Yaşanabilir İzmir

İZMİR en fazla göç alan şehirler arasında üçüncü sırada geliyor. TÜİK’in 2021 verilerine göre 4 milyon 426 bin nüfuslu İzmir’e 131 bin kişi göç etti. İzmir’den başka illere göç edenlerin sayısı ise 109 bin kişi idi. Net 22 bin göç alınmış oldu.Ancak bu yıl özellikle Kahramanmaraş, Hatay felaketinden sonra hem depremin olduğu illerden hem de büyük deprem beklenen İstanbul’dan İzmir’e göç hızlandı. Son aylarda satılık ve kiralık evlere olan yüksek talepten ve tabii ki fiyatlardaki fırlayıştan bunu görmek mümkün. İnsanların yeni yaşamlarında İzmir’i tercih etmek istemelerinin pek çok nedeni var. Ancak bunların başında yaşanabilir bir şehir olması geliyor. Yaşanabilir bir şehir olmak için aranan kriterlerin çoğuna İzmir büyük ölçüde uyuyor.

Haberin Devamı

 

BEŞ KRİTER VAR
Uluslararası yaşanabilir şehirler endeksinde sıralamaları belirlemek için beş kriter kullanılıyor. Bunlar huzur- istikrar, sağlık hizmetleri, eğitim olanakları, kültür ve çevrede yeterlilik, son olarak gelişmiş altyapı şeklinde sıralanıyor.
Her ne kadar iç ve dış göç arttıkça sıkıntı artsa da İzmir’i huzurlu, toplumsal kargaşaların fazla olmadığı bir şehir olarak tarif edebiliriz. İnsanlar genellikle birbirine hoşgörülüdür. Trafik başta olmak İstanbul’da görülen keşmekeş, kaba davranışlar fazla olmadığı için genelde güvenli bir şehir kabul edilir İzmir,
Sağlık ve eğitim hizmetleri açısından ise üniversiteleri, hastaneleri, ilk ve orta eğitim kurumları İstanbul’la rahatlıkla yarışabilecek düzeydedir. Şehir içinde kültür, eğlence olanakları hayli fazla. Ayrıca Foça’dan Çeşme’ye, Kuşadası’ndan Urla’ya en fazla bir saatlik araba sürüşü uzaklığında dünyaca ünlü turizm merkezleriyle çevrili olması İzmir’i cazibe merkezi yapıyor. Modern hava limanı, metro, tramvay, deniz araçlarından oluşan toplu ulaşım ağına sahip olması ise altyapı kriterinde İzmir’e puan kazandırıyor.

Haberin Devamı

VİYANA NEDEN BİRİNCİ
2023 yılı Dünya Yaşanabilir Şehirler Endeksi kısa bir süre önce yayımlandı. Viyana birinci sırada yer alıyor. Viyana huzur, istikrar, kültür ve eğlencenin mükemmel bir karışımına sahip olduğu için dördünce kez liste başı.
Listedeki ilk 10 şehrin ortak özellikleri küçük veya orta büyüklükte şehirler olması. Buna karşılık Londra bu yıl 12 basamak düşerek 46’ncı sıraya gerilemiş. New York ise 10 puan düşüşle 69’uncu sırada. Metropoller yüksek suç oranları, kalabalık ve sıkışık yaşam nedeniyle yaşanabilir kentler sıralamasında hızla aşağılara düşüyor.

İZMİR’İ KORUMAK GEREK
İşte bu nedenlerle listede alt sıralarda bulunan İstanbul’dan insanlar kaçmaya çalışıyor. Bir de bunun üzerine deprem riski eklenince kaçış hızlanıyor. İzmir ise halen yaşanabilir iyi bir kent olma özelliklerine sahip olduğu için tercih ediliyor. Ama hızla gelen iç ve dış göçün İzmir’i bozup İstanbul’a benzetmemesi için belirlenecek politikalar taviz verilmeden uygulanmalı.

Yazarın Tüm Yazıları