El Nino geri dönüyor

HAYLİ serin geçen bir nisan ayının ardından güneş yüzünü göstermeye başladı. Sıcaklıklar yavaşça artarken şu sıralarda alışageldiğimiz ne çok sıcak, ne çok soğuk tatlı bahar günlerinin keyfini yaşıyoruz. Ama dikkat! İklim bilimciler, 2023 veya 2024 yılında benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görüleceği uyarısı yapıyor. Bunun nedeni ise büyük iklim olaylarına neden olan El Nino’nun bu yıl sonundan itibaren dünyanın çeşitli bölgelerinde etkili olacağı beklentisi.El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Pasifik Okyanusu’ndaki sıcak sular doğuya kayarak küresel sıcaklıkların artmasına neden oluyor. Bazı bölgeler kuraklık ve orman yangınlarının etkisi altına girerken, bazı bölgeler sel ve fırtınalarla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı


BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SICAK
O nedenle 2023’ün küresel kayıtlara göre en sıcak beşinci yıl olan 2022’den daha sıcak olacağı tahmin ediliyor. El Nino, kuzey yarımkürede kışın meydana geliyor ve ısınma etkisinin hissedilmesi aylar sürüyor. Yani 2024’te de küresel sıcaklık rekorları çok olası. Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi Tahmin Başkanı Prof Adam Scaife, “El Nino’da benzeri görülmemiş sıcak dalgaları göreceğiz” diyerek önemli uyarılarda bulunuyor.
İZMİR TARIMI HAZIR OLMALI
Maalesef İzmir ve Ege küresel ısınmanın etkilerini ilk hisseden bölgelerden biri. İklim krizi nedeniyle geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan 150 bin çiftçi ailesi zor günler yaşayabilir.
Tire ve Torbalı bölgesinden Türkiye’nin kışlık sebze ihtiyacını karşılayan, süs bitkilerinde Türkiye birincisi olan, süt üretiminde Konya ile birinciliği paylaşan, 800 bin büyükbaş hayvan, 25 milyon tavuk ve 2 milyar yumurta ve yılda 100 bin ton balık ve su ürünleri üretimi ile İzmir’de tarım ekonominin ana sektörlerinden biri. İklim krizinden korunmak için gerekli önlemleri herkesten önce almak zorunda olan bir kent İzmir.


Kaldı 20 gün

Haberin Devamı

İKTİDAR ve muhalefet tarafından Cumhuriyet tarihinin en önemlisi olarak değerlendirilen seçimlere sadece 20 gün kaldı. Bayram ziyaretlerinde eş, dost, akraba bir araya geldiğinde sözün dönüp dolaşıp seçimlere geldiğini söylemeye gerek yok.
Bu ziyaretler sanırım en fazla kararsızlara yardımcı olmuştur. Yakınlarıyla, güvendikleri insanlarla yüz yüze gelenler kafalarındaki soruları rahatça sorup, cevaplarını bulmuş olabilir. Boşa gidebilecek tepki oyları da yön değiştirmiş olabilir.
Önümüzdeki üç haftanın anket sonuçlarının hayli değişik çıkabileceğini tahmin ediyor araştırma kuruluşları. Kararsızların ve tepki oylarının seçimler yaklaştıkça saflarını daha gerçekçi bir şekilde belirleyeceği düşünülüyor. Bu sürede gerek iktidar, gerekse muhalefetin her hamlesi ya da hatasının başa baş görünen seçimlerin sonuçları üzerinde büyük etkisi olacağını söylemeye gerek yok.

Yazarın Tüm Yazıları