Kadere boyun eğilmesin

İZMİR’de 700 bine yakın bina var. Bunların yaklaşık yarısı 1980 ile 2000 yılları arasında inşa edilmiş. Hesaplamalara göre bu binalarda 1 milyon 750 bin civarında konut bulunuyor. Ortalama 2 kişi kabul etsek bu konutlarda 3.5 milyon civarında İzmirli yaşıyor. 2000 yılından önce inşa edilen konutlarda risk oranının daha fazla olduğunu düşünürsek 1 milyona yakın kişinin Kahramanmaraş şiddetindeki bir depremde yaralanma ya da ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu düşünebiliriz.

Haberin Devamı

 


Bayraklı’yı vuran depremden sonra ‘İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’ adı altında yapılan toplantılarda ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, İYTE’den konularında uzman isimler neler yapılması gerektiği konusunda çeşitli görüşler bildirdiler. Önerilerde ortak nokta bir an önce riskli yapılarla ilgili önlemlerin alınmasıydı. Ancak önerilerin hayata geçebilmesi için hem maddi, hem de teknik açından uygulanabilir olması gerekir. Bunu bilen uzmanlar da pratik yöntemler önermişlerdi.

ÖNCE EN RİSKLİ YAPILAR
Üç kademeli incelemelerle veya Türkiye Deprem Haritası üzerinden öncelikli olarak en riskli yapıların ayıklanması gerektiği belirtilmişti. Gördüğümüz kadarıyla İzmir’in çeşitli yerlerinde bazı yapılar 30 Ekim 2020’deki depremden sonra güçlendirildi veya yıkılmaya başlandı. Ancak bunlar gerekli kontrolleri yaptırılan veya gözle hasarları görülen binalar... Bir de yıkım kararı çıkar endişesiyle binalarını kontrol ettirmeyenler var. İşte asıl tehlike burada. Yıkım kararı çıkarsa evlerinden çıkmak zorunda kalacak yüzlerce binlerce aile kadere boyun eğmiş bekliyor.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜM ÖZENDİRİLSİN
Aslında çözüm kentsel dönüşümde. Ama maliyetler nedeniyle mevcut daireleri daha küçülecek ya da kaçak bölümler ellerinden gidecek endişesiyle resmi işlemlere girmek istemeyen çok sayıda konut sahibi var. Bu kaygıları taşıyanlar hem kendilerinin, hem de yakınlarının yaşamlarını tehlikeye atıyorlar. Diğer yandan ekonomik durumları uygun olmadığı için onların durumları da anlaşılabilir. Çare herhalde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un dediği gibi vatandaşı özendirmek için yüzde 20 inşaat artışı kararından geçiyor. Böylece hem müteahhitlere binaları yenilemek cazip gelecek, hem de konut sahipleri zarara uğramadan sağlam güvenli evlere kavuşabilecek.
Eğer sakıncası yoksa ve en ideal çözüm buysa hiç zaman kaybetmeden gerekli düzenlemeleri yapıp dönüşümü hızlandırmak gerek. Uzmanların söylediğine göre İzmir’in çok vakti kalmadı. Kahramanmaraş merkezli depremde darmadağın olan birkaç yıllık yapıları bile görünce İzmir’de olabilecekleri insan düşürmek bile istemiyor.

 

Kara şubat

Haberin Devamı

BÜYÜK umutlarla girdiğimiz 2023 kısa sürede büyük felaketler getirdi. Halbuki, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamalarının yanı sıra İzmir İktisat Kongresi’nde dünyaca ünlü isimleri dinlemeyi hayal ediyorduk.
Geçtiğimiz hafta ardı ardına iki üzücü haber de İzmir’in çok iyi tanıdığı isimlerden geldi. Türkiye’de pek çok ilke imza atan Yaşar Holding’in kurucusu Selçuk Yaşar ve duayen gazeteci Güngör Mengi’yi ebediyete uğurladık. İzmir’in başı sağ olsun.

Yazarın Tüm Yazıları