Bayram bereketi

UZUN bayram tatili ulaşımdan konaklamaya turizme baş döndürücü bir canlılık kazandırdı. İstanbul–İzmir uçak biletleri cuma, cumartesi, pazar günleri 4 bin lirayı buldu ve hiç yer yoktu. Şehirlerarası otobüs biletleri geçtiğimiz hafta ortasında tükendi. Toplam 2 milyon kişinin hareket halinde olması bekleniyor bu bayramda. Bu sayının 1 milyonu bayramı aileleriyle beraber geçirmek için memleketlerine gidenler, diğer 1 milyon kişi de turizm için yollara dökülenler.

Haberin Devamı


EGE’YE TALEP ÇOK
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin hesaplarına göre bu bayram sadece Antalya için yapılan rezervasyon 300 bini buldu. Otellerde doluluk oranı yüzde 100. Ege de bayram turizminden hayli büyük pay alıyor. Toplam 700 bin kişi bu bayramı Ege ve diğer bölgelerde geçirecek. Günübirlik gelip gidenlerle birlikte Çeşme’nin nüfusu geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bayram günlerinde 1.5-2 milyonu bulur herhalde.
Turizm, gıdadan tekstile onlarca sektöre hayat verir. Çeşme’ye gelecek 2 milyon kişi domates de yiyecek, yumurta da... Lokantalar, kafeler, oteller okulların yeni tatil olması ve bir türlü ısınamayan havalar nedeniyle birkaç haftasını kaçırdıkları yaz sezonunun canlılığını bu bayramdan itibaren yaşamaya başlayacak.
2 milyon kişi 100’er lira harcasa 20 milyar TL yapar. En kaba hesapla her bir bayram gününde sadece Çeşme’nin payına düşen bu... Bodrum’dan Kuşadası’na, Foça’dan Marmaris’e, Fethiye’ye Ege’nin pek çok turizm merkezi bayram canlılığıyla ekonomilerine can katacak.

 

Haberin Devamı

Uzay treni İzmir’de

PERŞEMBE akşamı İzmir semaları alışılmadık görüntülere sahne oldu. Komşum telefondan arayıp, “Çabuk dışarıya çıkıp gökyüzüne bak” dediğinde hemen fırladım ama kaçırmıştım. Hayatında görmediği bir ışık seli gecenin karanlığında gözlerinin önünden kayıp gitmiş. Önce hayal görüyor sanmış, ama eşi de aynı şeyi görüyormuş. Sonra gördükleri ışık selinin Elon Musk’ın ‘uzay treni’ denilen ‘Starlink’ adlı bir dizi haberleşme uydusu olduğu anlaşıldı.
Bu alışılmadık olay uzay teknolojisinde gelinen noktaları bir kez daha hatırlattı. Perşembe akşamı İzmir semalarında görülen uzay treni ünlü işadamı Elon Musk’ın uzay şirketi Space X’e ait telekomünikasyon uyduları. Dünyanın en ücra köşeleri dahil her noktasına hızlı ve ucuz internet hizmeti vermeyi planlayan uydu ağı projesinin bir parçası. Geçtiğimiz yıl nisan ayında 60 uydu birden roketlerle yörüngeye yerleştirilmiş. Uydular uzayda tren vagonları gibi dizildiğinden uzay treni adı verilmişti.
TOPLAM 42 BİN UYDU
Projeye göre her biri 250 kg ağırlığındaki bu uydulardan uzaya 10 yıl boyunca her ay 60 ile 120 adet gönderilecek. Gönderilecek uydu sayısının ilk etapta 12 bin, ikinci etapta 30 bin olmak üzere toplamda inanılmaz bir rakama, 42 bin adede ulaşması bekleniyor. İnsanlığın 1957 yılında gönderdiği ilk uzay aracından bu yana geçen 65 yılda gönderilen uydu sayısı sadece 10 bin. Bu gözle bakıldığında projenin devasa boyutları daha iyi anlaşılıyor.
İnternet artık elektrik gibi olmadığı zaman hiçbir işimizi yapamadığımız hayatımızın vazgeçilmezi bir araç. Dünyanın en zengin adamının uzaya gönderdiği uydularla kuracağı internet ağıyla hayli akıllı bir yatırıma başladığı anlaşılıyor. İzmir semalarında yeni uzay trenleri gördüğümüzde artık şaşırmamıza, “Uzaylılar mı geldi?” diye heyecanlanmamıza gerek yok.
Sağlıklı, huzurlu, yeni keşiflere yol alacağımız nice bayramlara dileğimle...

Yazarın Tüm Yazıları