Meydanların sesi

GÜNDOĞDU Meydanı hareketli günler yaşıyor. Sıkışık seçim takviminde hafta sonu cumartesi günü iktidarı, pazar günü ise muhalefet cephesini ağırladı. Bugün ise 1 Mayıs kutlamalarına ev sahipliği yapıyor.Sosyal medya sayesinde elinde telefon olan herkesin evinde, işinde, kafede, AVM’de 24 saat miting halinde olduğu bir devirde yaşıyoruz. Ama sanal mitinglerin meydanların enerjisini yakalayamadığı da bir gerçek. Meydanlarda bir araya gelen binler, on binler, yüzbinlerce insanın yaşadığı coşku hiçbir sanal miting ortamında yaşanamaz.

Haberin Devamı


İnsanlar yüz yüze konuşurken, slogan atarken, haykırarak taleplerini dile getirirken birlikten doğan gücün, enerjinin farkına varır gelecek umutları artar. O nedenle meydanlardaki enerjiyi siyasetçiler çok önemser. Oradan aldıkları moralle mücadelelerine devam ederler. Kitaplar, Menderes’in sıkıntılı olduğu zamanlarda kendini meydanlara halkın kucağına atarak coşkulu kalabalıklarla moralini yükselttiğini yazar. Günümüzde de benzer örnekleri çok görüyoruz.
Seçimlere sadece iki hafta kaldı. Büyük bir sürpriz olmazsa iki hafta sonra bugün sonuçlar netleşmiş olacak. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Türkiye kendini ikinci yüzyıla götürecek kadrolar için kararını vermiş olacak. Hala kararını veremeyenler için önümüzdeki iki hafta seçim meydanları çok şey anlatacak. Demokratik olgunlukla yapılacak seçimlerle Türkiye kazanacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İZMİR’DE BULUŞTU
İzmir geçen hafta adeta bütün Türkiye’ye ev sahipliği yaptı. Politikacılar, bilim insanları, iş insanları, fuarcılar, festivalciler herkes İzmir’de buluştu. Bu kadar da tesadüf olur mu denecek derece etkinlikler aynı günlere geldi. Önce hafta başında Fuar İzmir’de dünyanın en büyük mermer fuarlarından Marble 2023 başladı. Binlerce araçlık otoparklarda yer kalmadığı için otoyol kenarlarına bile araç bırakacak kadar çok ilgi gören fuara dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi aktı.
Hafta sonuna doğru festival zamanı geldi. Alaçatı Ot Festivali ile Urla Enginar Festivali aynı tarihte 28 Nisan Cuma günü başladı. Otlar, enginarlar tezgahlarda boy gösterdi. Ege’nin yeşillerinden yapılan birbirinden özel menüler yeni tatlar keşfetmeyi sevenlere tadına doyulmaz anlar yaşattı.

FESTİVALCİ DE BİLİM İNSANI DA
Fuar İzmir’de mermerciler, Alaçatı ve Urla’da gurmeler buluşurken İzmir’de, Japonya’dan ABD’ye bir çok ülkeden gelen bilim insanları Türk bilim insanları, ekonomistler ve iş dünyası ile İzmir İktisat Kongresi’nde buluşuyordu. Yüz yıl sonra yeniden toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye Ekonomisi, Gelecek Dünyada Nasıl bir Ekonomi paradigması, Cumhuriyet Döneminde Türkiye Ekonomisi, Finans Dünyasının Gözüyle Türkiye Yüzyılı, Türkiye Yüzyılında Orta Gelir Tuzağından Çıkışın Yol Haritası, Gelecek Dünyada Kalkınma, Girişimcilik ve Yenilik Ekosistemi, Dijitalleşen dünyada Finansın geleceği, Türkiye Yüzyılında Doğal Afetlere Hazırlık, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Çevre Yolunda Türkiye gibi İzmir’i ve Türkiye’yi gelecek yüzyıla taşıyacak konular yeni yapılan Tarihi Kongre Binası’nın da aralarında olduğu mekanlarda tartışılıyordu.
Kapalı alanlarda bu çalışmalar sürerken açık havada meydanlarda yer yerinden oynuyordu. İzmir cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlarken, pazar günü ana muhalefet partisi lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ağırlıyordu.
İzmir’de geçen hafta yok yoktu. Buralarda yaratılan enerjinin yeni yüzyılda İzmir’i çok yükseklere taşıyacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Yazarın Tüm Yazıları