Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

Sevgili Hürriyet okurları... 2000 yılından bu yana 18 Aralık, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından Uluslararası Göçmenler Günü olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

BM Göç Kuruluşu (IOM) Türkiye Bölge Ofisi, Göçmenler Günü için özel bir fotoğraf sergisi hazırladı. ‘Beraber Mümkün’ temasıyla yarın Fransız Kültür Merkezi’nde açılacak sergi, 23 Aralık’a kadar ziyaretçilerle buluşacak. Sergide eserler kadar fotoğraflardaki mültecilerin hikâyeleri de dikkat çekiyor.

TÜM DÜNYADA KUTLANIYOR

Sergide IOM fotoğrafçıları ve uygulayıcı ortak kuruluşların fotoğrafçıları Begüm Başaran, Gamze Adlı, Utku Şenbayrak, Fatema Alvnaz, Enver Muhammed, Cansın Bakırcıoğlu, Melis Güner, Nil Kaya, Burak Çerçi ve Emrah Özesen’in ‘Beraber Mümkün’ teması etrafında toplanan fotoğrafları yer alıyor. Tüm dünyada eş zamanlı olarak kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü’nde, göçmenlerin yaşadıkları topluma sağladıkları olumlu katkıların ve sürdürülebilir kalkınmadaki temel rollerinin kabul edilmesi için farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

GÖRSEL YOLCULUĞA ÇIKARIYOR

Fotoğraflarda Şanlıurfa’dan Adana’ya, İzmir’den kuzeybatı Suriye’de yerinden edilmiş kişilerin kamplarından, hayatlarından kesitler sunulan IOM Türkiye’nin sergi tanıtım metninde şu ifadeler yer aldı: “Tarih boyunca göç, yeni bağlantılar geliştirmemize, yenilikçi fikir alışverişlerinde bulunmamıza ve birbirimizin hayatlarını zenginleştirmemize yardımcı oldu. Toplulukların gelişmesi için herkesin ihtiyaç duyduğu desteği ve korumayı almasını sağlamak için bir araya gelmemiz şimdi her zamankinden daha da önemli. ‘Beraber Mümkün’ nerede doğduklarına bakılmaksızın tüm insanların evimiz olarak adlandırdığımız yerleri nasıl daha iyi yerler haline getirmeye sundukları katkılara odaklanıyor. Sergi, yerel toplulukların, göçmenlerin ve mültecilerin daha kapsayıcı toplumlar oluşturmak için nasıl birlikte çalıştıklarını gösteren hikâyeler aracılığıyla bizi görsel bir yolculuğa çıkarıyor.”

IOM KÜRESEL

Haberin Devamı

Uluslararası Göç Örgütü, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1951 yılında göç alanında çalışmalar yapmak üzere hükümetler arası bir örgüt olarak kuruldu. 174 üye ve 8 gözlemci statüsü olan devlet ile 100’den fazla ülkede ofisi bulunan IOM, göç sorunlarına ilişkin uluslararası iş birliğini teşvik ediyor, göç sorunlarına pratik çözüm arayışlarına yardımcı oluyor, mülteciler ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler de dahil olmak üzere ihtiyacı olan göçmenlere insani yardım sağlamak amacıyla göçün sistemli ve insancıl yönetiminin sağlanmasına destek olmaya çalışıyor.

IOM TÜRKİYE

IOM Türkiye BM Göç Kuruluşu, Türkiye’deki ofislerini ilk olarak Körfez Savaşı’nın ardından 1991 yılında açıldı. IOM’nin Türkiye Cumhuriyeti’yle ortaklığı 2004 yılının Kasım ayında IOM’ye üye statüsü verilmesiyle resmileşti. Başlangıçta dikkatini 1990’larda Iraklı mültecilerin yeniden yerleştirilmesine odaklayan IOM, Türk hükümetinin kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde insan ticareti mağdurlarını korumak, personel ve tesisleri insani sınır yönetimine uyarlamak için ulusal araçlar geliştirmesine yardımcı oluyor. Ankara’daki merkez ofisi ile İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve İzmir’deki alt ofislerinde ülke genelinde bin 200 üzerinde çalışanı bulunuyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

GÜNEŞ ENERJİSİYLE KURUTMA TESİSİ

Suriyeli bir göçmen olan Cevhara, IOM tarafından Şanlıurfa’da kurulan bir güneş enerjisiyle kurutma tesisinde biber kurutmaktan sorumlu. Eskiden öğretmen olan Cevhara, ailesinin geçimini sağlayabildiği ve Türkiye’ye uyum sağlayabildiği için kendini mutlu hissediyor. IOM, Türkiye’nin yedi kentinde 10 güneş enerjisi kurutma tesisi kurdu. Her tesiste 30 göçmen kadını eğitiliyor, istihdam ediliyor.

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

TEKNOFEST’TE ÖDÜL ALDI

Gaziantep Üniversitesi öğrencisi göçmen İrem, yaptığı ‘Oret-Robotaxi’ isimli arabayla Türkiye’nin en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te ödül kazandı. İrem, arabayı yapması için gerekli ekipmanı IOM sayesinde sağladı.

Haberin Devamı

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

IOM DESTEĞİ İLE PİDE YAPIYOR

İskenderun’daki bu fırında pide yapan Suriyeli Hüseyin isimli göçmen, pandemi sırasında işini sürdürmek için IOM Türkiye’nin programından nakit hibe aldı.

Fotoğraflarla ‘göç’ hikâyeleri

YEREL ÇALGILARI ‘ERBANE’

IOM Türkiye Mobil Psikososyal Ekipleri tarafından Şanlıurfa’da düzenlenen müzik organizasyonunda iki genç kız geleneksel ahşap halk çalgısı ‘Erbane’ ile yer aldı.

Yazarın Tüm Yazıları