İlk oy

YAKLAŞIK 5 hafta sonra yapılacak seçimlerde 6 milyondan fazla genç ilk kez oy kullanacak. Toplam 62.4 milyon seçmen içinde 6 milyon oy ciddi bir sayı. Bu sayı ‘Z kuşağı’ olarak tanımlanan 2000 sonrası doğanlarla birlikte toplam 13 milyonu buluyor. Görüldüğü gibi genç oylar seçim sonuçlarını etkileyebilecek bir güce sahip.

Haberin Devamı


Peki; dünyaya bakışları, davranışları önceki kuşaklardan hayli faklı olan ‘Z kuşağı’ oyunu verirken nelere dikkat edecek? Ailesiyle, yakın çevresiyle aynı tercihi mi yapacak yoksa farklı mı davranacak?
Z KUŞAĞININ OYU ÖZGÜR
İzmirli üniversite öğrencileri arasında küçük bir araştırma yaptım. Aldığım cevaplardan dikkatimi çeken ortak nokta, gençlerin, aileleri ve yakınlarının etkisi altında kalmadan tamamen bağımsız, özgür iradeleriyle oylarını kullanacaklarını özellikle vurgulamaları.
Görüldüğü gibi bağımsızlığına düşkün bir kuşak sandık başına gidiyor. İlk kez oy kullanmayı artık toplumda yetişkin bir birey olmanın çok önemli bir adımı olarak gören bir kuşak.
Gençler siyasi partilerin programlarını pek okumadıklarını söylüyorlar. Ama seçim kampanyalarını dikkatle takip ediyor, yapılan vaatlerden izlenecek programları anlamaya çalıştıklarını belirtiyorlar. Gençlerin kalbini kazanmak isteyen siyasi partiler için önemli bir mesaj bu. Sayfalar dolusu programlarını hap haline getirip, kolay anlaşılacak kısa mesajlar şeklinde verirlerse gençler onları çok daha iyi anlayacak.
YURTDIŞINA GİTMEK İSTEMİYORLAR
Peki, gençler bu kampanyalarda kendilerine yönelik nasıl vaatler görmek istiyor? Bir gencin yazdığı aşağıdaki birkaç satırın özellikle üniversiteli gençlerin siyasi partilerden ortak beklentileri olduğunu söyleyebiliriz. Bakın ilk oyunu hangi beklentilerle kullanacağını söylüyor genç bir seçmen:
“Bu seçimde ilk defa oy kullanacağım. İlk oyun heyecanını yaşıyorum ve gerçekten sonuçlarını merak ediyorum. Daha 20 yaşında bir genç olarak kendime iyi bir gelecek sağlamak için yurtdışını çözüm olarak görmek istemiyorum. Bizim bu güzel ülkemiz varken ve şartlar daha iyi olabilirken neden yurtdışına gideyim? Bu yüzden hem bizlere, hem de bizden sonraki nesillere iyi bir gelecek sağlayabilecek partiye oyumu vereceğim. Hayata yeni atılmaya çalışan bir üniversite öğrencisi olarak benim tek beklentim evden okula, okuldan eve gitmek olmamalı. Ben bir genç olarak düşünmeden tiyatroya, konserlere, çeşitli etkinliklere, seminerlere gitmek istiyorum. Para biriktirip gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında yeni yerler görmek, yeni şeyler deneyimlemek istiyorum.”
HEM AĞLARIM, HEM GİDERİM
Çok kısa bir özetini verdiğim ilk kez oy kullanacak bir gencin beklentileri ne kadar açık ve haklı değil mi? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İzmir’den 2016-2021 yılları arasında tam 33 bin kişi yurtdışına göç etmiş. Bunların büyük çoğunluğunun gençler olduğuna şüphe yok.
Ama anlaşıldığı kadarıyla gençler istemeyerek yurtdışına gidiyor. “Hem ağlarım, hem giderim” durumu var. Umarız kim iktidara gelirse gelsin bu kanayan yaraya parmak basar. Türkiye’nin genç beyinlerinin Almanya’yı, Amerika’yı değil, kendi ülkelerini kalkındırmak için enerjilerini harcayacak çalışma ortamları yaratılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları