Turizmde sıcak kaygı

SICAK dalga kavurmaya devam ediyor. Bu hafta özellikle perşembe gününden itibaren termometrelerin 41’i gösterip 38’in altına düşmeyeceği bir hafta bekliyor İzmir’i. Sıcak havalarda fazla dışarı çıkmayıp kapalı yerlerde kalınması, bol sıvı tüketimi ve bol giysiler giymek tavsiyelerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da 61 bin kişinin sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiğini düşünürsek önerileri ciddiye almak gerek.

Haberin Devamı



Sıcaklar özellikle dışarıda çalışanları etkilediği için birçok Avrupa şehri serinleme istasyonları kuruyor. Ya da İspanyolların siestası gibi sabah erken ve akşam saatlerinde çalışıp öğle saatlerini dışarı çıkmadan kapalı alanlarda geçirme uygulamaları yapılıyor.
Hatırlıyorum, klimanın olmadığı zamanlarda Ege’de de yaz mesaisi uygulaması vardı. Resmi daireler sabah 07.00’de çalışmaya başlar 14.00 gibi mesai biterdi. Böylece çalışma saatleri sıcak havalara göre ayarlanmış olurdu. Şimdi resmi ve özel kurumlar klimalarla serinletildiği için buna gerek duyulmuyor. Herhalde dışarıda çalışmak zorunda olanlar için farklı mesai saatleri uygulaması en azından böyle aşırı sıcak dalgalarında uygulanıyordur.

İKLİM KRİZİNİN AŞISI YOK
Dünya tarihinde kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık ortalamalarının olduğu bir yıl yaşıyoruz. Küresel ısınma nedeniyle gelecek yıllarda da yeni sıcaklık dalgaları bekleniyor. Milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Kovid 19’a aşıyla çare bulundu. Ama küresel ısınmayı önlemenin aşısı yok. Çözüm zor ve uzun zaman alacak. O nedenle yeni iklim koşullarına göre ekonomileri, şehirleri, tarımı, yaşam biçimlerini düzenlemek gerek.
Örneğin; aşırı sıcak dalgalarının özellikle Yunanistan, İspanya, İtalya gibi Güney Avrupa ülkelerinin turizmini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Avrupalı turistlerin İrlanda ve Bulgaristan gibi daha serin ülkelere yönelmesi bekleniyor.
Aynı durum Türkiye özelinde Ege ve Akdeniz için de geçerli. Güney bölgeleri yaz aylarında turist kaybederken daha serin olan Karadeniz’de turizmin yükselişi hızlanabilir. Zaten yoğun Arap turist akını altında bulunan Karadeniz yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin artmasıyla gelecek yıllarda patlama yaşayabilir.

Haberin Devamı

SERİN ROTALAR
Eğer sıcak hava dalgaları önümüzdeki yıllarda turizmin rotasını değiştirecekse kış mevsimini de kapsayacak şekilde 12 aya yaymak gerekecek. Kış ayları daha ılıman olacağı için bu mümkün olabilir.
Görüldüğü gibi turizmde yeni stratejilere ihtiyaç var. Temmuz ayında otellerde doluluk oranının yüzde 50’lere, 40’lara düşmesi normal değil. Başta Çeşme olmak üzere zaten dört ay olan kısa turizm mevsimi iyi bir doluluk oranıyla geçmeli ki kalan 12 ay atlatılabilsin.
Ayrıca; deniz, kum, güneş turizminin yanında gastronomi başta olmak üzere tarih, kültür, din, ekoloji gibi alternatif tatil olanaklarının daha hızlı geliştirilmesi de aşırı sıcak dalgalarına karşı sektöre şemsiyle olabilir.
Ege ve İzmir alternatif turizm açısından zengin, büyük bir bölge. İklim kriziyle gelecek yeni sıcak hava dalgalarını göğüsleme potansiyeli var.

Yazarın Tüm Yazıları