Rıza Özel

İğne deliğinden Ankara fotoğrafları

5 Nisan 2022
Sevgili okurlar... Pinhole yani iğne deliği tekniği, film üzerine fotoğraf oluşturmanın en eski yöntemlerinden biri.



Fotoğraf makinesi olmadan yalnızca bir kutu içerisine yerleştireceğiniz bir film bu kutuda filmin karşısına açacağınız bir delikle fotoğraf çekebilirsiniz. Meltem Çolak, bu tekniği kullanarak 2015’ten bu yana çektiği kareleri ‘Chronotope, İğne Deliğinden Ankara’ isimli kitapta topladı. Meltem Çolak’la kitabını ve bu kitaba uzanan iğne deliği tekniği fotoğraflarının hikâyesini konuştuk...



YILLAR SONRA FOTOĞRAFA DÖNÜŞ

Yazının Devamını Oku

ABD Elçiliği’ndeki Türkiye manzaraları

29 Mart 2022
Sevgili okurlar... Bu hafta sizlere, doğa ve manzara fotoğraflarıyla geçen haftanın gündeminde yer bulan Cuma Çevik’i anlatmak istiyorum.



İki ay önce Türkiye’ye gelen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ve eşi Cheryl Flake, yaşadıkları rezidansın duvarlarına Türk fotoğrafçı Cuma Çevik’in fotoğraflarını astı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği konutunu süsleyen o fotoğraflar için ayrıca, yabancı misyon temsilcileri ve Türkiye’den önemli isimlerin katıldığı bir resepsiyon da düzenlendi.
Türkiye’ye gelmelerinin ardından ABD rezidansına yerleşen Flake çifti, duvarları için Cuma Çevik’in fotoğraflarını seçti.



Yazının Devamını Oku

Portre fotoğrafın ödüllü ismi

22 Mart 2022
Sevgili okurlar... Sizlere Milliyet Gazetesi’nin başarılı isimlerinden Ozan Güzelce ile tanıştırmak istiyorum.



Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda iki ödül birden kazanan Güzelce, lise yıllarında dedesinin kendisine hediye ettiği fotoğraf makinesi ile hayatına yön verdiğini söyledi. Geçen hafta Türkiye’nin çok önemli bir buluşmaya imza attığı Antalya Diplomasi Forumu’nda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile üçlü zirvede bir araya geldi. Dünyanın izlediği bu önemli buluşmayı ve üç gün boyunca Antalya Diplomasi Forumu’nu Ozan Güzelce ile birlikte omuz omuza izledik. Ozan’la bu sırada fotoğrafa olan ilgisini, aldığı ödülleri ve portre fotoğrafçılığını konuştuk. İşte değerli dostum Ozan’ın anlattıkları...



LİSEDE GELEN HEDİYE HAYAT YOLUMU ÇİZDİ

Yazının Devamını Oku

Konser dünyasının renkli kareleri

15 Mart 2022
Sevgili okurlar... Konser dünyasının renkli anlarını karelerine sığdıran genç bir arkadaşımla sizi tanıştırmak istiyorum; Pelinsu Duman.



Hayallerinin peşinde koşarken, farklı bir alanda ‘konser fotoğrafçılığı’nda kendisini profesyonelleştiren Pelinsu, “Konser fotoğrafçılığı benim gözümde, aynı salonda birkaç sanatın birleşimi” diyor. Pelinsu Duman’la, fotoğrafın hayatındaki yerini ve konser fotoğraflarının sırrını konuştuk. İşte anlattıkları...



FİLM SETLERİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLADIM

Yazının Devamını Oku

Fotoğraflar nasıl seçildi

8 Mart 2022
Sevgili okurlar... Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin(TFMD) 37 yıldır aralıksız olarak düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın 2022 yılı ödülleri dün açıklandı.



Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerinde çevre fotoğrafları damga vurdu. Yılın Basın Fotoğrafı 2022 Ödülü ise AB Çevre ve Doğa Fotoğrafları arasından seçildi. Ukrayna’da yaşanan savaşta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i fotoğraflayarak dünya medyasında adından başarı ile söz ettiren Reuters Foto Muhabiri Ümit Bektaş’ın çektiği Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj felaketini anlatan karesi, Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü’nü kazandı. Sizlere bu hafta bu önemli organizasyondan, jüriden ve ödüllerin nasıl seçildiğinden bahsetmek istiyorum.



SAATLER SÜREN DEĞERLENDİRME

Yazının Devamını Oku

1990’daki faciayı dünyaya o duyurdu

1 Mart 2022
Sevgili okurlar... Bu haftaki konuğum 17 kez haccı izlemiş, uzun yıllar Orta Doğu’da görev yapmış, Körfez Savaşı’nda Irak’a ilk giren isimlerden, çektiği fotoğraflar ve yazdığı haberler başta Time, Life gibi dergilerde yer alan bir gazeteci: Eyüp Coşkun...

Hürriyet Gazetesi’nde çalıştığı dönemde 1990 ve 2006 yılında Mekke’de hac döneminde yaşanan iki büyük felaketi fotoğraflarıyla dünyaya duyurdu. Eyüp Coşkun, “Orada olmak haccı izlemek bambaşka bir duygu” dedi. Anadolu Ajansı’nda çalıştığım dönemde 2006’da Lübnan Savaşı’nda birlikte görev yaptığım gazetecilik mesleğinin usta isimlerinden Eyüp Coşkun’la mesleği ve tanık olduğu büyük hac faciasını konuştuk.
İşte anlattıkları:



MUHABİR OLMAK İSTEDİĞİMİ SÖYLEDİM

Yazının Devamını Oku

Fotoğrafın zirvesi

22 Şubat 2022
Sevgili okurlar, geçen hafta Antalya’da düzenlenen ‘Fotoğraf Zirvesi’, sektörün farklı alanlarından usta isimleri, dünyanın bu alandaki önemli markalarını fotoğrafçılarla buluşturdu. Bu hafta sizlere ‘Fotoğraf Zirvesi’nden bahsetmek istiyorum.



Benim de basın fotoğrafçılığı alanında Bünyamin Aygün, Eyüp Coşkun ve usta isim Coşkun Aral ile birlikte sunum yaptığım bu etkinliği, Fotoğraf Organizasyonları Derneği (FOTON) düzenledi. Üç gün süren etkinlikte, fotoğrafın her alanında uzman 32 kişi tecrübelerini aktardı. Türkiye’nin farklı kentlerinden 328 fotoğraf tutkunu bu etkinlikleri izledi. Side Manavgat’ta bulunan Crown Palace Oteli’nde iki salonda birden düzenlenen zirveyi FOTON Başkanı Coşkun Aral’la konuştuk. Coşkun Aral, zirveyle ilgili şunları aktardı:



FOTOĞRAFA DAİR HER ŞEY KONUŞULDU

Yazının Devamını Oku

Foto muhabiri heyecanla yaşar hayatını

15 Şubat 2022
Sevgili okurlar... Bu haftaki konuğum, gazetecilik mesleğinin çileli yolculuğunu çok yakından tanıyan/bilen bir isim: Yeni Şafak Gazetesi Foto Muhabiri Sedat Özkömeç...



Mesleğe 1993’te Sabah Gazetesi’nde başladı. Yaklaşık 30 yıllık meslek hayatında -farklı yayın gruplarında- birçok önemli olaya tanıklık etti.
Meslek hayatındaki fotoğrafın yerini ve gücünü ise, “Yazdığım yazının yanında fotoğrafın etkisini gördüğümde foto muhabiri olmanın heyecanını keşfettim. Foto muhabiri masa başında oturmayı sevmez, heyecanla yaşar hayatını” ifadeleriyle özetledi.



Yazının Devamını Oku