Bir fotoğraf binlerce hikâye

Sevgili okurlar... Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos 2021’de yaşanan sel felaketi, koca koca apartmanları adeta deprem olmuş gibi yıktı. Bozkurt’un su altında kaldığı afet, onlarca can aldı ve ardında acı hatıralar bıraktı.

Haberin Devamı

Bir fotoğraf binlerce hikâye

Ülkemizin gördüğü bu en büyük en beter sel felaketinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Hafızalarımızdan silinmeyen Bozkurt’taki o kara günlerin en büyük tanıkları da hiç şüphesiz bölgede çekilen fotoğraflardı.
İşte o fotoğraflar arasından seçilen 50 kare ile bugün Bozkurt’ta gelinen son durumu göstere 10 kare, “Bir Fotoğraf Binlerce Hikâye” başlıklı çok özel bir sergiyle İstanbul, Ankara ve son olarak ise Bozkurt’ta sergilenecek.
* * *
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nin(KGC) düzenleyeceği sergiyi, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekliyor. 18 Haziran’da İstanbul Bağcılar Meydanı’nda, 25 Haziran’da Ankara Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde, 11 Ağustos’ta ise Kastamonu Bozkurt Meydanı’nda açılacak fotoğraf sergisini, KGC Başkanı Erkan Yılmaz’la konuştum.

Bir fotoğraf binlerce hikâye

UNUTTURMAMAK VE FARKINDALIK

“Bozkurt ilçemizde 11 Ağustos 2021’de yaşadığımız sel felaketi sonrası bölgede çekilen 50 fotoğraf ve bugün çalışmalarda gelinen son durumu gösteren 10 fotoğraf olmak üzere toplamda 60 fotoğraftan oluşan ‘Bir Fotoğraf Binlerce Hikâye’ adlı sergimizle, hem yaşanan büyük acının unutulmamasını hem de farkındalık sağlamayı amaçlıyoruz. Sergide ayrıca o güne ilişkin video görüntüler de yer alıyor.

Bir fotoğraf binlerce hikâye

SAATLERCE UYKUSUZ KALDILAR

Maalesef geçen yıl meydana gelen sel felaketinde 82 kişi yaşamını yitirdi, 228 kişi de yaralandı. Çok sayıda kişi ise evsiz kaldı. Türkiye’nin dört bir yanından ve Kastamonu’dan meslektaşlarımız, haftalarca bölgeden ayrılmadan, olup biten ne varsa bunları kamuoyuna aktarmak adına görev yaptı. Yeri geldi saatlerce uykusuz kaldılar, yeri geldi ayaklarında oluşan yaralardan dolayı yürüyemez oldular. Allah hepsinden razı olsun.

Bir fotoğraf binlerce hikâye

SUYUN ÖNÜNE SET YAPAN ÇOCUK

Hiç unutamam. Kastamonu Gazetesi muhabiri meslektaşım Erhan Veren, sel afetinin daha ikinci gününde dik bir yamaçta küçük bir çocuğun yol üzerinde oyun oynadığını görür. Yanına yaklaştığında ise yamaçtan akan suyun önüne küçük taş parçacıklarını set yapmaya çalıştığını ve suyun yönünü değiştirmeye çalıştığını anlar. Bizi en çok etkileyen anlardan bir tanesiydi bu.

Bir fotoğraf binlerce hikâye

KULAKLARIMIZDAN HİÇ GİTMİYOR

Ayrıca bölgede okullarımızın kapısını açtığı ilk gün tören düzenlendi. Tören sırasında havadan düşmeye başlayan yağmur damlacıkları sırasında evlatlarımızın ‘yağmur başladı, yağmur yağıyor’ şeklindeki bağırışları da kulaklarımızdan hiç gitmiyor. Bu fotoğraflara ve görüntülere tekrar tekrar baktığımızda ise bu tür bir serginin yapılması ve acının unutulmaması gerektiğine karar verdik.”

Bir fotoğraf binlerce hikâye

SERGİ SONRASI MÜZEYE BAĞIŞ

Haberin Devamı

“Bir Fotoğraf Binlerce Hikâye” sergisi, sırasıyla İstanbul, Ankara ve Bozkurt’ta ikişer gün süreyle sergilenecek. Sergiler bittiğinde ise tüm fotoğraflar, ileride yapılması planlanan sel müzesine bağışlanacak. KGC Başkanı Erkan Yılmaz, her üç sergi programına da tüm vatandaşları davet etti.

Yazarın Tüm Yazıları