Boykotla fiyat düşer mi?

BİRKAÇ gündür sosyal medyada başlayan #fahişyemeğeboykot çağrısını konuşuyoruz.

Haberin Devamı

*

Bu çağrının asıl etki alanı her ne kadar İstanbul olsa da gastronomi alanında çok önemli markalara ev sahipliği yapan Antalya da bu işten nasibini aldı.

*

Belki büyük bir boykot etkisi görmedik ama tartışması bile yeme-içme sektörü temsilcilerini rahatsız etmeye yetti.

*

Boykot meselesinde en fazla tüketiciler konuştu.

*

İşletme sahiplerinin ne dediğini, kendini nasıl savunduğunu çok fazla umursamadık.

*

O yüzden Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD),

Shakespeare Bistroları Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen’i aradım.

*

Zeki Bey telefonu sanki bu meseleyi sormamı bekliyormuşçasına açtı ve şunları söyledi:

 '20-21 Nisan'da restoran ve kafelere gitmiyoruz' diye boykot çağrısı yapıldı ve o çağrı şimdiden çığ gibi büyüdü.

Haberin Devamı

BİR TEK BİZ Mİ SUÇLUYUZ?

 “Toplum maalesef meselenin derinine inmeden harekete geçiyor. Bu boykot süreci de aynı şekilde başladı. Benim bir tarafım işletmeci ama diğer tarafım da tüketici. Şimdi soruyorum; şu anki ortamda her şeyin fiyatı yerinde sayıyor da sadece restoran ve kafelerde mi fiyatlar artıyor? Otomobiline akaryakıt alırken sesi çıkmayanlar yeme-içme sektörüne gelince boykot çağrısı yapıyor.

GİRDİ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Şu an gıdada yaşanan enflasyon oranı dünyanın birçok ülkesinden çok daha yüksek seviyede. Girdi yüksek olunca bu durum ister istemez fiyatlara yansıyor. Türkiye’deki enflasyonu görmezden gelen biri çıkıp kuyuya bir taş attı 40 akıllı günlerdir taşı çıkaramıyoruz. Enflasyon sürecinde kötü niyetli davranan işletmeciler yok mu? Elbette var. Ama bu durumu hayatın her noktasında görüyoruz.

BOYKOT HAYATIN İÇİNDE

Kötü niyetli işletmecilere cezayı yine tüketici kesiyor. Siz fahiş fiyat ödediğiniz veya kötü yemek yediğiniz bir işletmeye bir daha gider misiniz? İnsanlar da gitmiyor zaten. Yani tüketici boykotu zaten hayatın içinde yapıyor. Ama siz bütün sektörü içine alan bir boykot çağrısı yaptığınız da bu durum birçok şeye zarar veriyor.

İŞLETMECİLER TEDİRGİN

Bu sektörde yüzlerce işletme var, binlerce insan bu işletmelerde çalışıyor. Devlete milyonlarca lira vergi ödüyoruz. Bunları göz ardı edip sektöre yönelik böyle bir boykot çağrısı yapmak kaş yapayım derken göz çıkarmaktır. İşini doğru yapan bu kadar işletmeciyi, bu kadar emekçiyi tedirgin etmeye gerek var mı?

Haberin Devamı

VEBALE GİRMEYİN

Bakkaldan aldığı soda fiyatı ile milyonlarca lira yatırım yapılan işletmede içtiği sodanın fiyatını kıyaslayanlar var. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bugün ürünlerine zam yapmayan hiçbir tedarikçi yok. Yüzde 1’den başlayıp yüzde 10’a kadar çıkıyor bu artışlar. Biz insanları kazıklamak için bu işletmeleri açmadık. Böyle bir amacımız yok. Bizi bu kadar ötekileştirmek doğru değil. Lütfen kimse vebale girmesin.

ATİNA’YI GEZDİM ŞAŞTIM KALDIM

Bir de yurtdışı kıyaslamaları var. Ben geçen hafta Atina’daydım. Balık pazarını gezdim, fiyatları fotoğrafladım. 10 Euro’nun altında fiyat yok. Biz bir kilo kuzu pirzolayı 1090 TL’ye alıyoruz. Şimdi biz bunu 300-500 TL’ye mi satalım? İnanın bu fiyata satsak bile bize bağırıp çağırmaya devam edecek bir kitle oluştu. Üstelik artık her yerde fiyat yazıyor. Bu satışı saklı gizli yapmıyoruz ki. Fahiş fiyat varsa elbette şikâyet edilsin.”

*

Haberin Devamı

Tüketicinin isyanı ve işletmecilerin gerekçelerini yan yana koyunca herkes haklı gibi duruyor.

*

Herkes haklı ama ortada da çevresine verdiği tahribat her geçen gün artan bir ateş topu var.

*

Ve bu ateş topu maalesef bizi uzun süre daha yakmaya devam edecek gibi duruyor…

*

Çünkü bu boykot işinin fiyatları düşüremeyeceği gün gibi ortada… 

Yazarın Tüm Yazıları