Özkan Sümer

Kulüpler Birliği ne iş yapar?

31 Ocak 2012
KULÜPLER Birliği’nin kurulması fikri Tamer Güney’den geldi. TÜFAD (Türkiye Futbol Antrenörler Derneği) olarak gerekliliğini ve yaratacağı etkiler tartışılıp, dönemin federasyon başkanı olan Şenes Erzik’e de olay aktarıldı ve onayı alınarak çalışmalara başlandı.

O günkü şartlarda “Kulüpler Birliği”nin kurulmasını şu ihtiyaçlara göre tespit ettik:

1- TFF seçimlerinin, bir kısım aykırılıklardan arındırılarak daha güvenli bir ortamda yapılmasının sağlamak.
2- TFF yönetim kurullarının ve diğer kurulların oluşumunda daha seçici davranılarak verimlilik ve güvenirlilik değerini yükseltmek.
3- Televizyonların kulüp tercihli yaptıkları yayınların, bütünlük içinde pazarlanarak tüm kulüplerin yararlanabileceği bir “yayın sistemi” oluşturmak.
4- Kulüplerin hiç ilgi duymadıkları alt yapı olaylarında bilgilendirilerek, alt yapı eğitimi ve etkinliği ile ülke futboluna daha nitelikli oyuncu kazandırmak.

Görevlerinin gereğini yapamadılar

Türk futbolunda rahatsız edici bir kısım unsurlara karşı “Kulüpler Birliği” önemli bir güvence oluşturacağı için huzurlu ve seviyeli bir rekabet ortamı sağlanması anlayışı ile kulüplerle temasa başladık.

Yazının Devamını Oku

Dünya futbolunun neresindeyiz?

24 Ocak 2012
ÜLKEMİZDE yetişen futbolcuları sayısal ve kalite olarak değerlendirdiğimizde, haklı olarak “yetersiz” diyebiliriz.

Ancak, oyuncu gelişim şartlarına baktığımızda durumun görüldüğünden çok farklı olduğu anlaşılacaktır. Şöyle ki...
2010-2011 verilerine göre, 27 Avrupa Birliği ülkesinde yaklaşık beş milyon Türk vatandaşımız yaşıyor. Bu beş milyon Türk vatandaşının çocuklarından 5 Büyük Lig’de (İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya, Fransa) yer alan 18 futbolcu var.
Türkiye’de 74 milyon nüfustan ürettiğimiz oyunculardan 5 Büyük Lig’de oynayan oyuncu sayısı ise yalnızca 5.
2010-2011’de U-17 Dünya Üçüncüsü olan Alman Ulusal Takımı kadrosunda 8 Türk oyuncusu yer almıştır.
Hollanda 1. Ligi’nde Avrupa’da yetişmiş 4 Türk futbolcu oynuyor.
Bu durum açıkça şunu gösteriyor. Türk gençlerinde bir yetenek yetersizliği yok. Olan uygun ortam farkıdır. Yani, hiçbir tohum uygun ortam oluşmadıkça ürüne dönüşmez.
Türkiye’de Spor Toto Süper Ligi’nde yer alan oyuncuların yüzde 15’i Avrupa kökenli. (Kaynak TFF)

Yazının Devamını Oku

Spor Bakanlığı ne işe yarar?

17 Ocak 2012
SPORCU nerede ve nasıl yetişir? Spor alışkanlığının verildiği ve kültürünün kazanıldığı dönem ilköğrenim dönemidir.

Ülkemizde, Milli Eğitim bu görevi ne kadar yerine getiriyor? 2010-2011 ilköğretim müfredat programında spor dersi yıllık 72 saat olarak yer alıyor ve çoğunlukla da amaçsız geçiyor.
Milli Eğitim’in yaklaşımı bu olunca çocuklara spor alışkanlığını verebileceğimiz bir başka ortam ve imkan var mı?
Eskiden olduğu gibi çocukların oyun oynayabilecekleri sokak araları ve arsalar mevcut değil. Olsa dahi okul şartları buna imkan vermiyor.
Kulüplerimiz, sınırlı sayıda ve yarıştırma amacıyla sporcuya sahip.

Sporsuz bir hayat!

Çocuk ve gençlerin beslenme, eğitim ve korunma yanında iki temel ihtiyacı daha vardır. Enerjilerini ve heyecanlarını tüketmek. Bu ihtiyaçlar spor gibi yararlı etkinliklerle giderilmediği takdirde, bir kısım zararlı etkinliğin çocukların ve gençlerin yaşamında yer alması kaçınılmazdır.
Spor, bir insanın yaşam kalitesini yükseltmesi yanında her türlü zararlıya karşı en etkili koruyucudur.

Yazının Devamını Oku

Trabzon bu sezon en iyi maçını oynadı

16 Ocak 2012
Bu kadro Trabzonspor’a yeterli mi?

Daha önceki maçlara baktığımız zaman, yetersizlik düşünülebilinir ama son haftalardaki performans bizi oldukça umutlandırdı. Bu maçta oyun olarak da, sonuç olarak da oldukça doyurucuydu. Kadrosu sayısal olarak yüksek. Oyuncu kalitesi de iyi diyebiliriz. Zaman zaman konsantrasyon bozukluğu olsa da idare edebiliyorlar.

Üst üste 4 maç kazanan Trabzonspor tam olarak rayına girdi diyebilir miyiz?

Samsunspor maçı, bu sene Trabzonspor’un oynadığı en iyi maçtı. Güvenini, düzenini ve ritmini bulmuş bir takım görüntüsü sergiledi. Samsunspor’un pasif oyunu da bunda etkili oldu belki ama, oyunun bütününde Trabzonspor da disiplin gayet  iyi düzeyde. Trabzonspor artık kendi tarzında ve karakterinde oynamaya başladı.

Yeni transferlerine rağmen son 2 karşılaşmada 8 gol yiyen Samsunspor’u nasıl değerlendiriyorsunuz?

Samsunspor dünkü maçta yeni transferlerden yeterince yararlanmış gözükmedi. Zamana ihtiyaçları var. Ama şuanki durumda en az bulabilecekleri şey zaman. Şuanki görünüşle gelecekte sıkıntı yaşayacak gibi duruyorlar.

 

Yazının Devamını Oku

Kalitede küme düştük

10 Ocak 2012
Özkan Sümer, Türk futbolunu mercek altına alıp, Avrupa ile kıyasladı.

Gerek ulusal takım, gerekse kulüplerimizin kayda değer bir başarısı yok. Uluslar arası standartlarda yalnızca dört stadımız var. Doluluk oranları yüzde elliden aşağılarda.

“Büyük kulüp” kime denir?

1- BÜYÜK kulüp, haksızca kazanmayı hak gören kulüp değil, haksızlığa rağmen kazanma iradesini gösteren kulüptür.
- BÜYÜK kulüp, yalnızca kendi camiasına karşı değil, ülkeye karşı da sorumluluğu olduğunun bilincinde ve duyarlılığında olan kulüptür.
- BÜYÜK kulüp, sevgiyi hak eden, başarıyı hak eden, itibarı hak eden kulüptür.
- BÜYÜK kulüp, önde olmaktan önce, örnek olmayı önemseyen kulüptür.
- BÜYÜK kulüp, olayların içinden kirlenmeden geçen kulüptür.

Yazının Devamını Oku

Suç işleme özgürlüğü istiyorlar

3 Ocak 2012
58. Madde’de belirtilen suçlardan ötürü küme düşmenin kaldırılması isteği aslında kulüp yöneticilerinin “suç işleme hakkı” talep etmeleridir. Kulüpler Birliği bundan sonra işlenen suçlara ödül talep ederse, şaşırmamalı.

FUTBOLUN özerkliğine en duyarlı olması gereken Kulüpler Birliği, 58. Madde’nin değişmesi ya da işletilmemesi için Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan destek istiyor.
Bu durum iki şekilde açıklanabilir. Ya Kulüpler Birliği bulundukları durumun farkında değil, ya da ülke futbolunun geleceği umurlarında değil.
58. Madde’de belirtilen suçlardan ötürü küme düşmenin kaldırılması isteği aslında kulüp yöneticilerinin “suç işleme hakkı” talep etmeleridir.
Önce şiddet yasasının ve şimdi de 58. Madde’nin değişmesi hareketini başlatan Kulüpler Birliği, bundan sonra işlenen suçlara ödül talep ederse, şaşmamak gerekir.

Sonuç belli gibi

Futbol Federasyonu’na gelince. Kulüpler Birliği’nin onaylamadığı hiçbir kararın arkasında durmayışı, zor olan şartları daha da zorlaştırmıştır.
En son 58. Madde’nin kesinlikle uygulanacağını ifade eden Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, birkaç gün sonra 58. Madde’nin etkisizleştirilmesi için genel kurulun toplanması kararını alıyorsa, bu durum sorunun sonlanması değil, Futbol Federasyonu’nun saygınlığının ve güvenilirliğinin sonlanması anlamına gelir.

Yazının Devamını Oku