Önümüzü görebileceğiz

AYLAR süren seçim belirsizliği nihayet sona erdi. Artık önümüze bakma zamanı. Tabii gelecek yıl 31 Mart 2024’te yapılması gereken yerel seçimleri de unutmadan... Yaklaşık 10 ay sonra yapılacak yerel seçimler özellikle İstanbul ve Ankara’da hararetli geçecek. Bu dönemde ekonomide seçim belirsizliklerinin olması sürpriz olmaz.

Haberin Devamı

 

Piyasaların en büyük derdi belirsizlik. O nedenle özellikle son iki haftada önemli sıkışıklıklar yaşandı. Dövizde resmi piyasa ile serbest piyasa arasındaki kur makası açıldı. Bu durum ticaret dünyasına yansıdı, bankalardan döviz ve kredi temini güçleşti. Dövizin ve faizin geleceğine göre hareket edebilmek için fiyat belirleme güçleştiğinden alım satımlar adeta dondu.

POLİTİKALAR BELLİ

Ancak bugünden itibaren yeni bir gün başlıyor. Bu satırlar yazılırken kimin cumhurbaşkanı olacağı henüz belli değildi. Ama seçimi hangi aday kazanırsa kazansın izleyecekleri ekonomi politikalar belliydi.

Örneğin muhalif aday Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda Ortodoks ekonomi politikalara dönüleceği açıklanmıştı. Faizlerin kademeli olarak yükseltilerek dövize hücumun önlenmesi ve enflasyonun kontrol altına alınması amaçlanıyordu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise daha geçtiğimiz hafta faizleri düşürerek enflasyonu düşürme politikalarına devam edileceğini açıkladı. Mevcut ekonomi politikaların sürmesi kısa vadede sıkıntı yaratabilir. Ancak yeni yönetimin önünde 5 yıl olacak. Türkiye’yi kur, faiz kıskacından çıkarması öngörülen ekonomi politikaların kendilerini kanıtlaması için hayli uzun bir süre.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI 

Geçtiğimiz hafta iktidara yakın iş dünyasında Erdoğan’ın yüzde 55-60’a yeniden cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacağı beklentisi vardı. Bu kesimin en fazla merak ettiği konu cumhurbaşkanı yardımcısının kim olacağıydı. Mehmet Şimşek gibi uluslararası sermaye piyasalarına güven verecek bir ismin cumhurbaşkanı yardımcısı olması durumunda ekonominin yumuşak bir inişle rayına oturacağı beklentisi hakimdi. Kulislerde, Şimşek yönetimindeki bir kurulun yeni dönemde izlenecek ekonomi politikalar üzerine çalışmalara başladığı bir süredir konuşuluyor. Özellikle kur korumalı mevduatların geri dönüşünün aylık 10 milyar dolarları bulacağı temmuz ve ağustos aylarından önce uluslararası piyasalarda güven sağlamanın önemli olduğu görüşü hakim.

EN KÖTÜSÜ BELİRSİZLİK

Haberin Devamı

Ekonomide Türkiye’nin en önemli aktörlerinden İzmir için izlenecek yeni politikalar hayati önem taşıyor. O nedenle işvereninden işçisine, çiftçisinden esnafına  bütün İzmir’in gözü kulağı bugünden itibaren izlenecek ekonomi politikalarla ilgili yapılacak açıklamalarda olacak.

Bugünden itibaren Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. Belirsizliklerin büyük ölçüde ortadan kalkıp izlenecek politikaların kestirilebildiği ve her kesimin yeni koşullara uygun stratejilerini belirleyebileceği yeni bir dönem. En kötü senaryo bile belirsizlikten, önünü görememekten daha iyidir.

Yazarın Tüm Yazıları