WWDC 2021'de akılda kalanlar

Bu akşam Apple, yazılım dünyasının bugününü ve geleceğini şekillendiren yeni çözümlerini ilk kez WWDC 2021'de sahneye çıkardı. Geçen yıl olduğu gibi WWDC 2021 de internet üzerinden gerçekleştirildi ve katılım herkese ücretsiz oldu. Peki bu etkinlikte neler öne çıktı?

Haberin Devamı

Beklendiği gibi iOS 15 ilk kez bu etkinlikte duyuruldu. iOS 15 ile birlikte değişecek pek çok özellik ve gelecek yeni özellikler de yine bu etkinlikte kendine yer buldu. FaceTime ise bu geceye damga vuran uygulama oldu. Apple'ın özellikle pandemi döneminde kitlesini hızla büyüten Zoom, Microsoft Teams ve Google Meet gibi platformlara ciddi bir rakip yarattığı dikkat çekiyor.

Bu nedenle öncelikle FaceTime'daki yenilikleri anlatarak başlayayım. FaceTime aramalarının daha doğal ve gerçekçi olması için uygulamaya uzamsal ses özelliği eklenmiş. Bu sayede aynı odada ya da ortamdaymış gibi bir görüşme imkanı mümkün oluyor. Ayrıca makine öğrenimi destekli gürültü engelleme özelliği de ortamdaki istenmeyen seslerin karşı tarafa iletilmesini engelliyor.

Haberin Devamı

FaceTime görüşmelerini Android ve Windows cihazlardan da yapabilmek artık mümkün. Ekran paylaşma ve görüşmedeki kişilerle birlikte müzik dinleyip film izleyebilme ve arka planı bulanıklaştırma gibi özelliklerin yanı sıra FaceLink kullanarak toplantı adreslerini oluşturabilir ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Tüm bu özelliklerle birlikte gelen FaceTime; Zoom, Microsoft Teams ve Google Meet gibi platformları oldukça terleteceğe benziyor.
WWDC 2021de akılda kalanlar
iOS 15'teki yenilikler elbette FaceTime ile sınırlı kalmadı. iMessage'a gelen 'Shared With You' isimli özellik, mesajlaştığınız kişiyle paylaştığınız bağlantı ve fotoğrafların otomatik olarak Apple News ve fotoğraflar uygulamasına eklenmesine imkan veriyor. Dahası, 'Rahatsız Etmeyin' modu aktif edildiğinde artık iMessage üzerinden rahatsız edilmek istemediğinizi herkes görebilecek. Bu sayede telefonunu rahatsız etmeyin moduna alan birisine mesaj gönderilirse mesaj gönderen kişi uyarılıyor.

Bildirimler, büyük uygulama simgeleri ve avatarlar sayesinde daha anlaşılabilir hale gelirken bildirim özetleri için zamanlama seçeneği sunulması da dikkatlerden kaçmıyor. iPhone kullanıcıları belirledikleri herhangi bir zamanda bildirim özetlerini toplu olarak alabiliyor. Kesinlikle zaman kazandıran bir özellik.

Haberin Devamı

Bildirimler artık daha da kişiselleştirilmiş durumda. Öyle ki; çalışırken, uyurken, araç kullanırken gibi farklı durumlarda bildirimlerin kimlerden geleceğini belirleme şansınız olacak. Örneğin çalışırken sadece iş arkadaşlarınızın size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
WWDC 2021de akılda kalanlar
iOS 15'te dikkatimi çeken bir başka özellik de fotoğrafların üzerindeki yazıların metin olarak algılanabilmesi. Çektiğiniz bir fotoğrafta duvarda minik bir yazı varsa bu yazıyı aynen kopyalayıp e-mail atabiliyorsunuz. Ya da Üsküdar şeklinde fotoğraflarınız arasında arama yaptığınızda fotoğraflarınızdan herhangi birinde Üsküdar yazılı bir görüntü varsa sistem bunu da algılayıp karşınıza çıkarabiliyor.

Haberin Devamı

Yani artık fotoğraflarınız arasında arama yaparken aradığınıza çok daha kolay bir şekilde ulaşabileceksiniz. Benim gibi binlerce fotoğrafınız varsa bu özelliği seveceğinize eminim.
WWDC 2021de akılda kalanlar
iOS 15'te minör bazda pek çok güncelleme de yapılmış. Örneğin Hava Durumu uygulaması artık detaylı. Hava kalitesi, nem, bulutların durumu, Güneş'in gerçek yeri gibi bilgileri öğrenebileceğiz.

Apple Haritalar da boş geçilmemiş. iOS 15 ile binalar daha detaylı hale gelecek ve işletmeler kendine yer bulabilecek. Daha renkli ve üç boyutlu harita insanlara daha detaylı yol tarifleri verebilecek.

AirPods kullanıcıları için de bir dizi iyileştirme yapılmış. AirPods, daha iyi bir işitme tecrübesi sunarken, istediğiniz uygulamalardan gelen bildirimleri ya da listeleri Siri kulaklıktan okuyabilecek. 

Tanıtılan yeni güncellemelerden bir tanesi de Sohbet Güçlendirme adını taşıyor. Orta seviyede duyma güçlüğü yaşayan insanlara hitap eden özellik bilişsel ses ve çok yönlü mikrofonları kullanarak kullanıcının konuşmaları daha iyi duymasını sağlıyor. 

AirPods kulaklıkları bulmak da artık çok daha kolay olacak. Find My uygulaması ile kulaklıkların bulunduğu yeri öğrenebileceğiz. Ayrıca Find My ağına dahil olan AirPods kulaklıklar kaybolduğu zaman üçüncü taraf iPhone sahipleri tarafından ağa bilgi yollanabiliyor.
WWDC 2021de akılda kalanlar
watchOS 8, duyurusu yapılan bir başka güncelleme oldu. Bu güncelleme ile Apple Watch Series 5 ve 6 modelleri dahilinde hesap makinesi, haritalar, podcast, sesli notlar, sayaç ve müzik uygulamalarına “her zaman açık uygulama” özelliği sunuluyor. 

Bir başka dikkat çeken özellik de saatler içerisinde yağmur, fırtına gibi hava durumu olayı yaşanacaksa saatin sizi önceden uyaracak olması...

iOS 15 gibi iPadOS'ta da önemli yenilikler var. Translate özelliği de bunlardan biri. Yabancı dilde çeviri yapmakla kalmayıp yazma denemeleri de yapılabilecek. Ayrıca bir dökümanın çevirisi bölünmüş ekranda yer alacak. Ayrıca yazılarda istenilen kısımlar çevrilebilecek. Bu özellik tüm işletim sistemlerinde desteklenecek.

Haberin Devamı

macOS 12 Monterey de tanıtılan güncellemelerden biri oldu. macOS Big Sur'a kıyasla macOS 12 Monterey daha küçük bir güncelleme. Yeni gelen özelliklerden biri olan Universal Control özelliği MacBook modelleri ile iPad ve iMac'ler arasında bir köprü görevi görecek. Bu özellik sayesinde her üç cihazı da aynı anda kullanabileceksiniz. Universal Control ile birlikte MacBook'unuzun yanında yer alan bir iPad otomatik olarak MacBook'unuzu tanıyabilecek.

Yine bu özellik ile MacBook'un touchpad'i otomatik olarak iPad üzerinde belirirken iPad'i touchpad üzerinden kontrol edebileceksiniz.

Spatial audio desteği, AirPlay to Mac, oyunlar için launchpad, TestFlight'ın macOS için sunulması ve memoji ile giriş gibi yenilikler de macOS 12 Monterey ile kullanıcılara sunulacak.

Haberin Devamı

iOS geliştirici betası bugünden itibaren erişime açık olacak. Açık beta süreci de önümüzdeki hafta start alacak.

Yazarın Tüm Yazıları