Heyecan dolu bir yıl

“NASIL başlarsa öyle gider” denir. Yeni bir yılın ilk gününe iyi duygularla, yeni umutlarla, taze heyecanlarla başlayalım ki huzur ve güzelliklerle dolu 365 gün geçirelim. Önümüzdeki takvime bakınca hem İzmir, hem de ülke genelinde dolu dolu bir yıl geçireceğimiz anlaşılıyor. Öncelikle Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlayacağız bu yıl. Yüz yılın hikayesi yıl boyu anlatılacak, kutlamalar 29 Ekim 2023 günü doruğa ulaşacak.

Haberin Devamı


İkinci olarak, normal zamanında yapılırsa haziran, Ankara kulislerine bakılırsa nisan ya da mayısta yapılacak çok kritik bir seçim var önümüzde. Herhalde yılın ilk yarısı her gün seçimle yatıp, seçimle kalkacağız. Seçim öncesi ekonomide bolluk dönemidir. Çalışanın, çiftçinin, emeklinin cebi para gördükçe esnafın, tüccarın, sanayicinin yüzü gülecek. Ekonomi tıkırında altı ay geçecek. Ama para bolluğu var diye zamların ayarı kaçarsa kaşların çatılacağını, gülen yüzlerin asılacağını unutmamak gerek.

15 MİLYON GENÇ SEÇMEN
Seçimlerde en fazla merak edilen konulardan birine yılın son günlerinde Ege Genç İş insanları Derneği raporu damga vurdu. Sayıları 18-30 yaş arası 15 milyon genç seçmen bulunduğuna, bu sayının toplam 60 milyon seçmenin yüzde 25’i olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak raporda Z kuşağı olarak tanımlanan yaşları 30’un altındaki bu gençlerin siyasetten umudunu kestiği belirtiliyor. Antisiyaset olarak tanımlanan bu gençlerin oy vermek için sandığa gitmeye ikna edilmeleri seçim sonuçları için büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

İZMİR İKTİSAT KONGRESİ
İzmir için 2023’ün çok daha özel bir anlamı var. Her şeyden önce önümüzdeki şubatta İzmir İktisat Kongresi’nin 100’üncü yılı kutlanacak. Geçtiğimiz yıl boyunca işçi, çiftçi, sanayici, tüccar ve esnaf kesimini temsil eden meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları birçok toplantı yaptı. Buralardan çıkan sonuçlar şubattaki kongrede Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında yeni bir Türkiye için bir dizi öneri olarak sunulacak.

NARLIDERE METROSU AĞUSTOSTA
Biraz da günlük yaşamımızı etkileyecek gelişmelere bakalım. Görünen o ki 2023 ulaşımda yeni tarihlerin yazıldığı bir yıl olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok büyük bir nüfusa hayatı kolaylaştıracak olan Fahrettin Altay–Narlıdere Metrosu’nun deneme seferlerinin martta başlayacağını açıkladı. Ağustosta ise yeni metro hattı resmen hizmete girecek. Temelleri atılan Buca Metrosu’nda ise martta üç büyük tünel makinesi ilk istasyon yeri için aynı anda çalışmaya başlayacak ve dev proje dört yılda bitecek.

Haberin Devamı

ÇİĞLİ TRAMVAYI MARTTA
Ulaşımda bir başka müjde Karşıyaka’dan geliyor. Karşıyaka–Çiğli Tramvayı martta hizmete girecek. İlk seferler başladığında bazı kesimlerce eleştirilen tramvayların her gün yüzbinlerce İzmirlinin hayatını ne kadar kolaylaştırdığını, yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söylemeye gerek yok.
(dikkat foto buraya girecek)

5 BİN YAĞMUR SUYU DEPOSU
Bu yıl için benim en beğendiğim projelerden biri sünger kent. İklim krizinde yağmur sularının depolanmasını hedefleyen projeyle boşa akan, su baskınlarına neden olan yağmur suları yüzde 70 azalacak. Çatılardan akan suları toplamaları için başlangıçta 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu hediye edilecek. Başkan Tunç Soyer, İzmir’de çatılara düşen yağmur suyunun İzmir’in su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nda biriken yıllık su miktarından fazla olduğunu söylüyor.
Yenilikler, coşkular, heyecanlarla dolu bir yıla girdik. İyi geçmesi dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları