Ömrüm 100 yıl uzadı

GEÇTİĞİMİZ hafta sona eren İzmir İktisat Kongresi adına layık bir şekilde yeni yüzyılın kongresi oldu. Kendi payıma, ekonomiden dış politikaya, eğitimden bilim teknolojiye pek çok konuda yeni bilgilerle zenginleştim. Sadece teorik fizikçi bilim insanı Michio Kaku’yu dinlemek bile insanın ömrünü uzatıyordu. Bugünden 100 yıl sonrasına kadar neler olabileceğini öğrenirken sanki o yıllarda yaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Hayal mahsulü değil, gerçek. Çoğunun prototipi hazır, maliyetler uygun olduğunda üretilmeye başlayacak teknolojideki akıl almaz gelişmeleri Kaku bakın nasıl anlatıyordu:

Haberin Devamı


Yapay zeka, nano teknoloji ve biyoteknolojiyle bilimde dördüncü dalgayı yaşıyoruz. Beşinci dalga ise füzyon enerjisi, kuantum bilgisayarları ve beyin ağları olacak. Gelecekte ticaret, bilim, mühendislik, eğlence her şey sanal gerçeklik üzerinden yapılacak.

HAYALLERİ 3 D YAZICI BASACAK
Sanatçıların, tasarımcıların hayal ettikleri çalışmalar beyinlerinden doğrudan üç boyutlu yazıcılara göndererek basılabilecek. Göze takılan kontak lensler bir partide, toplantıda karşınızda konuştuğunuz kişiyle ilgili her türlü bilgiyi size verebilecek. Karşınızdaki yabancı kişi örneğin Çince konuşuyorsa sözleri Türkçe’ye çevrilmiş olarak kulağınıza gelecek.
Uzayda 10 yıla kadar uzay otelleri dönerek suni yerçekimi yaratıp çalışmaya başlayacak. 2030 yılından sonra insanlar Mars’a ayak basacak. Yeni bir gezegende insanlığa yeni bir yuva olacak yaşam başlayacak.
Geleceği dijital bilgisayarlardan milyonlarca kez daha hızlı ve güçlü kuantum bilgisayarlar şekillendirecek. İnsan vücudu dijitalleşecek. Yutacağınız akıllı hap içindeki bilgisayar ve kamerayla laboratuvar gibi olacak. Yapay zeka yardımıyla vücuttaki kanserli hücreler erkenden belirlenecek. Tuvalete gittiğinizde DNA çipleri dışkılarınızı tarayıp kanserli hücre olup olmadığını 10 yıl önceden bulacak. Tümör kelimesi artık tarihe karışacak.

Haberin Devamı

YAŞLILIĞI YAVAŞLATMANIN YOLU
İnsan beyni doğrudan bilgisayara bağlanabilecek. Bilgisayarda beyinden gelen mesajları deşifre edebilecek çip olacak. Bir gün hisler, duygular bile beyinden internete iletilerek internetin yerini beyin net alacak.
Yaşlanma vücudumuzdaki DNA ve hücrelerdeki yıpranmayla başlar. Otomobilde en fazla oksitlenme motorda olur. Hücrenin motoru mitokondridir. Eğer hücredeki mitokondrilerdeki yıpranma tamir edilebilirse insanın yaşlanması da yavaşlatılabilir.

TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR FIRSAT
Kongrede dış politika ve Türkiye’nin geleceğiyle ilgili en önemli konuşmalardan biri bence eski Almanya Dışişleri Bakanı Fischer’den geldi. “Türkiye’nin batıya bakan şehri İzmir’de olmak beni açık konuşmaya sevk ediyor” diyen Fischer, Ukrayna savaşının ne zaman biteceğini bilmediğini belirtip, “Yeni Avrupa Birliği artık daha çok güvenliğe odaklanıyor” dedi. NATO üyesi olması ve güçlü ordusunu da kastederek, “Türkiye’nin konumu gereği sunacak çok şeyi var. Türkiye için büyük bir fırsat var. AB’den vazgeçmemelisiniz” diyerek kurulmakta olan yeni dünya düzeninde Avrupa’nın yanına çağırdı.

Yazarın Tüm Yazıları