Bir uygulama indirdim, vücudum değişti

Yaz kapıda; karda kışta kendine sıcak bir yuva kuran, kot pantolon ceplerine sıkıştırılan kiloları göndermeye ihtiyacımız var. Bu vesileyle kilo vermemde büyük payı olan bir aplikasyonu anlatacağım, adı ‘Fit365’. Bizzat denedim ve gördüm, üç ayda hiç kendimi sıkmadan beş kilo verdim.

Haberin Devamı

Yaz tatilleri insan hayatı için çok değerli. Emeğini toplantılarda boş konuşarak harcamaya mola vermekten veya sadece sevdiğin insanların ismini ‘cim’le bitirmekten ibaret değil 15 günlük kazanımlarımız. Eğer ara sıra kilo verebiliyorsak bunda yaz mevsiminin büyük payı var. Daha fit olmak için bizi kamçılayan en istikrarlı diyetisyenlere kısaca ‘mayo’ diyoruz. 

Evet, yaz gelecek, iş önlüklerimizi ve beyaz yakalarımızı çıkarıp denize gireceğiz. Kalın kıyafetleri daha az kumaşlı kardeşleriyle takas edeceğiz. Ve karda kışta kendine sıcak bir yuva kuran, kot pantolon ceplerine sıkıştırılan kiloları göndermeye ihtiyacımız var. Ancak sayılı gün çabuk geçer, her türlü yardımın kabul gördüğü aylar bunlar. 

Yerli üretim uygulama

Bu noktada ben size kendi 2017 hikâyemi anlatmak istiyorum. Her fani gibi ben de tutamayacağımı kendime itiraf edemediğim kararlarla yeni yıla girdim. Ancak bu kararlardan birinde; ‘sağlıklı beslenme ve kilo verme’ ile ilgili olanda, kendimi hayal kırıklığına uğratmamayı başardım. Bunda bir fitness uygulamasının büyük payı var. Adı da ‘Fit365’. Fit365’e vermek istediğiniz kilo miktarını, ne kadar zamanda zayıflamak istediğinizi ve kaç öğün yemek yiyeceğinizi giriyorsunuz. O da size günlük almanız gereken azami kalori miktarını (yağ, protein ve karbonhidrat kırılımlarıyla) veriyor. Bundan sonra yediğiniz her yemeği sisteme öğün bazlı olarak giriyorsunuz. Uygulama yerli üretim olduğu için hünkârbeğendiden ekşi mayalı köy ekmeğine kadar gıdaların kalorisini hesaplıyor. Size bir adım hedefi de veriyor. Günlük kalori çıtasının altında kaldığınızda -ve aç kalmadan yapılıyor gerçekten- ve adımları attığınızda işe yarıyor. Kilolar gidiyor. Üç ayda hiç kendimi sıkmadan beş kilo verdim, oradan biliyorum.

Haberin Devamı

Kalori sayımı yönteminin efektif olduğunu fark edince bu işi yapan global ve popüler app’lere göz attım. Daha önce yükleyip sildiğim ‘My Fitness Pal’i buluttan geri çağırdım çünkü o da artık bizim yemekleri kapsıyordu. Daha fazla güncellenen daha dinamik bir uygulama MFP. Güçlü bir alternatif olarak öneririm (Tabii ki bana beş kilo verdiren Fit365 ile gönül bağım sabit). 

Haberin Devamı

Ancak bu süreçte daha kalıcı kazanımlarım da oldu. Şöyle ki:  

Anahtar kavram, sürdürülebilir bir sağlıklı yaşam formülü edinmek. Hazır diyet listeleri ne kadar ideal olurlarsa olsunlar alıcısı tarafından bir ceza gibi algılanabiliyor. Hayatın doğal akışı içine gerçekçi bir model yerleştirmek benim hayatımı değiştirdi. 

Nelerin çok kalorili olduğuyla ilgili bir bilinç gelişiyor. Beyazpeynirin geçmişte diyet yaparak kilo almalarımın faili olduğunu bu süreçte öğrendim mesela. 

Oluşan bilinç sayesinde ve yemekleri sisteme girme disiplininin oyuncaklığı ile Google’a dadandım. Hem sağlıklı, hem vücudun ihtiyaç duyduğu hem de yemeyi sevdiğim gıdaları keşfettim. 

Yazarın Tüm Yazıları