Drone bakış açımızı nasıl değiştirdi?

Sevgili Hürriyet okurları... Yazılarımda fotoğraf dünyasından değerli isimleri sizlerle tanıştırırken, fotoğrafa dair etkinlik ve sergileri de sizinle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Drone bakış açımızı nasıl değiştirdi

Bundan böyle her ay bir yazımda farklı alanlardaki fotoğraf tekniklerini, fotoğraf dünyasından yeni teknoloji haberlerini ve zaman zaman da fotoğraf camiasının derdini tasasını sizlere kendi tecrübelerimle aktaracağım. 'Drone yokken ne vardı', 'drone kullanırken nelere dikkat edelim' bu haftanın konusu olsun…

Drone bakış açımızı nasıl değiştirdi

BAKIŞ AÇISI

Bakış açısını veya perspektifinizi değiştirdiğiniz anda fotoğrafınızın temelini de değiştirirsiniz. Bu sizin tercihiniz sizin anlatım dilinizdir. Örneğin uzun yıllar spor fotoğrafı çeken biriyim. Ayakta çektiğiniz zaman arkadaki oyuncular kadrajınızda daha geniş bir alan kaplarken yere yaklaştığınız sürece yeşil sahanın alanı fotoğrafınızda daha az yer kaplayacak, arkadaki futbolcular uzaklaşacaktır. Yalnızca 1 metrelik bir yükseklik farklı ile doğan perspektif değişikliği aynı pozisyona birbirinden farklı iki fotoğraf yaratmanıza olanak sağlar. Düşünün metrelerce yükseldiğinizde bu kez yalnızca perspektifi değil artık bakış açınızı da değiştirmiş oluyorsunuz. Fotoğrafa değer veren estetik unsurlardan biri de bakış açısıdır. İşte dronelar, kameralarını metrelerce yükseğe çıkararak fotoğraf dünyasında her birimize yeni bir bakış açısı sundu.

Haberin Devamı

Drone bakış açımızı nasıl değiştirdi

DRONE YOKKEN BİZ

Drone, estetik anlamda farklı bakış açısı sunuyor ama haber fotoğrafına katkısı çok daha fazla. Örneğin doğal afetlerin yarattığı tahribatın en doğru açısı gökyüzünden olayın yaşandığı alana bakmaktır. Bütün büyük afetlerde kurumlar, helikopter kaldırırdı. Ya da bizler devlet kurumlarından bir helikoptere binebilmek için çabalardık. 1995 yılında yaşanan Dinar depreminde havadan fotoğrafları gazetenin kiraladığı bir helikopterden çekmiştim. Ama geçtiğimiz yıl yaşanan başka bir afet Bozkurt’taki sel felaketinin yarattığı tahribatı drone ile çekmiştim. Üstelik helikopter pilotunun inisiyatifi ile veya hava şartlarına göre rastgele değil dilediğim anda, dilediğim ışıkta, dilediğim yükseklikte… Ya da öyle bir alan vardır ki, azıcık yüksekten çekmeniz gerekir ama etrafta yüksek bina yoktur. 1999 yılıydı sanırım, bir Rus kargo uçağı pisti karıştırıp havalimanındaki lojmanların önüne inmeye çalışmış ve düşmüştü. İşte fotoğrafınız, habere konu olan durumu anlatmalı. Yani pist ve uçağın düştüğü yolun aynı karede görünmesi gerekiyor. Ben bunun için itfaiyeden yardım istemiş itfaiye aracının sepetine binip metrelerce yükseldikten sonra doğru fotoğrafı çekebilmiştim. Geçtiğimiz yıl ise boş plajları yine drone ile çekerken itfaiyeye ricacı olmamıştım. Kısacası Drone’lar kimi zaman büyük maliyetler kimi zaman kişisel ilişkilerle yaratabileceğiniz farklı bakış açısını kolay yoldan kazandırdı.

Haberin Devamı

Drone bakış açımızı nasıl değiştirdi

UNUTMAYIN KULLANDIĞINIZ, İNSANSIZ HAVA ARACI

Peki, drone ile fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmeli? İşin teknik kısmı yani doğru ışık, doğru zaman, doğru açı, doğru konumlandırma, doğru yükseklik bunlar ayrı bir yazı konusu… Ancak bunlardan en önemlisi güvenlik. Drone hangi boyut ve ağırlıkta olursa olsun insansız hava aracı yani bilinen adı ile İHA… Dolayısıyla uçuş kurallarını, uçuş disiplinini, uçuş güvenliğini, aviyonik sistemleri öğrenebilmeniz için öncelikle bu işin eğitimini sertifikasını almak önemli. Her uçuş izne tabii olsa da, her drone kullanan fotoğrafçı elbette sürekli izin almıyor. Bu da sizin kendi güvenlik protokollerinizi en tepede tutmak zorunda olduğunuz anlamına geliyor. İnsanların üzerinden uçmamalısınız örneğin. Reuters çok gerekli olmadığı sürece insanların üzerinden verilen drone fotoğraflarını yayınlamıyor mesela. Bulunduğunuz bölge bir afet bölgesiyse başkaca hava araçlarını çok iyi takip etmelisiniz. Çünkü yardıma gelen bir helikopter sizin olduğunuz alanda olabilir. Böyle durumda İHA’nızı gözle de takip edebileceğiniz bir yükseklik ve uzaklıkta uçurmalısınız.

Haberin Devamı

Drone bakış açımızı nasıl değiştirdi

UÇUŞA YASAK BÖLGE VE DRONE SAVARLAR

Bir de bilinçsiz veya art niyetli kullanıcılar sebebiyle ortaya çıkan uçuşa yasak bölgeler ve Drone Savarlar var. Bulunduğunuz bölgenin uçuşa yasak veya kritik bir noktada olup olmadığından emin olmalısınız. DJI, ürünlerinin yürürlükteki yasalara uygun olarak kullanılmasını sağlamak için birçok müşterisini rahatsız edecek olsa bile yazılımla bu noktalarda kalkışa izin vermiyor. DJI böylece droneların yaklaşık yüzde 70’inin korunan hava sahasını ihlal etmesi engellenmiş. Peki drone pilotları ne yapmalı? Uçuşa yasak bölgelerde kesinlikle uçmamalıyız. Uçuşunuz izinli bile olsa şehir merkezlerinde konumlandırılmış sinyal karıştırcıya yakalanmanız mümkün. Bu durumda drone ekseni kaysa da kalkış noktasına (homepoint konuma) gelmeye çalışıyor olacak. Bu tarz risklerden kaçınmak için dronenuzu uzun mesafelere göndermeyin! Yakalanırsa asla 'HomePoint' tuşuna basmayın! Çünkü sinyal karıştırıcı sebebiyle drone artık evi bilmiyordur. Riskli bölgede uçuyorsanız 'HomePoint' ayarlarınızı 'Hover' olarak değiştirin. Drone 'Atti Mod'a girdiyse alçalarak cihazı derin vadi/bina arası gibi coğrafi engelleri olan bir noktaya sokmaya çalışın. GPS sinyali geri gelecektir.
Son bir not; uçarken kuşlara dikkat edin. Ne av olun ne onları rahatsız edin…

Haberin Devamı

Drone bakış açımızı nasıl değiştirdi

Yazarın Tüm Yazıları