle bayramdan bir hafta önce dükkanlarının kapalı olduğunu hatırlatan Daş, bu yıl satışların geçen yıla göre yüzde 100 arttığını aktardı. Özellikle tatlıcıların en iyi iş yapacağı zamanın bayramdan bir hafta önceki dönem olduğuna işaret eden Daş, “Mahallelerdekiler kısmen çalıştı. Çarşı kapalı olduğu için biz kapalıydık. Geçen yıla nazaran iyiyiz. Geçen yıl 100 kilogram satış varsa bu yıl 200 kilogram satıyoruz. Dükkanlarımız 24 saat açık” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAKLAVA TERCİH EDİLİYOR

Tatlıcının isyanı haksız rekabete
Bayram için genelde cevizli baklava ve cevizli çeşitlerinin tercih edildiğini açıklayan Daş, “Fıstıklılar pahalı olduğu için 10 kişiden 3’ü fıstıklı alırsa, 7’si cevizli alıyor. Tatlılardan da genelde baklava alıyorlar. Bir hafta, 10 gün dayanıyor. Hamur tatlıları özelliğini kaybeder. O yüzden ağırlıklı baklava siparişi üzerine oluyor. Fiyatlar bölgeye göre değişebiliyor. En düşük 60-70 TL. Fıstıklılar 150 TL’den başlıyor ama kalitesine göre değişiyor. Yeşil burmalar 250 – 300 TL arasında” şeklinde konuştu.

KISMEN DÜŞÜŞ VAR

Fiyatların yüksek olduğunu söyleyen Daş, hammadde fiyatlarının çok arttığına dikkat çekti. Vatandaşın alım gücünün de düştüğünü vurgulayan Daş, “Bir kilogram cevizli baklava 100 TL. Bir tepsi 4 kilogram geliyor. 400 TL’yi de herkes veremiyor. Kısmen satışlarda bir düşüş var. Şekerin çuvalı 80-100 TL’den 850-900 TL’ye yükseldi. Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde fabrika, esnafa kolaylık sağladı. Bir çuval şekeri 550 TL’ye satıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İki sene önceyi düşünürsek, unun çuvalı 70-80 TL’den bugün 750-800 TL’ye yükseldi. Bir teneke tereyağı bin TL’nin üzerinde. Cevizin kilosu 150-160 TL arasında seyrediyor. Fıstık 350-400 TL. Kalitesine göre değişiyor. Ayçiçek yağı 6 ay önce 120 – 130 TL iken bugün 700-750 TL.”

Haberin Devamı

‘VATANDAŞ DİKKAT ETSİN’

Tatlıcının isyanı haksız rekabete
Vatandaşı, baklavayı nereden aldığına dikkat etmeleri konusunda uyaran Daş, “Ucuz etin yahnisi yavan olur. Onun için piyasada ucuz baklavalar da var. 40-50 TL’ye baklava var. Bugün iyi baklavanın maliyeti 70-80 TL. Vatandaştan ricamız malı nereden aldığına dikkat etsin. 1 kilo alacağına yarım kilo alsın ama akşam sofraya koyduğu zaman ağız tadıyla yensin. Vatandaştan bunu istiyoruz” dedi.

UZAYDA YAŞAMIYORSUNUZ

Merdiven altı üretim yapan çok fazla yer olduğunu vurgulayan Daş, denetimlerin yetersiz geldiğini belirterek, “Özellikle Urfa furyası çıktı. Tonlarca baklava getiriyorlar. Bu işin içinden nasıl çıkıyorlar anlamıyorum. Haksız bir rekabet var. Aslında ilgili kurumlar, bu haksız rekabetin önüne geçmeli. Bu işin bedeli var. Bedavaya hallolmuyor. Ustası, elektriği, doğalgazı, suyu, personeli para. Her şey zamlandı. Siz de bu ülkede yaşıyorsunuz. Uzayda yaşamıyorsunuz. Tatlıcının sıkıntılarını görmeniz lazım” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları