Papa Francesco’nun ikinci barış harekatı girişimi

Geçtiğimiz 24-26 Mayıs tarihleri arasında İsrail’e bir ziyaret gerçekleştiren Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Kutsal Topraklarda Ortadoğu’daki savaşın sona erdirilmesi için gerek İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve gerekse Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı Vatikan’a davet ederek “Gelin benim evimde barış için hep birlikte dua edelim” önerisinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Öneriye iki lider de olumlu yanıt vermiş ve çok kısa sürede, 8 Haziran’da Vatikan’ın bahçelerinde o barış duası gerçekleşmişti. Papa Francesco bu tarihi olaya Fener Patriği Bartholomeus’u da davet etmişti.

Papa Francesco’nun ikinci barış harekatı girişimi

Tarafların barış umudu için duası bütün dünyada yankı görmüş ve Papa Francesco’nun arabuluculuğu büyük ses getirmişti.

Hatta barış duasının ertesi günü Fener Patriği Bartholomeus’un Roma’da Vatikan Büyükelçiliğine Büyükelçimiz Prof. Dr. Kenan Gürsoy’a yaptığı nezaket ziyaretinde bir sorumuza, “Bu kez umutluyuz. Dinler arası diyaloglarla Ortadoğu’ya barışın getirilmesi için sarf edilen çabalar umarım meyvesini verir. Dualarımız kabul olur ve iki taraf savaşa son verir” demişti.

Haberin Devamı

Maalesef o barış duasından dört beş hafta sonra Gazze’ye bombalar yağmaya başladı. Kadınlar, çocuklar öldü. Tüm ateşkes çabaları sonuç vermedi.

Papa Francesco tekrar ortaya çıktı. 27 Temmuz’da Pazar ayini “Angelus”da Sen Piyer Meydanı’ndaki vaazında Ortadoğu’da yaşanan savaşı ele aldı ve şöyle konuştu: “Tüm kalbimle rica ediyorum. Yalvarıyorum. Artık durun. Savaş olmasın, insanlar ölmesin. Lütfen durun, yapmayın. Artık durma zamanı. Ateşi insanlık adına kesin”

Kimse Papa’yı dinlemedi. Bombalar hala Gazze’ye düşüyor. İnsanlar ölüyor. Okullar, hastaneler hedef alınıyor. Dünya ve özellikle Batı temenninin ötesine gidemiyor. Savaş durdurulamıyor.

Papa Francesco bu kez sporu ve özellikle futbolu alet ederek son bir çaba ile barışı getirmek için stadın adresini veriyor.

1 Eylül’de Roma’nın Olimpiyat stadında barış için bir karşılaşma düzenlenecek. “Barış için dinlerarası maç” adı altında farklı dinlerden dünya futbolunun yıldızları forma giyecek. Messi, Zidane, Zanetti, Eto’o, Klose, sakatlığı geçerse Brezilyalı Neymar ve Balotelli gibi ünlüler büyük olasılıkla Papa Francesco’nun önünde oynayacaklar. Çok sponsorlu barış maçın geliri ise Gazze’nin çilekeş çocukları için kullanılacak.

Yazarın Tüm Yazıları