Kavrulmuş kıymayla güzellikler

‘Kıyma kavurmak” deyip geçmeyin: Büyülü bir yiyecek kıyma. Ayrıca iftar sofralarının da vazgeçilmez demirbaşıdır... Yeri geldiğinde en az döner kebap kadar leziz olabilir! Yeter ki onu doğru kavurmayı bilin...

Haberin Devamı

"Kıyma kavurmak” deyince dudak bükebilirsiniz. ‘Ne var ki’ diye.. Oysa büyülü bir yiyecek kıyma. Kıymayı bu kadar yaygın şekilde kullanabilen bizim gibi bir toplum da pek yok. Döner kebap gibi lezzetli olabilen kavrulmuş kıyma ve onunla yapılabilecekler bu haftaki konumuz.

Benim için iftar sofrası vazgeçilmezi kıymalı yumurtadır. Kıymalı menemen, sonraki yıllarda kıymadan bizimkilere yaptığım çakma iskender, tava böreği, kıymalı pirinç pilavı da cabası. İşte bu sebepten döner kebap gibi kıyma kavurmak, sonra da bunları 100’er gram halinde buzdolabı poşetinde derin dondurucuya atmak bizde aile yadigârı bir adettir.

Döner kebap gibi kıyma kavurmak

ET SEÇİMİ: En güzel kıyma döşten çekilen oluyor. Et hareket etmedikçe, yağ-et karışımı fazla oldukça ve kemiğe yaklaştıkça lezzetleniyor. Kaburganın etrafı olan döş bu kriterlerin hepsini sağlıyor hem de daha ekonomik.

Haberin Devamı

TAVANIZ GENİŞ OLSUN, KIYMANIZ AZ: Yani 28 cm bir tavaya 600 gr’dan fazla kıyma koymayın. Aksi takdirde kıyma suyunu salar, kavrulacağına suyunda haşlanır.

DEVAMLI KARIŞTIRIN: Önce kıymayı ekleyin ve spatula ile devamlı karıştırıp tanelere ayırarak kavurun. Tüm taneler kahverengileşmeye başlayıp hafif suyunu verdiğinde soğanları ekleyebilirsiniz.

SOĞANI BOL OLSUN: 1 kilo kıymaya 4 büyük soğan olmalı.

ATEŞİN AYARI: Yüksek ateşte kavurduktan sonra, kısık ateşe alıp 20-25 dakika çevirerek kavurursanız çok daha lezzetli olacaktır. Soğanların önce transparan hale gelip, ardından kıymayla bir olmalarıyla işlem tamamdır.

SON DAKİKA MUSKATI, MAYDANOZU: Ne alakası var demeyin, rendelediğiniz az bir muskat o kıymayı efsane hale getirecek. Sıcağı azalınca ince kıyılmış maydanoz ekleyin.

Kavrulmuş kıymayla güzellikler

Kıymalı yumurtayı lezzetli yapmanın ipuçları

1- Yumurta yavaş pişmeli. Yumurta eklendikten sonra altı kısılmalı.
2- Beyazı spatulanın ucu ile kıymayla karışıp, sarısı top kalıp masada patlamalı. Sarı katı değil patlayıp dağılabilecek kıvamda olmalı.
3- Ben göz göz sevmiyorum derseniz, yumurtayı dışarıda kırıp, çırpıp, tuz karabiberini ilave edip öyle ekleyin. Sonra da yine kısık ateşte spatula ile taban sıyırarak kısa pişirin.
4- Muhakkak son dakika az bir tereyağını taze ekleyin, o cızırdamaya başlayınca sofraya getirin.

Haberin Devamı

Kavrulmuş kıymayla güzellikler

Kat kat kadayıf mantı

1- 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. 250 gr kadayıfı, erittiğiniz yağa, künefede olduğu gibi bulayın ve tuz serpin.
2- 20 cm’lik kelepçeli kek kalıbının altını çıkartıp kelepçesini pişirme kağıdı serili tepsiye yerleştirin.
3- Kadayıfın yarısını kalıbın içine koyup daire şekli verin ve kenarlarını çok bastırmadan düzleyin. Diğer yarısıyla da aynısını yapın. 2 tepsiyi 180 derecede altlı üstlü, turbo çalışan fırına yerleştirip 30-35 dakika renk alıncaya kadar pişirin. 15 dakika sonra tepsilerin yerlerini değiştirin ki eşit şekilde renk alsınlar.
4- 500 gr kıymayı 2 soğanla yukarıda anlattığım gibi kavurun. Kavururken, 1 tatlı kaşığı köfte baharı ve 1 çay kaşığı da kimyon ekleyin.
5- 1 kâse oda sıcaklığındaki yoğurda biraz tuz, karabiber ve 1 diş ezilmiş sarmısak ekleyip çırpın.
6- Sosu için, 2 çorba kaşığı tereyağını eritip biraz köpürtün. İçine 1 tatlı kaşığı biber salçası koyup kavurun ve yarım bardak domates püresi ekleyin. Kaynayıp sos kendini bulunca altını kapatın ve içine 2 dal kekik ve 1 dal naneyi ince doğrayıp ekleyin.
7- Kek tabağına önce kadayıfın birini, ardından kıymanın yarısını koyun. Yoğurtlayıp sosladıktan sonra ikinci katı da aynı şekilde hazırlayın. Üzerine biraz kimyon, sumak ve taze nane yaprakları da serpince katman katman kadayıf mantınız hazır. Kaşıkla yemek çok daha keyifli olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları